Cu ce se curăță cel mai bine pereții murdari? Apa cu săpun e o soluție eficientă, dar te-ai gândit că le poți da un refresh pereților tăi – mai ales atunci când sunt pătați – cu o radieră, un uscător de păr sau pastă de dinți?
Află cum să-i cureți rapid – de la soluții universale la metode și procedee speciale, în funcție de pereți și pete.
Cu ce se curăță pereții murdari vopsiți cu lavabilă
E ușor să cureți pereții vopsiți cu lavabilă: ai nevoie doar de săpun, apă, două lavete și un recipient. Alege lavete albe pentru curățarea pereților sau cât mai aproape de culoarea acestora. Încălzește puțin apa și adaugă niște săpun. Poți folosi chiar săpunul lichid de vase. Înmoaie o lavetă în apa cu săpun și curăță zona care are nevoie de atenție. Ai grijă să nu lași apa să se scurgă pe pereți, apoi șterge rapid cu laveta uscată.
Poți folosi acest procedeu atât pentru întreținerea pereților, cât și pentru situațiile speciale, atunci când pereții se murdăresc accidental. Dacă vrei ca pereții din casa ta să fie mereu curați, folosește un pămătuf de praf. Chiar dacă nu se observă cu ochiul liber, praful se acumulează și pe pereți. Odată ce-i ștergi constant, îi și zugrăvești mult mai rar.
Pereții finisați cu tapet, ușor de curățat
Cu ce se curăță pereții murdari depinde și de felul în care sunt finisați. Dacă ai ales să pui tapet pe ei, nu înseamnă că nu-i poți curăța rapid. Tot ce trebuie să faci este să adaptezi un pic metoda în funcție de material. Un tapet din mătase poate fi curățat doar cu aspiratorul, de exemplu.
Tapetul din hârtie este mai sensibil decât unul lavabil. Ai nevoie de aceleași patru lucruri pe care le folosești și când cureți pereții lavabili – săpun, apă, lavete și un recipient. Dar în cazul acesta aplici cu foarte mare atenție laveta umedă.
Eliminarea petelor neobișnuite de pe pereți
Petele de grăsime dispar tot cu apă, săpun și lavete. Șterge rapid zona după ce ai curățat-o cu laveta udă, pentru a nu lăsa urme nedorite. Dacă ai copii și desenează pe pereți cu carioci, dar nu vrei să rămână ca operele de artă să fie permanente folosește puțin ulei pentru bebeluși înainte să speli cu apă și săpun.
Dacă ai urme de ceară pe pereții lavabili, încălzește zonele cu un uscător de păr, apoi freacă-le cu puțină pastă de dinți. La final, șterge cu laveta uscată.
O altă soluție foarte eficientă și practică când vine vorba de cum și cu ce se curăță pereții murdari este radiera. Radiera școlarilor poate fi folosită pentru a elima diverse pete de pe pereții lavabili.
Cât de des se curăță pereții casei
Dacă te întrebi odată la cât timp se curăță pereții, cel mai simplu răspuns este de câte ori simți că este nevoie. O idee bună este să îi cureți în întregime atunci când te apuci de curățenia de primăvară sau când îi pregătești pentru revopsit. De altfel, poți să te concentrezi pe curățarea petelor care apar.
Foarte important este ca, înainte să te apuci de curățat, să testezi soluțiile pe care intenționezi să le folosești într-o zonă a peretelui care nu este, de altfel, vizibilă. Unele tipuri de vopsea nu răspund bine la anumite soluții de curățare fie din comerț, fie făcute în casă.
Curățarea pereților cu bicarbonat de sodiu, o soluție pe care te poți baza
Dacă te-ai ales cu pete greu de curățat pe pereții curați, curățarea pereților cu bicarbonat de sodiu este o idee foarte bună. Prepară soluția din apă și bicarbonat și aplic-o pe perete cu o lavetă moale, frecând încet. Folosește apoi o lavetă uscată pentru uscarea pereților.
Curățarea pereților cu bicarbonat de sodiu este, așadar, o cale bună și eficientă de a scoate murdăria de pe pereți, dar nu uita să o testezi într-o zonă ascunsă de mobilă.
Spălarea pereților cu clor, eficientă pentru pereții murdari
Clorul, denumirea comună pentru înălbitorul de uz casnic sau hipocloritul de sodiu, funcționează ca agent de curățare puternic, folosit în mod obișnuit pentru îndepărtarea petelor dificile și menținerea țesăturilor albe. Spălarea pereților cu clor este un mijloc eficient și sigur pentru curățarea pereților interiori de pete și murdărie.
Spălarea pereților cu clor nu este însă necesară în rutina de curățare a pereților de interior. Pentru spălarea periodică soluții mai puțin dure sunt detergențăă de vase și detergenții cu pH neutru, cu bureți sau lavete neabrazive.
Clorul se poate dovedi foarte eficient totuși dacă pereții tăi sunt acoperiți de mucegai. Substanțele chimice din înălbitorul de uz casnic au capacitatea de a curăța suprafețele mucegăite, dar și de a le dezinfecta complet, ceea ce poate preveni reapariția mucegaiului.
Pașii curățării pereților cu clor: nu scăpa din vedere protecția vopselei de pe perete
Nu aplica niciodată înălbitor puternic pe pereții vopsiți, pentru că acest lucru poate deteriora definitiv vopseaua. Cantitatea de diluare depinde de rezistența murdăriei sau a contaminării cu mucegai, dar, ca regulă, nu aplica niciodată mai mult de o parte de înălbitor la trei părți de apă. Pentru cazurile ușoare de mucegai, poate fi necesar să amesteci doar o parte de înălbitor la zece părți de apă. Testează mai întâi soluția pe o zonă ascunsă a peretelui, lăsând lichidul să acționeze timp de aproximativ 20 de minute pentru a te asigura că nu pătează suprafața.
Nu uita să te protejezi: folosește mănuși
Spălarea pereților cu clor poate fi dură pentru pielea ta, așa că trebuie să fii întotdeauna extrem de precaut atunci când îl utilizezi pentru orice sarcină de curățare. Poartă mănuși de cauciuc sau latex pentru a-ți proteja pielea. Dacă aplici înălbitorul pe pereți cu o sticlă de pulverizare, poartă ochelari de protecție. Îmbracă-te cu haine vechi, pentru că înălbitorul provocă decolorarea țesăturilor. Deschide ferestrele și pornește un ventilator pentru a nu inspira substanța toxică..
Cum aplici clorul pe perete
În spălarea pereților cu clor ai două opțiuni de bază: toarnă soluția diluată într-o sticlă de pulverizare și pulverizează direct peretele sau aplic-o pe o cârpă moale și șterge ușor suprafața afectată. Nu turna niciodată soluția direct pe perete și nu șterge niciodată peretele cu o cârpă îmbinată în soluție – folosește o cârpă care umedă. În plus, nu freca peretele cu laveta, pentru că poți deteriora vopseaua, tapetul sau suprafața plăcii de pe perete.
Clătește bine zonele curățate
Înălbitorul are nevoie de aproximativ 15 minute pentru a dezinfecta și curăța corect suprafețele, așa că așteaptă un sfert de oră înainte de a clăti. Umezește o cârpă curată sau umple sticla de pulverizare doar cu apă. Chiar dacă clătirea nu implică folosirea de înălbitor, nu turna lichidul direct pe perete, pentru că excesul de saturație poate provoca daune permanente. Dacă alegi varianta sticlei cu pulverizator, continuă imediat prin ștergerea ușoră a peretele cu o cârpă sau un prosop uscat.
Uscarea corectă a peretelui tocmai spălat cu clor
Plasează un dezumidificator în apropiere și alege cea mai puternică setare sau îndreaptăi câteva ventilatoare puternice spre perete pentru a elimina umezeala. Deschiderea unei ferestre poate îmbunătăți eficacitatea acestor metode. Pereții sunt poroși, așa că prosoapele nu sunt de ajuns pentru o uscare corespunzătoare. Poți să usuci pereții și prin încălzire folosind un radiator sau prin îmbunătățirea circulației aerului cu ajutorul aparatului de aer condiționat.
Soluție de curățat fumul de pe pereți: cum scapi de petele de fum de țigară și nicotină
Fumul de țigară nu este nociv doar pentru tine, ci și pentru pereții tăi, dacă fumezi în casă – acumularea de gudron și nicotină se depune pe toate suprafețele cu care intră în contact. Dacă te-ai săturat să respiri mirosul de fum învechit și petele lăsate pe pereți te scot din sărite, a sosit momentul să înveți cum să apelezi la o soluție de curățat fumul de pe pereți.
Dacă fumezi, știi cât de tare pătează nicotina dinții sau pielea – face același lucru cu pereții din interiorul caselor sau clădirilor în care fumatul este permis. Cu cât s-a fumat mai mult a în interior, cu atât petele și dungile vor fi mai vizibile.
Cauți o soluție de curățat fumul de pe pereți? Trei metode eficiente pe care poți să le folosești fără asistență profesională
Spălarea pereților este una dintre corvoadele casnice pe care le tot amânăm. Cu toate acestea, dacă ai un fumător acasă, această activitate ar trebui realizată în mod regulat. O mențiune importantă este că acest procedeu este absolut necesar dacă intenționezi să aplici un tapet sau o culoare nouă pe pereții pătați. Dacă ce-ți dorești este o coluție de curățat fumul de pe pereți simplă, venim cu câteva propuneri pentru tine.
1. Curățarea fumului de țigară de pe pereți cu oțet
O soluție de curățat fumul de pe pereți eficientă este realizată cu oțet. Utilizarea oțetului pur este o modalitate excelentă de a elimina cele mai grave pete de reziduuri de nicotină, pentru că acidul acetic descompune pata și ajută la îndepărtarea mirosului învechit. Există numeroase moduri în care poți folosi oțet în curățarea fumului de țigară de pe pereți. Folosește:
- oțet;
- apă caldă;
- o sticlă cu pulverizator;
- o lavetă curată.
Adăugă câteva picături de ulei esențial preferat în amestec dacă mirosul de oțet de deranjează.
- Amestecă oțetul într-o sticlă de pulverizare umplută cu apă caldă. Pulverizează soluția direct pe perete șișterge cu laveta. Dacă pata este încă prezentă, crește cantitatea de oțet diluat.
- Stoarce întotdeauna excesul de soluție înainte de a spăla peretele. Pe pereții cu vopsea pe bază de ulei, adăugă o cantitate mică de detergent de rufe sau de vase în soluția cu apă și oțet pentru o putere de curățare suplimentară. Poartă întotdeauna mănuși când folosești oțet la curățenie.
2. Fosfatul trisodic este o soluție de curățat fumul de pe pereți
Utilizarea fosfatului trisodic este o soluție extremă, potrivită pentru petele de nicotină și fum greu de curățat. Fosfatul trisodic este un degresant eficient care dă rezultate când alte soluții de curățare nu funcționează. Diluția tipică este o linguriță de fosfat trisodic la patru litri de apă, dar cel mai bun sfat este să utilizezi informațiile de pe etichetă.
- Aplică soluția obținută de sus în jos pentru a preveni formarea de dungi și lasă soluția să acționeze câteva minute înainte de clătire. Spală apoi cu detergent și clătește cu apă curată.
- Poartă întotdeuna mănuși de cauciuc când cureți pereții cu acest produs.
Curățarea pereților cu bicarbonat de sodiu, o metodă foarte bună pentru eliminarea petelor de nicotină
3. Curățarea fumului de pe pereți cu bicarbonat de sodiu și apă fierbinte
Bicarbonatul de sodiu are o mulțime de întrebuințări casnice, așa că nu este tocmai greu de crezut că își dovedește eficiența și în fața fumului și nicotinei de pe pereți.
Înainte de a curăța pereții, îndepărtează murdăria, praful și pânzele de paianjen cu un aspirator, cu accesoriul pentru tapițerie, sau cu o lavetă din microfibră. Folosește:
- apă fierbinte;
- 3 linguri de detergent de vase;
- ½ cană de bicarbonat de sodiu.
Într-o găleată de patru litri amestecă bicarbonatul de sodiu, detergentul de vase și apa. Înmoaie un burete sau o cârpă în soluția de curățare pentru bicarbonat de sodiu și stoarce excesul de detergent.
Spălă fiecare perete, de jos în sus. Freacă prin mișcări circulare pentru cele mai bune rezultate. Curăță secțiuni mici și usucă fiecare secțiune imediat după spălare cu o cârpă uscată din microfibră. Acest lucru va împiedica pereții să absoarbă excesul de apă.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.