Before&After

Before&after: a fost nevoie de 4 luni și 40.000 euro ca o echipă de arhitecți să scoată la lumină un apartament din Drumul Taberei

  A fost nevoie de modificări radicale ca un apartament din Drumul Taberei să ajungă la un look modern, feminin și cât se poate de eficient pentru o mamă și fiica ei adolescentă. Echipa de arhitecți a rașchetat tot ce era în spațiu și a luat-o de la zero, cu 40.000 euro.

  Aflat într-un bloc vechi, acest apartament din Drumul Taberei are trei camere (90 metri pătrați) și a mai trecut printr-un proces de renovare, în 2006. Între timp, mobilierul și finisajele s-au deteriorat, iar proprietarii, o avocată din București împreună cu fiica ei de 12 ani, s-au hotărât să reamenajeze totul de la A la Z. Pentru ca treaba să meargă mai ușor și să fie sigure că rezultatul le va fi pe plac, au lucrat cu echipa de arhitecți de la Next Interior.

  Lucrările au început cu debarasarea mobilierului vechi, demolarea unor scafe din gips-carton, demontarea ușilor și decopertarea tuturor finisajelor (parchet, gresie, faianță). A urmat schimbarea instalației electrice și sanitare.

  Odată începută treaba, arhitecții au observat că lucrările realizate la renovarea anterioară au fost de foarte slabă calitate, motiv pentru care au adăugat pe lista de to do lucrări neluate în calcul inițial. De exemplu, mare parte a pereților au fost îndreptați și șlefuiți, iar pe alocuri a fost turnată șapă, după ce muncitorii au constatat că vechiul parchet fusese montat pe un strat suport de OSB.

  Detalii feminine în fiecare încăpere

  La etapa de amenajarea propriu-zisă, designerii au avut ca punct de pornire ideea unui decor feminin, în culori deschise, pastelate. „Ne-a bucurat deschiderea proprietarei către ideea de tapet în baie, astfel că am folosit un tapet cu motive florale, care a devenit vedeta încăperii. De altfel, acest pattern este lait-motivul amenajării, căci l-am adus și în living”, ne spune Daniela Truță, coordonatoarea echipei de designeri.

  În living, Daniela a integrat un ansamblu de mobilier cu mai multe spații de depozitare și televizorul. A creat și o zonă de accent prin peretele cu tapet floral Feathr (240 lei/metru pătrat). Iar pe locul fostului balcon, integrat de proprietari în living la renovarea anterioară, a organizat o zonă de dining. Iar lângă a montat și o bibliotecă cu multiple spații de depozitare.

   

  „Bucătăria este mobilată cu piese din MDF alb și cu aspect de lemn. În dreptul blatului de lucru am folosit un placaj din sticlă lucioasă albastră, ce animă decorul ”, spune Daniela. Aici a creat o masă de bar în continuarea blatului de lucru. Și ca radiatorul de sub masă să se integreze în decor, l-a îmbrăcat într-o mască din MDF performat, care permite trecerea căldurii.

  Dormitoare amenajate în culori pastelate

  În dormitorul matrimonial, deși spațiul e mic, proprietara și-a dorit mult o măsuță de machiaj. Așa că Daniela a pus una în loc de noptieră și i-a transformat colțul respectiv în zona favorită din dormitor. Patul este realizat pe comandă la Sedio, pentru a se integra perfect dimensiunilor camerei.

  În dormitorul fetei, patul cu baldachin și rafturile de deasupra biroului au forma unei case. Mobilierul a fost lucrat pe comandă din PAL melaminat alb și se profilează frumos pe fundalul albastru pastel al pereților.

  În baie e din nou tapet cu motive florale de la Wall&Deco (450 lei/metru pătrat), de care proprietara s-a îndrăgostit la prima vedere. Pentru a-l scoate cât mai bine în evidență, Daniela a completat decorul cu gresie și faianța simplă, în nuanțe calde de bej. Gresia a costat 90 lei/metru pătrat, iar faianța 110 lei/metru pătrat, la Delta Studio.

  Procesul de amenajare a durat patru luni și jumătate, incluzând proiectarea, renovarea, șantierul și mobilarea. Jumătate din timp a luat proiectarea, care reprezintă etapa de concepere pe hârtie a amenajării, apoi a urmat execuția, care a presupus mai multe etape: pregătirea șantierului, schimbarea finisajelor și instalațiilor, finisarea pereților. La final au urmat mobilarea și montarea corpurilor de iluminat, care au durat în jur de două săptămâni.

  Totul a necesitat un buget de 40.ooo euro, distribuit astfel: 16.000 euro finisajele și lucrările de șantier, 15.000 euro mobilierul pe comandă, 9.000 euro – mobilierul de serie, corpurile iluminat, perdelele, draperiile și sanitarele.

  Inițial, au alocat 37.000 de euro amenajării dar, lucrările odată începute, au scos la iveală situații neașteptate, ce au dus la suplimentarea bugetului. De exemplu, debarasarea mobilierului a lăsat la vedere pereții strâmbi, iar demontarea parchetului a evidențiat lipsa șapei. Toate acestea și multe altele au făcut ca bugetul să crească cu 3.000 de euro.

  Resurse

  În zona de zi, canapeaua și cele două fotolii sunt lucrate pe comandă la Alfemo, măsuța de cafea este de pe www.thehome.ro, masa de dining – de la Evalight și scaunele – de la Domicilio. Corpurile de iluminat sunt de la Ioooi. În cele două dormitoare, majoritatea pieselor de mobilier sunt de la IKEA, iar accesoriile de la Vivre și www.thehome.ro. Perdelele si draperiile din tot apartamentului sunt realizate de Cristina Petcu de la ZenDeco.

  Tips&tricks pentru amenajare de la Next Interior

  • O grindă traversează spațiul uneia dintre camere? Nimic mai simplu. Placheaz-o cu PAL melaminat, MDF sau vopsește-o într-o culoare intensă. Astfel, o integrezi amenajării într-o manieră creativă.
  • Personalizează pereții băii cu finisaje alternative ceramicii, cum ar fi tapetul rezistent la apă, vopseaua decorativă sau microcimentul.
  • Dacă ai animale de companie, lucrează la comandă canapeaua, fotoliile și patul. Astfel, ai posibilitatea să alegi o stofă rezistentă la zgârieturi și uzură. Poți apela la firme precum Alfemo, Divanissimi sau Euromobila.
  • Când vine vorba de apartamente în blocuri vechi, recomandăm refacerea instalației electrice și sanitare.  Materialele folosite la construirea blocului sunt de cele mai multe ori de slabă calitate, tehnologiile utilizate atunci sunt depășite, iar trecerea anilor și-a pus amprenta asupra lor.

  Foto: prin Next Interior

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament din Drumul Taberei ne-a fost trimisă de designerul Daniela Truță.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: a fost nevoie de 4 luni și 40.000 euro ca o echipă de arhit...