CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

30 de lucruri în 30 de zile: cum să faci curățenia de primăvară pas cu pas până la sfârșitul lunii martie

    Multă lume evită să se apuce de făcut curățenie de primăvară fiindcă de fapt nu prea știu de unde să înceapă. Poate fi copleșitor să organizezi și să cureți toată casa la schimbarea anotimpului, dar de fapt procesul nu este atât de greu. Cel mai greu este să începi, iar dacă împarți treaba în sarcini mici totul va merge lin și ușor.

    Ca să faci curățenia de primăvară fără stres, am împărțit sarcinile pe 30 de zile, după modelul celor de la The Spruce. Vei trece dintr-o cameră în alta, spre deosebire de tradiționala abordare că întâi trebuie să termini cu o cameră până să te apuci de alta. Așa că, hai să împarți sarcinile pe zile și să începi noul anotimp cu locuința lună de curată.

    Înainte de curățenie, pregătește cutiile

    Ai nevoie de câteva cutii, după cum urmează:

    Cutia pentru donații. În ea vei pune toate lucrurile pe care vrei să le dai prietenilor sau să le donezi.

    Cutia pentru lucruri de reparat. În timp ce faci ordine și curățenie, vei da peste lucruri care trebuie să fie recondiționate sau reparate. Pune-le în cutie până vei putea să le repari. Nu te lasă distrasă de ele până nu ai terminat curățenia.

    Cutia cu lucruri de pus deoparte. Să zicem că faci curat într-un sertar din bucătărie și găsești acolo o pereche de cercei. Nu te opri din curățenie ca să pui cerceii la locul lor. Pune-i în cutia cu lucruri de pus deoparte. După ce ai terminat de curățat și organizat sertarul, ia cutia și du toate lucrurile din ea la locul lor.

    Este de asemenea folositor să ții la îndemână o hârtie cu un pix sau o listă digitală. Pune pe listă proiectele și sarcinile care își fac apariția în timpul procesului de curățenie, cum ar fi organizarea fotografiilor vechi. După ce ai terminat curățenia de primăvară te poți ocupa de ele.

    Prima zi: șterge praful

    Curățenie de primăvară
    Nu șterge praful doar de pe mobilă, cât și de pe decorațiuni

    Ia o mătură cu coadă lungă și adună pânzele de păianjen și praful de la colțurile tavanului din bucătărie, sufragerie, dormitoare și băi. Apoi aspiră podelele.

    Adună draperiile și perdele din toate camerele și bagă-le la spălat. Pe cele care nu pot fi spălate acasă du-le la curățătorie.

    Apoi scoate din bibliotecă și de pe rafturi cărțile și decorațiunile. Șterge praful pe rafturi și apoi fiecare carte și decorațiune, înainte să le pui înapoi la locul lor. Dacă sunt cărți de care nu mai ai nevoie pune-le în cutia cu lucruri de donat.

    Ziua a doua: pune deoparte lucrurile pentru anotimpul rece

    Depozitează hainele de iarnă ca să faci loc celor de primăvară

    Dacă a venit vremea mai caldă, este momentul să depozitezi hainele pentru sezonul rece. Păstrează la îndemână doar hainele pe care le vei purta anotimpul ăsta. Astfel faci loc în dulapul de haine pentru cele potrivite pentru vreme caldă. Pune în cutia cu lucruri de donat hainele pe care nu le vei mai purta.

    În aceeași zi curăță fiecare oglindă din casă, inclusiv pe cele din baie sau de pe hol. După ce ai terminat, sortează cutiile de sub pat și cele din dressing. Pune în cutii lucrurile pe care trebuie să le repari sau să le dai mai departe.

    Ziua a treia: curățenia de primăvară în dulăpiorul de medicamente

    curățenie de primăvară dulap medicamente
    Medicamentele expirate trebuie duse la farmacie, nu aruncate la gunoi

    Scoate tot din dulăpiorul pentru medicamente și cosmetice din baie. Pune medicamentele și cosmeticele expirate într-o pungă pe care să o duci la farmacie, ca produsele să nu ajungă în natură. Cosmeticele lichide (în afară de parfumuri) care sunt mai vechi de trei luni ar trebui și ele aruncate, la fel și pudrele și fondul de ten mai vechi de un an. Șterge rafturile și pune la loc produsele rămase.

    Apoi fă ordine în dulapul cu prosoape și așternuturi. Transformă-le în cârpe pentru curățenie sau pune-le în cutia cu donații pe cele pe care nu le mai folosești.

    Ziua a patra: sortarea pantofilor

    Pune deoparte pantofii care trebuie duși la reparat

    A venit momentul să-ți organizezi și pantofii. Pune în cutia pentru reparat perechile care au nevoie de flecuri noi sau mici modificări, și în cea de donat cei pe care nu-i vei mai purta. Dacă ai copii adună perechile care le-au rămas mici și donează-le.

    Organizează-ți trusa de prim ajutor. Verifică dacă îți lipsește ceva și pune în punga cu medicamente expirate produsele care au depășit termenul de valabilitate.

    Schimbă lumânările și odorizantele de cameră cu miros iernatic cu unele cu arome proaspete de primăvară.

    Ziua a cincea: curățenie de primăvară pentru electrocasnice

    curățenie de primăvară electrocasnice
    Electrocasnicele trebuie curățate în profunzime măcar o dată pe an

    Scoate din priză toate electrocasnicele din bucătărie și curăță-le în profunzime, inclusiv cablurile și toate accesoriile cu care au venit.

    După ce ai terminat cu electrocasnicele, fă ordine în sertarul cu șosete. Scoate-le pe cele fără perechi sau degradate și aruncă-le sau folosește-le pe post de cârpe la curățenie.

    Deschide dulapul de haine și scoate articolele de îmbrăcăminte pe care nu le-ai mai purtat demult și nu-ți mai plac. Pune-le în cutia pentru donații.

    Ziua a șasea: spală autoturismul

    Spală în profunzime autoturismul sau du-l la spălătorie

    Spală-ți mașina sau du-o la spălătorie. Dacă o cureți singură, folosește un aspirator în interior. Scoate lucrurile din ea și ordonează-le într-un organizator de portbagaj. Spală și covorașele din mașină și lasă-le să se usuce cât timp cureți interiorul mașinii cu o soluție de curățat suprafețe și o lavetă. La final spală exteriorul mașinii.

    Dacă nu ai mașină, folosește ziua asta ca să-ți cureți masa din bucătărie și chiuvetele din casă.

    Ziua a șaptea: curățenie de primăvară în frigider și în dulapuri

    Folosește trucuri de curățenie eco pentru frigider

    E momentul să-ți cureți în profunzime frigiderul și congelatorul. Scoate toate rafturile, cutiile, recipientele și spală-le în cadă. Aruncă toate alimentele care sunt expirate, inclusiv cele din congelator. Spală și tăvile pentru gheață și spală bine interiorul frigiderului și congelatorului. După ce se usucă, pune totul la loc. Dacă te temi că unele alimente se vor strica cât timp faci curat, pune-le într-o lădiță frigorifică.

    Dacă tot ești la capitolul alimente, uită-te prin dulapurile din bucătărie și vezi dacă ai mâncare sau condimente încă valabile, dar pe care nu mai intenționezi să le consumi. Pune-le în cutia cu donații.

    Ziua a opta: ordine în baie

    Păstrează lucrurile în recipiente pentru o mai bună organizare

    Bagă la spălat covorașele de baie și draperiile pentru duș. Fă ordine pe rafturi și în dulapul din baie. Aruncă periuțele de dinți vechi și lufele și înlocuiește-le cu unele noi. Dacă ai animale de companie, aruncă jucăriile vechi și stricate.

    Ziua a noua: spală hainele de iarnă

    curățenie de primăvară haine iarnă
    Dacă speli haienele de iarnă înainte să le depozitezi vor fi fresh când vine din nou vremea lor

    În ziua asta te poți ocupa de spălarea hainelor de iarnă, a mănușilor, a pilotelor și păturilor din casă. Du gecile și hainele de iarnă la curățătorie.

    Mărunțește toate documentele și facturile de care nu mai ai nevoie. Scanează hârtiile importante ca să ai copii digitale, iar pe restul du-le la reciclat.

    Ziua a zecea: curăță electronicele

    Pe telecomenzi se adună multe bacterii, deci trebuie curățate cu o soluție cu alcool

    Strânge toate telecomenzile, telefoanele și tabletele și curăță-le cu o soluție specială sau cu alcool izopropilic.

    Șterge de praf în profunzime fiecare scaun și masă din casă, apoi dă cu aspiratorul sub și pe lângă ele și spală podeaua cu mopul.

    Lustruiește toate bijuteriile și tacâmurile din argin.

    Ziua a 11-a: curățenia de primăvară pentru „vechituri”

    curățenie de primăvară sertar
    Sortează lucrurile din sertarul cu mărunțișuri și aruncă ce nu mai ai nevoie

    Spală coșurile de gunoi și cele pentru lucrurile de recilat. Fă asta afară dacă stai la casă, sau în cadă. Dacă faci asta în baie, spală bine cada după ce termini.

    Spală sticlele reutilizabile și cănile filtrante. Apoi schimbă filtrele de la căni cu unele noi. După ce se usucă sticlele reutilizabile depozitează-le la locul lor.

    Fă ordine în sertarul cu vechituri și „nimicuri”. Lucrurile de care nu mai ai nevoie pune-le în cutia cu donații sau aruncă-le.

    Ocupă-te de plantele din casă. Taie și adună frunzele și florile uscate și șterge frunzele de praf cu o cârpă umedă.

    Ziua a 12-a: spală cuptorul

    Când speli cuptorul, curăță și accesoriile lui

    Spală în profunzime cuptorul, inclusiv tăvile, grilajul și pereții lui. Cât timp lași soluția de spălat cuptoare să acționeze, spală și cuptorul cu microunde și prăjitorul de pâine.

    Pune la mașina de spălat husa de la masa de călcat, prosoapele de bucătărie și mănușile pentru grădinărit.

    Ziua a 13-a: curățenia geamurilor

    Primăvara se vedea mai bine prin geamuri curate

    Te vei bucura de priveliștea de primăvară mai bine prin geamuri curate. Înainte să le speli, scoate jaluzelele. Întâi aspiră-le de praf și apoi spală-le cu apă și săpun.

    Fă un amestec de apă cu săpun, și cu o lavetă cu microfibră freacă geamurile cu soluția rezultată. Apoi pulverizează pe ele o soluție din oțet cu apă. Șterge-le cu un prosop uscat sau cu unul din hârtie.

    Curăță și cadrul și ramele geamurilor. Unde e sărită vopseaua dă un strat nou cu pensula. După ce ai terminat, pune la geamuri jaluzelele și/sau draperiile.

    Ziua a 14-a: curățenie de primăvară la hârtii

    Sortează revistele și reciclează ce nu mai citești

    Verifică teancul de reviste și pune deoparte pentru reciclat pe cele vechi, cărora nu le mai găsești nicio întrebuințare. Fă același lucru cu ziarele și hârtiile de împachetat. Pune în ordine pungile de hârtie și din plastic care stau împrăștiate prin casă. Dacă ai multe pungi din plastic, le poți folosi la proiecte DIY.

    Curăță dulapurile de sub chiuvetele din bucătărie și din baie. Scoate totul din ele și aruncă ce nu mai ai nevoie. După ce termini de curățat pune la loc lucrurile în dulapuri.

    Ziua a 15-a: curățenie de primăvară în cămară

    curățenie de primăvară cămară
    Când faci curat în cămară, curăță și recipientele

    Scoate totul din cămară și curăță de praf rafturile. Verifică termenul de valabilitate al produselor și aruncă-le pe cele care au expirat. Șterge de praf fiecare borcan și conservă și pune-le la loc pe rafturi.

    Curăță și podele de la toate dulapurile și fă ordine în cutiile pentru depozitare. Donează tot ce nu mai folosești. La final spală și pensulele pentru machiaj și periile pentru păr.

    Ziua a 16-a: ocupă-te de instalațiile sanitare

    Dacă nu reușești să desfunzi singură scrugerile, cheamă un instalator

    Curăță fiecare scurgere din casă cu metoda următoare. Toarnă apă clocotită pe scurgere, adaugă bicarbonat de sodiu și apoi oțet. Pune dopul pentru câteva minute. La final adaugă iar apă fierbinte.

    Dacă scurgerile sunt foarte înfundate și metoda de mai sus nu funcționează, folosește produsele chimice de desfundat țevi. Ai grijă când le folosești, fiindcă aburii de la ele sunt foarte toxici. Pe tot parcursul procesului ține geamurile deschise.

    Ziua a 17-a: schimbă decorul

    Fă update la decor ca să întâmpini primăvara cum trebuie

    Scoate toate decorațiunile de iarnă care mai sunt prin casă, inclusiv pernele decorative, sfeșnicele, păturile și vazele. Depozitează-le pentru iarna următoare sau donează ce nu-ți mai place. Pune în locul lor decorațiuni primăvăratice și vaze cu flori proaspete.

    Ziua a 18-a: curățenie de primăvară sub mobilă

    Sub mobilă se strânge mult praf, așa că fă curat sub ea la schimbarea anotimpurilor

    Mută canapeaua și alte obiecte de mobilier mai grele și dă cu aspiratorul și mopul sub ele. Apoi aspiră și tapiseriile. Spală cuverturile și husele și folosește unele curate până se usucă. Pune la spălat și papucii de casă, botoșii și halatele de baie.

    Ziua a 19-a: curățenie de primăvară în garaj și șemineu

    Nici garajul nu trebuie să fie omis când faci curățenie de primăvară

    Dacă ai garaj, fă ordine în el. Aruncă sau donează ce nu mai ai nevoie. Apoi dă cu aspiratorul și cu mopul. Pune în ordine și uneltele de grădinărit.

    Dacă ai un șemineu, curăță-l în profunzime sau cheamă un specialist să facă asta pentru tine. Deschise ferestrele în toate camerele pentru câteva ore, ca să se aerisească bine toată casa.

    Ziua a 20-a: ordine în sertare

    curățenie de primăvară sertar
    Folosește divizioare și recipiente de depozitare în sertare pentru o mai bună organizare

    Deschide toate sertarele și fă ordine în ele. Aruncă lucrurile stricate, precum pixurile de unică folosință, creioane consumate, agrafele și cuiele ruginite etc. Dacă ai un borcan sau o pușculiță cu monede, du banii la bancă să ți-i schimbe în bancnote, sau depune-i în contul de economii.

    Ziua a 21-a: organizarea cănilor și a paharelor

    Spală toate cănile și paharele chiar dacă nu le folosești des, fiindcă adună praf în dulap

    Scoate cănile și paharele din dulap și spală-le, fiindcă cele pe care nu le folosești des se murdăresc de praf. Pune în cutia pentru donat pe cele pe care nu le mai vrei, ca să faci mai mult loc în dulap. Curăță și dulapul unde le ții, apoi pune-le în ordine în el. La final aruncă bureții și mănușile de menaj vechi.

    Ziua a 22-a: organizarea genților

    Înainte să depozitezi gențile, scoate tot din ele și curăță-le

    Ocupă-te de organizarea genților. Adună toate gențile, rucsacurile, mapele și servietele. Scoate tot din interiorul lor, curăță-le și șterge-le de praf și depozitează-le. Pune în cutia pentru donat gențile pe nu le mai folosești.

    Șterge de praf ecranul televizorului și curăță laptopurile, monitoarele și tastatura.

    Ziua a 23-a: repararea lucrurilor stricate

    Dacă nu te pricepi la cusut, du hainele de croitorie

    E momentul să te ocupi de cutia cu lucruri stricate. Scoate din ea hainele care trebuie să fie reparate. Dacă te pricepi la cusut repară-le singură. Dacă nu, pune-le într-o pungă și du-le la croitorie. În drum spre croitorie lasă și pantofii cu probleme la cizmărie.

    Ziua a 24-a: organizarea uneltelor creative

    Uneltele creative ordonate te vor ajuta să fii mai inspirată

    Organizează uneltele pentru activități creative. Dacă ai copii, fă asta împreună cu ei pentru cele din camera lor. Apoi organizează jocurile boardgames, cărțile și echipamentele sportive.

    Dacă stai la casă, dă cu mătura pe terasă, în curte și pe scările de la intrare.

    Ziua a 25-a: curățenie de primăvară cu copiii

    Învață-i pe cei mici cum să facă ordine și curat

    Dacă ai copii, învață-i să curețe ceva din camera lor și apoi lasă-i să termine ei sarcina. Propune-le ca de acum înainte să facă săptămânal acea sarcină singuri. Fă același lucru și cu organizarea dulapului pentru haine și cutiilor cu jucării. Ca să facă ordine și curat cu mai mult spor pune-le un playlist cu muzică să le dea energie, și laudă-i la final.

    Ziua a 26-a: șterge din nou praful și dă cu aspiratorul

    Praful trebuie șters cel puțin săptămânal

    Praful se depune rapid de la o săptămână la alta, așa că dedică ziua asta ca să faci din nou curat. Șterge praful de pe jaluzele și apoi dă cu aspiratorul. Șterge de praf și rafturile și obiectele decorative prăfuite și apoi aspiră podeaua din zona lor.

    Ziua a 27-a: curățarea pereților

    curățenie de primăvară pereți
    Unde este estompată vopseaua aplică un nou strat

    Curăță pereții interiori care au urme sau pete pe ei. Dacă este nevoie, mai dă un nou strat de vopsea unde este estompată. Dă jos și tablourile de pe pereți și șterge-le de praf înainte să le pui la loc.

    Fă ordine în locul ăla unde se adună cea mai multă dezordine, cum ar fi pe fotoliul plin de haine sau pe blatul de la bucătărie. Pune obiectele la locul lor sau aruncă și donează ce nu mai folosești.

    Ziua a 28-a: spală așternuturile

    Nimic nu se compară cu prospețimea așternuturilor curate

    Spală așternuturile pentru pat, inclusiv husele pentru saltele, cuverturile, fețele de perne, păturile și pernele decorative.

    Dacă ai o cameră pe care o folosești pentru musafiri și nu a mai fost folosită demult, scoate așternuturile de pe pat și spală-le. Chiar dacă nu sunt murdare prind miros de stătut și praf.

    Ziua a 29-a: vinde sau donează lucrurile nedorite

    Caută asociații de caritate unde poți dona lucrurile nedorite

    Scoate cutiile cu lucrurile pentru donat și du-le la un centru de caritate sau postează un anunț pe social media, într-un grup de freecycle. Fă fotografii la lucrurile pe care vrei să le vinzi și postează anunțurile online.

    Ziua 30: scapă de ce vrei să arunci

    Felicitări, ai ajuns la finalul curățeniei de primăvară. Azi e momentul să arunci tot ce ai hotărât că nu mai poate fi întrebuințat. Dacă printre lucrurile de aruncat sunt și electrocasnice caută un centru de colectare unde le poți duce la reciclat. Acum te poți bucura de o casă curată și ordonată în care să te bucuri de venirea primăverii.

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...