ECO

Reciclarea plasticului: 2o de proiecte DIY în care refolosești pungile de plastic

publicat pe 10 aug. 2020

    Plasticul a devenit o problemă majoră, fiindcă adesea ajunge în mediu, unde durează până la patru sute de ani să se dezintegreze. De asemenea contaminează ecosistemele marine ale planetei. Conform Environmental Protection Agency, între 4,8 și 12,7 milioane de tone metrice de deșeuri din plastic au ajuns în oceane în 2010. E nevoie să contribuim la reciclarea plasticului și putem începe cu pungile de cumpărături.

    Particulele de plastic ajung să contamineze animalele, inclusiv pe cele pe care le mâncăm. Dar sunt lucruri pe care le putem face ca să diminuăm impactul asupra mediului înconjurător. E momentul să scoți pungile de plastic din sertar și să le găsești alte întrebuințări. Pentru inspirație uite 20 de metode DIY ingenioase de la The Spruce ca să refolosești pungile de plastic.

    1. Coardă din plastic

    p

    Dacă ai copii, micuții vor fi încântați să primească o nouă coardă cu care să se joace. Dar nu este numai pentru ei, o poți folosi și tu ca să faci sport și să-ți tonifici musculatura. Cu ajutorul tutorialului de la Paint Covered Kids, vei învăța cum să-ți faci și tu o coardă folosind pungi de plastic, e chiar ușor.

    2. Decorațiuni luminoase pentru grădină sau balcon

    p

    Decorarea grădinii sau a balconului pentru vară e floare la ureche când ai buget limitat și-ți faci singură decorațiunile. Aceste luminițe pompom au fost realizate prin refolosirea pungilor de plastic. Și nici nu ai nevoie de mare lucru, ci doar de capace de la băuturile pe care le iei la pachet și câteva pungi de plastic. Pentru instrucțiuni pas cu pas, urmărește tutorialul de la Matsutake.

    3. Fantome decorative din pungi de plastic

    p

    Uite niște decorațiuni amuzante de care se vor bucura cei mici de Halloween și nu numai. Acest proiect DIY din pungi de plastic îl poți face împreună cu copiii. Alege câteva pungi din plastic pe care le veți transforma cu ajutorul tutorialului de la Small for Big în niște fantome drăgălașe, sau înfricoșătoare, numai bune de atârnat prin casă sau în grădină.

    4. Perne decorative

    p

    Ai nevoie doar de câteva lucruri ca să-ți transformi terasa sau grădina într-un loc confortabil unde să te relaxezi și să iei masa cu familia și prietenii. Pernele decorative fac din orice loc o oază confortabilă, dar nici măcar pe alea nu e nevoie să le cumperi. Poți să-ți faci tu singură niște perne decorative dintr-o față de masă sau o bucată de material textil și câteva pungi de plastic pentru umplutură. Pentru detalii cum să-ți faci singură aceste perne decorative, aruncă un ochi pe tutorialul de la Two It Yourself.

    5. Portofel pentru mărunțiș

    p

    Ai nevoie de un portofel micuț pentru mărunțiș, sau vrei o idee de cadou DIY pentru cineva drag? Tutorialul de la We Can Make Anything te va învăța cum să faci un portofel pentru mărunțiș din pungi de plastic. Ca să arate cât mai cool, alege o pungă cu un design mai interesant.

    6. Geantă croșetată din pungi de plastic

    p

    Tutorialul de la Felt Magnet te va îndruma pas cu pas ca să-ți croșetezi o geantă simpatică de orice mărime din pungi de plastic. Poți să-ți faci una mai mare pentru momentele când mergi la plajă sau la piață, sau una mai mică în care să-ți ții portofelul, cheile și telefonul. Ca să nu mai zic de faptul că poți să improvizezi cu mai multe culori, o să adori acest proiect DIY.

    7. Plicuri pentru scrisori din pungi de plastic

    p

    Să trimiți scrisori a devenit din nou cool și ne aduce aminte cu nostalgie de momentele când comunicam și altfel decât online. Dacă îți place să trimiți scrisori îți poți face plicurile din pungi de plastic urmând pașii din tutorialul de la Reuse Grow Enjoy.

    8. Coș decorativ împletit

    p

    Proiectul ăsta DIY este unul dintre cele mai ușoare de realizat, dar vei face foarte mult bine planetei. În funcție de mărimea coșului pe care îl vei confecționa, ai putea să salvezi până la 50 de pungi de plastic ca să nu ajungă în natură. Scoate pungile de plastic depozitate prin casă și fă-ți și tu un coș ca în tutorialul de la 1 Million Women.

    9. Fundă pentru cadou

    p

    Fundele fac cutia pentru cadou să arate mai bine, dar majoritatea sunt făcute din păcate din plastic și ajung la gunoi. Îți poți face singură o fundă pentru cadouri din pungi plastic ca în tutorialul de la Creative Jewish Mom. Nu va mai fie nevoie să cheltui bani și vei fi și eco.

    10. Refolosește pungile pentru depozitare

    p

    Dacă nu ești amatoare de proiecte DIY, atunci poți refolosi pungile de plastic pe care le ai deja prin casă. Poți de exemplu să le folosești ca spații de depozitare pentru diverse obiecte sau te poți inspira din lista făcută de One Good Thing by Jillee.

    11. Jucărie pentru bebeluși

    p

    Ești proaspătă mămică sau ai o prietenă care a născut de curând? Să găsești un cadou pentru un bebeluș este dificil, mai ales când sunt atâtea opțiuni din care să alegi. Ca să nu mai stai să cauți prin magazinele fizice sau online, poți să faci tu o jucărie pentru bebeluș printr-un proces de upcycling cu pungi de plastic. Partea cea mai cool e că va fi o jucărie personalizată și deci unică, cum nu găsești în niciun magazin. Ca să faci jucăria urmează pașii din tutorialul de la Crafting a Green World.

    12. Suport pentru pahare și căni

    p

    Protejează-ți mobila de pete de la băuturi și planeta cu aceste suporturi pentru pahare și căni. Sunt făcute din pungi de plastic, iar detaliile despre cum să le realizezi le găsești în tutorialul de la Creative Jewish Mom.

    13. Portofel DIY

    p

    Ca să-ți faci un portofel ca cel din imagine vei avea nevoie de pungi de plastic, un fier de călcat și să urmezi instrucțiunile din tutorialul de la Paris en Rose.

    14. Refolosește pungile de plastic pentru câine

    p

    Dacă ai câine cel mai probabil că atunci când ieși cu el la plimbare ai cu tine pungi pentru excremente. În loc să cumperi rolă de pungi special pentru asta, refolosește pungile de plastic din casă. Își vor face treaba la fel de bine și vei reduce consumul de plastic.

    15. Reciclează

    p

    Să reciclezi este o altă opțiune ecologică pentru pungile de plastic. Dacă ai strâns mai multe pungi de plastic, poți folosi Harta Reciclării ca să găsești cel mai apropiat punct de colectare pentru zona în care locuiești. Ca să faci mai multe fapte bune, strânge și alte recipiente și du-le împreună cu pungile la reciclat.

    16. Mască pentru ghivece

    p

    Proiectele DIY nu trebuie să fie doar frumoase, ci și practice. Masca pentru ghivece de la Mami Made It poate fi folosită și pentru plantele din grădină, cât și pentru cele din interior.

    17. Coș pentru legume

    p

    Fie că ai o grădină sau nu, un coș pentru legume și fructe este întotdeauna bine venit. Coșul realizat de Rad Megan este făcut din pungi de plastic, care și-au găsit astfel o altă întrebuințare mai eco și mai practică.

    18. Covor țesut din plastic

    p

    Covoarele sunt opere creative funcționale. Dacă folosești pungile de plastic ca să-ți faci și tu un astfel de covor, poți crea modele interesante și să adaptezi culorile în funcție de preferințe. Urmărește tutorialul de la Homestead Weaver pentru indicații pas cu pas.

    19. Sfoară pentru croșetat

    p

    Dacă îți place să croșetezi și ai rămas fără ață, să știi că poți să-ți faci singură un ghem din pungi de plastic. Cei de la The Spruce te învață cum să folosești pungile de plastic ca să-ți faci sfoară cu care să croșetezi covoare, coșuri și alte lucruri.

    20. Lampă din pungi de plastic

    p

    Lampa din imagine este făcută din carton și pungi de plastic. Poți să faci acest proiect DIY să fie și mai eco dacă vei folosi becuri cu LED, fiindcă au consumul cel mai redus dintre opțiunile de pe piață. Ca să-ți faci și tu o lampă similară, ai instrucțiunile pas cu pas în tutorialul de la Instructables.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments