DIY

Decorațiuni de Crăciun handmade: 57 de idei super ușor de făcut

publicat pe 13 dec. 2022

    Sunt atât de multe opțiuni când vine vorba despre decorațiunile de Crăciun, încât s-ar putea să-ți vină greu să alegi sau să te oprești doar la câteva. Așa că avem o propunere pentru tine: ce ar fi dacă anul ăsta le-ai face chiar tu? Promitem că pare mai complicat decât e de fapt.

    Așa cum o amenajare personalizată aduce unicitate casei tale, și decorațiunile de Crăciun pot să scoată din tipar sărbătorile acasă. Multora le plac decorațiunile DIY, dar nu se apucă să le facă ei, fiindcă se gândesc că ar fi prea complicat. Unele chiar necesită mult efort și dexteritate, dar sunt și o mulțime în care trebuie să te înarmezi doar cu creativitate și cu un pistol de lipit. Așa că îți sugerăm să arunci un ochi pe cele 57 de decorațiuni de Crăciun handmade – super ușor de făcut, ca să ai parte de sărbători unice și creative.

    1. Decorațiune cu patine pentru gheață

    p

    Uite o idee ușor de făcut în loc de tradiționala coroniță pentru ușă. Dacă ai prin casă patine pentru gheață pe care nu le-ai mai folosit de ceva timp, le poți pune din nou sub lumina reflectoarelor, dar de data asta ca decorațiuni. Le poți vopsi și decora cu biluțe pufoase albe pe post de bulgări, iar în ele poți pune ramuri de conifere cu globuri micuțe. Atârnă decorațiunea de ușă sau pe un perete.

    2. Solnițe de iarnă

    p

    Poți decora aproape orice de Crăciun. Ce zici să aduci magia sărbătorilor și în solniță? Pune în ea animale și copăcei în miniatură, fără îi acoperi cu sare. Când îți sărezi mâncare, va ninge peste micuțele lumi din solniță.

    3. Ghirlandă din cictrice pentru brad

    p

    Din lista de decorațiuni de Crăciun ușor de făcut nu puteau să lipsească feliile de citrice uscate. De data asta sub formă de ghirlandă pentru brad. După ce s-au uscat feliile de citrice prinde-le pe o bucată de sfoară sau de gută și înfășoară bradul cu ghirlanda.

    4. Brad făcut din felicitări de Crăciun

    p

    Pomul de Crăciun poate îmbrăca diverse forme. Dacă nu vrei să cumperi brad natural sau artificial, încearcă anul ăsta să faci unul pe perete din felicitările primite de Crăciun. Fă-l și mai personal cu fotografii cu prietenii și familia.

    5. Paie festive

    p

    Pentru masa de Crăciun poți folosi paie cu alb și roșu pe care le poți decora. Taie din hârtie colorată frunze și bobițe roșii și lipește-le de pai. Le poți decora și cu frunze de conifere sau cum te mai simți inspirată.

    6. Pernă decorativă de Crăciun

    p

    Îmbracă o pernă decorativă într-o husă roșie și leag-o ca pe un cadou cu o panglică albă. În fundă pune și o ramură de brad. Ți-am zis că-ți dăm idei de decorațiuni de Crăciun ușor de făcut.

    7. Funde din material textil pentru cadouri

    p

    Ambalarea cadourilor de Crăciun poate fi la fel de creativă ca decorarea casei. Înlocuiește fundele din plastic cu unele din material textil, preferabil în carouri, în ton cu sezonul. Poți folosi material de la o pătură sau o cămașă veche. Decorează apoi cadoul cu etichete, ramuri de brad, jucării și bomboane.

    8. Decorațiune de perete cu umeraș și poze

    p

    Poți folosi un umeraș din lemn de care să lipești ramuri de brad, decorate cu conuri și fotografii cu cei dragi. O altă variantă ar fi să lipești un cârlig de o creangă ca bază pentru decorațiune.

    9. Decorațiuni din sfoară pentru cadouri

    p

    O modalitate drăguță prin care poți decora o cutie de cadouri este cu sfoară colorată. Lipește mai multe fire de sfoară colorată (poate să fie și lână) de cadoul ambalat. Combină culorile care îți plac și fă diverse modele.

    10. Coroniță din papiote de ață

    p

    Punem pariu că la o coroniță din papiote de ață nu te-ai gândit. Dar uite că niște papiote pot deveni decorațiuni de Crăciun ușor de făcut și atipice. Poți înlocui ața de pe papiote cu șnururi colorate sau cu modele. Trece un fir de sârmă sau sfoară prin papiote și leagă sub forma unei coronițe decorate cu o fundă la îmbinare.

    11. Decorațiune cu nasturi pentru cadouri

    p

    Uite o altă idee de decor pentru cutiile de cadouri. Nasturi colorați lipiți peste panglică sau direct pe hârtia de ambalat cadouri. În două minute ai decorat un cadou.

    12. Coroniță din material textil

    p

    Ia o coroană din polistiren și lipește de ea bucăți din material textil până umpli toată suprafața ei. Poți lipi printre bucățile de material și ramuri de brad sau alte decorațiuni micuțe.

    13. Ghirlandă cu frunze din hârtie

    p

    Alege două nuanțe de verde pentru hârtia din care vei realiza ghirlanda. Decupează frunze din hârtie și lipește-le de-a lungul unei sfori. Tu decizi cât de lungă vrei să fie. Decorează cu buline roșii de-a lungul sforii.

    14. Coroniță din bulgări de zăpadă

    p

    Bine, nu sunt chiar bulgări de zăpadă, ci bile din polistiren. Vopsește bilele cu vopsea cu aspect de zăpadă și lipește-le pe o coroană de polistiren. La final decorează cu o fundă din panglică roșie.

    15. Ornamente înfășurate în lână

    p

    Uite un proiect DIY numai bun de făcut cu copiii. Decupează carton gros sau fetru în formă de decorațiuni de Crăciun și decorați-le cu fire de lână colorate.

    16. Globuri pentru pom brodate

    p

    Dacă știi să brodezi, fă modele de Crăciun pe niște cercuri de broderie micuțe și prinde-le cu panglici de ramurile bradului.

    17. Coroniță din conuri de brad

    p

    Poți să faci o coroniță numai din conifere. Adună modele și mărimi diferite și lipește-le de-a lungul unui cadru rotund. Este posibil să mai trebuiască la final să întărești unele îmbinări dintre conuri cu lipici fierbinte pentru extra susținere.

    18. Globuri umplute… cu ce vrei tu

    p

    Cumpără un set de globuri de sticlă simple și decorează-le cum îți vine. Poți folosi ce vrei tu și ce încape în glob, de la clopoței, la pene de diverse culori și mini brazi de Crăciun. Dacă îți plac lucrurile sclipicioase, poți să le decorezi cu sclipici. Toarnă în ele lipici și rotește-le ca să se prindă de pereții globului. Apoi toarnă sclipici și repetă operațiunea de rotire.

    19. Suport pentru nume

    p

    Dacă ai invitați la masă anul ăsta, ia câteva figurine în formă de reni. Vopsește-le coarnele în auriu și argintiu și după ce se usucă pune etichetele cu nume între ele. Fiecare invitat va avea un ren, deci asigură-te că ai figurine pentru toată lumea.

    20. Coroniță pom pom

    p

    A zis cineva coroniță pufoasă? Lipește biluțe pufoase din lână de un cadru circular din polistiren. La final lipește câțiva brazi în miniatură. Dacă vrei să faci biluțele tot tu, urmărește tutorialul de la Shades of Blue Interiors pentru instrucțiuni pas cu pas.

    21. Ornamente vopsite cu aspect de tablă

    p

    Vopseaua de tip tablă de scris este în vogă, așa că profită de ea și pentru ornamentele de Crăciun. Vopsește globurile cu vopsea neagră cu acest aspect și decorează-le cu modele albe.

    22. Decorațiune pentru cocktail

    p

    Și paharele cu cocktailuri merg decorate festiv. Taie țepușe pentru frigărui ținând cont de înălțimea paharului. Pune în vârful lor un strop de lipici și montează mini brăduți sau alte decorațiuni în miniatură.

    23. Decorațiune pentru cutia de cadouri

    p

    Decorațiunea asta este un înlocuitor bun pentru funda de pe cutia de cadouri. Lipește de un cârlig pentru rufe din lemn o figurină cu ren și un mini brad. Apoi prinde cârligul de panglica cu care ai legat cutia de cadouri.

    24. Ornamente pentru casă nouă

    p

    Ai prieteni care tocmai s-au mutat în casă nouă? Dacă da, uite o decorațiune minunată pe care le-o poți face cadou. Printează o poză cu noua lor casă și lipește-o de o bucată groasă de carton. Ca agățătoare lipește de spate o panglică în culorile Crăciunului. Pune puțin lipici pe fotografie în zona intrării și la geamuri și presară zăpadă falsă sau sclipici. Va crea un efect de Crăciun alb.

    25. Ambalaj de cadouri cu felii de citrice

    p

    Dacă celelalte idei pentru decorul cadourilor nu te-au inspirat, uite încă una: cu felii de citrice uscate. Alege o hârtie de ambalat tot într-o culoare caldă, mai deschisă, pentru un contrast intens.

    26. Coroniță împletită din lână

    p

    Să faci o decorațiune din lână nu înseamnă că trebuie să știi neapărat să tricotezi. De exemplu, ca să faci coronița asta nu trebuie decât să împarți o bucată de lână în trei mănunchiuri și să le împletești precum părul. La final lipește-o de cadrul din polistiren și adaugă o fundă.

    27. Decorarea cutiilor de cadouri

    p

    Dacă ți-au rămas bucăți de panglică sau ciucuri, nu le arunca. Adaugă-le la cadoul deja ambalat pentru un extra strop de estetică. Pentru proiectele DIY e bine să ai o cutie cu resturi de materiale pe care să le poți folosi ulterior. Deci gândește-te de două ori când vrei să arunci bucăți de sfoară și de materiale. Mai mult ca sigur că vei găsi cum să le folosești la un moment dat.

    28. Cadou decorat cu pom pom

    p

    Poți folosi biluțele pufoase din fir de tricot în loc de panglică și fundă pentru ambalarea cadourilor. Pentru o cutie mică e de ajuns să lipești o biluță de ambalaj și atât. Arată drăguț și cozy, parcă e o coadă de iepure.

    29. Decorațiuni de Crăciun handmade pentru șervete

    p

    Ca să-ți decorezi șervetele de masă cu clopoței trebuie să ai minime cunoștințe de cusut. Procesul durează puțin și efectul este pe măsură. Adaugă clopoței la toate cele patru colțuri ale șervetelui.

    30. Ornamente pentru brad din crengi

    p

    Adună crengi uscate din parc și fă-ți niște ornamente eco pentru pom. Folosește lipici și sfoară ca să le legi și decorezi. Dar le poți și vopsi cu culori acrilice dacă vrei să termini mai repede treaba.

    31. Ornamente din hârtie

    p

    Ornamentele astea le poți face din hârtie mai groasă sau din fâșii de piele/vinilin. Sunt ușor și rapid de făcut, iar bradul tău va arăta ca de poveste. Dacă ai mai mult timp la dispoziție poți să faci mai multe și să meșterești o ghirlandă. Pentru indicații pas cu pas urmărește tutorialul de la Lia Griffith.

    32. Inel pentru șervete cu turtă dulce

    p

    Uite o idee nouă de decorațiune, care este și comestibilă. Dacă faci două găuri într-o bucată de turtă dulce, poți trece prin ele o panglică. Leagă apoi șervetele și fă o mică fundă deasupra turtei dulci.

    33. Brazi din hârtie de ambalat cadouri

    p

    Mai știi ce ziceam de cutia cu resturi? Dacă ți-au rămas bucăți de hârtie de ambalat le poți folosi ca să-ți faci niște brăduți decorativi. Fă un con din carton și lipește deasupra hârtia colorată. Îi poți lăsa simpli, sau decora cu pietricele, nasturi sau cu fundițe. Dacă le lipești o panglică de vârf îi poți folosi și ca ornamente pentru brad.

    34. Coroniță din dopuri de plută

    p

    Din dopuri de plută poți face o mulțime de decorațiuni și lucruri practice. Ca să faci coronița lipește dopurile împreună cu clopoței în cerc. Agață coronița cu o panglică roșie și bucură-te de paharele de vin, fără să uiți să strângi dopurile pentru proiectele viitoare.

    35. Sfeșnice din pahare de carton

    p

    Dacă îți iei des cafea la pahar din carton, nu arunca recipientul. Vopsește-l și decorează-l cu ce modele vrei tu. Umple cu frunze de brad și potrivește lumânările în pahar, în așa fel încât să stea drepte.

    36. Plăcuță pentru nume din teracotă

    p

    Nu puteam discuta despre decorațiuni de Crăciun ușor de făcut fără să includem ceva din lut. Găsești la magazinele de arts & crafts lut de teracotă cu uscare la aer. Modelezi forma pe care o dorești cu mâinile și puțină apă, iar apoi o lași la uscat. Cu cât e mai subțire, cu atât se usucă mai repede. După ce s-a uscat vopsește-o cu auriu și scrie numele persoanei pe ea. Dar să știi că poți folosi și o bucată din ghiveciul de teracotă dărâmat de pisică.

    37. Coroniță din mostrele de la vopsea

    p

    Dacă ai renovat de curând, cel mai probabil că ai bucățile de carton colorate din catalogul de vopsele. Taie-le sub formă de frunze și lipește-le pe un cadru de coroniță. Simplu, rapid și fără nicio investiție suplimentară.

    38. Brăduți din bețe de înghețată

    p

    Poți folosi bețele de la înghețată sau de la kitul pentru epilare cu ceară. Le tai și vopsești, apoi le lipești sub formă de brad și decorezi după bunul plac. Nu uita să pui în vârf o steluță și o bucată de sfoară, ca să le poți atârna. Pentru mai multe instrucțiuni vezi tutorialul de la One Little Project.

    39. Ornamente din lumânări cu led

    p

    Lumânările pastilă cu led se pot transforma în fețe de om de zăpadă pe care le poți atârna în pom sau folosi pe masa de Crăciun. Găsești tot ce ai nevoie în tutorialul de la One Little Project.

    40. Recipient pentru fursecuri din cutie de Pringles

    p

    Sper că nu arunci cutiile de la Pringles după ce termini chipsurile. Le poți folosi ca recipient de depozitare pentru o mulțime de lucruri. De data asta poți să faci un recipient festiv pentru fursecurile de Crăciun. Pictată cu modele de sezon și decorată cu o fundă și un glob va arăta minunat pe masă sau printre cadourile de sub brad.

    41. Ornamente din capace de borcan

    p

    Capacele decupate pot deveni decorațiuni de Crăciun. Înfășurate cu sfoară și tul alb se potrivesc într-un brad cu accente de alb și argintiu. Poți să atârni în centru o steluță sau altă decorațiune mai mică decât circumferința capacului. Pentru instrucțiuni pas cu pas urmărește tutorialul de la Domestrically Blissfully.

    42. Lumânări cu bețe de scorțișoară

    p

    Aroma de scorțișoară a devenit laitmotiv pentru sărbători, de la mirosul de plăcintă condimentată, până la uleiurile aromatice. Nu îți oferim o rețetă de plăcintă cu scorțișoară, ci o metodă de decorare a lumânărilor. Prinde strâns de lumânări bețe de scorțișoară cu un elastic subțire. Înfășoară apoi o sfoară sau o panglică în jurul aranjamentului și ai niște decorațiuni luminoase rustice, perfecte pentru sărbătorile de iarnă.

    43. Vaze din sticle de vin

    p

    Dacă tot ai folosit dopurile de plută de la vin, e momentul să recondiționezi și sticlele. Procesul de upcycling (recondiționarea unor obiecte sau a deșeurilor) este o metodă eco ieftină și la îndemână pentru o mulțime de lucruri pe care în mod normal le aruncăm la gunoi. Din sticle de vin curățate de etichetă și uscate de apă îți poți face niște vaze vopsite și decorate în spiritul sărbătorilor. Află cum să faci vazele din imagine din tutorialul de la Sunlit Spaces.

    44. Coroniță din hârtie de ambalat cadouri

    p

    Și masa ta rămâne plină de resturi de la împachetat cadouri? În loc să le arunci, îți poți face o coroniță rapidă și creativă. Urmează pașii din tutorialul de la Centsational Girl.

    45. Oameni de zăpadă din clești de rufe

    p

    În lipsa zăpezii de afară poți să faci oameni de zăpadă din clești de rufe pictați și decorați. Îi poți atașa de alte decorațiuni sau prinde de ramurile pomului de Crăciun. Dacă vrei modelul din imagine, urmărește tutorialul de la Benjamin Franklin Crafts and Frame Shop.

    46. Coroniță din suluri de la hârtia igienică

    p

    Dacă strângi solurile de la hârtia igienică ca să le duci la reciclat sau ca să faci hârtie manuală, le poți folosi ca materiale pentru coroniță. Află cum să o faci din tutorialul de la Proverbs 31 Life.

    47. Recipiente festive

    p

    Și bucătăria poate fi decorată în spiritul sărbătorilor. Cu vopsea poți transforma orice recipiente anoste într-unele festive. Nu există limite în ce fel alegi să le vopsești. Pentru recipiente ca în fotografia de mai sus, urmărește tutorialul de la Craftiness is not Optional.

    48. Decorațiuni de Crăciun handmade: scenă de patinoar

    p

    Cu ajutorul unui platou rotund pentru brânză și un capac din sticlă îți poți face o scenă de pationar. Vopsește în alb platoul, pune pe el câteva figurine cu patinatori și brăduți și pune capacul de sticlă deasupra.

    49. Tablouri cu hârtie de ambalat

    p

    Copiii sunt deja obișnuiți cu genul ăsta de creații de la grădiniță, așa că le puteți face împreună. Taie fâșii din resturile de la hârtia de ambalat cadouri și lipește-le pe o foaie albă în formă de brad. Fă o serie de patru și decorează-ți pereții cu ele.

    50. Ornament din suport pentru broderie

    p

    Suporturile din lemn pentru brodat sunt bune și ca bază pentru ornamente pentru brad. Cu câteva bucăți de panglică sau material poți avea decorațiunea din imagine. Indicațiile le găsești în tutorialul de la Good Housekeeping.

    51. Brazi din linguri de plastic

    p

    Dacă îți comanzi des mâncare, probabil că ai deja un sertar rezervat tacâmurilor de unică folosință. Acum a venit momentul să le folosești creativ. Fă din baza lingurii de plastic brăduți decorativi. Rupe mânerul și vopsește-le, apoi lipește-le de un con de carton.

    52. Ornamente cu partituri muzicale

    p

    Taie dintr-un carton o stea și peste ea lipește o stea, decupată dintr-o partitură muzicală. Decorează cu o fundă din sfoară pe centru și lipește o panglică de vârful de sus, ca să poți agăța decorațiunea în brad.

    53. Pom de Crăciun rustic din lemn

    p

    O ușă de la un dulap vechi se poate transforma în cadru pentru un pom de Crăciun din bucăți de lemne. Lipește sau prinde în holșuruburi bucăți de lemn pe placajul ales și apoi decorează cu ornamente de Crăciun. Vezi tutorialul la The Space Between.

    54. Acadele din farfurii de hârtie

    p

    Farfuriile de unică folosință din hârtie arată grozav ca decorațiuni sub formă de acadele. Vopsește-le și lipește-le de țepuse din lemn, apoi acoperă-le cu celofan. Prinde celofanul cu o fundă roșie. Le poți înfige în pământul de la ghivece, ca și plantele tale să aibă decorațiuni de Crăciun.

    55. Bușteni sub formă de Moș Crăciun

    p

    Dacă stai la casă și folosești soba pe lemn sau șemineul, ai deja material pentru decorațiunea asta. Pictează fețe de Moș Crăciun pe bușteni de diverse înălțimi, lipește-le un nas pufos și leagă-i cu o panglică în culorile sezonului. După ce trec sărbătorile te vor încălzi din sobă.

    56. Coroniță din becuri colorate

    p

    Becurile arse pe care le-ai strâns pentru reciclat pot fi transformate în decorațiuni. Dacă ai o cantitate mai mare de becuri, poți să le folosești ca să-ți faci o coroniță pentru ușa de la intrare. Dacă nu ai becuri colorate, le poți vopsi înainte să le folosești. Tutorialul îl găsești la Mommy is Coocoo.

    57. Decorațiuni de Crăciun handmade: brazi din semințe de dovleac vopsite

    p

    Plăcintele de dovleac cu scorțișoară sunt dulciuri consumate cu drag pe perioada sezonului rece. Data viitoare când gătești cu dovleac spală bine semintele și pune-le la uscat. Pictate și lipite de un con de carton vor deveni brăduți decorativi.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments