CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să împarți curățenia generală de Paște pe camere și sarcini, ca să nu mai pară atât de copleșitoare

    Orice sarcină devine mai simplă atunci când o împarți în pași mărunți, pe care îi faci rând pe rând. Așa că am împărțit procesul de curățenie generală pe camere și venim în sprijinul tău cu o întreagă listă de sfaturi și trucuri care te vor ajuta să termini la timp pentru Paște.

    Când nu știi de unde să începi și unde să termini, cel mai simplu este să iei fiecare cameră în parte și să te concentrezi pe ea. Când termini toate treburile de acolo, poți trece la următoarea. Astfel, eviți situația în care faci haos peste tot în procesul de curățenie generală, haos care la un moment dat simți că te copleșește și că nu vei termina niciodată.

    Sfaturi de curățenie generală în living

    ordine living
    Când faci curățenie generală de Paște în living, obiectivele principale sunt covorul, canapeaua și biblioteca

    Există câteva elemente principale de curățat în living iar acestea sunt, pe lângă podea, canapeaua, covorul, biblioteca și televizorul. Iată câteva trucuri pentru fiecare dintre ele.

    Covorul poate fi trimis la curățătorie, însă uneori pur și simplu nu este timp pentru asta. Dacă ai observat câteva pete inestetice de care ai vrea să scapi rapid, poți folosi bicarbonat de sodiu. Funcționează și pentru mirosurile lăsate de petele de urină ale animalelor de companie. Metoda e simplă, ai nevoie de bicarbonat, oțet, o farfurie și aspirator. Mai întâi pui puțin oțet peste pată, fără să îmbibi covorul până la refuz. Apoi presari o cantitate generoasă de bicarbonat peste și lași să acționeze timp de câteva minute. După ce au acea reacție chimică acidulată, acoperi zona cu o farfurie pe care o lași acolo aproximativ o zi, după care aspiri zona.

    Canapeaua trebuie curățată diferit în funcție de materialul tapițeriei. De exemplu, dacă este din catifea, e recomandat să o aspiri, dar să nu cureți local petele în cazul în care apar, ci să apelezi la un specialist. Poliesterul se șterge cu o cârpă umedă – dar nu îmbibată în apă, iar petele pot fi tratate cu o soluție de curățare pentru materiale textile. Stofa se curăță fără detergenți și perii abrazive – e indicat să o aspiri mai des, ca să ții petele de praf la distanță. Iar pentru pielea naturală se poate folosi o lavetă curată și o soluție din comerț specială pentru asta. Pielea ecologică este cea mai rezistentă, o poți curăța cu o lavetă umedă sau soluții care nu conțin alcool.

    Biblioteca trebuie complet eliberată și, eventual, reorganizată dacă faci curățenie generală. Astfel te asiguri că ajungi peste tot și îndepărtezi tot praful, inclusiv de pe decorațiuni și de pe cărți. Decorațiunile pot fi șterse cu o lavetă umedă, iar pentru bibliotecă poți folosi cu încredere soluții de curățare din comerț. Când te apuci de pus totul la loc, poți începe o mică reorganizare a bibliotecii, care va da întregii încăperi un aspect mai ordonat. Donează cărțile față de care nu ai un atașament emoțional și pe care știi că nu le vei reciti niciodată. Apoi încearcă să le organizezi fie pe culori, astfel încât să nu arate haotic, fie pe dimensiuni, pentru o senzație de geometrie ordonată. Iar în cazul în care te deranjează vizual toate culorile diferite ale cotoarelor, încearcă metoda controversată în care le așezi cu capetele de pagini la vedere și cotoarele la spate.

    Televizorul este poate cel mai pretențios obiect din living și trebuie tratat ca atare. Ecranul său nu se curăță cu orice tip de soluție, fiindcă riști să îl strici. Mai întâi asigură-te că este închis și preferabil scos din priză. Înainte să te apuci de șters praful de pe carcasă, testează să vezi dacă televizorul este stabil, să nu îl răstorni din greșeală. Folosește o lavetă din micro fibră sau un pămătuf, pentru a nu zgâria ecranul. Nu folosi soluții cu alcool sau amoniac, în special dacă are un ecran LED. E important să cureți suprafața cu blândețe, fără să apeși, iar pentru urmele încăpățânate poți folosi apă distilată – stai departe de soluțiile de curățare pentru ferestre. Iar dacă ai dubii, întotdeauna consultă manualul de folosire.

    Trucuri de curățenie în dormitor

    ordine dormitor
    Majoritatea sarcinilor de curățenie în dormitor se concentrează în jurul patului

    Salteaua de pat este probabil obiectul pe care îl cureți cel mai rar din dormitor, dar e important să o reîmprospătezi din când în când, mai ales când faci curățenie de Paște. Poți curăța salteaua cu ingrediente la îndemână, precum bicarbonatul de sodiu. Îl poți folosi pentru a elimina mirosurile neplăcute. Trebuie doar să îl presari pe toată suprafața și să-l lași să acționeze câteva ore, după care să îl îndepărtezi cu aspiratorul. Dacă vrei să scoți pete vechi sau persistente, poți aplica apă oxigenată amestecată cu bicarbonat de sodiu și un strop de lichid de vase. Pulverizezi soluția obținută și o lași să acționeze, iar asta e tot.

    Piesele de mobilier trebuie tratate în funcție de material. De exemplu, dacă ai o tăblie de pat tapițată cu stofă, o poți curăța cu o lavetă umedă. Dacă ai una de lemn sau din PAL ori MDF, poți aplica o soluție din comerț. În cazul lemnului natural, ai grijă să nu lași dâre umede în urmă, pentru că lemnul absoarbe umiditatea și, în timp, se poate deteriora. Ai grijă să eviți cele mai întâlnite greșeli care duc la deteriorarea mobilei din lemn. Nu uita și de ușile dulapului pentru haine, iar în cazul oglinzilor, poți folosi cu încredere o soluție de curățat ferestre.

    Pilota nu are nevoie de spălări frecvente. Dacă o cureți o dată pe an, e suficient, așa că o poți face chiar în procesul de curățenie generală dinainte de Paște. În general, pilota poate fi spălată la mașina de spălat. Cel mai bine este să o bagi singură în cuvă, pentru a evita adaosul de scame de la alte haine. Dacă există pete încăpățânate, le poți pre-trata cu un detergent special, pe care să îl lași să acționeze cu 15 minute înainte să pui pilota în mașină. Apa trebuie să fie setată la 30 de grade Celsius iar ciclul de spălare recomandat este cel pentru haine delicate și sensibile. Nu supraîncărca sertarul pentru detergent, pentru că spuma poate rămâne în fibrele pilotei. Când o scoți de la spălat, încearcă să o scuturi bine înainte să pui în uscător sau pe sârmă. Dacă ai uscător electric, setează temperatura cea ai scăzută.

    Ce să nu omiți când faci curățenie generală în bucătărie

    curatenie generala in bucatarie
    Când faci curățenie în bucătărie, curăță mai întâi dulapurile suspendate, iar abia apoi pe cele de bază

    Mobila de bucătărie se curăță de sus în jos. Adică începe cu dulapurile suspendate, iar abia după ce termini cu ele treci la cele de jos. Scoate tot ce ai înăuntru și șterge suprafețele interioare de praf, eventual schimbă hârtia de protecție, dacă folosești așa ceva. Când le scoți, pune vasele din fiecare dulap separat, ca să le poți pune la loc într-un timp mai scurt. Pentru suprafețele exterioare, folosește degresanți din comerț ca să scapi de pete. Asigură-te că îndepărtezi la final tot detergentul respectiv, ca să nu riști să deteriorezi mobila. Penultimul pas este să aplici un psray dezinfectant, ca să înlături orice eventuale bacterii – pe acesta va trebui să-l lași să acționeze câteva minute. Iar când termini, usucă toate suprafețele cu prosoape de hârtie.

    Obiectele sanitare pot fi făcute din diverse materiale, însă cel mai des sunt din inox. Inoxul este ușor de curățat cu o lavetă din microfibră, un prosop și apă caldă.  Trebuie doar să le ștergi laveta înmuiată în apă caldă până când se duce toată murdăria. Apoi este foarte important să le usuci cu un prosop uscat, pentru ca ele să nu rămână pătate sau să ruginească în timp. Pentru petele încăpățânate poți folosi puțin detergent de vase, amestecat tot cu apă caldă. Iar dacă aceste metode nu merg, alege o soluție specială de curățare a obiectelor din inox din comerț.

    Pentru aragaz sau plită, dacă este din inox, poți urma aceleași reguli ca în cazul obiectelor sanitare. Evită detergenții care conțin particule abrazive, clor sau amoniac. Pentru un aragaz clasic poți folosi cu încredere un mix format din bicarbonat de sodiu și suc de lămâie, ori orice detergenți degresanți din comerț. La fel și în cazul cuptoarelor clasice – nu uita să cureți ușa din sticlă și pe dinăuntru.

    Pentru un cuptor electric, e indicat să scoți grătarele, rotisorul sau orice alte accesorii înainte să începi. Folosește o soluție specială din comerț sau un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet. Pulverizează soluția în interior, peste tot mai puțin pe elementele electrice. Închide ușa și las-o să acționeze cam 20-30 de minute, iar apoi șterge totul cu o cârpă umedă sau un cuptor. Unele cuptoare sunt dotate cu sisteme de autocurățare. Dacă al tău dispune de ea, începe prin a goli cuptorul, apoi închide ușa și pornește funcția de autocurățare. În general, un ciclu durează aproximativ două ore. Asigură-te că poți să-l supraveghezi de aproape în acest timp, pentru a observa dacă apar mirosuri neplăcute sau chiar fum.

    Cum gestionezi procesul de curățenie în baie

    curatenie in baie
    Cada, faianța, obiectele sanitare sunt cele care au nevoie de cea mai multă atenție în procesul de curățenie în baie

    Pentru a ști cum să cureți corect cada de baie, e esențial să știi din ce material e făcută. De exemplu, dacă este din acrilic, evită substanțele cu textură abrazivă sau bureții duri. Căzile din fontă nu trebuie curățate cu substanțe acide, cel puțin nu foarte des, pentru că ele pot deteriora smalțul. Pe de altă parte, fonta este mai rezistentă, așa că poți folosi soluții ușor abrazive, precum un amestec făcut din bicarbonat de sodiu și apă. Căzile din porțelan rezistă bine la agenții acizi de curățare, așa că poți folosi oțet, și nici nu se zgârie de la pudra de bicarbonat.

    Capul de duș poate fi desfundat cu ingrediente pe care le ai la îndemână prin casă. Dacă nu ai niciun produs anticalcar în sertarul cu soluții de curățenie în baie, poți improviza cu oțet diluat. Amestecă-l cu apă și toarnă compoziția într-o pungă, pe care apoi să o atașezi de capul dușului. Lasă-l să stea așa peste noapte – aciditatea oțetului va dizolva calcarul, dar și petele încăpățânate de săpun.

    Obiectele sanitare din inox pot fi curățate cu substanțe speciale sau pur și simplu cu apă caldă. Trebuie uscate bine, pentru a nu rămâne pătate. Însă dacă nu sunt din inox, le poți curăța cu detergenți obișnuiți din comerț. Un truc pentru a le reda strălucirea robineților este să aplici spray de gătit pe ei. Pulverizează puțin produs peste ei și lasă-l să acționeze câteva minute, după care poți șterge suprafața cu o lavetă curată. Uleiul din spray le va reda luciul.

    Peretele de sticlă al cabinei de duș trebuie curățat constant, dar dacă nu ai avut timp să-l întreții și vrei să te ocupi de el în cadrul procesului de curățenie generală, iată ce trebuie să știi. Cel mai simplu este să folosești soluții de curățat ferestrele, însă uneori acestea nu fac față petelor uscate de săpun. Caz în care poți recurge la clasicul oțet. Ca să faci o soluție degresantă, pune o ceașcă de oțet la încălzit în cuptorul cu microunde timp de 30 sau 45 secunde. Apoi toarnă oțetul cald într-un recipient cu pulverizator și aplică-l pe zonele pătate ale geamului.

    Faianța din baie are nevoie de ceva mai puțin efort decât cea din bucătărie, pentru că aici nu sunt pete de grăsime. Pe de altă parte, în baie apare des calcarul, care trebuie îndepărtat cu substanțe speciale sau una făcută în casă, cu oțet. Dacă te confrunți cu zone pătate cu mucegai pe faianța din baie, atunci e musai să le tratezi cu un detergent pe bază de clor, pentru a elimina ciupercile cauzatoare de igrasie și a preveni reapariția lor. Rosturile pot fi curățate cu o periuță de dinți pe care nu o mai folosești și, dacă simți nevoia, un înălbitor care să le aducă la albul impecabil. Dacă ai o faianță sensibilă care nu rezistă la substanțele agresive de curățare, folosește un dezinfectant fără alcool.

    Sfaturi generale de curățenie

    sfaturi curatenie generala paste
    Nu uita de ferestre când faci curățenie generală pentru Paște

    Ferestrele sunt prezente în toată locuința, nu doar într-o singură cameră, iar ele sunt important de inclus pe lista sarcinilor de curățenie generală. Un truc este să le speli în zilele cu nori, ca să vezi mai bine murdăria – soarele te poate păcăli, iar seara să observi că au rămas urme inestetice. Înainte să aplici orice fel de detergent, demontează eventualele jaluzele, pentru a le șterge și pe ele de praf. Folosește o lavetă umedă pentru a strânge praful de pe tocuri și din colțurile interioare. Apoi, înarmează-te cu un recipient cu pulverizator și prosoape de hârtie, lavete din microfibră sau chiar ziare. Ai grijă să nu aplici prea multă soluție – e o greșeală frecventă care lasă urme. Apoi șterge geamurile de sus în jos, fiindcă astfel gravitația va ajuta soluția să se scurgă pe zonele pe care nu ai apucat încă să le cureți și să dizolve praful și impuritățile.

    Pereții murdari pot fi și ei curățați, dacă nu ai apucat să-i văruiești înainte să faci curățenie de paște. Dacă sunt vopsiți cu lavabilă, ai nevoie doar de apă, săpun, două lavete apropiate de culoarea lor (sau albe, preferabil). Amestecă apa cu săpunul într-un recipient și înmoaie una dintre lavete în soluție. Șterge suprafața pereților cu mișcări blânde, iar apoi șterge rapid umezeala, cu laveta uscată. Urmele de cariocă lăsate de cei mici pot fi îndepărtate cu ulei de bebeluș, aplicat înainte de soluția cu apă și săpun. Urmele lăsate de creioane cerate pot fi îndepărtate ușor dacă ai un uscător de păr la îndemână. Încălzește zona cu fhonul, iar apoi aplică puțină pastă de dinți pe ele. La final, șterge-le cu laveta uscată.

    Ustensilele de curățat trebuie și ele îngrijite periodic. Aspiratorul se curăță cu apă fierbinte, detergent lichid pentru vase și o forfecuță pe care să o folosești pentru a îndepărta eventualele fire de păr și scame blocate în perie. Furtunul trebuie verificat să nu aibă blocaje, iar filtrele de unică folosință trebuie schimbate. Ca să împrospătezi aerul când dai cu aspiratorul, adaugă pe filtru o picătură sau două din uleiul esențial preferat. Mopul poate fi spălat cu detergent pentru rufe, clor, detergent cu ulei de pin și apă fierbinte. Poți chiar să îl bagi în mașina de spălat. Capetele de mop nedeteșabile pot fi lăsate la muiat în găleata lor, cu patru litri de apă și două linguri de detergent pentru rufe. Mătura poate fi și ea lăsată la înmuiat într-o găleată cu apă caldă și două lingurițe cu detergent pentru vase. La fiecare curățenie generală, la final, mișcă mătura prin soluție câteva minute, iar apoi clătește-o cu apă rece. Ca să o usuci, atârnă mătura cu perii în sus.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să împarți curățenia generală de Paște pe camere și sarcini, ca să ...