De la specialiști

Aragaz clasic versus cuptor incorporabil: avantaje și dezavantaje de la doi bucătari profesioniști

publicat pe 09 iul. 2020

    Aragazul clasic începe să piardă teren în fața cuptorului incorporabil. Funcțiile multiple, menținerea unei temperaturi constante și ventilația reprezintă plusuri pentru cuptorul incorporabil. Are și avantajul consumului. Da, plătești mai puțin dacă ai un cuptor electric, decât dacă folosești un cuptor pe gaz. Iar bucătăria ta poate să capete un aspect mai modern grație unui mobilier dedicat.

    Tocmai de aceea, cuptorul electric incorporabil a început să devină tot mai popular în bucătăriile românilor, pe când în restaurante e una dintre uneltele de bază. Am aflat de la doi renumiți chefi din România care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont când alegem unul sau altul dintre aceste electrocasnice.

    De ce să alegi un cuptor incorporabil electric

    „La un cuptor incorporabil poți să controlezi temperatura la grad și poți să faci lucrurile mult mai precis. În plus, e mult mai eficient din punct de vedere energetic, deși curentul e mai scump decât gazul. Consumă mai puțin pentru că are ventilatoare care mențin temperatura constantă în interior. Totodată, e și mai safe pentru bucătărie”, explică chef Bogdan Alexandrescu aka Dexter, Executive Chef la Restaurantul L’Atelier de la Hotel Epoque și finalist în primul sezon al emisiunii MasterChef.

    Cuptorul clasic e eficient atunci când vrei să gătești mâncăruri care necesită un timp îndelungat de coacere, cum ar fi friptura la tavă. Pe de altă parte, așa cum punctează chef Dexter, cu toții vrem acum să gătim și altceva, de la pâine, la patiserie sau mâncăruri la temperatură joasă. Cuptorul pe gaz, în aceste cazuri, nu mai e util pentru că nu îți oferă opțiunea de a selecta temperatura la grad.

    „Poți să duci indicatorul la 200 de grade, dar nu o să ai niciodată temperatura asta fixă. O să ai fie 180, fie 220 de grade în cuptor. Plus că atunci când deschizi ușa la cuptor pierzi undeva la 10-15 grade pe secundă. Durează apoi 15 minute să se reîncălzează la temperatura la care ajunsese. Și la cuptorul electric se pierde temperatură dacă deschizi ușa, dar având ventilație, imediat cum închizi ușa urcă mai repede în temperatură. Ventilația e cheia aici”, mai spune chef Dexter.

    Prețuri accesibile și pentru cuptoarele incorporabile

    La fel gândește și chef Iulian Mitea, fost semifinalist al emisiuni „Chefi la cuțite”, care explică de ce e important să ai o temperatură constantă atunci când te folosești de un cuptor. „Din perspectiva coacerii, aragazul clasic are ardere doar de jos. Fiind pe gaz, flacăra face ca procesul de coacere să se întâmple doar de jos. Devine dificil să coci anumite produse, cum ar fi pavlova sau pandișpanul. Aici intervine avantajul cuptoarelor electrice, care sunt mai fiabile și mai pratice”, spune el. Astfel, aceste cuptoare sunt folosite în proporție de 95% în mai toate restaurantele, iar cele pentru acasă au început să fie semi-pro, punctează chef Iulian.

    Aceste avantaje vin cu un preț pe măsură. Dacă un aragaz cu cuptor clasic costă undeva între 800 și 2.000 de lei, un cuptor incorporabil poate să depășească aceste sume. Dar nu te speria, există și prețuri accesibile.

    Chef Iulian Mitea are acasă un cuptor incorporabil de la Electrolux. Deși prețul e mai mare, a preferat acest gen de cuptor pentru că îl ajută la gătit. „A costat inițial 2.700 de lei. Acum, la reducere, poți să îl găsești și la 2.200 de lei. Trebuie să ții cont că are peste 70 de funcții, pentru rețele prestabilite. Are și dospitor, dar și deshidrator. Te ajută foarte mult, nu e doar un simplu cuptor”, lămurește el alegerea.

    Pe aceeași marcă merge și chef Dexter, dar menționează că există cuptoare incorporabile bune și la prețuri mai mici. „Se găsesc acum cuptoare electrice incorporabile și pe la 800-1.000 de lei care sunt destul de bune. Investiția merită. Dacă îți iei un cuptor incorporabil la 1.000 de lei și o plită incorporabilă pe la 500 de lei ajungi la prețul unui cuptor neincorporabil, care are plită deasupra și cuptor jos”, mai zice chef Dexter.

    Cuptorul incorporabil electric face pereche cu plita pe gaz

    Trebuie să știi că dacă optezi pentru un cuptor incorporabil va trebui să iei și o plită incorporabilă. Pentru acestă alegere, ambii chefi merg pe varianta unei plite incorporabile pe gaz. De ce pe gaz și nu electrică?

    „La plita electrică nu poți să dozezi energia precum la cea pe gaz, când încingi tigaia treptat, ca apoi să-și conserve energia. Plita, indiferent de cât de evoluate sunt inducțiile, ori îți fierbe uleiul, pentru că nu are destulă putere, ori îl arde din prima, de exemplu. Inducția de la plita electrică nu ajută nici când vrei să caramelizezi o friptură sau când vrei să prăjești cartofi. N-o să ai rezultate bune”, explică chef Dexter.

    Dacă alegi, totuși, o plită electrică va trebui să dai bani și pe vase cu inducție, iar acestea, de regulă, au un preț dublu față de cele normale. Chef Dexter a plătit 400 de lei pe o tigaie doar pentru că avea această specificație. „Și nu are nimic în plus decât o bază mai groasă. Dai 200 de lei în plus pe o tigaie bună doar ca să aibă funcția asta de inducție. Pe plita cu gaz poți să folosești absolut orice vas”, arată el.

    Mobila pentru cuptorul incorporabil e destul de standardizată

    Dacă ai optat pentru un cuptor incorporabil, poți să lucrezi cu aceleași vase pe care le ai în casă. Nu trebuie să investești în vase noi. Trebuie însă să investești bani în mobilă bucătărie dedicată acestui electrocasnic, dar, la o căutare atentă, poți să găsești variante bune care nu sunt scumpe deloc.

    Mobilierul dedicat acestor cuptoare are o dimensiune standard, cu decupaje făcute pe dimensiunile de cuptor, și e gata de folosire. „Eu nu mi-am făcut bucătărie custom și nu am avut probleme să incorporez cuptorul”, explică chef Dexter.

    De altfel, cuptoarele incorporabile sunt destul de standardizate ca și dimensiuni, indiferent de producător. „Tehnologia a avansat, același spațiu în care acum cinci ani îmi intra un cuptor de 69 de litri, acum îmi intră un cuptor incorporabil de 72 de litri. Spațiul din interior s-a maximizat și s-au păstrat proporțiile”, arată chef Iulian Mitea.

    Mai mult, acest tip de mobilier permite cuptorului să fie amplasat mai sus. „Un avantaj, mai ales pentru oamenii în vârstă: nu se mai apleacă, nu îi mai doare spatele pentru că poți să îl pui la nivelul corpului, vezi ce se întâmplă în el și e și mai ușor de mânuit. De regulă, cuptoarele incorporabile sunt plasate mai sus, la nivelul ochilor”, mai spune și chef Dexter.

    Cuptorul electric nu schimbă gustul mâncării

    Fanii cuptoarelor clasice vor spune că gustul mâncării nu va mai fi la fel dacă e gătită într-un cuptor incorporabil. Însă realitatea e alta. „Sunt doar povești. Adevărata diferență a gustului mâncării se simte doar la flacără deschisă, când gătești la ceaun și pirostrie”, arată chef Iulian Mitea.

    Așadar, balanța înclină în favoarea cuptorului incorporabil electric. Are avantaje considerabile, de la tehnologie la importanța ventilației, pe când aragazul clasic rămâne o opțiune simplă, de buget, pentru cei care nu vor să se complice. Alegerea unuia sau altuia depinde de bugetul de care dispui, de ce tehnolgii vrei să ai parte și de ușurința cu care vrei să gătești.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments