CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Câteva soluții eficiente pentru curățarea cuptorului electric

  Vremea cuptoarelor pe gaz s-a cam dus. Cuptoarele electrice sunt noua modă, pentru că arată mult mai bine din punct de vedere estetic și au tot felul de dotări. Nu sunt neapărat la îndemână de curățat, dar dacă știi ce trebuie să faci, s-ar putea să nu mai fie atât de greu. Iată trei metode eficiente de curățare a unui cuptor electric.

  Cuptorul trebuie curățat în funcție de cât de des îl folosești. Dacă gătești zilnic, cei de la The Spruce te sfătuiesc să-l cureți cel puțin o dată pe sezon. Însă de fiecare dată când o cratiță dă pe afară sau se scurge puțină grăsime dintr-o tavă, îți recomandăm să îndepărtezi mizeria cât mai repede. Astfel, eviți depunerile și petele uscate, care sunt mult mai greu de curățat.

  1. Soluții din comerț de curățare a unui cuptor electric

  Înainte să începi, scoate din cuptor grătarele, tigăile, rotisorul sau orice alte accesorii pe care le ții în interior. Pune pe podea câteva ziare sau prosoape de hârtie care să absoarbă eventualele dâre de soluție sau de murdărie. Asigură-te că ai mănuși de protecție și că ai deschis geamurile la bucătărie. Soluțiile de curățare conțin substanțe chimice care irită atât pielea, cât și ochii și nasul.

  Pulverizează soluția pe întreaga suprafață a cuptorului (dar nu și pe elementele electrice), inclusiv pe ușă. Închide ușa și las-o să acționeze în jur de 20-30 de minute. Aplică soluție și pe grătare și învelește-le, separat, în saci de gunoi zdraveni, după cum recomandă publicația Business Insider. Nu le ține mai mult de 20-30 de minute. După ce timpul a expirat, șterge cu o cârpă umedă sau cu un burete atât interiorul cuptorului, cât și grătarele. De preferat, clătește tot timpul cârpa în apă curată. Pune totul la loc, după care te poți bucura de un cuptor strălucitor.

  2. Curăță cuptorul electric cu bicarbonat de sodiu și oțet

  Exact ca mai sus, scoate tot din cuptor și protejează podeaua. Într-un bol mic, prepară o pastă din apă și bicarbonat. Întinde pasta în interiorul cuptorului cu mâna, obligatoriu acoperită de mănușă, sau cu o perie mai veche pe care nu o mai folosești. Ai grijă să nu atingi părțile electrice ale cuptorului. Închide ușa și lasă totul să acționeze timp de 10-12 ore. Cei de la CookingLight recomandă să faci această operațiune seara, astfel încât pe durata nopții bicarbonatul să-și facă efectul.

  Între timp, pune grătarele în chiuvetă sau chiar în cadă (ai mai mult loc) și pulverizează peste o soluție pe bază de oțet și apă. Presară și un praf de bicarbonat de sodiu. Din combinarea celor două substanțe, va rezulta o spumă generoasă. După, dă drumul la apă până când grătarele sunt complet acoperite. Lasă-le la înmuiat tot cam zece ore.

  Dimineața sau după ce timpul s-a scurs, șterge cuptorul cu o cârpă umedă sau cu un burete. Pentru urmele uscate de mâncare, poți folosi un burete din melamină. Procedează la fel cu grătarele și usucă-le înainte să le bagi înapoi în cuptor.

  3. Folosește sistemul de autocurățare al cuptorului electric

  Evident, dacă cuptorul tău are această funcție. Începe prin a goli cuptorul. Pune grătarele și accesoriile în chiuvetă sau în cadă. Închide ușa și oprește funcționarea cuptorului. După, identifică butonul pentru autocurățare și pornește-l. Cele mai multe cicluri de autocurățare durează aproximativ două ore, potrivit Wiki How. Deschide geamurile la bucătărie pentru că pot apărea mirosuri neplăcute și fii atent la cuptor pentru a evita posibile accidente (exces de fum sau chiar izbucnirea unui incendiu) cauzate de creșterea temperaturii în interiorul cuptorului.

  Între timp, ocupă-te de curățarea grătarelor fie cu soluție de la magazin, fie cu bicarbonat de sodiu și oțet. După ce autocurățarea s-a încheiat și cuptorul s-a răcit, poți deshide ușa. Vei observa că înăuntru s-a adunat destulă cenușă. Îndepărteaz-o cu ajutorul unei cârpe umede sau a unui burete de vase. Dacă lași cenușa în cuptor, riști ca mâncarea să se strice, plus că vei simți un miros neplăcut la fiecare folosire.

  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Câteva soluții eficiente pentru curățarea cuptorului electric