Relaxare acasă: 15 proiecte DIY care te ajută în perioadele stresante
publicat pe 16 mai 2020În perioadele stresante, cum ar fi o pandemie, este o adevărată provocare să nu te lași pradă grijilor și ruminațiilor. Când problemele par că ne-au scăpat de sub control, câteodată e bine să facem un pas în spate și să găsim ceva care să ne aducă relaxare. Mulți artiști și meșteșugari spun că proiectele DIY te pot ajuta să te simți mai bine psihic.
Orice meșteșug sau hobby care îți face plăcere, poate să te ajute să faci mai bine față stresului. Dacă nu ai deja o activitate de genul, te poți inspira din cele 15 proiecte DIY ca să te eliberezi de stres de la The Spruce.
1. Jurnal de recunoștiință
Nu e niciun secret că practica recunoștinței poate ajuta la eliberarea de stres. Rezervă-ți câteva momente în care să cauți și să printezi pozele de familie preferate. Apoi lipește-le într-un caiet sau agendă și scrie în dreptul fiecărei fotografii o amintire despre persoana din ele și momentele petrecute cu ea, conform indicațiilor de la A Beautiful Mess.
2. Apucă-te de pictat
Pictatul este un proces care te eliberează de stres, atât timp cât nu ești prea critică cu tine că nu „îți iese corect”. Ține cont că non-judecata este un lucru important pentru un trai mindful. Chiar dacă nu ești artist, poți să urmărești un tutorial de pictură și să te relaxezi. Sunt o mulțime de tutoriale pe net care îți arată cum să pictezi chiar dacă ești începătoare.
3. Fă inimioare din hârtie
Multă lume se apucă de origami și sunt de părere că îi ajută să se detașeze de stres și să se distreze. Ca să adaugi o notă personală inimilor origami, scrie în interiorul fiecăreia mesaje pentru oamenii dragi. Obiceiul ăsta te va ajuta să te conectezi cu sentimentele plăcute pe care le ai la adresa familiei și a prietenilor.
4. Modelează în lut
Psihiatrul elvețian Carl Gustav Jung a spus că „Adesea mâinile vor rezolva un mister cu care intelectul s-a luptat fără izbândă”. Dacă te simți foarte anxioasă sau stresată, încearcă să lași mintea deoparte și să te apuci de un proiect în care să-ți folosești mâinile. Pentru proiectul ăsta DIY, îndreaptă-ți atenția asupra senzațiilor pe care ți le oferă lutul pe care îl modelezi. Cum se simte, este moale, rece, umed, călduț? Poți să modelezi orice îți vine natural sau poți să urmărești tutoriale ca să-ți faci decorațiuni.
5. Fă-ți un moodboard pentru viitor
Când ești stresată sau nefericită, este ușor să ajungi să crezi că aceste sentimente vor dura pentru totdeauna. Deși stările astea s-ar putea să mai persiste o perioadă, vor trece într-un final. Ca să te ajute să-ți amintești în momentele grele că ele vor trece, fă-ți un moodboard pentru viitor. Include lucruri care te inspiră și mesaje care te motivează, chiar dacă încă nu crezi în ele.
6. Învață caligrafie
Nu e niciodată prea târziu să te apuci de caligrafie și să te joci cu propriul scris. Partea cea mai mișto la acest proiect DIY este că nu ai nevoie de mare lucru ca să începi. Ca să-ți fie mai ușor, poți să folosești modele pe care le poți printa ca să exersezi, cum ar fi cele de la Dawn Nicole.
7. Apucă-te de brodat
Ca să brodezi ai nevoie de concentrare și atenție, mai ales dacă ești începătoare. Deși genul ăsta de proiect DIY necesită mai mult timp, va merita cu siguranță dacă observi că brodatul te ajută să-ți liniștești gândurile. Dacă vrei să încerci poți să studiezi metoda Kasuti aici sau să urmărești diverse tutoriale pe net. Poți încerca și goblenurile, care vin în pachet cu instrucțiuni, de care dacă ții cont îți vor ieși minunat.
8. Colorat pentru adulți
Cărțile de colorat pentru adulți au devenit un adevărat trend în reducerea stresului. Cu toate astea, nu trebuie neapărat să-ți cumperi o astfel de carte de colorat, găsești online o mulțime de pagini de printat gratuite, pe care le poți colora. După ce ai terminat de colorat, continuă relaxarea și citește o carte.
9. Transformă o pagină dintr-o carte de colorat pentru adulți într-o scrisoare
Dacă ai deja niște cărți de colorat pentru adulți, poți folosi paginile ei și pentru alte scopuri. De exemplu, poți transforma una dintre pagini într-un plic în care să pui o scrisoare sau felicitare pentru cineva drag. Procesul de a colora și a scrie poate fi de mare ajutor în perioadele grele.
10. Brodează prin împâslire un curcubeu
Tehnica de brodat prin împâslire poate fi terapeutică, dar devine și mai bună atunci când rezultatul este unul pozitiv. Urmărește instrucțiunile din acest tutorial ca să-ți brodezi un curcubeu. Pe lângă pânză și lână, vei mai avea nevoie și de un ac special pentru împâslire, cel cu care se fac și covoarele.
11. Tricotează o pătură confortabilă și colorată
Antrenează-ți în continuare mâinile și apucă-te de tricotat o pătură. Nu numai că va fi o metodă bună de destresare, dar te vei și putea cuibări cu rezultatul final în brațe. Nimic nu se compară cu relaxarea pe care o simți într-o pătură pufoasă.
12. Crează-ți plante din hârtie
Plantele de apartament te conectează cu natura, fac atmosfera mai cozy și te ajută să îți creezi o rutină în jurul ritualului de îngrijire. Dar și cele artificiale îți pot aduce beneficii, în materie de decorațiuni. Dacă-ți plac proiectele DIY cu hârtie, aruncă un ochi peste tutorialul de la Lia Griffith care îți arată cum să faci pas cu pas o plantă din hârtie.
13. Panou din rafturi pentru mesaje
Panourile cu litere sunt unele dintre proiectele DIY populare, dar cum te pot ele ajuta să scapi de stres? Odată că te apuci să-ți montezi rafturile, caută niște citate sau mantre care te inspiră. Încearcă să schimbi literele și cuvintele de pe panou de mai multe ori pe săptămână cu un mesaj care te face să te simți bine.
14. Croșetează-ți o față de pernă
Orice tip de proiect DIY care necesită tricotaj sau croșetaj te ajută să scapi de stres, fiindcă te pierzi cu ușurință în proces. Ia-ți niște gheme în culorile preferate, un ac mai gros pentru lână și urmărește tutorialele care te învață pas cu pas cum să croșetezi.
15. Fă-ți singură o pătură ponderată
Păturile ponderate, cu o umplutură grea în interior, ajută pe mulți oameni care suferă din cauza stresului și anxietății. În loc să-ți cumperi, poți să-ți faci chiar tu una. Coase două bucăți de material împreună, iar în interior pune ca umplutură biluțe de polistiren. Pentru indicații pas cu pas, urmează un tutorial.
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.