DESIGN INTERIOR

Cum organizezi și delimitezi zonele într-o bucătărie open space

publicat pe 15 dec. 2019

    Mobilierul, paleta de culori și electrocasnicele sunt cele mai importante când amenajezi o bucătărie open space. Ca să o delimitezi vizual de living și să menții, în același timp, continuitatea în amenajare, trebuie să ai grijă cum alegi aceste trei elemente.

    Deschiderea bucătăriei este un truc de proiecte care „se folosește de obicei când spațiul nu întrunește suprafața necesară acomodării tuturor echipamentelor și pieselor de mobilier necesare”, spune arhitecta Andra Marinescu. De cealaltă parte, poate fi o problemă pentru cei care gătesc mult și des, pentru că mirosul de mâncare se poate răspândi în toată casa. Cu toate astea, spațiile deschise câștigă tot mai mult teren. Mai ales că există soluții și pentru acest dezavantaj.

    Ce trebuie să știi dacă vrei o bucătărie open space în locuința ta

    Dacă locuiești la apartament într-un bloc vechi, cel mai probabil bucătăria este delimitată prin pereți. Planul ar fi să o unești cu livingul, însă trebuie să știi că ai nevoie de anumite aprobări pentru a sparge acei pereți.

    Abia după ce ai pus la punct proiectul și ai primit aprobările necesare, poți să treci la organizarea propriu-zisă. Iată un ghid simplu pe care să îl urmezi, inspirat de ideile propuse de cei de la House Beautiful.

    Cum alegi mobilierul

    Să presupunem că ai reușit să elimini zidurile care te încurcau și obții o bucătărie open space. Creează unitate în noul spațiu comun prin mobilier în aceleași nuanțe, decorațiuni complementare și, în funcție de dimensiunea și forma încăperii, un colț de dining.

    Mai exact, dacă alegi mobilier modern pentru bucătărie, amenajează livingul în același stil. Iar dacă bucătăria este decorată în stil rustic, integrează elemente de lemn și în living, pentru a păstra o unitate.

    bucătărie open space minimalistă
    Arhitecții au ales mobilă în stil minmalist și pentru bucătărie, și pentru living Foto: Andrei Tudoran

    Pe acest princpiu au mers și arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim, de la biroul Studio 2.1, atunci când au amenajat acest duplex. O altă idee a fost să dezlipească mobila de pereți, mai exact să aducă canapeaua în mijlocul încăperii. Conform The Spruce, acest lucru ajută la o mai bună definire a spațiului.

    Cum alegi paleta de culori

    bucătărie deschisă
    Pentru unitate cromatică între cele două zone, alege aceeași paletă de culori pentru pereți

    La fel stau lucrurile și în cazul paletei cromatice. Alege aceeași culoare pentru pereții bucătăriei și cei ai livingului, cum au făcut acești doi tineri în apartamentul lor din Berceni.

    Dacă alegi aceeași paletă cromatică pentru pereți, mobilier și alte accesorii, asta nu înseamnă că totul va deveni monoton. Poți să experimentezi mai mult cu materiale și imprimeuri diferite, chiar dacă le alegi în aceleași nuanțe, mai sugerează cei de la House Beautiful.

    Electrocasnicele fac diferența

    Toate elementele specifice bucătăriei – frigider, cuptor și alte aparate electrocasnice – vor putea fi vizibile din sufragerie, așa că este important să optezi pentru cele incorporabile. Astfel, le vei „ascunde” după ușile închise ale dulapurilor și nu vor mai deranja vizual.

    casa interbelica bucataria
    Bucătărie contemporană, amenajată într-o casă din 1920 Foto: Vlad Crețeanu

    Așa au procedat și cei de la iDecorate pentru amenajarea bucătăriei din această casă interbelică. Deși nu se află în plan deschis, faptul că frigiderul este departe de ochii privitorilor face amenajarea mult mai armonioasă.

    Tot la capitolul electrocasnice, dintr-o bucătărie deschisă nu trebuie să lipsească o hotă performantă – mai ales dacă gătești des. Ea va împiedica mirosurile de mâncare să se împrăștie în tot spațiul. Dacă ai cum, alege să pui aragazul chiar lângă o fereastră – cu cât mai multe metode de evacuare a mirosurilor, cu atât mai bine.

    Delimitarea zonelor de gătit și relaxare

    Sorina Fredholm și-a instalat o insulă de bucătărie care să-i ofere mai mult spațiu de gătit, dar și să delimiteze spațiile

    Poți delimita mai bine bucătăria de living cu ajutorul unei insule de bucătărie, așa cum a făcut Sorina Fredholm la ea acasă. Iar dacă spațiul îți permite, o altă soluție este să pui o masă cu scaune între zona de gătit și cea de relaxare. Ba chiar le poți combina pe cele două, dacă așezi câteva scaune de bar la insula de bucătărie și o folosești ca masă de dining atunci când nu gătești pe ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments