Bucătărie

Cum iluminezi bucătăria încât să fie și cozy, și să poți găti fără accidente

  O strategie planificată pentru iluminarea bucătăriei poate îmbunătăți experiența gătitului. Și un sistem bun de iluminat pentru bucătărie nu înseamnă un neon steril, ci o serie de corpuri, becuri și benzi LED bine poziționate în punctele cheie ale spațiului.

  Dacă ai nevoie de puţină inspiraţie pentru găsirea celor mai eficiente soluţii pentru iluminarea bucătăriei tale, descoperă sfaturile unui designer de interior şi a unei arhitecte. Ele îţi vor lista cele mai importante elemente de care trebuie să ţii cont şi modalităţile optime în care poţi interveni în bucătăria ta.

  1. Asigură lumină puternică

  Principala îmbunătăţire pe care o poţi face pentru iluminarea bucătăriei este să te asiguri că ai parte de lumină puternică: „Atunci când cumperi un bec trebuie să verifici două coordonate: lumeni – puterea becului şi grade Kelvini – temperatura de culoare. Recomandarea mea este de 1000 lumeni (depinde şi de numărul de surse de iluminat), dar şi o nuanţă naturală, între 5000 – 5500 grade Kelvini pentru temperatura de culoare”, zice designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful.

  2. Alege o aplică pentru lumina principală

  Aplica cea mai potrivită pentru lumina centrală, crede arhitecta Irina Radu de la iDecorate, căci dispersează lumina egal. O altă variantă propusă de ea sunt spoturile. Dar şi corpurile suspendate transparente pot fi utile, pentru că permit luminii să inunde întreaga suprafaţă. Singură observaţie în acest caz este să ţii cont de context: este tavanul suficient de înalt? S-ar potrivi cu stilul bucătăriei? 

  3. Montează lumini dedicate fiecărei zone

  corpuri de iluminat bucătărie
  Tips&tricks pentru iluminat în bucătărie: fiecare zonă de interes trebuie să aibă propria sursă de lumină

  „Poziţionăm o sursă de iluminat centrală de tip aplică sau spoturi, dar şi surse de iluminat direcţionate pe zonele cheie din bucătărie. Dacă avem o insulă, vom avea un corp de iluminat direcţionat pe insulă. Dacă avem masă, vom avea un corp de iluminat centrat pe aceasta”, explică Irina. Ia în calcul şi obiectele de mobilier cu lumină incorporată: hota sau dulapul, care poate avea bandă LED.

  4. Nu uita de blat

  Dintre toate zonele ce au nevoie de lumină direcţionată, blatul de lucru e cel mai important. Ca să ai suficientă vizibilitate când prepari mâncarea, cea mai eficientă soluţie propusă de Irina și Iulia este să montezi lumina chiar sub dulapul superior, cu ajutorul unor spoturi sau cu o bandă LED. 

  5. Poziţionează lumina corect

  corpuri de iluminat bucătărie
  Tips&tricks pentru iluminat în bucătărie: pune lumina deasupra blatului de lucru, nu în spatele lui

  Una dintre cele mai comune greşeli semnalate de Iulia de la Desingful este poziţionarea luminii din bucătărie. Majoritatea caselor (aşa cum sunt în România) au o singură sursă de iluminat, central pe tavan, iar bucătăria liniară pe un perete. Asta se traduce prin umbrirea zonei de lucru, pentru că tu te aşezi fix între lumină şi ingredientele de preparat. Ea recomandă o şină cu minim 3 spoturi (depinde de lungimea bucătăriei) sau mai multe pendule cu ajutorul unui cablu multiplu, astfel lumina poate fi redirecţionată în zonele de interes fără a crea umbre.

  Ca să prinzi mai multă încredere, te poţi inspira din modelele de mai jos, care îmbină estetica armonioasă cu funcţionalitatea:

  Lumină direcţionată

  corpuri de iluminat bucătărie
  Tips&tricks pentru iluminat bucătărie: o bandă LED sub dulapul superior îmbunătăţeşte vizibilitatea

  Imaginea prezintă o bucătărie echipată cu mai multe surse de lumină, direcţionate în funcţie de zonele unde au loc activităţile: banda LED sub dulapul superior pentru blatul de lucru şi spoturi pe post de lumină centrală.

  Lumină mobilă

  iluminat blat bucătărie
  Tips&tricks pentru iluminat bucătărie: spoturi cu şină care îşi pot schimba poziţia pentru a lumina alte zone

  Spoturile nu trebuie să fie neapărat fixe. E chiar mai uşor când ele se află pe o şină, sunt mobile şi-şi pot schimba poziţia în funcţie de necesităţi. Nu e suficient să aibă capacitatea de a lumina zona în care acţionezi, asigură-te că lumina e suficient de puternică.

  Lumină ambientală

  lumini calde
  Fă din bucătăria ta cel mai primitor loc din casă

  Bucătăria trebuie să fie întotdeauna curată, dar nu să-ţi dea impresia de mediu steril, de spital. Un bec cu lumină ambientală şi un corp de iluminat modern schimbă atmosfera creată de lumina de neon şi transformă spaţiul într-o încăpere primitoare.

  Lumină puternică

  Corpuri din sticlă
  Corpurile din sticlă permit luminii să acopere toată suprafaţa bucătăriei

  Ca să te asiguri că ai parte de toată intensitatea luminii, fie te orientezi spre abajururi de sticlă, poate chiar sticlă transparentă, fie poţi renunţa de tot la corpul de iluminat şi să laşi becul gol, mai ales dacă bucătăria e în stil scandinav sau industrial.

  Lumină fără umbre

  blat de lucru
  Când foloseşti des blatul de lucru, contează mult unde poziţionezi lumina

  Lumina suspendată poate fi montată chiar deasupra blatului, indiferent de dimensiunea abajurului, dacă stilul camerei îţi permite. Asta va elimina umbrele.

  Foto via Pinterest

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum iluminezi bucătăria încât să fie și cozy, și să poți găti fără a...