Pinterest
DESIGN INTERIOR

Terrazzo: cum și unde să îl foloseşti la tine acasă

publicat pe 09 apr. 2020

    Poate n-ai auzit până acum despre terrazzo, dar cu siguranță l-ai întâlnit în cel puţin unul din locurile pe care le-ai vizitat. Compus din sute de mii de bucăţi de piatră, marmură sau chiar sticlă, terrazzo a fost omniprezent în spaţiile publice în vremea socialistă, ca apoi să revină în vogă în anul 2018.

    Însă acest material nu a fost inventat pe vremea bunicilor. El înfrumuseţează spaţiile încă din secolul XVIII şi a pornit în Italia. Terrazzo a luat naştere în zona Veneto, aproape de Veneţia, din dorinţa meşterilor de mozaic de a refolosi resturile de marmură. Noul agregat rezultat din amestecarea acestora cu cimentul a fost folosit la pavarea teraselor din jurul caselor, de unde şi provine numele din ziua de azi ( în italiană, terrazzo înseamnă terasă). Terrazzo a devenit astfel unul dintre cele mai sustenabile şi faine materiale pe care le putem folosi azi în construcţii.

    Terrazzo-ul pe care îl cunoaştem provine din pavimento alla Veneziana sau podelele veneţiene. Ele se regăseau în clădiri oficiale, catedrale sau palate si erau alcătuite din bucăţi de marmură aşezate una lângă alta într-un pat de mortar. Varianta mai ieftină, seminato, se referă la bucăţi de marmură şi piatră aruncate aleatoriu în ciment, care era apoi macazat şi lustruit.

    Toate aceste tehnici au dus la naşterea terrazzo-ului pe care îl ştim azi.

    terrazzo - living
    Pardoseală fara rosturi pe toata suprafața locuinței.

    Nu doar calităţile estetice i-au câştigat popularitatea de-a lungul timpului, ci şi o serie de avantaje practice.

    1. Rezistenţă ridicată

    Unul din cele mai mari avantaje ale acestui material este rezistenţa sa ridicată la foc, apă sau substanţe chimice. Datorită rezistenţei înalte la compresie, terrazzo poate duce încărcări mari cauzate de traficul intens din clădire sau diferite utilaje. De aceea este recomandat în spaţii publice precum spitale, aeroporturi sau chiar muzee.
    Crăpăturile se numără printre daunele cele mai des întâlnite şi ele sunt cauzate în general de structura clădirii în sine şi nu de componentele materialului.

    2. Longevitate

    Datorită rezistenţei ridicate, durata de viaţă a acestui material este foarte lungă. El a fost un favorit pentru stilul Art Deco sau Modernism, iar clădirile din acea perioadă (anii ’20-’40) încă au podelele originale.

    3. Costuri mici

    Terrazzo este unul dintre cele mai puţin costisitoare materiale folosite în construcţii datorită modului său de prelucrare şi a materialelor folosite. Este alegerea perfectă pentru aproape toate tipurile de buget. Rezistenţa îndelungată a acestuia, precum şi modul uşor de întreţinere contribuie la costurile scăzute ale acestui material.

    4. Uşor de întreţinut

    Odată montat, materialul nu mai necesită atenţie specială. Fie că este vorba de podele, blat de bucătărie sau chiuvetă, nu ai nevoie de soluţii speciale pentru a-l curăţa. Singura regulă este să fie instalat de către profeşionişti pentru a te putea bucura de toate avatantajele sale.

    5. Sustenabil

    Luând în considerare punctul de plecare al acestui material şi modul de prelucare, putem considera că terrazzo se numără printre primele materiale “verzi” din industria construcţiilor. Materiale precum marmura, sticla sau granit sunt reciclate pentru a fi folosite în obținerea acestui agregat, ceea ce îl transforma într-un material sustenabil şi eco.
    De asemenea, datorită calităţilor sale, el ajută la obţinerea certificatului LEED pentru clădiri sustenabile.

    6. Varietate mare de culori, materiale şi forme.

    Acest material este alternativa fun a betonului aparent. Baza este una simplă: răşină epoxidică sau beton, în care se amestecă bucăţi de marmură, quartz, granit, sticlă sau chiar pietre semipreţioase. Dimensiunea, culoarea şi tipul pietrelor folosite contribuie la crearea unui model pe gustul tău. El poate fi combinat şi cu alte materiale, precum marmura, lemnul sau diferite tipuri de metal.
    Nu există limite atunci când vine vorba de terrazzo şi, indiferent de modul în care acesta este folosit, el poate avea un design personalizat în funcţie de gusturile fiecăruia.

    Acum că ştii calităţile ce transformă acest material într-unul special, urmează întrebarea următoare: unde se poate utiliza?
    Răspunsul este unul cât se poate de simplu: peste tot, dacă ai suficient curaj şi imaginaţie.

    Podele din terrazzo

    Datorită rezistenţei ridicate, materialul este recomandat cel mai des pentru podele, fie ele interioare sau exterioare. Uşor de instalat şi uşor de întreţinut, acest material este foarte versatil atunci când vine vorba de combinat cu alte materiale. Fie că este vorba de lemn, marmură sau chiar alamă, trebuie doar să ai grijă ca fiecare element să se afle în armonie şi să contribuie la design-ul locuinţei tale.

    Podelele pot fi realizate în mai multe moduri. Terrazzo-ul poate fi turnat la faţa locului de către o echipă de experţi pentru a crea o suprafaţă netedă, fără rosturi sau se regăseşte sub forma unor plăci prefabricate care necesită doar instalare. De asemenea, există gresie şi faianţă cu patternul specific acestui material de care ne-am îndrăgostit cu toţii. Acestea sunt mult mai uşor de manevrat şi instalat, mai ales dacă bugetul și timpul tău este limitat.

    Placarea băilor

    Un alt avantaj al acestui material este faptul că îţi poţi placa întreaga baie cu el. De la lavoarul propriu-zis, la blat, la duş, pereţi şi podele, îţi poţi transforma baia în punctul principal al casei fără să alergi după foarte multe accesorii sau materiale. Trebuie doar să alegi culoarea şi dimensiunea pietricelelor din agregat.
    Recomand să combinaţi orice tip de terrazzo cu baterie şi obiecte sanitare de culoare neagră. Cu siguranţă va impresiona musafirii, iar tu vei avea parte de o baie abosolut minunată.

     Placarea bucătăriei

    Terrazzo este un material ideal de folosit în bucătărie. Fie că este vorba de blaturi, de pereţi, pardoseli sau chiuveta, el este rezistent, uşor de întreţinut. În cazul în care ai o insulă de bucătărie, o poţi transforma în obiectul principal al zonei prin alegerea unui blat colorat şi jucăuş, din terrazzo.

    Mobilier şi accesorii de decor

    Odată cu revenirea materialului în trend, au început să apară şi obiecte de mobilier care folosesc acest material. Fie că e vorba de măsuțe de cafea, de lămpi, scaune, rafturi sau mânerele de la dulapuri, terrazzo poate fi folosit în cele mai ingenioase moduri pentru a adăuga un strop de culoare în casa ta.
    În cazul în care nu vrei să-ţi complici viaţa cu placări de perete, poţi apela la diferite modele de tapet care imită textura materialului şi care sunt şi mai uşor de instalat.

    Graphic design

    Pattern-ul atât de specific acestui material a făcut ca el să fie reinterpretat în diferite domenii, înclusiv în graphic design şi ilustraţii. În ziua de azi îl regăseşti peste tot, în printuri pe coperţile agendelor, pungi de cadou, flyere, postere, vestimentaţie, branding sau web-design.

    Ştiai că?

    • Hollywood Walk of Fame este realizat din terrazzo. Dacă nu ai fost convins de rezistenţa materialului, gândeşte-te doar la câte persoane circulă zilnic pe acel bulevard.
    • Podele din faimosul muzeu Guggenheim din New York sunt realizate din terrazzo. Urmează forma circulară a rampei şi a scărilor.
    • Astfel de podele mai pot fi întâlnite în clădiri faimoase precum State Building sau Radio City Music Hall.
    • Italienii au dus tehnica terrazzo-ului cu ei odată cu imigrarea acestora în S.U.A, la începutul anilor 1900. Terrazzieri erau priviţi ca fiind aristocraţii clasei muncitoare imigrante datorită tehnicii de realizare a materialului. Aceştia păzeau secretele meseriei cu mare grijă, şi tehnicile erau transmise din tată în fiu.

    În România acest tip de material poate fi achiziționat de la furnizori precum Osmyum.ro,  Diseno.ro, Decorfloor.ro sau Deltastudio.ro.

    Ultima întrebare: ai curaj să îl foloseşti în propria casă?

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments