PROIECTE DE AMENAJARE

O garsonieră de 35 metri pătrați arată ca un apartament, cu dormitor, birou și o bucătărie complet echipată

publicat pe 12 iul. 2021

    Ce faci atunci când locuiești într-o garsonieră în care se mută și prietenul tău și, brusc, realizați că nu mai aveți loc pentru nimic? Poți să apelezi la un birou de design interior care să facă magie cu spațiul respectiv și să găsească loc pentru toate: pat, birou, chiar și loc de luat masa și mașină de spălat vase.

    La începutul anului 2020, o tânără din București și prietenul ei, amândoi studenți la medicină, au decis că e timpul să-și renoveze garsoniera de 35 de metri pătrați din cartierul Dristor, București. Voiau un „upgrade” de la spațiul improvizat, studențesc, cu o singură cameră, la unul multifuncțional și estetic.

    Garsoniera Bucuresti renovata si modernizata de arh. int. Stefania Bobaru - VIM Studio (2)
    În noua amenajare, e loc pentru toate.

    Pentru amenajarea de interior, au apelat la arhitecta de interior Ştefania Bobaru de la VIM Studio. „Când am preluat proiectul, avea o distribuție deficitară, cu o bucătărie foarte îngustă, dispusă pe toată lungimea garsonierei, iar zona de dormit ocupa aproape tot spațiul rămas. Nu exista o zonă de zi”, își amintește Ştefania.

    Pentru noua amenajare, a ales o cromatică deschisă și linii clare, minimaliste, care să amplifice senzația de spațialitate. A schimbat complet și pardoseala, care are acum o nuanță deschisă.

    Arhitecta a regândit complet spațiul

    La intrare, în partea dreaptă a holului, a gândit o depozitare generoasă. Pereții erau foarte strâmbi, nu puteau fi reparați, și a fost nevoie să scaneze cu laserul zona respectivă și să proiecteze un mobilier personalizat: jumătate dulap închis, jumătate rafturi suspendate, cu adâncimi diferite, care se ajustează pe conformația neuniformă a peretelui. Ar fi fost imposibil să pună o placă în spate și pe această jumătate și atunci a găsit această soluție.

    Hol Garsoniera Bucuresti renovata si modernizata de arh. int. Stefania Bobaru - VIM Studio (12)
    Dulapul de la intrare e făcut pe comandă, ca să se ajusteze perfect cu inconveniențele spațiului: pereți strâmbi și hol îngust.

    Zona de bucătărie a restrâns-o și transformat-o complet prin mobilierul pe comandă, în formă de L. A reușit să obțină loc inclusiv pentru o masă cu două scaune, spre balcon – în vechea amenajare, tinerii mâncau la o masă micuță, foarte înghesuită, în bucătărie.

    Bucătăria este ingenios utilată: sub cuptorul suspendat au incorporat o mașină de spălat vase de mici dimensiuni, compactă, de la Bosch: are doar 45.4×59.5 centimetri.

    Priza mobilier de bucatarie pe comanda Vim Studio
    Corpurile suspendate integrează o priză verticală, care se trage în jos la nevoie.

    Cromatica e și ea una minimalistă, predomină albul, pus în contrast cu griul antracit folosit pentru splashback și corpurile suspendate sub care se află banda LED. Panoul de spate este de la Egger, în același decor cu blatul.

    Dormitorul a rămas deschis, dar oferă intimitate

    Zona de dormit a redus-o la o nișă, generată de corpurile de mobilier. Patul are o somieră rabatabilă și depozitare dedesubt, iar în capăt se află încă o depozitare: nișa luminată are rol de noptieră, capacul nișei are prize pentru încărcarea telefoanelor iar în partea de sus două spoturi reglabile, pentru citit.

    La intrarea în living se află un raft, proiectat astfel încât să fie primul lucru pe care îl vezi la intrarea din hol. El maschează ingenios patul: în lipsa lui, senzația ar fi fost că intri într-un dormitor, nu într-o zonă de zi. Același model de raft e folosit și la capătul mobilierului de bucătărie. Tot mobilierul pe comandă este lucrat cu Euphoria Kitchen Studio. Corpurile de iuminat sunt de la Eglo.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Ștefania Bobaru

    Cât mai multă depozitare

    Nevoia de depozitare a unui cuplu este aceeași, indiferent de dimensiunile spațiului în care locuiește, așa că aici a trebuit să venim cu soluții cât mai creative pentru a obține loc pentru toate lucrurile. Dressingul din zona de intrare e multifuncțional: dulap de haine în stânga, mobilier pentru hol în dreapta, cu loc pentru pantofi curenți, polițe pentru chei și mărunțișuri. Zona de pantofi este și un spațiu minimal pe care poți sta cât te încalți. L-am placat cu oglindă pentru a crea iluzia de spațiu maximizat.

    Garsoniera Bucuresti renovata si modernizata de arh. int. Stefania Bobaru - VIM Studio (13)

    Multifuncționalitate

    În spațiile mici, cuvântul de ordine e „multifuncționalitate”. Corpurile care creează nișa pentru dormit, de exemplu, au mai multe roluri: la nivel funcțional, conturează zona de dormit și servesc ca rafturi de depozitare; la nivel estetic, au rol decorativ și sunt corelate la nivel vizual cu restul mobilierului din locuință, prin folosirea acelorași nuanțe și finisaje.

    Foto: arh. int. Alexandru Prodan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments