
Tips&tricks: greșeli de evitat în organizarea unui dormitor pentru doi copii
publicat pe 11 feb. 2020Când ai un singur dormitor pentru cei doi copii ai familiei, te confrunți cu o dublă misiune: trebuie să le împaci dorințele amândurora și să le lași și suficient spațiu de mișcare.
În încercarea de a rezolva toate cererile – să aloci suficiente spații de depozitare, să asiguri intimitatea fiecărui frate și să le faci și câte un loc pentru studiu și joacă – riști să pici în niște capcane de amenajare. Ce greșeli e musai să eviți și cum? Te învață specialișii cu care am discutat special ca să fii un părinte mai liniștit! 🙂
Nu economisești spațiu
De obicei, dormitoarele copiilor nu au dimensiuni foarte mari. Cu două paturi, două noptiere, un loc de depozitare și un birou, camera deja devine neîncăpătoare.
Soluția: Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu te sfătuiește să montezi pat supraetajat. Dacă e necesar să pui două paturi, te poți juca cu elementele: un pat să aibă dedesubt zona de birou și altul zona de depozitare.

Nu ții cont de gusturile copiilor
Camera copiilor este locul unde ei se dezvoltă și petrec cea mai mare parte a timpului. De multe ori, însă, amenajarea pe care o fac părinții nu are legătură cu preferințele copiilor.
Soluția: Indiferent de vârstă, integrează în dormitorul copiilor elemente sau teme care le plac, fie că e vorba despre un desen animat sau un animal, recomandă arhitecta Antonia Listarf. În plus, delimitează spațiile celor doi copii cu ajutorul acestor elemente favorite, astfel încât amândoi să se simtă luați în seamă.

Nu folosești culori pastelate
Dincolo de mesajul pe care îl transmite o culoare, alegerea acesteia influențează și percepția dimensiunii camerei. Așa că un dormitor pentru doi copii, plin de obiecte, va arată mai aerisit dacă nu va fi vopsit în culori grele, puternice – cum sunt portocaliul, turcoazul sau movul – care să obosească privirea.
Soluția: Folosește culori deschise, calde – gri, crem, alb – care să-ți dea impresia unei camere mai mari. Diana Ofiteru de la Diana Ofiteru Design Studio crede aceste nuanțe, neutre fiind, le permit copiilor să adauge ei înșiși petele de culoare care le plac: poate fac un desen foarte colorat, înrămează un puzzle sau își pun pe pereți stickere cu desenele animate favorite.

Pui draperii și perdele la fereastră
O altă greșeală, în opinia designerului de interior Andreea Ștefan, este folosirea unor elemente care ocupă spațiu și ar putea fi înlocuite cu ceva mai compact. Acesta este cazul perdelelor și draperiilor de la fereastră.
Soluția: Alege storuri romane pentru dormitoarele copiilor. „Spre deosebire de perdele și draperii care intră mai mult în adâncimea camerei, acestea sunt fixate pe geam sau direct pe perete”, spune Andreea.

Pierzi din vedere creativitatea copiilor
Chiar dacă sunt multe aspecte de luat în calcul, stimularea creativității copiilor nu e unul de lăsat la coadă. Când te concentrezi pe funcționalitate, copiii ajung să se plictisească în propria camera.
Soluția: Găsește moduri de a le stimula creativitatea care să nu ocupe spațiu, crede Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu. Cum? Cu un perete vopsit cu efect de tablă unde să poată desena în voie, cu un tapet magnetic pe care să poată expune magneții sau cu letterboard-uri pe care să poată scrie mesaje.

Camera copiilor trebuie amenajată cu răbdare şi atenţie, întotdeauna împreună cu cei doi fraţi, astfel încât rezultatul să fie un mediu propice dezvoltării lor şi care să asigure energie pozitivă.
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.