Smart ideas

Tips&tricks: greșeli de evitat în organizarea unui dormitor pentru doi copii

publicat pe 11 feb. 2020

  Când ai un singur dormitor pentru cei doi copii ai familiei, te confrunți cu o dublă misiune: trebuie să le împaci dorințele amândurora și să le lași și suficient spațiu de mișcare.

  În încercarea de a rezolva toate cererile – să aloci suficiente spații de depozitare, să asiguri intimitatea fiecărui frate și să le faci și câte un loc pentru studiu și joacă – riști să pici în niște capcane de amenajare. Ce greșeli e musai să eviți și cum? Te învață specialișii cu care am discutat special ca să fii un părinte mai liniștit! 🙂

  Nu economisești spațiu

  De obicei, dormitoarele copiilor nu au dimensiuni foarte mari. Cu două paturi, două noptiere, un loc de depozitare și un birou, camera deja devine neîncăpătoare.

  Soluția: Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu te sfătuiește să montezi pat supraetajat. Dacă e necesar să pui două paturi, te poți juca cu elementele: un pat să aibă dedesubt zona de birou și altul zona de depozitare.

  dormitor doi copii pat supraetajat
  Există zeci de modele, pentru orice gust și nevoie.

  Nu ții cont de gusturile copiilor

  Camera copiilor este locul unde ei se dezvoltă și petrec cea mai mare parte a timpului. De multe ori, însă, amenajarea pe care o fac părinții nu are legătură cu preferințele copiilor.

  Soluția: Indiferent de vârstă, integrează în dormitorul copiilor elemente sau teme care le plac, fie că e vorba despre un desen animat sau un animal, recomandă arhitecta Antonia Listarf. În plus, delimitează spațiile celor doi copii cu ajutorul acestor elemente favorite, astfel încât amândoi să se simtă luați în seamă. 

  dormitor pentru doi copii
  Delimitarea spațiului poate fi făcută cu ajutorul etajerelor pentru cărți și jucării.

  Nu folosești culori pastelate

  Dincolo de mesajul pe care îl transmite o culoare, alegerea acesteia influențează și percepția dimensiunii camerei. Așa că un dormitor pentru doi copii, plin de obiecte, va arată mai aerisit dacă nu va fi vopsit în culori grele, puternice – cum sunt portocaliul, turcoazul sau movul – care să obosească privirea.

  Soluția: Folosește culori deschise, calde – gri, crem, alb – care să-ți dea impresia unei camere mai mari. Diana Ofiteru de la Diana Ofiteru Design Studio crede aceste nuanțe, neutre fiind, le permit copiilor să adauge ei înșiși petele de culoare care le plac: poate fac un desen foarte colorat, înrămează un puzzle sau își pun pe pereți stickere cu desenele animate favorite.

  Când sunt doi, puterea… de a face dezordine crește. Deci măcar pereții pot fi mai… cuminți.

  Pui draperii și perdele la fereastră

  O altă greșeală, în opinia designerului de interior Andreea Ștefan, este folosirea unor elemente care ocupă spațiu și ar putea fi înlocuite cu ceva mai compact. Acesta este cazul perdelelor și draperiilor de la fereastră.

  Soluția: Alege storuri romane pentru dormitoarele copiilor. „Spre deosebire de perdele și draperii care intră mai mult în adâncimea camerei, acestea sunt fixate pe geam sau direct pe perete”, spune Andreea.

  storuri romane
  Storuri romane RINGBLOMMA de la IKEA

  Pierzi din vedere creativitatea copiilor

  Chiar dacă sunt multe aspecte de luat în calcul, stimularea creativității copiilor nu e unul de lăsat la coadă. Când te concentrezi pe funcționalitate, copiii ajung să se plictisească în propria camera.

  Soluția: Găsește moduri de a le stimula creativitatea care să nu ocupe spațiu, crede Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu. Cum? Cu un perete vopsit cu efect de tablă unde să poată desena în voie, cu un tapet magnetic pe care să poată expune magneții sau cu letterboard-uri pe care să poată scrie mesaje.

  dormitor doi copii vopsea neagra tabla de scris
  Găsești la Dedeman, Hornbach, Policolor sau Emag.

  Camera copiilor trebuie amenajată cu răbdare şi atenţie, întotdeauna împreună cu cei doi fraţi, astfel încât rezultatul să fie un mediu propice dezvoltării lor şi care să asigure energie pozitivă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tips&tricks: greșeli de evitat în organizarea unui dormitor pentru doi co...