Bucătărie

Sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie perfecte pentru tine și casa ta

  Bucătăria e locul în care îți bei cafeaua dimineața, faci planuri și – cu multă iubire – prepari mâncăruri delicioase și rețete pentru viață. De aceea e important să o amenajezi pe cât de practic, pe atât de cald și cozy. Ca să reușești, ține cont de câteva sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie.

  „Când suntem doar noi, mâncăm în bucătărie, probabil cea mai importantă încăpere din casă, încăperea în care se întâmplă tot, în care lucrurile încep și prind contur și se sfârșesc’’, spune un personaj din romanul ”Dacă strada Beale ar vorbi’’, de James Baldwin, tradus în română de editura Black Buttons Books.

  Sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie

  Iată câțiva pași pe care să-i urmezi înainte de amenajarea bucătăriei, mai ales dacă o faci pe cont propriu, fără ajutorul unui specialist.

  Fă un plan, stabilește bugetul și stilul pe care vrei să-l urmezi

  Ai petrecut multe ore pe Pinterest și crezi că ai găsit în sfârșit ceea ce ți se potrivește? E timpul să-ți răspunzi la următoarele două întrebări: care sunt nevoile mele și câți bani îmi trebuie?

  ”Înainte de începerea efectivă a amenajării, stabilește clar ce stil urmezi și bugetul de care dispui”, e sfatul designerului de interior Alexandra Năstase.

  Ești o persoană pasionată de gătit? Atunci ai nevoie de spațiu de depozitare pentru ustensilele și electrocasnicele cu care îți desfășori treaba, de o masă sau un blat pe care să lucrezi, de un aragaz și un frigider încăpător. În cazul în care ești o persoană care întră în bucătărie doar pentru cafea, poate mic dejun, și un pahar de vin seara, câștigi spațiu pentru piese de accent, cu un design creativ. 

  Fii original. Alege un frigider roșu sau în orice altă culoare mai puțin obișnuită pentru un obiect electrocasnic. Plasează-l pe un perete alb sau negru, pentru a-l scoate și mai mult în evidență”, adaugă Alexandra Năstase.

  Alegerea mobilei de bucatarie
  Amenajare interioară realizată de Jooca Studio. Foto: Alexandru Prodan

  Sau poți încorpora frigiderul, cuptorul și centrala termică în dulapuri special prevăzute, potrivit arhitectei Irina Radu. În felul ăsta, bucătăria va arăta clean.

  Cunoaște-ți spațiul și alege o formă

  Înainte să mergi prin magazine și showroom-uri de mobilă, măsoară spațiul pe care îl ai. Fă pe hârtie un plan pentru cum vrei să așezi mobila și dimensiunile pentru fiecare piesă. Amplasezi tot mobilierul pe o parte a bucătăriei sau ai spațiu pentru o insulă? Dacă știi răspunsul de la început, poți experiementa mai ușor cu piesele pe care le găsești în magazine. Sau te poți să gândi un concept și un model pentru a-ți face mobila pe comandă. 

  Alegerea mobilei de bucatarie potrivite
  Amenajare: Mihail Neagu, Inedit Works

  De exemplu, o bucătărie în linie poate fi răspunsul atunci când dispui de un spațiu mic, iar cele cu insulă sau în formă de U, sunt perfecte pentru încăperile mari.

  ”Gândește amenajarea în conformitate cu spațiul pe care îl ai. Profită de avantajele lui și pune-le în valoare”, spune designerul de interior Ana-Maria Vasile.

  Îmbină frumosul cu utilul

  Creează spații de depozitare pe înălțimea camerei, ca să ai cât mai mult loc de mișcare la sol. În locul unui dulap, montează rafturi pe pereți.

  Rezervă o bucată de perete pentru plante aromatice. Alege o masă care să te îmbie la seri lungi de discuții, dar în care să și poți depozita electrocasnice.

  Și ține întotdeauna cont de calitatea pieselor și a materialelor. E tentant să alegi varianta mai ieftină, dar gândește-te la care îți dorești să fie durata medie de viață a bucătăriei tale. 

  Nu încărca bucătăria cu lucruri de care nu ai nevoie

  Un sfat util de aplicat nu doar în bucătărie: nu cumpăra ustensile pe care nu le folosești, ca apoi să mai simți de nevoia de spații de depozitare. Chiar dacă minimalismul nu e tocmai stilul tău, încearcă totuși să cumperi și să te înconjori de lucrurile pe care le utitlizezi frecvent și care-ți ușurează viața, nu ți-o încarcă.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback

  […] pui pe pereți tablouri sau renunți la ușile de la dulapuri. Dacă decizi să renunți la ușile dulapului din bucătărie, pune pe rafturi vesela aia frumoasă pe care o scoți doar la petreceri. Acum poate servi drept […]

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie perfecte pentru tine și casa ta