5 sfaturi pentru o mai bună organizare în dulapul cu haine
publicat pe 08 dec. 2019Dulapul cu haine dezorganizat poate fi un real coșmar, iar organizarea lui o corvoadă. Descoperă câteva sfaturi despre organizarea dulapului cu haine de care trebuie să ții cont pentru obținerea unui spațiu aerisit și organizat.
Când ești pasionată de modă, ajungi de multe ori să cumperi mai multe haine decât îți încap în dulap. Tocmai de aceea este important să le organizezi eficient. Iată câteva sfaturi de la Romina Roșu, consultant în organizare, menite să te ghideze atunci când simți că pierzi controlul.
1. Sortarea hainelor
View this post on Instagram
Metoda Kon Mari presupune scoaterea tuturor hainelor din toate cotloanele casei și adunarea lor într-un morman în mijlocul livingului. Pasul următor este să le sortezi în funcție de piese – pantaloni la pantaloni, cămăși la cămăși și așa mai departe. Așa vei observa mai ușor ce ai, ce îți lipsește, ce lucruri porți cel mai des și care sunt lucrurile de care trebuie să te desparți – ia în calcul piesele pe care le muți în fiecare anotimp de pe un umeraș pe altul, fără să le porți vreodată.
Depozitarea hainelor în funcție de sezon în cutii este o soluție bună, așa că repetă această acțiune de sortare la schimbarea fiecărui anotimp. Pentru hainele voluminoase, de iarnă, folosește saci de vidat, care vor ocupa mai puțin spațiu. Astfel, dulapul tău va fi mult mai ordonat și vei avea acces mai ușor la hainele pe care le porți în mod regulat.
2. Organizarea hainelor pe umerașe
Piesele vestimentare din materiale speciale, cum ar fi mătasea, lâna sau voalul, necesită un grad de atenție mai mare în ceea ce privește depozitarea lor în dulap. Alege ca într-o parte a dulapului să ai pantalonii, iar în cealaltă cămășile, bluzele și pulovere. Organizează-le în ordine cromatică. Astfel, dimineața îți va fi mult mai ușor să îți creezi ținuta.
3. Depozitarea lenjeriei intime în cutii speciale
De cele mai multe ori, nu ținem cont de materialele din care sunt confecționate articolele de lenjerie intimă și, implicit, de factorii care le pot deteriora în timp. De exemplu, găicile sutienelor pot agăța alte articole de lenjerie intimă din materiale mai fine, precum dantela. O alegere bună sunt cutiile special compartimentate în care organizarea pieselor de lenjerie intimă va fi mult mai ușoară. Și, bineînțeles, acestea vor fi mai bine protejate.
4. Organizarea pantofilor în funcție de anotimp
Fă o selecție serioasă și în raionul de încălțăminte, renunță la tot ce nu porți. Organizează perechile rămase în funcție de anotimp: folosește un pantofar – astfel, perechile de încălțăminte vor sta într-un loc sigur, ferit de praf și umezeală. Dacă spațiul nu îți permite să instalezi un dulap special pentru încălțăminte, depozitează pantofii în cutiile în care i-ai cumpărat. În acest fel materialul nu se va deteriora și poți salva spațiu alegând să le depozitezi sub pat, în partea de jos a dressingului sau chiar în boxa de la subsolul blocului.
5. Depozitarea curelelor, gablonțurilor și a altor accesorii
Dacă ai multe acccesorii, lănțișoare, cercei, eșarfe sau curele, alege cutiile cu despărțitoare pentru bijuterii pentru a nu se încurca, iar pentru curele poți alege suporturile de hârtie pentru bucătărie. Practic, nu-i așa?
Foto: Unsplash
Idei de organizare în dulap: cum îți poți schimba dulapul fără să îl înlocuiești
Înainte de a trece la sortarea hainelor și rearanjarea lor în dulap, curăță cu atenție, analizează spațiul din interiorul acestuia și gândește-te cum ar arăta, pentru tine, dulapul ideal – cum ai împărți eficient spațiul de depozitare, care sunt elementele vestimentare la care îți dorești să ajungi cel mai ușor și cum poți avea un dulap de haine plin, dar în același timp ordonat.
x
Cuvântul cheie este creativitate. Până la urmă, poți avea o mulțime de idei de organizare în dulap fără să ai un dulap propriu-zis, doar câteva elemente modulare. Care sunt principalele calități ale dulapului tău? Poate ai mai mult spațiu vertical, mai multe rafturi sau multiple tije pentru umerșe. Cum poți folosi aceste calități în avantajul tău?
Dacă în dulapul tău există zone cărora nu le găsești cu ușurință un scop – rafturile superioare, la care nu ajungi cu ușurință, sau zonele ample, goale, fără rafturi sau tije pentru umerașe, gândește-te cum le-ai putea folosi. Pentru un spațiu amplu, fără rafturi, poți folosi, de pildă, organizatoare pentru pantofi în care îți poți așeza de fapt tricourile, iar sub ele poți așeza coșuri pentru depozitarea hainelor de zi cu zi, care nu se șifonează, a pălăriilor sau a eșarfelor. Organizatoarele cu sertare sunt de asemenea foarte utile, iar cele din plastic au prețuri rezonabille. Dacă ai, în schimb, prea multe rafturi în dulap și nu ai suficiet spațiu vertical, poți renunța la câteva și poți monta în locul lor cârlige agățătoare sau o tijă pentru umerașe. Posibilitățile sunt infinite.
x
5 sfaturi pentru organizare dressing sau organizare walk-in-closet
Dacă locuința ta este suficient de mare pentru un dressing sau un walk-in-closet nu te lăsa păcălită de spațiul uriaș pe care îl ai la dispoziție pentru organizarea hainelor tale. Haosul se poate instala la fel de ușor într-un spațiu încăpător. Câteva reguli pentru organizarea dressingului se pot dovedi absolut necesare, atât pentru a ajunge ușor la lucrurile de care ai nevoie, cât și pentru a păstra spațiul ordonat.
- Înainte de toate, asigură-te că spațiul este inundat de lumină, naturală ori artificială. Folosește atât un corp iluminator de tavan, cât și lampadare cu lumină caldă și, mai ales, sisteme de iluminare montate în interiorul rafturilor.
- Când vine vorba de organizarea dressingului, depozitarea genților și a pantofilor este foarte importantă, pentru că aceste elemente sunt, de multe ori, sursa inevitabilei dezordini. Nu vrei să fie nevoie să le cauți de fiecare dată, așa că trebuie să fie așezate la vedere. Astfel, alegi ușor accesoriile de care ai nevoie și păstrezi curățenia, pentru că nu trebuie să scotocești peste tot atunci când cauți perechea de pantofi pe care îți dorești să o porți sau geanta care îți completează perfect outfitul. Poți alege rafturi sau alte metode de depozitare și display, potrivite spațiului și preferințelor tale.
- Rafturile și sertarele sunt ideale pentru hainele subțiri, mai puțin pretențioase, care nu se șifonează, dar umerașele pot fi folosite pentru depozitarea oricărei piese vestimentare. Depozitarea hainelor pe umerașe îți poate face, de fapt, viața mult mai ușoară – îți poți combina hainele favorite și le poți așeza împreună. Astfel, ținutele tale sunt deja alcătuite.
Sertarele din dressing le poți folosi, printre altele, pentru depozitarea lejeriei de noapte și a lenjeriei intime. - Folosește scări mobile pentru a avea acces și pentru a folosi spațiile de depozitare aflate la înălțime, unde îți poți depozita, de exemplu, pălăriile.
- Nu uita de oglinzi! Orice dressing trebuie să fie dotat cu o oglindă mare, în care să-ți poți analiza întreg outfitul înainte să ieși pe ușa casei.
-
UTILE
Impozitul pe proprietate în 2025. Care este formula de calcul și cât plătești anul acesta pentru locuință
Ți-am pregătit și două exemple de calcul.
-
UTILE
La cât timp se schimbă salteaua de pat. Ce influențează, de fapt, durata ei de viață
Contează foarte mult să o schimbi la timp.
-
Grădină
Plante suculente rezistente la ger: 5 opțiuni superbe și nevoile lor de îngrijire
Nu sunt rezistente doar la secetă și canciulă, ci și la îngheț.