Plante

Shopping: 12 magazine din București și online din care poți cumpăra plante de apartament

  Viața în pandemie înseamnă mult timp petrecut acasă. Din martie 2020, la nivel global, oamenii și-au folosit timpul pentru a-și găsi noi hobby-uri și pasiuni care să-i ajute să elibereze din stres și să le facă spațiile de locuit mult mai frumoase și primitoare. Una dintre soluții a prins rădăcini în inimile lor și are și foarte multe beneficii: aceea de a cumpăra și îngriji plante de apartament.

  Într-un sondaj realizat pe 990 de participanți care și-au cumpărat plante încă din martie 2020, la începutul pandemiei de Covid-19, s-a descoperit că 12% au făcut atunci pentru prima oară această acțiune. Majoritatea a mărturisit că și-a cumpărat plante de apartament pentru a-și înfrumuseța casa, dar și pentru a-și distrage atenția de la ce se întâmplă în jurul lumii.

  Indiferent de motiv, avantajele acestei pasiuni s-au făcut simțite rapid, iar mulți dintre cei care au răspuns sondajului au recunoscut că plantele și îngrijitul lor i-a ajutat să-și reducă stresul cumulat în ultimele luni. Mai mult, cei care au vorbit cu propriile plante s-au simțit și mai relaxați și binedispuși, la final de zi.

  Încet, încet, toată treaba asta s-a transformat într-un trend, iar românii s-au adaptat rapid curentului. Așa cum confirmă Cosmin Avramiță, managerul general al florăriilor Iris, citat de mediafax.ro, cererea de plante speciale în ghiveci a crescut cu 100%, iar vânzările au înregistrat creșteri cu 50%. „Oamenii au simțit nevoia de verde viu în locuințele lor, de când au petrecut mai mult timp în casă și au decis să aducă natura cât mai aproape de ei, prin intermediul plantelor în ghiveci”, spune el.

  Designul biofilic și conexiunea cu natura

  În clipa în care amenajăm spațiile în care ne desfășurăm activitatea pornind de la ideea că legătura noastră cu natura este esențială pentru bunăstarea noastră psihică și fizică, putem vorbi despre designul biofilic.

  Noțiunea de „biofilie” a fost lansată de biologul american Edward Osborne Wilson, în cartea sa „Biophilia”. Ideea de la care pornește este că orice ființă umană are o înclinație biologică de a se asocia cu sistemele și procesele naturale, elemente importante atât pentru sănătatea, cât și productivitatea ei.

  Termeniul de biofilie s-ar traduce prin „iubirea faţă de tot ceea ce este viu” etimologic, derivând din grecescul philos – dragoste, iubire, lumină, respectiv bios – viaţă.

  Designul biofilic ajută și angajații în mediul de muncă, așa cum sugerează un studiu făcut în Japonia, unde oamenii care au luat pauze dese pentru a se ocupa de o plantă de pe birou, după o lună, au avut un nivel scăzut de anxietate și tensiune arterială.

  Cum pandemia transformă casa în birou, un spațiu plin de plante aduce o serie de beneficii fantastice vieții tale.

  De unde îți cumperi plante în București și online:

  Plantropic

  Cei de la Plantropic sunt un magazin online prietenos, în care vei găsi plante de apartament potrivite pentru locuința ta. Tot ei te ajută să găsești planta potrivită, în funcție de lumina din casă sau timpul pe care-l aloci plantelor.

  Pe site la ei găsești și o serie de ghivece speciale, realizate prin colaborări cu ceramiști locali, fiind produse unicat, atent lucrate. Mai mult, ei asigură că plantele livrate nu au dăunători sau alte probleme care le pot afecta creșterea.

  Strelitzia Reginae (the orange bird of paradise) via Plantropic
  Strelitzia Reginae (the orange bird of paradise) via Plantropic, 190 lei

  Botanical pick-me-up

  La Botanical pick-me-up vei descoperi doi îndrăgostiți care cred că lucrurile pot fi simple, naturale și frumoase deopotrivă. Misiunea lor la acest shop este de a aduce armonie prin crearea unei relații sincere între viața urbană și natură. Ei se asigură că plantele au un pământ sănătos și de înaltă calitate până să ajungă în lumea ta. Plus de asta, te atenționează dacă sunt non-toxice pentru animalele de companie. Cât de cool?

  Hoya Kerrii (Sweetheart Plant) via Botanical Pick Me Up
  Hoya Kerrii (Sweetheart Plant) via Botanical Pick Me Up, 25 lei

  Vreau Verde

  Cei de la Vreau Verde se descriu ca fiind un mic shop de plante tropicale rare, născut din dragoste pentru natura exotică. Plantele sunt disponibile cu predare personală în București și prin curier în restul țării. Nu au mai postat de ceva vreme pe contul lor de Facebook, dar merită urmăriți în cazul în care revin.

  Aglaonema super white via Vreau Verde
  Aglaonema super white via Vreau Verde, 190 lei

  AGAVA, suculente în lut

  AGAVA a apărut din pasiunea pentru plantele suculente și din dorința de a aduce plante exotice, rezistente și de calitate în casa ta. Plantele sunt achiziționate din Olanda de pe bursă sau direct de la producători, iar ghivecele oferite de ei sunt realizate doar din materiale naturale precum lemnul, ceramica sau piatra. Pe site la ei lucrurile sunt simple și vei găsi doar suculente și cactuși.

  Sansevieria trifasciata laurentii via Agava
  Sansevieria trifasciata laurentii via Agava, 39 lei

  Plant Shop

  Un magazin online deschis de o echipă tânără pasionată de grădinărit, din județul Brașov. Ei cresc cu multă dragoste și dăruință tot felul de plante, de la cele pentru grădină și până la cele de apartament. Tot aici vei găsi și semințe de flori și legume, cât și bulbi de flori și pământ.

  Calocephalus brownii via Plant Shop
  Calocephalus brownii via Plant Shop, 7 lei

  Secret Garden

  De la florăria Secret Garden poți comanda și online, unde vei găsi o varietate de flori și plante de apartament. Secret Garden oferă foarte multe tipuri de orhidee, cât și accesorii pentru îngrijirea acestora. Spre exemplu, poți alege o orhidee Phalaenopsis Ember ușor parfumată, iar pe site găsești un ghid complet pentru a avea grijă de ea.

  Orhidee Phalaenopsis Ember ușor parfumată via Secret Garden
  Orhidee Phalaenopsis Ember ușor parfumată via Secret Garden, 14.30 euro

  Florăria Trias

  Business-ul celor de la Trias a început în urmă cu 19 ani, cu un chioșculeț într-o piață din București, iar acum au 15 magazine proprii. Florile sunt aduse de două ori pe săptămână din Olanda și oferă o foarte mare varietate de produse.

  Partea bună este că cei care lucrează aici te vor ajuta să găsești plantele potrivite pentru casa ta și-ți vor da sfaturi despre cum să ai grijă de ele. Despre plantele de apartament ei spun că „sunt menite să îți umple casa cu dragoste.” PS: le poți comanda și online.

  Cala Premium via Trias
  Cala Premium via Trias, 39 lei

  Florăria Iris

  Florăria Iris și-a început drumul în București în 1970, pe Calea Moșilor. Au trecut ceva ani de atunci, dar rămâne un loc de tradiție din București, de unde poți cumpăra și flori de apartament, atât fizic, cât și online. Planta azalee rosie poate fi o idee pentru casa ta, mai ales că, în cultura chinezească, aceste flori sunt recunoscute ca „florile dorului de casă.”

  Planta azalee rosie via Iris
  Planta azalee rosie via Iris, 165 lei

  Dedeman

  Aici găsești câteva sortimente de plante de interior pe care le poți alege fie din magazin, fie online, în funcție de disponibilitate. O variantă poate fi Yucca, o plantă care are nevoie de multă lumină și care nu solicită mult efort de îngrijire.

  Yucca via Dedeman
  Yucca via Dedeman, 319 lei

  Hornbach

  Cei de la Hornbach se mândresc cu o varietate mare de plante de apartament, pentru toate gusturile și bugetele. Poți opta pentru plante verzi sau multicolore, înalte, cu frunze mari sau de dimensiuni mici. O opțiune interesantă poate fi Crinul păcii.

  Crinul pacii via Hornbach
  Crinul pacii via Hornbach, 59.99 lei

  Bakker

  Cei de la Bakker spun că livrează plante de apartament în toate formele și mărimile. Ei se laudă cu plante cu forme neobișnuite, precum trandafirul deșertului, palmierul hawaiian sau cactușii colorați, dar și cu comportamente speciale precum Venus Flytrap: o plantă carnivoră care prinde muștele în capcană, dacă sunt foarte aproape de ea.

  Trandafirul deșertului via Bakker
  Trandafirul deșertului via Bakker

  IKEA

  Ikea te încurajează să faci loc plantelor în viața ta, pentru că te vei simți mai bine, iar îngrijirea lor te ajută să încetinești ritmul și să prețuiești prezentul. În sera din magazin vei găsi multe sortimente, dar și cactuși orhidee. Evident, ai și multe opțiuni de ghivece potrivite pentru plantele alese.

   

  Bonsai via Ikea
  Bonsai via Ikea, 399 lei

  PS: Pe lângă toate opțiunile de mai sus, îți recomand să intri și pe grupul de Facebook „Schimb de plante.” Dacă iubești plantele, vei găsi aici și alți oameni pasionați ca tine, cât și tot felul de informații despre ele.

  Mai mult, sunt mulți cei care oferă baby plante cadou, atunci când le înmulțesc, deci poate fi o variantă optimă pentru a-ți întregi propria colecție de acasă și, de ce nu, de a da la rândul tău plante la schimb.

  PS 2: Dacă ești pasionat de plante mai speciale, atunci ar fi bine să arunci un ochi și pe grupul Rare Plants Society, unde găsești o comunitate pentru colecționarii români de plante rare sau neobișnuite, pentru interior. În acest grup se vinde, se licitează, se schimbă și se comandă plante cu un grad mai mare de raritate

  PS 3: Dacă mai știi locuri interesante de unde se pot cumpăra plante de apartament, așteptăm sugestiile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Alexandra
  Alexandra
  3 years ago

  Ar fi util sa includeti si comunitatea colectionarilor de plante uncommon si rare de pe Rare Plants Society RO: https://www.facebook.com/groups/rareplantsro unde se vand si se liciteaza plante foarte faine, direct de la colectionari 😉

  mihai
  3 years ago

  Kokedamas, Terarii și multe altele pe sambure.ro

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Shopping: 12 magazine din București și online din care poți cumpăra plante d...