Smart ideas

5 trucuri eco pentru curățarea frigiderului

publicat pe 05 sept. 2020

    Curățarea frigiderului nu este o activitate casnică prea plăcută, mai ales atunci când nu știi cu ce să începi sau care este cea mai bună soluție de igienizare. Pentru a trece peste aceste impedimente, ți-am pregătit câteva trucuri pentru o curățare eficientă, dar și cele mai bune modalități eco care te vor ajuta să scapi de murdărie și de mirosuri nedorite.

    Sigur ai curățat măcar o dată frigiderul, făcând slalom printre oale, caserole, recipiente cu iaurt sau legume și fructe. Și mai mult ca sigur, ai pierdut ceva timp. Iată câțiva pași simpli, dar esențiali, care te vor ajuta să obții un frigider curat în aproximativ 30 de minute. Plus cinci soluții eco de curățare și îndepărtare a mirosurilor neplăcute pentru care nu mai trebuie să mergi la magazin să cumperi produse dedicate.

    Primul pas în curățarea frigiderului: golește-l

    Poți goli dintr-o dată tot frigiderul sau poți face acest lucru pe secțiuni. S-ar putea ca treaba să meargă mai repede dacă te ocupi integral de golire și apoi de curățare. Așază în locuri diferite ceea ce scoți din frigider: într-o parte resturile de mâncare și alimentele cărora trebuie să le verifici termenul de valabilitate; într-un alt loc ceea ce știi sigur că vei pune înapoi în frigider. După ce ai făcut sortarea și ai stabilit ceea ce merge la coșul de gunoi, poți trece în liniște la următorul pas.

    Șterge toate lucrurile pe care le pui înapoi în frigider

    Pentru rezultate bune și de lungă durată, cureță și recipientele pe care le așezi din nou în frigider. O cutie cu lapte pătată sau o caserolă cu urme de grăsime îți vor da, ulterior, bătăi de cap. Umezește cu soluție de curățare sau chiar cu puțin de detergent de vase o cârpă sau o lavetă și șterge tot ceea ce pui la loc în frigider. Asigură-te că ai strâns bine capacele la sticle și că ai închis etanș caserolele, pentru a nu fi nevoie să faci curat și a doua zi.

    Curăță interiorul frigiderului

    Dacă frigiderul îți permite, îndepărtează toate rafturile și sertarele. Pulverizează înăuntru o soluție de curățare (toarnă o cantitate mai generoasă acolo unde există pete mai vechi și rezistente) și las-o câteva minute să acționeze. Între timp, spală cu detergent și apă caldă rafturile și sertarele și pune-le separat la uscat. Întoarce-te la frigider și șterge integral interiorul cu o cârpă sau cu un burete curat.

    Reumple frigiderul

    Asigură-te că rafturile și sertarele sunt complet uscate, pentru a evita scurgerile și petele de apă în interiorul frigiderului. Așază-le pe poziții și bagă la loc în frigider toate alimentele. Pentru un frigider nu doar curat, cât și organizat, împarte mâncarea pe secțiuni: fructe și legume, condimente, lactate, mâncăruri gătite. Dacă ești o fire mai împrăștiată, poate câteva etichete pe care să scrii ce și unde găsești ți-ar fi de folos.

    Modalități eco de curățarea frigiderului

    1. Soluție pe bază de oțet

    Spre deosebire de produsele chimice care lasă un miros mai greu, ce poate fi absorbit de alimente, oțetul este natural, ieftin și la îndemână. Pune într-un recipient cu pulverizator două căni de apă și jumătate de cană de oțet de mere și fă-ți propria soluție de curățare. Vei scăpa nu doar de petele lipicioase și de microbi, ci și de mirosurile neplăcute.

    2. Pastă de bicarbonat de sodiu

    Bicarbonatul de sodiu, pe lângă faptul că se folosește la prăjituri, este un produs care face minuni în materie de curățenie. Prepară o pastă din apă și bicarbonat și, cu ajutorul unui burete, aplic-o pe toată suprafața frigiderului. Las-o să acționeze câteva minute, după care îndepărteaz-o cu o lavetă sau o cârpă udă. Rezultatul va fi un frigider strălucitor și lipsit de mirosuri.

    3. Cafea măcinată

    Poate nu bei cafea, dar sigur ai în casă un pachet pentru musafiri. O modalitate prin care poți menține proaspăt aerul din frigider este să pui în interior o taviță pe care să presari cafea măcinată și să o lași să-și împrăștie aroma câteva zile. Poți proceda la fel și cu pudra de cărbune activ.

    4. Ovăz

    Prepară un terci de ovăz nu doar pentru micul-dejun, ci și pentru împrospătarea frigiderului. Pune în frigider un bol cu terci, lasă-l să acționeze câteva zile, după care aruncă-l la gunoi.

    5. Lămâi și portocale

    Citricele, pe lângă faptul că au aspect si miros plăcut, au și rol antiseptic. Ca să nu mai vorbim de multitudinea de beneficii aduse sănătății. La fel ca oțetul, lămâia este un produs util la curățenie. Prepară o soluție din apă și suc de lămâie care va dezinfecta frigiderul , va îndepărta petele și va oferi strălucire rafturilor din sticlă. În varianta în care vrei să folosești lămâia pe post de odorizant, taie câteva fructe în jumătăți și pune-le din loc în loc în frigider cu fața în jos. La fel poți proceda cu cojile de portocale.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments