Dacă a venit iar momentul să cumperi câte un produs de spălat diferite obiecte sau suprafețe din casa ta, mai amână un pic. Sigur ai prin bucătărie o sticlă de oțet care ți-ar fi de mare ajutor la curățenie. Iată șapte situații casnice la care oțetul face față cu brio.
Oțetul este un produs natural, ieftin și la îndemână, care îți poate ușura munca. Conform celor de la thespruce.com, are nenumărate întrebuințări: poate fi folosit ca atare sau diluat în apă, în funcție de suprafața pe care îl folosești.
1. În mașina de spălat vase
Dacă ai o mașină de spălat vase, oțetul este util în două cazuri. Pe de o parte, poate fi folosit la limpezirea vaselor, pentru că are efect de strălucire. Pe de altă parte, funcționează și ca detartrant pentru mașina de spălat vase. O dată pe an sau chiar mai multe ori, dacă apa este dură, toarnă o ceașcă de oțet în mașină și programează un ciclu de spălare scurt. Astfel, vei îndepărta depunerile de calcar și urmele de detergent.
2. În mașina personală
Când vine de vorba de mașina cu care îți faci treburile zilnice prin oraș, murdăria poate fi de mai multe feluri. Soluția se numește tot oțet. Este eficient în curățarea geamurilor. Poți chiar să adaugi oțet în rezervorul pentru ștergătorul de parbriz, dacă manualul de utilizare al mașinii permite acest lucru. Iarna, pentru ca geamurile să nu înghețe, le poți șterge cu oțet diluat.
3. Pentru faianță
Pentru curățarea faianței, mai ales a celei din baie sau din bucătărie, cei mai mulți oameni apelează la înălbitor pe bază de clor. Oțetul este mult mai eficient, dar și mai prietenos cu pielea. Pulverizează oțet pe plăcile de faință, dar și între rosturi, acolo unde chitul se murdărește și devine inestetic. Lasă-l să acționeze o oră, după care freacă întreaga suprafață cu o perie. Vei lăsa în urmă zero pete de calcar, săpun sau mucegai.
4. În mașina de spălat haine
Dacă ai vase strălucitoare, și hainele ar trebui să fie la fel. Cu o ceașcă de oțet adăugată în mașina de spălat la ciclul de clătire, aspectul hainelor tale va fi în permanență proaspăt. Oțetul previne decolorarea, iar în cazul rufelor albe, acestea nu capătă nuanțe de gri sau de galben. Dacă te confrunți cu pete de muștar, sos de roșii, iarbă sau cu urme lăsate de deodorant, pulverizează puțin oțet în locul cu pricina, înainte să bagi hainele la spălat. Niciodată nu turna oțet peste înălbitorul pe bază de clor. Din această combinație rezultă un gaz nociv, care îți poate pune viața în pericol.
5. În bucătărie
În bucătărie, funcționează ca un produs minune. O dată pe lună sau chiar mai des, curăță aparatul de cafea cu oțet diluat. După, nu uita să-l clătești cu apă. Pentru un cuptor cu microunde curat, toarnă puțin oțet într-un bol cu apă și lasă-l înăuntru pentru câteva minute. Apoi, îndepărtează depunerile cu o cârpă curată. Dacă chiuveta îți face probleme, se înfundă sau miroase urât, toarnă un sfert de cană de praf de copt dizolvat și o cană de oțet. Acoperă imediat scurgerea. Reacția chimică dintre cei doi compuși va desfunda țevile. Dacă nu s-a rezolvat din prima, repetă procedeul de mai multe ori.
6. În baie
Băile au cel mai mult de suferit din cauza apei dure. Depunerile de calcar sunt peste tot: pe vasul de toaletă, pe cadă, pe chiuvetă, pe robinete sau pe capătul de la duș. Oferă un aspect vizual neplăcut și sunt greu de îndepărtat. Data viitoare, folosește oțet când faci curățenie în baie. Este cel mai mare inamic al calcarului. Pulverizează o cantitate suficientă de oțet în locurile cu probleme, lasă-l să acționeze cel puțin o oră, după care îndepărtează resturile cu un burete, o cârpă sau o perie.
7. Pentru întreaga locuință
Practic, orice lucru din casă poate fi curățat cu ajutorul oțetului. Oțetul diluat este excelent pentru curățarea geamurilor, podelelor din lemn masiv, petelor de pe covor (ca în cazul hainelor), fierului de călcat, tapițeriei, saltelelor, mobilierui din lemn (atunci când este combinat cu ulei de măsline) și a altor obiecte din sticlă. Pentru marmură sau alte suprafețe din plastic, nu este recomandat să folosește oțet la curățenie. Acidul le poate deteriora definitiv.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță arsura de pe ceaune: soluții rapide care funcționează
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea pavajelor cu oțet: cum aplici acest truc în curtea ta
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea geamurilor cu oțet: 4 soluții mai eficiente decât cele din comerț
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.