DESIGN INTERIOR

Trend alert: 8 idei faine prin care îți poți personaliza șemineul

publicat pe 12 nov. 2020

  Şemineul este din nou la modă, îl găsești în diferite modele și mărimi și-l poți integra atât în case mai mari, dar și-n apartamente mici. Iar dacă dai o tură pe Instagram, s-ar putea să vezi șeminee sau cadre de șemineu chiar și-n dormitor. Datorită tehnologiei nu vei avea parte de bătaia de cap care vine la pachet cu un şemineu tradiţional. Fără butuci, fără praf, fără cenuşă.

  Acum că sezonul rece este peste noi, a venit momentul să ştergi şemineul de praf şi, de ce nu, să-i oferi un look nou pentru a împrospăta atmosfera locuinţei. În cazul în care abia ai cumpărat şemineul şi l-ai instalat, dar nu ştii cum să-l amenajezi, lista de mai jos este pentru tine.

  1. Decor minimalist

  Indifierent de tipul de şemineu pe care îl deţii, un decor minimalist se potriveşte în orice fel de amenajare fară ca acesta să atragă atenţia. El poate fi încastrat în perete sau instalat într-un corp adiacent simplu, rectangular, finisat în alb sau culori cât mai deschise.

  șemineu - minimalist 0
  Șemineu simply, finisat în alb pentru un decor minimalist.

  Tot la decor minimalist intră şi şemineele finisate cu beton aparent. Deşi imaginea creată este ușor rece, industrială, acest material poate fi integrat foarte uşor în context şi combinat cu alte materiale pentru a crea o ambianţă placută.

  2. Șemineu placat cu piatră naturală

  În funcţie de tipul de piatră ales, şemineul poate avea un aspect elegant (dacă este placat cu travertin, spre exemplu) sau unul rustic (dacă este placat cu piatră de râu). Acest tip de finisaj poate fi la rândul său combinat cu alte texturi, precum lemnul, metalul sau cărămida, creând astfel un design inspirat din natură şi o atmoferă caldă, primitoare.

  3. Placat cu lemn

  La fel ca piatra, diferitele tipuri de lemn pot oferi aspecte diverse atât şemineului, cât şi casei talei. În cazul în care lemnul este unul din materialele predominante în amenajare, încearcă să alegi nuanţe asemănătoare sau optează pentru o culoare care să predomine în toată încăperea.

  4. Șemineu placat cu cărămidă aparentă

  Cărămida este un alt material care creează o atmosferă cozy şi primitoare indiferent de locuinţă. Ea poate să fie păstrată în culoarea ei specifică de tonuri roşiatice sau maronii, sau poate fi vopsită într-o culoare uniformă, precum albul, pentru un aspect curat şi discret. Dacă ești într-o pasă mai îndrăzneaţă şi vrei să-ţi surprinzi musafirii, atunci cărămida vopsită în negru este alegerea potrivită pentru a da personalitate locuinţei tale.

  5. Placat cu marmură

  Nu poţi da niciodată greş cu marmura. Este elegantă, nu se demodează şi sunt suficiente modele şi tipuri astfel încât să găseşti ceva şi pe gustul tău. Cel mai fain lucru când vine vorba de marmură e faptul că poţi să creezi diferite modele în funcţie de cum tai şi finisezi lastra, iar rezultatul final poate fi unul interesant, chiar dacă ai folosit un singur model de marmură.

  6. Placat cu ceramică

  Mai degrabă cunoscută ca gresie sau faianţă, ceramica poate fi folosită şi la placarea şemineului, nu doar a băilor sau bucătăriilor. Rezultatul este unul fresh şi funky, în funcţie de modelul de ceramică pe care îl foloseşti şi felul în care combini mai multe modele.

  7. Ramă decorativă pentru un șemineu cu aspect clasic şi elegant

  De cele mai multe ori, şemineele cu ramă clasică, decorativă, ne duc cu gândul la acele filme de Crăciun din anii ‘80, la familiile fericite care desfac cadouri în faţa unui foc care arde temeinic. Nu trebuie să fie anii ’80 şi nici Crăciunul pentru a te bucura de un astfel de şemineu. Rama clasică îi oferă un aspect elegant, care nu se demodează şi care poate oferi locuinţei tale acel aer boem, tipic parizian.

  8. Șemineu vopsit într-o singură culoare

  Desigur, aici vorbim despre culori îndrăzneţe. Un şemineu vopsit complet în negru, albastru sau chiar galben creează contrast cu restul locuinţei şi un punct de interes, fie că e vorba de zona de zi sau dormitor.

  Amenajarea unui şemineu nu constă doar în schimbarea lui completă. Prin accesorizarea corectă şi combinarea diferitelor elemente, poţi obţine imaginea dorită, fie că e vorba de un design mai elegant, boho-chic sau minimalist.

  Dacă ai un șemineu scos din funcțiune nu trebuie să-l dezinstalezi complet. Acesta poate fi folosit ca  zonă de expunere pentru tablouri, poze personale sau farfuriile tradiţionale adunate de prin călătoriile din ţară.

  Dacă duci lipsă de spațiu de depozitare, atunci poți adăuga în șemineu cu cărți, reviste sau plante.

  Desigur, toate aceste obiecte pot fi combinate în funcţie de dimensiune, de textură şi seminificaţie. Obiectele pot fi aşezate în mai multe straturi pentru un aspect complet, sau zona de deasupra şemineului poate fi destinată televizorului, dacă acesta se află în living.

  Un alt truc de care te poţi folosi sunt oglinzile poziţionate în încăperi mici pentru a crea iluzia unui spaţiu mare. Alege o ramă interesantă şi o dimensiune care se potriveşte cu camera ta şi montează oglinda deasupra şemineului pentru a crea această iluzie.

  decorul semineului
  Șemineu accesorizat cu oglindă deasupra.

  De asemenea, dacă îţi este dor de atmosfera creată de foc, adună câteva lumânări şi aprinde-le în zona destinată lemnelor pentru a obţine acelaşi efect cozy ca şi cum ar arde nişte butuci.

  cum să decorezi șemineul
  Şemineu DIY decorativ în livingul unei case de vis din Otopeni.

  Foto principală: Tudor Bura

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Bianca
  3 years ago

  Din pacate, la noi in tara nu prea sunt apartamente in care sa poti monta un semineu.Mi-ar fi placut sa pot pune unul in beton ,arata super

  icon

  Trend alert: 8 idei faine prin care îți poți personaliza șemineul