Smart ideas

Cum să cureți cada de baie fără să o distrugi

Dintre toate obiectele sanitare, cada din baie este cea care dă adesea cele mai mari bătăi de cap. Se pătează ușor, are un risc crescut de înfundare și ca să fim sinceri, curățarea ei se poate solda și cu dureri de spate. Asta nu înseamnă să te transformi într-un supererou al curățeniei.

Există niște trucuri și soluții care îți vor arăta cum să cureți cada de baie cu ușurință.

Ce să eviți ca să nu distrugi cada de baie

Înainte să aplici metodele de mai jos, trebuie să iei în calcul ce tip de cadă ai și să știi ce substanțe să eviți ca să nu o distrugi. Potrivit Apartment Therapy, dacă ai o cadă din acrilic, nu o poți curăța cu substanțe sau bureți abrazivi.

Dacă ai o cadă de fontă, nu folosi prea des substanțe acide, pentru că riști să îi deteriorezi smalțul. Cel mai bine te orientezi către un detergent special sub formă de pudră, ori o cureți cu bicarbonat de sodiu.

Căzile din porțelan au o toleranță mai mare la agenții de curățare, așa că nu trebuie să te ferești de oțet, de exemplu. Nici bureții abrazivi nu sunt dăunători pentru o astfel de cadă, așa că dacă te confrunți cu pete încăpățânate, nu te împiedică nimic să le îndepărtezi.

Metode populare de curățare

1. Bicarbonatul de sodiu

Ca să cureți cada de baie, nu este musai să mergi la supermarket să-ți cumperi produse de curățenie, care deși sunt eficiente, adaugă la poluare. Inamicul cel mai comun al căzii este grăsimea cu care contribuim de fiecare dată când facem duș sau baie. Un truc ieftin și la îndemână este să amesteci 100 de grame de  bicarbonat de sodiu cu 200 de grame de sare marină (alege-o pe cea fină, efectul abraziv va fi mai subtil), 200 de grame de mălai și 50 ml de apă. Cu un burete mai lat sau o lavetă freacă amestecul pe toată suprafața căzii de baie. Nu clăti imediat, ci mai lasă substanțele să acționeze încă o oră-două. Pe lângă rolul de exfoliere, acest amestec și albește cada.

2. Oțetul

Un alt ingredient pe care îl ai cu siguranță în casă este oțetul, noul tău aliat în curățenie. Îl poți folosi în două feluri, în funcție de gravitatea petelor. Pune într-un pulverizator apă și oțet în cantități egale și stropește suprafața căzii. Lasă amestectul să acționeze pentru 30 de minute și apoi șterge cu un burete murdăria. Pentru o curățare și mai profundă, pune bicarbonat de sodiu pe cadă și apoi repetă pașii de mai sus cu amestecul din pulverizator. Pentru un efect strălucitor, fracă la final cada cu șampon pentru păr.

3. Clorul

Clasica sticlă de clor a pierdut teren odată cu apariția pe piață a multiplelor produse pentru curățenie. Cu toate astea, încă îl folosim, este ieftin și face minuni nu doar cu hainele. Dacă ai o cadă de fontă, clorul va deveni un partener de încredere în curățenie. Clorul curăță foarte bine cada de fontă fiindcă o albește și îi oferă luciu. Unde mai pui că acționează și ca un dezinfectant! Fiindcă este toxic, poartă mănuși și nu inhala vaporii. Dacă nu ai geam în baie, ține ușa larg deschisă când cureți cada cu clor și încă două ore după aceea.

4. Amoniac

Cada din acril se curăță destul de ușor, dar în timp pot apărea pe suprafața ei pete galbene, iar aspectul este unul destul de supărător în contrast cu albul lucios al căzii. Poți scăpa de ele dacă pulverizezi pe suprafața căzii un amestec de amoniac cu apă și lași să acționeze cinci minute. La final șterge cada cu un burete și clătește cu apă caldă.

Metode cu produse pentru curățenie

y
1. Soluție pentru spălat geamuri

Știu, sună foarte atipic, dar soluțiile pentru spălat geamuri sunt foarte eficiente când vrei să lustruiești cada de baie. După ce ai curățat murdăria, pulverizează soluție pentru spălat geamuri și cada ta va fi mai strălucitoare.

2. Produse abrazive

Sunt aproape universale și găsești de la mai multe branduri, sub formă de cremă cu arome sau detergent pudră. Dacă ai pete de rugină sau de săpun care par că s-au lipit pe perioadă nedeterminată de cadă, cu un produs de curățat abraziv și un burete rezolvi foarte rapid. Poți să lași produsul să acționeze cinci minute dacă petele sunt mai vechi și încăpățânate, dar în general poți să ștergi imediat cu buretele, mai ales dacă ai unul cu o față mai dură care va intensifica efectul abraziv.

3. Detergent pentru vase

Misiunea principală a detergentului de vase este să înlăture grăsimea. Inamicul numărul unu al căzii de baie este grăsimea, ecuația este pe cât se poate de grăitoare. Poți să cumperi detergent de vase în cantitate mai mare și să-l folosești ca să cureți cada de baie și să speli și vasele.

4. Detergenți cu spumă activă

Sunt foarte ușor de folosit și cam fac toată munca grea atunci când cureți cada de baie. Pulverizezi detergentul cu spumă activă pe toată suprafața căzii și lași să acționeze după gravitatea petelor. Pe ambalaj ar trebui să fie și instrucțiuni legate de timpul de acționare și tipul de materiale pe care poate fi folosit produsul. După ce s-a scurs timpul de acțiune al spumei, ștergi cu un burete și clătești cu apă caldă.

Câteva reguli de întreținere pentru cada de baie

Nu este îndeajuns doar să cureți cada de baie, ci și să o menții cât se poate de curată în mod normal. Astfel și curățenia va fi mai ușoară și mai scurtă.

Ai grijă la scurgere, fiindcă firele de păr, împreună cu săpunul și grăsimea o pot înfunda. Așa că, după fiecare duș sau baie, curăță scurgerea ca să eviți înfundarea. Nu ezita să-ți cumperi o sită pentru cada de baie, astfel munca îți va fi mult ușurată.

Singurele lucruri care trebuie să ajungă în cada de baie sunt produsele de curățenie adecvate și apa. Nu vărsa în cadă alte lichide sau materiale fiindcă riști să o pătezi sau să se înfunde. Dacă te vopsești cu culori închise, spală baia imediat după cu un detergent abraziv.

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE