De la specialiști

Tips&tricks despre alegerea și întreținerea măștilor de calorifer

  Când îți amenajezi casa visurilor nu-ți scapă nici un detaliu, nici măcar caloriferele. Care, trebuie să recunoaștem că, deși nimeni nu le contestă utilitatea, nu au un design plăcut. Însă există soluții prin care le poți înfrumuseța: pui o draperie opacă, le vopsești sau le acoperi cu măști de calorifer.

  Am întrebat două specialiste în amenajări, designerul Iulia Știru și arhitecta de interior Alexandra Croitoru (ReDesign), care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când alegi o mască de calorifer, de la cum faci măsurătorile, care sunt materialele cele mai potrivite și până la magazinele de unde le poți cumpăra.

  Care este rolul unei măști de calorifer

  O astfel de mască a fost concepută pentru a integra caloriferul în conceptul de amenajare al unui spațiu, astfel încât să fie cât mai puțin sesizabil. Rolul principal al unei măști este cel estetic, însă poate avea și unul funcțional. De ce funcțional? Pentru că poți transforma partea de sus a măștii într-un spațiu suplimentar de expoziție pentru diverse obiecte decorative. În plus, îți iei adio de la praful care se pune pe calorifer și, dacă ai copii, eviți ca cei mici să se frigă din greșeală în zilele friguroase ori să umble la robineți.

  „Caloriferul fiind, de cele mai multe ori, poziționat pe parapetul golurilor de geam – perete lăsat de cele mai multe ori liber, fără prea multe piese de mobilier – această mască de calorifer creează contextul perfect pentru realizarea unor polițe sau spații de depozitare închise, în prelungirea acesteia”, povestește Alexandra Croitoru, arhitect de interior la ReDesign.

  https://www.instagram.com/p/B5AHRD-HqcE/

  Materialele din care pot fi realizate măști de calorifer

  Caloriferele care arată bine sunt de obicei mai scumpe decât cele obișnuite, de aceea atât dezvoltatorii, cât și proprietarii aleg o variantă mai ieftină, și, în timp, decid să le mascheze. În funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, de stilul și de finisajele pe care le-ai adoptat în amenajarea spațiului, acestea pot fi realizate din orice material nedeformabil la căldură, cum ar fi MDF, PAL, fier forjat ori ratan.

  Atunci când alegi să realizezi pe comandă o mască, cel mai important este să se integreze în tematica și stilul amenajării, să fie practică, ușor de întreținut și să nu blocheze aerul cald. „Cel mai versatil dintre toate este MDF-ul vopsit, deoarece poate fi personalizat în orice nuanță, dar poate fi și prelucrat la CNC ( sistem de prelucrare sau frezare a diverselor materiale așchiabile ) după indicațiile și viziunea fidelă a designerului. Important este ca elementele măștii să nu atingă radiatorul”, recomandă designerul Iulia Știru.

  https://www.instagram.com/p/BzVAO2vo-dx/

  Măsurători necesare pentru mască

  Masca caloriferului poate fi chiar punctul de plecare în realizarea conceptului unei amenajări. Mai ales că poziționarea incorectă a radiatorului de pe un perete pe altul poate ridica probleme în ceea ce privește funcționalitatea spațiului ce urmează a fi amenajat. Așa că o mască de calorifer poate fi elementul cheie dintr-un proiect. Volumetria, materialele folosite și finisajele acesteia vor influența și celelalte elemente folosite în amenajare. 

  „O mască poate fi realizată și cu o adâncime mai mare decât cea a caloriferului. Spațiul de deasupra poate fi folosit pentru depozitarea unor cărți sau a altor obiecte de mici sau mari dimensiuni. Un avantaj îl reprezintă și transformarea lor în piese decorative. Masca caloriferului se poate transforma în cea mai stylish piesă din cameră”, spune Iulia Știru.

  Indiferent de materialul pe care-l alegi pentru construcția măștii, ține cont de faptul că nu trebuie să atingă caloriferul. Atât pentru adâncimea măștii, cât și pentru lungimea ei, se iau în considerare trei, cinci centimetri, iar pentru înălțime este recomandat ca distanța minimă să fie de cinci centimetri . Dacă îți dorești ca spațiul să fie funcțional, ia în considerare faptul că masca trebuie să aibă adâncimea minimă de 20 – 25 centimetri.

  https://www.instagram.com/p/BxpErifIyer/

  Măștile pot fi realizate pe comandă, la ateliere producătoare de mobilă, precum Kostamob, ori le poți cumpăra de-a gata, în funcție de dimensiunile disponibile în magazine de profil, ca Sold Shop sau Casa Practică.

  Întreținerea măștilor de calorifer

  Aceste măști sunt la fel de rezistente ca restul pieselor de mobilier așezate în preajma unei surse de căldură. Cel mai bun exemplu în acest sens îl constituie mobila de bucătărie, expusă des la temperaturi mari, dar care rezistă foarte bine.

  „De obicei, acestea sunt ușor de curățat, atât la exterior, cât și la interor, datorită faptului că sunt prevăzute cu uși, șine sau cleme de suspendare care fac manevrarea ușoară”, completează arhitecta Alexandra Croitoru.

  https://www.instagram.com/p/B3P-A3QHi-3/

  Sfaturi de la Iulia Știru și Alexandra Croitoru:

  • În cazul în care cumperi o mască de serie, este important să măsori caloriferul cu tot cu robineți. Deși pare destul de evident, este o greșeală des întâlnită;
  • Dacă te gândești să acoperi caloriferul cu o mască, iar masca cu o draperie, aceasta își va pierde din farmec. Trebuie să te gândești ce ți se potrivește cel mai bine în spațiu – perdea sau mască;
  • În ceea ce privește umiditatea spațiului în care se află, sfaturile sunt aceleași ca pentru orice altă piesă de mobilier. În spațiile cu umiditate crescută și/sau aburi este preferat MDF-ul vopsit, în detrimentul celui înfoliat

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tips&tricks despre alegerea și întreținerea măștilor de calorifer