LIFE

Sărbători în pandemie: câteva măsuri să petreci Crăciunul în siguranță anul acesta

    Împreună, separat sau prin videoconferință? Se pare că Sărbătorile vor fi un pic atipice anul acesta, însă sfatul specialiștilor este să le petrecem cu același tonus și bucurie cu care am fi făcut-o și dacă nu eram în plină pandemie. Iată ce măsuri de siguranță ne propun, pentru a limita, pe cât posibil, riscul de infectare cu coronavirus.

    Pentru mulți, sărbătorile de iarnă înseamnă reuniune cu familia și prietenii vechi pe care nu i-ai mai văzut de când erai în liceu. În fiecare decembrie, trenurile CFR sunt încărcate cu studenți sau foști studenți care se întorc la orașele de provincie pe care le-au lăsat în urmă și la părinții și bunicii din ele. La fel și șoselele care leagă marile orașe de cele mici, mai puțin dezvoltate. În România, să te întorci acasă de Crăciun e o tradiție în sine. Însă cei dragi care te-așteaptă acolo sunt acum în categoriile de risc în ceea ce privește o potențială infectare cu coronavirus.

    craciun masuri siguranta om de zapada
    Activitățile în aer liber sunt în continuare considerate cele mai sigure în perioada pandemiei

    Iar cu toate restricțiile și zonele carantinate, lucrurile sunt incerte. Nu știm dacă vom putea petrece Sărbătorile împreună cu familia, ori dacă va trebui să ne sunăm rudele pe video ca să le urăm „Crăciun fericit” sau „La mulți ani” de Anul Nou. Până la jumătatea lui noiembrie, rata de infectare părea să se afle într-o creștere greu de stăpânit, însă mai recent, lucrurile au început să se mai schimbe, iar de la aproape 10 000 de cazuri noi zilnic, am ajuns la sub 8000.

    În orice caz, numărul de infectări zilnice este mai mare față de cel din lunile martie, aprilie și mai, perioadă în care România s-a aflat în stare de urgență, cu o mulțime de restricții de circulație, deși se înregistrau zilnic sub 500 de noi infectări în acea perioadă. Așa că nu se știe încă dacă vom putea călători între orașe în a doua jumătate a lui decembrie 2020, dar dacă o vom putea face, specialiștii spun că există câteva măsuri de siguranță pe care merită să le luăm pentru a diminua riscul de infectare în familie.

    Ce măsuri de siguranță să-ți iei dacă vrei să petreci Sărbătorile cu familia

    Dacă trendul descrescător al numărului de infecții se va menține până în perioada Crăciunului, atunci  scad șansele ca România să intre din nou în stare de urgență și să fie decretate noi restricții de circulație. Asta înseamnă că ne vom putea petrece cu toții Sărbătorile cu familia. Însă asta ar putea însemna un risc crescut de contaminare la nivel familial. Dacă decizi să îți vizitezi părinții de Crăciun, specialiștii te sfătuiesc să îți iei toate măsurile de siguranță necesare.

    „Trebuie să ne menținem, totuși, bucuria de a petrece sărbătorile de iarnă într-un spirit tonic, asta ne va ajuta să mergem înainte”, spune profesor doctor Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie și președinte al Societății Române de Epidemiologie.

    „Recomand ca oamenii să se întâlnească în încăperi mai mari, să fie mai puține persoane în încăpere”, spune profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Alexandru Ioan Cuza din Iași.

    Sfatul medicului Doina Azoicăi este să nu-ți eviți neapărat membrii familiei de sărbători, mai ales dacă i-ai mai vizitat în restul anului. „În mediul familial, contactele sunt obișnuite, deci membrii familiei sigur că au mai avut contacte, s-au mai întâlnit, țin legătura”, explică. Caz în care, sfatul său este să eviți să te întâlnești cu persoanele care nu fac parte din familie: prieteni și cunoștințe. Măcar cu câteva zile înainte să mergi la masă la părinți sau bunici.

    Atenție la persoanele vârstnice

    craciun la distanta bunici copii
    Bunicii și nepoții se pot revedea și online de Sărbători

    Dacă plănuiești să-ți vizitezi bunicii și alți membri ai familiei vârstnici, atunci e cazul să îți iei anumite măsuri de siguranță cu un pic mai multă seriozitate. „Dacă se vor întâlni vârstnicii cu tinerii sau cu copiii, să nu aibă o rată lungă de timp, nu sub 15 minute, dar mai multă de o oră nu ar fi potrivit”, atenționează Doina Azoicăi.

    Oameni puțini în spații mari

    Timpul este un factor important în ceea ce privește contaminarea, însă există și alte lucruri care pot scădea riscurile. „Sunt foarte mulți parametri care pot influența infectarea. De regulă, recomand ca oamenii să se întâlnească în încăperi mai mari, să fie mai puține persoane în încăpere”, spune profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Alexandru Ioan Cuza din Iași.

    Lumina naturală diminuează riscul infectării

    Dacă iei masa cu familia într-o încăpere închisă, „trebuie să permiți luminii naturale să pătrundă din plin, cu ferestrele deschise sau draperiile trase”, sfătuiește profesorul. Radiația solară UV diminuează foarte mult pericolul de infectare cu coronavirus, spune Silviu Gurlui. „Perioada zilei în care suntem cel mai în siguranță este între orele 11 și 14”, explică.

    Mută cumpărăturile de cadouri în mediul online

    Haosul care se formează în marile centre comerciale în perioada Sărbătorilor este principalul pericol, avertizează medicul Doina Azoicăi. „Să încercăm să limităm cât mai mult intrarea în magazine, unde categoric va fi aglomerație, pentru că nu atât ne putem contamina în familie, cât la momentul în care am fost în contact cu alții în timpul cumpărăturilor”, explică ea.

    cumparaturi sarbatori masuri siguranta
    Dacă vrei să-ți vizitezi familia de Crăciun, mai bine eviți aglomerația din magazine și cumperi online

    Sfatul specialistei în epidemiologie este să reduci pe cât posibil timpul petrecut în magazine și să-ți iei măsuri de siguranță cum ar fi să porți corect masca sau să pui la punct un plan bine stabilit. „Te gândești la ce cadouri simbolice să cumperi și mergi țintit, categoric cu mască și în cazul în care este aglomerație în zona respectivă, mai bine mai aștepți, decât să te infectezi”, spune profesorul doctor Doina Azoicăi.

    Oricum, multe magazine și-au optimizat serviciile online în perioada pandemiei, iar acest lucru s-a văzut și în comportamentul cumpărătorilor. Conform Start-up.ro, directorul Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), Florinel Chiș, spune că ceea ce a ținut economia în mișcare pe toată perioada pandemiei a fost comerțul electronic.

    Testele rapide ca măsuri de siguranță

    Dacă vrei să mergi în vizită la părinți și bunici cu inima împăcată, cel mai bine ar fi să-ți faci un test rapid înainte. „Testele rapide pot fi orientative, cele care sunt la momentul de față disponibile în centrele calificate pot fi făcute cu încredere, e mai bine să ne asigurăm cu întâlnirea cu cei dragi se va face în siguranță”, spune Doina Azoicăi.

    test rapid covid masuri de siguranta
    Testele rapide pentru depistarea Covid-19 sunt disponibile și în farmacii

    Și cel mai important lucru pe care-l poți face este să stai acasă dacă ai simptome respiratorii, fie ele și ușoare. „Persoanele care consideră că ar avea minime semne sau simptome respiratorii ar trebui să se asigure că întâlnirea de Sărbători nu prejudiciază siguranța persoanelor vârstnice”, atenționează medicul specialist în Epidemiologie.

    Chiar dacă până la urmă se va dovedi că a fost o simplă răceală, vei avea siguranța că nu ai pus în pericol sănătatea celor dragi. Iar previziunile privind revederea cu aceștia în condiții maxime de siguranță sunt optimiste. „Imediat după Sărbători sau la începutul anului viitor va începe campania de vaccinare anti Covid-19, iar dacă vrem să revenim la normalitate, trebuie să o privim ca pe o șansă în plus”, explică profesorul doctor Doina Azoicăi. Ba chiar a fost publicată deja strategia națională de vaccinare, care se găsește acum pe site-ul Ministerului Sănătății sau pe site-ul autorizat www.vaccinare-covid.gov.ro.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Sărbători în pandemie: câteva măsuri să petreci Crăciunul în siguranță...