VIDEO 5 sfaturi să organizezi corect mobila în bucătărie de la arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi
publicat pe 28 apr. 2020Cum organizezi blatul de lucru în jurul electrocasnicelor? Unde amplasezi frigiderul? Cum optimizezi spațiile de depozitare? Ca să aflăm răspunsuri concrete la aceste întrebări și să îți spunem cum organizezi corect mobila în bucătărie, am cerut câteva sfaturi de la Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, arhitecți și fondatorii cursului de design interior Inside Academy.
Modul în care organizezi mobila în bucătărie este atât de important tocmai pentru că face gătitul mai facil și te ajută să te miști mai eficient în acest spațiu. Ergonomia este cea mai importantă, spune Alina Vîlcu, pentru că ea face întregul proces de preparat mâncarea și luat masa puțin mai plăcut.
1. Triunghiul funcțional în bucătărie
De aceea, când amenajezi o bucătărie, trebuie să ai în minte cele trei utilități principale, spune arhitecta: frigiderul, lavoarul și plita sau aragazul. „Acestea formează ceea ce noi numim un triunghi funcțional în bucătărie și e bine ca relația dintre ele să fie cât mai directă”, explică Alina Vîlcu.
Însă asta nu înseamnă neapărat că trebuie să organizezi mobila în bucătărie în formă de triunghi. „Poate fi un triunghi liniar, ca și cum triunghiul ar fi deschis”, spune Omid Ghannadi.
2. Blatul de lucru
Pornind de la ideea de triunghi funcțional, poți începe să organizezi blatul de lucru și corpurile de mobilă. Fie că vrei să le pui în triunghi, fie că te gândești să le așezi în linie dreaptă, ele trebuie să fie conectate la cele trei obiecte principale. „Între frigider, chiuvetă și aragaz sau plită trebuie întotdeauna să existe aceste spații de lucru”, spune Alina.
Asta te va ajuta în procesul de gătit, atunci când va fi nevoie să scoți ingrediente din frigider, să le speli, să le pregătești și, în final, să le gătești.
3. Amplasarea frigiderului
Pentru că frigiderul este considerat vârf de triunghi în bucătărie, poziționarea lui la intrarea în bucătăriei este ideală. „Frigiderul ar trebui să fie cât mai aproape de intrarea în bucătărie, astfel încât să nu traversezi toată bucătăria cu cumpărăturile în mână”, explică arhitecta. Sfatul ei e să-l pui acolo unde îți este cel mai comod, dar să te asiguri că rămâne suficient loc să deschizi ușa.
Nu uita să aduci un blat de lucru sau o insulă de bucătărie în apropierea frigiderului, ca să ai unde pune sacoșele atunci când descarci cumpărăturile, adaugă Omid Ghannadi.
4. Spațiile de depozitare în mobila de bucătărie
Corpurile de bază diferă ca dimensiune de corpurile suspendate în mobila de bucătărie. Primele asigură o suprafață de depozitare de 60 de centimetri, iar celelalte, cele suspendate, reduc suprafața de depozitare la 30 de centimetri. „În 30 de centimetri, poți să pui un rând de farfurii și le folosești ușor, în 60 de centimetri, în schimb, trebuie să pui două rânduri”, atenționează Omid. Asta îngreunează accesul la obiectele pe care le depozitezi în partea din spate.
De aceea, arhitectul recomandă ca, atunci când configurezi corpurile, să adaugi polițe sau agățători pe interiorul ușilor. Asta va fi util mai ales în corpul cu lavoarul, pentru că poți depozita pe ele lavete, detergenți și alte ustensile.
5. Organizarea pe verticală
„Mai este ceva ce aș exploata în bucătărie – pereții”, spune arhitecta Alina Vîlcu. Oricât de mică ar fi încăperea, înălțimea camerei poate fi folosită pentru a crea noi spații de depozitare. „Ne putem gândi și la spațiul care rămâne deasupra corpurilor suspendate, pentru că și acolo se pot depozita obiecte”, explică ea. Ori asta, ori poți alege ca înălțimea corpurilor suspendate să ajungă până în tavan, iar astfell creezi noi spații de depozitare ascunse.
O altă soluție este să depozitezi la vedere anumite ustensile de bucătărie și să creezi o compoziție cu ele. „De multe ori, arată frumos să-ți pui pe perete ca într-un display cuțite, farfurii”, adaugă Alina Vîlcu.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.