Smart ideas

Cu ce se curăță cada de baie dacă nu vrei să o distrugi: soluții pentru restaurarea impecabilă a căzii de fontă

publicat pe 23 nov. 2019

    Dintre toate obiectele sanitare, cada de baie este cea care dă adesea cele mai mari bătăi de cap. Se pătează ușor, se poate înfunda, iar curățarea se lasă, aproape negreșit, cu dureri de spate. Asta nu înseamnă că trebuie să te transformi într-un supererou al curățeniei și să faci orice pentru o cadă imaculată. Din fericire, și supereroii au secretele lor.

    Iată câteva trucuri și soluții care îți vor oferi răspunsul la întrebarea „cu ce se curăță cada de baie?”.

    Cu ce se curăță cada de baie: cum eviți să o distrugi

    Înainte să aplici metodele de mai jos, trebuie să iei în calcul tipul de cadă pe care îl ai și să știi ce substanțe să eviți pentru a nu o distruge. Potrivit Apartment Therapy, dacă ai o cadă din acrilic, nu o poți curăța cu substanțe sau bureți abrazivi.

    În procesul de curățare, pentru o cadă de fontă nu poți să folosești prea des substanțe acide, pentru că riști să îi deteriorezi smalțul. Recomandat este să te orientezi către un detergent special sub formă de pudră ori o cureți cu bicarbonat de sodiu.

    Căzile din porțelan au o toleranță mai mare la agenții de curățare, așa că nu trebuie să te ferești de oțet, de exemplu. Nici bureții abrazivi nu sunt dăunători pentru o astfel de cadă dacă te confrunți cu pete care ies greu.

    Metode populare de curățare a căzii

    1. Bicarbonatul de sodiu

    Cu ce se curăță cada de baie? Ei bine, află că nu este musai să mergi la supermarket să-ți cumperi produse de curățenie care, deși sunt eficiente, sunt dăunătoare mediului înconjurător. Inamicul cel mai comun al căzii este grăsimea cu care contribuim de fiecare dată când facem duș sau baie. Un truc ieftin și la îndemână este să amesteci 100 de grame de  bicarbonat de sodiu cu 200 de grame de sare marină (alege-o pe cea fină, efectul abraziv va fi mai subtil), 200 de grame de mălai și 50 ml de apă. Cu un burete mai lat sau o lavetă împrăștie amestecul pe toată suprafața căzii de baie și freacă ușor. Nu clăti imediat, ci lasă substanțele să acționeze o oră-două. Pe lângă rolul de exfoliere, acest amestec albește cada.

    2. Oțetul

    Un alt ingredient pe care îl ai cu siguranță în casă este oțetul, care va deveni, cât ai zice pește, noul tău aliat în curățenie. Îl poți folosi în două feluri, în funcție de gravitatea petelor. Pune într-un pulverizator apă și oțet în cantități egale și stropește suprafața căzii. Lasă amestectul să acționeze pentru 30 de minute și apoi șterge cu un burete murdăria. Pentru o curățare mai profundă, pune bicarbonat de sodiu pe toată suprafața căzii și repetă pașii de mai sus cu amestecul din pulverizator. Pentru un efect strălucitor și parfumat, fracă la final cada cu șampon pentru păr.

    3. Clorul

    Clasica sticlă de clor a pierdut teren odată cu apariția pe piață a multiplelor produse pentru curățenie. Cu toate astea încă îl folosim. Este ieftin și face minuni nu doar în curățarea articolelor de îmbrăcăminte. Dacă ai o cadă de fontă, clorul va deveni un partener de încredere în curățenie. Clorul curăță foarte bine cada de fontă fiindcă o albește și îi oferă luciu. Unde mai pui că acționează și ca dezinfectant! Pentru că are un nivel de toxicitate ridicat, te sfătuim să porți mănuși și să nu inhalezi vaporii. Dacă o sursă externă de aerisire în baie, ține ușa larg deschisă atunci când cureți cada cu clor și încă două ore după ce ai isprăvit treaba.

    4. Amoniac

    Cada din acril se curăță destul de ușor, dar în timp pot apărea pe suprafața ei pete galbene, iar aspectul este unul destul de supărător în contrast cu albul lucios al căzii. Poți scăpa de ele dacă pulverizezi pe suprafața căzii un amestec de amoniac cu apă și lași să acționeze cinci minute. La final șterge cada cu un burete și clătește cu apă caldă.

    Metode de curățare a căzii cu produse speciale pentru curățenie

    y
    1. Soluție pentru spălat geamuri

    Știm, sună atipic, dar soluțiile pentru spălat geamuri sunt foarte eficiente când vrei să lustruiești cada de baie. După ce ai curățat murdăria, pulverizează soluție pentru spălat geamuri și cada ta va fi mai strălucitoare. Această soluție răspunde, de asemenea, la întrebarea „cu ce se curăță calcarul de pe cadă?”, soluțiile de spălat geamuri fiind bune degresante.

    2. Produse abrazive

    Sunt aproape universale și le găsești la mai multe branduri sub formă de cremă cu arome sau detergent pudră. Dacă ai pete de rugină sau de săpun care parcă s-au lipit de cadă, cu un produs de curățat abraziv și un burete rezolvi foarte rapid. Așa afli, din nou, cu ce se curăță calcarul de pe cadă. Poți să lași produsul să acționeze cinci minute dacă petele sunt mai vechi, dar în general este de-ajuns să ștergi imediat cu buretele, mai ales dacă acesta are o parte mai dură, cu un efect abraziv.

    3. Detergent pentru vase

    Misiunea principală a detergentului de vase este să înlăture grăsimea. Inamicul numărul unu al căzii de baie este grăsimea, așa că ecuația este pe cât se poate de grăitoare. Poți să cumperi detergent de vase în cantitate mai mare și să-l folosești atunci când cureți cada de baie.

    4. Detergenți cu spumă activă

    Sunt foarte ușor de folosit și fac toată munca grea în locul tău atunci când cureți cada de baie. Pulverizezi detergentul cu spumă activă pe toată suprafața căzii și lași să acționeze în funcție de gravitatea petelor. Pe ambalaj trebuie să găsești și instrucțiuni legate de timpul de acționare și tipul de materiale pe care poate fi folosit produsul. După ce s-a scurs timpul de acțiune al spumei, ștergi cu un burete și clătești cu apă caldă.

    Câteva reguli de întreținere pentru cada de baie

    Nu este îndeajuns doar să cureți cada de baie, ci și să o menții cât se poate de curată. Astfel și curățarea ei va fi mai ușoară și procesul va dura mai puțin data viitoare când  vei face curățenie.

    Ai grijă la scurgere, pentru că firele de păr, împreună cu săpunul și grăsimea, o pot înfunda. Așa că după fiecare duș sau baie curăță scurgerea ca să eviți înfundarea. Nu ezita să-ți cumperi o sită pentru cada de baie, astfel munca îți va fi mult ușurată.

    Singurele lucruri care trebuie să ajungă în cada de baie sunt produsele de curățenie adecvate și apa. Nu vărsa în cadă alte lichide sau materiale fiindcă riști să o pătezi sau să se înfunde. Dacă te vopsești și folosești culori închise, spală cada de baie imediat ce termini cu un detergent abraziv.

    Curățare cadă fontă: trei cuvinte, o mie de bătăi de cap pentru o curățare profesională

    Fonta este un material mai pretențios decât ai crede. Cu atât mai mult atunci când nu îți dorești doar să cureți o cadă, ci să o treci printr-un întreg proces de restaurare. Deși nu este tocmai simplu să aduci o cadă veche, ce pare de nefolosit, într-o stare nu bună, ci impecabilă, este posibil. Și poți face acest lucru urmând câteva indicații.

    Cu ce se curăță cada de baie din fontă

    Ai nevoie, în primul rând, de câteva produse principale:

    Curățarea căzii de fontă în doar patru pași

    Acum că ai la îndemână produsele de care vei avea nevoie, te poți apuca de treabă. În doar patru pași simpli vei reuși ce-ți părea imposibil: să cureți cada de fontă pe care plănuiai să o arunci și s-o faci ca nouă! Această metodă a dat rezultate și în cazul unor căzi „în etate”, vechi de până la 40 de ani, potrivit realhomes.com.

    Pregătește suprafața căzii: curățarea căzii de fontă, primul pas

    1. În acțiunea de curățare eficientă pentru cada de fontă trebuie, înainte de toate, să cureți cada foarte, foarte bine. Deși poate ești tentat să sari peste acest pas de pregătire, dacă nu ai grijă să cureți și să degresezi cada așa cum trebuie rezultatul nu va fi unul tocmai bun, pentru că celelalte produse nu-și vor atinge adevăratul potențial. În primul rând, trebuie să repari orice crăpătură sau ciobire a căzii.Folosește mănuși și freacă cada cu un burete ușor abraziv folosind alcool izopropilic sau acetonă. Dacă te-ai procopsit cu pete de mucegai, curăță-le cu înălbitor și apă călduță. Curăță cada încă o dată cu un burete abraziv și asigură-te că toată murdăria și spuma produselor de curățenie au fost îndepărtate. Clătește cada și apoi folosește buretele din lână de oțel – cada trebuie frecată bine în această etapă cu un burete cu suprafață dură. Clătește din nou și usucă-ți cada cu o cârpă care nu lasă scame.
      curatare cada fonta
      Curăță cu atenție cada de fontă înainte de aplicarea emailului SURSĂ FOTO: renov8co.com

      Lipește banda adezivă de protecție

    2. Protejează baza și marginile căzii pentru a te asigura că produsul nu ajunge pe podea sau pe linia peretelui. De asemenea, aplică banda de protecție pe scurgere, pe bateria de duș și pe celelate accesorii pe care vrei să le protejezi.

      Curățare cadă fontă, momentul provocării: aplicarea produsului

    3. Îndepărtează capacul produsului folosit pentru refinisare și amestecă ușor. Folosește o pensulă sau o rolă fără scape pentru primul strat, subțire. Vei fi probabil tentat, din dorința de a termina treaba mai repede, să aplici un prim strat mai gros, însă acest lucru te va împiedica să obții un aspect fin. Produsul se usucă rapid, însă cel mai bine este să așteți trei ore înainte de aplicarea celui de-al doilea strat.După aplicarea primului strat, pune capacul produsului folosit de tine pentru refinisare și curățare cadă fontă și analizează suprafața; dacă observi că vopseaua s-a scurs, ia o pensulă și netezește ușor suprafața. Folosește o nouă pensulă sau o nouă rolă pentru al doilea strat subțire de email pe care îl aplici folosind aceeași metodă prezentată mai sus. Dacă ai o cadă de fontă deschisă la culoare, două sau trei straturi ar trebui să fie de ajuns pentru aspectul dorit. În cazul în care cada este cu câteva tonuri mai închise, îți recomandăm să aplici trei sau patru straturi.

      Lasă cada să se „vindece” și folosește-o

    4. Odată ce ai terminat marele proiect din trei cuvinte mici – curățare cadă fontă – trebuie să lași cada „la odihnă” timp de 48 de ore sau chiar mai mult, în funcție de nivelul de umiditate din încăpere. După ce te asiguri că emailul s-a uscat și întărit, poți îndepărta banda adezivă protectoare. După restaurare, acordă atenție produselor de curățenie alese. Evită să folosești produse abrazive pentru a nu provoca daune suprafeței. Folosește, în schimb, o lavetă moale.

    Cu ce se curăță calcarul de pe cadă: răspunsuri istețe pentru o problemă frecvent întâlnită

    Te-ai întrebat vreodată ce este calcarul? Răspunsul științific este mai simplu decât ai crede: calcarul constă în depuneri de carbonatul de calciu care rămâne în urmă după evaporarea apei dure.

    Depunerile de calcar pot provoca o mulțime de daune în casa ta, de la probleme minore, la probleme majore, precum blocaje și fisuri ale țevilor. Calcarul se acumulează rapid pe orice suprafață care are contact cu apa dură, inclusiv pe baterii și duș, reducându-le astfel eficieța prin faptul că afectează fluxul apei, scrie plumbworld.co.uk. Din acest motiv obiectele sanitare nu mai funcționează corect.

    cu ce se curata calcarul robinet
    Calcarul se acumulează rapid pe orice suprafață care are contact cu apa dură SURSĂ FOTO: twinkleclean.co

    Află cu ce se curăță calcarul de pe cadă rapid, cu produse pe care le ai deja în casă

    • Toarnă oțet alb și suc de lămâie într-o sticlă de plastic cu pulverizator;
    • Pulverizează amestecul pe cadă, chiuvetă, toaletă și aplicele fiecărui obiect sanitar;
    • Așteaptă până când amestecul înmoaie calcarul;
    • Lasă soluția să acționeze cel puțin 45 de minute pentru a te asigura că scapi de toate petele;
    • În cazul petelor serioase, așteaptă până la două ore;
    • Pulverizează, în acest timp, amestecul de oțet și suc de lămâie la fiecare 20 de minute peste toate elementele;
    • Clătește cada cu apă.

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    trackback

    […] Curăță ca lumea baia. Lucrezi de acasă, dar ai totuși o oră liberă ? Oferă-i băii tale o curățenie temeinică. Când va veni ziua curățeniei generale în casă, vei avea mai […]