SHOPPING

Cadouri de Crăciun pentru casă: idei de la 12 designeri&arhitecți

  În fiecare an, aceeași dilemă: ce să dăruim de Crăciun? Să fie frumos și folositor, preferabil original și poate chiar memorabil. Crăciunul e o sărbătoare de familie, așa că o idee bună ar fi să dăruiești obiecte pentru casă.

  Și cum nimeni nu se pricepe mai bine la acest domeniu decât designerii de interior, am vorbit cu 12 dintre ei pentru a aduna idei de cadouri de Crăciun inspirate.

  De la decorațiuni pentru casă, veselă, lumânări parfumate, pături pufoase, la obiecte turnate în ipsos, litere volumetrice și obiecte haioase pentru cei mici, am strâns o mulțime de idei de cadouri de Crăciun pentru casă cu care nu vei da greș anul acesta.

  1. Idei de cadouri de Crăciun pentru casă de la arhitecta Alina Vîlcu

  Arhitecta Alina Vîlcu alege să comande online cadourile, pentru a evita agitația din mall-uri. Adoră produsele de pe magazinul online Mr. Postman, unde găsește întotdeauna ceva nou. „Pentru mine, Crăciunul înseamnă liniște mai presus de orice, așa că fac orice pentru a limita deplasările și «to do list-urile». Caut sistematic produse pe Zara Home, The Home, Ioooi sau Yoox, la secțiunea pentru casă. Mă uit constant și pe IKEA sau Jysk, unde găsesc mereu câte ceva care îmi face cu ochiul”, spune Alina.

  2. Sugestii de la designerul belgian Martine Claessens

  Martine Claessens e un designer belgian care locuiește și lucrează în București de 14 ani. Urmărește creațiile designerilor de obiect români, de la care achiziționează cadouri originale pentru casă. Printre alegerile ei se află obiecte ceramice, lenjerii de pat din materiale naturale, despre care spune că „ar face fericit pe oricine”, și tablouri înrămate.

  Totuși, „trebuie să știi foarte bine linia de decor din casa prietenilor sau gusturile lor, ca să nu oferi ceva ce nu se va potrivi cu stilul lor și al casei”, spune designerul belgian. „În general, atunci când cumperi un cadou, este bine să-l asortezi cu personalitatea primitorului. Nu uita că gustul celuilalt poate fi diferit de al tău”, ne sfătuiește Martine.

  Cadouri de Crăciun cu Martine Claessens. Tablou Mind the Gap Dutches
  Tablou înrămat „The Dutches” the la Mind the Gap, 70×100 cm, preț 252 euro.

  O idee de cadou mai pretențioasă, dar perfectă pentru cei care s-au mutat recent în casă nouă și au nevoie de decorațiuni pe pereți, este un tablou înrămat.

  Set suport lumânări Ubikubi
  Set suport lumânări Vulcano, material ceramic, Dizainăr, 489 lei

  Și suporturile pentru lumânări Ubikubi, un brand românesc care propune de câțiva ani piese frumoase și originale pentru decor, i-au atras atenția.

  Ambalare Cadouri Crăciun
  Cadouri de Crăciun împachetate de designerul Martine Claessens. Foto Sorin Iacob

  Pentru designerul belgian, ambalarea cadourilor este extrem de importantă. Asta nu înseamnă că trebuie să fie scumpă (cutii imprimate sau hârtii satinate). Ea folosește hârtie albă, simplă, câteva funde, frunze verzi sau o decorațiune de Crăciun făcută manual. Îi place să folosească și o bucată de material textil pentru a împacheta cadoul – poate fi refolosită și în felul acesta nu se mai risipește hârtie.

  3. Propuneri de la designerul Natalia Berezovskaia

  Natalia Berezovskaia, designer la Creativ interior și autoarea blogului The Famous Design, recomandă obiectele din ceramică făcute de MicaCera. I se par potrivite drept cadouri de Crăciun și obiectele croșetate de Silvia Junjan, modelele de profile decorative cu motive românești sau chiar diverse corpuri de iluminat.

  Pentru cei mici, care nu trebuie neglijați, ar alege o lampă de veghe cu un design jucăuș, sau un scaun de copii în formă de elefant.

  4. Inspirație de la designerul Simona Ungurean

  Simona a creat o zonă de conversație, a așezat cu totul altfel canapeaua, a adus un lampadar din altă cameră, a pus covorul și a aranjat altfel obiectele.

  Designerul Simona Ungurean din Târgu Mureș a avut anul trecut o idee ieșită din comun, pe care i-ar plăcea să o poată repeta. A vizitat o vecină care era nemulțumită de aspectul casei ei, dar nu avea bani să facă schimbări. Simțea că e urât și era tristă că întâmpină așa Crăciunul. „Avea o vitrină veche din multe module lipite, canapeaua stătea într-o poziție defectuoasă, chiar la intrarea în casă, și nu aveau covor. Așa că i-am propus să ia un covor ieftin, din Dedeman. Am rugat-o să mă lase să desfac vitrina în bucăți și să așez mobilierul cum cred eu că e bine. Într-o singură după-amiază, treaba a fost gata”, își amintește Simona.

  Dacă nu ești nici designer de interior, nici arhitect, le poți oferi cadou celor dragi o ședință de consultanță cu un designer. Apoi, vor avea uneltele necesare să își amenajeze casa pe placul lor.

  5. Idei de la arhitecta Alexandra Crișan

  Arhitecta Alexandra Crișan mizează pe obiecte de sărbătoare care pot fi păstrate în casă tot timpul anului, precum corpuri de iluminat, tacâmuri cu un design special și fel de fel de decorațiuni sau accesorii pentru casă.

  6. Recomandări de la arhitecta Irina Radu

  Arhitecta Irina Radu de la iDecorate recomandă pernele pufoase și păturile din materiale moi, care aduc în casă sentimentul de confort și căldură. „Alege perne decorative cu motive de Crăciun și pături tricotate. Pentru a ieși un pic de sfera obișnuită de roșu și verde, alege decorațiuni în culori uni, metalizate, pentru un plus de eleganță”, ne sfătuiește ea.

  „Lumânările sunt decorațiunile perfecte pentru a crea acea atmosferă festivă și primitoare. Alege sortimentele parfumate, cum ar fi cele cu aromă de vanilie, portocale sau scorțișoară aranjate în suporturi festive”, ne mai sugerează Irina. Și suporturile de lumânare sunt obiecte decorative simple, dar de efect, care pot fi puse atât pe masa de Crăciun, cât și pe polițe sau măsuțe.

  Arhitecta mai recomandă și produsele din materiale naturale, ori decorațiunile și obiectele făcute manual de artizani. De asemenea, crede că „ghirlandele, coronițele și aranjamentele pentru mese se încadrează în gama cadourilor de Crăciun cu care nu poți da greș”.

  7. Inspirație de la designerul Silvia Pintilie

  Tablou Îngeri - Silvia Pintilie
  Triptic Îngeri pictat de Silvia Pintilie. Dimensiuni: 3 x 70 cm înălțime x 40 cm lățime, tehnică mixtă.
  Tablou Dream
  Tablou „Dream” pictat de Silvia Pintilie. Dimensiuni: 80 cm înălțime x 120 cm lățime, ulei pe pânză.

  Silvia Pintilie, designerul ieșean de la Inland Deco, și-ar dori să poată picta în fiecare an pentru cei dragi. „Mi se pare cea mai bună formă de apropiere, pentru că mă dedic lor întru totul. Însă acest lucru este rareori posibil, așa că încerc să cumpăr cadouri de la târgurile de Crăciun, create de artiști locali, colegi și prieteni care pun suflet în fiecare lucru”, spune designerul.

  8. Sugestii de la arhitecta Oana Vasile

  cadouri de craciun pentru casa atelier ipsos
  Vorba în târg spune că prețurile pieselor turnate în ipsos sunt modice, unele chiar între 30 si 50 de lei. Foto: Cristina Golban

  Și arhitecta Oana Vasile de la Diez Office încurajează cumpărarea obiectelor create de artizani români. Maria Rădulescu este unul dintre ultimii artiști-ipsosari din București și are atelierul vis-a-vis de Facultatea de Arte Plastice, pe Calea Griviței.

  Oanei îi plac și produsele din ceramică tradițională realizate de Cornel Sitar, un meşter popular din zona Baia Mare, ce provine dintr-o familie de olari. Tot la categoria ceramică, ar alege oricând obiectele Made by Mura, pentru că „îmbină ceramica și emoția”.

  Oana ne propune și cuvintele volumetrice din metal cu becuri de la Fabrica de litere, despre care spune că sunt „vrute și nevrute, nu doar litere, oameni cu un vibe bun și creativi”.

  9. Propuneri de la arhitecta Andreea Baban

  Arhitecta Andreea Baban de la Rheea Studio mizează pe obiecte decorative care să aducă și un plus de confort.

  Pernele de canapea întregesc amenajarea și îi dau personalitate. Sunt accesorii pe care le poți schimba de la un sezon la altul, astfel încât atmosfera din living să fie mereu alta. Le poți oferi drept cadouri de Crăciun pentru casă fără nicio reținere. Andreea ne sfătuiește să alegem materiale cu texturi moi: catifea, blăniță, pluș.

  Arhitecta recomandă și pledurile și păturile. Cu toții adorăm să lenevim în pat sau pe canapea în vacanță, cu o cană de vin fiert în mână. „O pătură moale și pufoasă este accesoriul perfect pentru zilele friguroase. Brazii, renii, fulgii de zăpadă sau carourile sunt elementele decorative specifice care însoțesc sărbătorile de iarnă. Acest cadou se completează foarte bine cu pernele decorative”, explică Andreea.

  Veselă de sărbătoare

  Un alt cadou festiv potrivit este vesela. De Crăciun, familia se adună în jurul mesei, așadar Andreea ne sugerează să oferim în dar farfurii sau platouri care să pună în valoare preparatele. „Culorile ca roșu, auriu, verde închis și formele neregulate sunt vedetele acestui sezon”, spune arhitecta.

  Miros de sărbătoare

  O altă idee de cadou potrivit pentru sărbători îl reprezintă lumânările și parfumurile de casă cu arome de scorțișoară, pin sau vanilie. „Le regăsim într-o multitudine de forme sau în suporturi cu teme specifice Crăciunului. Decorațiunile de acest fel sunt des folosite de designeri în amenajările pe care le propun, datorită experienței senzoriale pe care le oferă. Mirosul de acasă ne oferă în mod inconștient senzația că suntem bine, în siguranță, în cuibul nostru”, spune Andreea.

  10. Idei de la arhitecta Cristina Caradim

  Arhitecta Cristina Caradim de la Studio 2.1 se gândește întotdeauna la persoana căreia i se adresează cadoul. Încearcă să aducă însă și aportul ei, pentru a dărui un lucru memorabil.

  „Cred că ceea ce dăruiești cumva te reprezintă, drept urmare recunosc că sunt în căutare de lucruri atipice, cu un design aparte sau care să aibă ceva interesant”, spune Cristina. Printre obiectele pe care le-ar dărui ea de Crăciun se numără un ceas, o cutie de bijuterii sau chiar recipiente pentru condimente cu un design special.

  11. Inspirație de la arhitecta Oana Țapu

  Cadou-origami

  Arhitecta Oana Țapu are o idee de cadou handmade, făcut chiar de ea, din origami.

  Din obiectele decorative existente pe piață, ar alege un clopot de sticlă sau un set de vaze decorative.

  12. Idei de la arhitecta Sorana Leru

  Arhitecta Sorana Leru de la Miso Architects ne propune să oferim în dar aranjamente. Îi place cele create de Dichis, o florărie care realizează pe comandă cadouri memorabile. Vineri, 13 decembrie 2019, vor organiza chiar un atelier de decorațiuni tradiționale de Crăciun, la care Sorana participă. I-au atras atenția și pernele și produsele „crăciunești” de la Vizualist și o decorațiune luminoasă LED din lemn.

  Iar pentru cei care nu reușesc să se decidă online, Sorana recomandă o vizită la NOËL ✦ Târgul cadourilor de designer, care are loc pe 14 și 15 decembrie în București.

  Sperăm că ideile celor 12 designeri din România te vor inspira să găsești cadoul de Crăciun perfect anul acesta.

  Produsele din acest articol au fost selectate de designeri în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cadouri de Crăciun pentru casă: idei de la 12 designeri&arhitecți