Sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie perfecte pentru tine și casa ta
publicat pe 11 nov. 2019Bucătăria e locul în care îți bei cafeaua dimineața, faci planuri și – cu multă iubire – prepari mâncăruri delicioase și rețete pentru viață. De aceea e important să o amenajezi pe cât de practic, pe atât de cald și cozy. Ca să reușești, ține cont de câteva sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie.
„Când suntem doar noi, mâncăm în bucătărie, probabil cea mai importantă încăpere din casă, încăperea în care se întâmplă tot, în care lucrurile încep și prind contur și se sfârșesc’’, spune un personaj din romanul ”Dacă strada Beale ar vorbi’’, de James Baldwin, tradus în română de editura Black Buttons Books.
Sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie
Iată câțiva pași pe care să-i urmezi înainte de amenajarea bucătăriei, mai ales dacă o faci pe cont propriu, fără ajutorul unui specialist.
Fă un plan, stabilește bugetul și stilul pe care vrei să-l urmezi
Ai petrecut multe ore pe Pinterest și crezi că ai găsit în sfârșit ceea ce ți se potrivește? E timpul să-ți răspunzi la următoarele două întrebări: care sunt nevoile mele și câți bani îmi trebuie?
”Înainte de începerea efectivă a amenajării, stabilește clar ce stil urmezi și bugetul de care dispui”, e sfatul designerului de interior Alexandra Năstase.
Ești o persoană pasionată de gătit? Atunci ai nevoie de spațiu de depozitare pentru ustensilele și electrocasnicele cu care îți desfășori treaba, de o masă sau un blat pe care să lucrezi, de un aragaz și un frigider încăpător. În cazul în care ești o persoană care întră în bucătărie doar pentru cafea, poate mic dejun, și un pahar de vin seara, câștigi spațiu pentru piese de accent, cu un design creativ.
”Fii original. Alege un frigider roșu sau în orice altă culoare mai puțin obișnuită pentru un obiect electrocasnic. Plasează-l pe un perete alb sau negru, pentru a-l scoate și mai mult în evidență”, adaugă Alexandra Năstase.
Sau poți încorpora frigiderul, cuptorul și centrala termică în dulapuri special prevăzute, potrivit arhitectei Irina Radu. În felul ăsta, bucătăria va arăta clean.
Cunoaște-ți spațiul și alege o formă
Înainte să mergi prin magazine și showroom-uri de mobilă, măsoară spațiul pe care îl ai. Fă pe hârtie un plan pentru cum vrei să așezi mobila și dimensiunile pentru fiecare piesă. Amplasezi tot mobilierul pe o parte a bucătăriei sau ai spațiu pentru o insulă? Dacă știi răspunsul de la început, poți experiementa mai ușor cu piesele pe care le găsești în magazine. Sau te poți să gândi un concept și un model pentru a-ți face mobila pe comandă.
De exemplu, o bucătărie în linie poate fi răspunsul atunci când dispui de un spațiu mic, iar cele cu insulă sau în formă de U, sunt perfecte pentru încăperile mari.
”Gândește amenajarea în conformitate cu spațiul pe care îl ai. Profită de avantajele lui și pune-le în valoare”, spune designerul de interior Ana-Maria Vasile.
Îmbină frumosul cu utilul
Creează spații de depozitare pe înălțimea camerei, ca să ai cât mai mult loc de mișcare la sol. În locul unui dulap, montează rafturi pe pereți.
Rezervă o bucată de perete pentru plante aromatice. Alege o masă care să te îmbie la seri lungi de discuții, dar în care să și poți depozita electrocasnice.
Și ține întotdeauna cont de calitatea pieselor și a materialelor. E tentant să alegi varianta mai ieftină, dar gândește-te la care îți dorești să fie durata medie de viață a bucătăriei tale.
Nu încărca bucătăria cu lucruri de care nu ai nevoie
Un sfat util de aplicat nu doar în bucătărie: nu cumpăra ustensile pe care nu le folosești, ca apoi să mai simți de nevoia de spații de depozitare. Chiar dacă minimalismul nu e tocmai stilul tău, încearcă totuși să cumperi și să te înconjori de lucrurile pe care le utitlizezi frecvent și care-ți ușurează viața, nu ți-o încarcă.
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.
[…] pui pe pereți tablouri sau renunți la ușile de la dulapuri. Dacă decizi să renunți la ușile dulapului din bucătărie, pune pe rafturi vesela aia frumoasă pe care o scoți doar la petreceri. Acum poate servi drept […]