Bucătărie

Ce trebuie să știi despre amenajarea unui bar de bucătărie

    Amenajarea unui bar de bucătărie a devenit o soluție tot mai des întâlnită în apartamentele din România, iar motivul este unul cât se poate de pragmatic: lipsa spațiului.

    „Când spațiul nu ne permite să alegem o masă propriu-zisă, varianta unui bar poate juca un rol important în ergonomia și funcționalitatea casei. Acesta contribuie la eficientizarea circulației în bucătărie, dar și facilitează utilizarea electrocasnicelor și spațiilor de depozitare”, explică arhitecta de interior Andra Raicu.

    În general, bucătăriile de bloc nu sunt recunoscute pentru dimensiunile lor generoase, ci pentru configurația îngustă și lungă, motiv pentru care amenajarea unui bar de bucătărie rezolvă în mod ideal un open space, atunci când vorbim despre delimitarea livingului de zona de gătit.

    Ilinca Rădulescu, arhitectă IOG ARHITECTURA, oferă și o explicație culturală pentru care amenajarea unui bar de bucătărie a devenit o soluție ideală în ziua de astăzi. Motivul este unul strict legat de modul în care dinamica unei familii s-a schimbat de-a lungul anilor. Ambii parteneri lucrează, iar timpul pe care-l petrec împreună, ca familie, este mai puțin.

    „Când ai o bucătărie deschisă, cu un bar în apropiere, poți petrece mai mult timp împreună. Zona de zi devine astfel un spațiu legat și fiecare membru al familiei își găsește locul, fie în living, fie în zona de bar, fiind în același timp împreună în același spațiu. Altmiteri, persoana care gătește este condamnată la singurătate în bucătărie”, spune Ilinca.

    Tips&tricks pentru amenajarea unui bar de bucătărie

    Andra Raicu, fondatoarea studioului The Interior Instinct, povestește cum, în funcție de configurația bucătăriei, poziționarea blatului se regăsește de cele mai multe ori în două variante – fie în prelungirea blatului de lucru, fie vizavi de blat.

    „Însă înainte de a stabili poziția și designul barului, consider că este important să știm cum va arăta mobilierul bucătăriei – de la dimensiuni, poziționarea logică a electrocasnicelor și a corpurilor de depozitare, până la materialele folosite, texturi și cromatică.”

    Ilinca Rădulescu recomandă ca înălțimea acestor blaturi să fie proiectată la aceeași cotă cu blatul de lucru al bucătăriei (90 centimetri), pentru a suplimenta frontul de lucru.

    „În acest fel, daca nu ai suficient blat pentru prepararea hranei, te poți folosi și de acest bar. În unele cazuri, aceste baruri de bucătărie pot primi chiar o utilitate suplimentară, plita electrică, pentru folosirea la maximum a spațiului. ”

    Ține cont de jocul de lumini și poziționarea scaunelor

    Anca Dumitrescu, co-fondator și arhitect la 441 Design Studio, atrage atenția asupra ergonomiei. Pentru că apartamentele au nevoie de cât mai multe spații de depozitare, zona de la picioarele barului de bucătărie poate avea integrată și un astfel de spațiu.

    „Îi sfătuiesc pe clienți să nu facă niciodată compromisul de a avea mai multă depozitare în detrimentul confortului. Este important să ai suficient de mult spațiu la picioare și, mai ales, o bară de sprijin (asta si în funcție de scaunele folosite)”, spune Anca.

    Apropo de scaune, Ilinca îți recomandă să le selectezi cu grijă, iar scaunele la semi-înălțime pot fi alegerea ideală.

    „Există scaune potrivite pentru masa de dining, standard ca să le spunem așa, există scaune pentru bar de bucătărie  (barul are 110 centimetri înălțime) și există aceste scaune hibrid, între cele două variante. Din fericire, în ultimii ani sunt destul de comune, se găsesc chiar și la Ikea”, spune Ilinca.

    Un alt element de care să ții cont , așa cum explică și Anca Dumitrescu, este legat de iluminarea acestei zone: „jocul potrivit de corpuri de iluminat centrate pe bar pot pune în valoare întregul design și acesta poate deveni inima încăperii.”

    Încearcă să creezi unitate

    Pentru ca designul să fie unul complementar și pentru a crea unitate, Ilinca Rădulescu recomandă realizarea blatului barului din același material cu cel al blatului bucătăriei.

    Andra Raicu susține această idee și consideră că este important ca amenajarea unei bucătării cu bar să fie custom-made.

    „Atunci când realizăm o piesă la comandă, este mult mai ușor să o integrăm în dimensiunile și conceptul spațiului. Totodată, recomandarea este ca barul de bucătărie să fie efectuat de același furnizor care se ocupă și de mobilierul bucătăriei. Astfel, nu vor apărea diferențe vizibile de producție sau decoruri.”

    Integrarea unui bar bar de bucătărie rămâne o soluție ingenioasă pentru a crea spațiu într-un apartament, însă Anca atrage atenția asupra faptului că „într-o familie cu copii nu este întotdeauna o alegere potrivită. Confortul unei mese normale sau a unei insule de bucătărie poate fi totuși un avantaj,” punctează arhitecta.

    4 baruri de bucătărie alese de Andra Raicu din care să te inspiri

    Andra povestește cum, de obicei, alege o abordare minimalistă atât pentru bar cât și pentru mobilerul bucătăriei (în care folosește cel mult două culori și un accent).

    ‘’În cazul barului, prefer ca acesta să fie realizat cât mai simplu și subtil, pentru a nu lăsa impresia de aglomerare. Astfel, rezultatul va fi un design compact și ordonat cu mici accente, care va da senzația de spațiu suficient chiar și într-o bucătărie mai mică de 12 metri pătrați’’, explică arhitecta.

    Barul reușește să devină extensia mobilierului de bucătărie
    Barul reușește să devină extensia mobilierului de bucătărie. Foto: Pinterest

    Barul este poziționat în prelungirea blatului de lucru. Jocul de contrast alb-negru creează un vizual inedit, dar conturează și relația între mobilier și bar prin folosirea negrului – care se regăsește atât în mobilierul bucătăriei (chiuvetă și plită), cât și în bar.

    „Prin acest trick simplu al contrastelor și folosirea unui element comun, barul reușește să devină extensia mobilierului de bucătărie. Deși spațiul nu se bucură de dimensiuni mari, prin realizarea unui design minimalist, rezultă o bucătărie fluidă, care se bucură de funcționalitate,” explică Andra.

    Bar poziționat vizavi de blatul de bucătărie
    Bar poziționat vizavi de blatul de bucătărie. Foto: Pinterest

    ’’În cazul unui bar poziționat vizavi de blatul de bucătărie, pentru a evita senzația incomodă de a sta cu fața la perete, recomand întotdeauna diferite trick-uri care totodată pot da impresia de spațiu – fie că apelez la sticlă, oglinzi, riflaje sau diferite decorațiuni de perete’’, sfătuiește Andra Raicu.

    Un exemplu este această amenajare, în care arhitecții au apelat la o suprafață vitrată în dreptul barului. Cât despre designul acestui bar de bucătărie, și aici se poate observa jocul dintre contrast și un element comun – anume folosirea aceluiași material atât la blatul barului, cât și la cadrul mobilierului de bucătărie, dar și picioarele galbene ce contrastează cu restul amenajării.

    Barul de bucătărie este o soluție ideală și pentru delimitarea zonei de gătit cu cea de zi
    Barul de bucătărie este o soluție ideală și pentru delimitarea zonei de gătit cu cea de zi. Foto: Pinterest

    Arhitecta Andra Raicu crede că barul de bucătărie este o soluție ideală și pentru delimitarea zonei de gătit cu cea de zi. Iar un exemplu este această amenajare unde arhitecții au gândit barul la aceeași înălțime cu blatul de lucru și au folosit materiale și culori care se află în designul mobiliei de bucătărie.

    ‘’Astfel spațiul capătă liniaritate și delimitarea zonelor devine subtilă, dar extem de funcțională. Totodată, în acest tip de amenajare, interacționarea între membrii familiei devine facilă, petrecând astfel mult mai mult timp împreună’’, explică specialista.

    Barul poate fi integrat în insula bucătăriei
    Barul poate fi integrat în insula bucătăriei. Foto: Pinterest

    În cazul unei bucătării spațioase, barul de bucătărie poate fi integrat în insula bucătăriei. „O astfel de soluție duce la o piesă de mobilier multifuncțională, ce poate deveni cu ușurință piesa de rezistență într-o bucătărie’’, punctează Andra.

    5 baruri de bucătărie realizate de echipa Ilincăi Rădulescu

    Uite și cinci baruri de bucătărie gândite de arhitecții de la IOG Architectura din care să te inspiri pentru casa ta.

    Snack-bar în fața unei ferestre
    Snack-bar în fața unei ferestre. Foto: prin IOG Architectură

    Ilinca a continuat frontul de lucru pentru a realiza un snack-bar în fața unei ferestre. Cu toate că acest apartament are zonă de dining legată de bucătărie, aceasta a fost soluția cea mai bună pentru o mică zonă de luat masa în bucătărie.

    Bar cu plită
    Bar cu plită. Foto: prin IOG Architectură

    În acest caz extrem, bucătăria era extrem de mică și acest bar a primit și plita, pentru a profita la maximum de spațiul disponibil.

    Exemplu clasic de bar
    Exemplu clasic de bar. Foto: prin IOG Architectură

    Pentru acest exemplu clasic de bar – la aceeași înălțime cu frontul de lucru – Ilinca a folosit materiale diferite pentru a separa vizual bucătăria de zona de dining.

    Snack-bar înalt
    Snack-bar înalt. Foto: prin IOG Architectură

    Acest exemplu este un caz aparte, deoarece beneficiarii nu au vrut să lege direct zona de zi de bucătărie. Pentru a-i aduce împreună, arhitecta a gândit acest snack-bar înalt (110cm) ce comunică cu restul casei printr-o fereastră.

    În același timp, acesta este locul prin care se transferă mâncarea de la bucătărie către dining, atunci când este nevoie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ce trebuie să știi despre amenajarea unui bar de bucătărie