UTILE

Cele mai întâlnite greșeli care duc la deteriorarea mobilei din lemn

    Cumperi mobila din lemn la care visai și încerci să ai grijă de ea cât mai bine, dar ceva îți scapă. De exemplu, pui cana fierbinte direct pe lemn și descoperi o pată pe care nu o mai poți șterge sau acoperi. Care e soluția și ce alte greșeli riști să faci? Îți povestim. 

    Doi designeri de interior și un arhitect îți atrag atenția asupra celor mai comune greșeli pe care toți le facem în privința mobilei din lemn. Sunt lucruri pe care le pierzi din vedere.

    Iei mobilă din PAL pentru bucătărie sau baie

    „Mobilierul din pal se poate umfla, iar canturile se pot dezlipi. În general ar trebui să eviți folosirea palului în baie sau spații extrem de umede pentru că se va deteriora uşor”, explică arhitectul de interior Raluca Catinas de la Vivico.

    Soluţia: Foloseşte materialul potrivit în funcţie de mediul în care pui mobila. Pentru baie sau bucătărie, e recomandat MDF-ul vopsit. Poţi folosi obiecte din PAL în camere cu nivel mai mic de umezeală: în dormitor, în dining, în living, în cămara sau în dressing.

    MDF pentru dulapuri
    Pentru bucătărie, alege mobilă din MDF

    Folosești lemn în zonele cu lumină directă de la soare

    Un balcon deschis sau terasa pot fi perfecte pentru relaxare, însă mobila expusă timp îndelungat la soare are de suferit, dacă nu este special creată pentru mediul exterior. Principala problemă este decolorarea mobilei, spune designerul de interior Cosmina Nidelea, de la Chiral Interior Design Studio.

    Soluţia: În loc de mobilier din lemn sau plastic subţire, alege pentru mediul exterior mobilier din ratan, din fier forjat sau din aluminiu. 

    Folosești lemn în balcon/terasă

    Chiar dacă anumite tipuri de mobilier tolerează lumina solară directă, ploile şi zăpezile deteriorează clar majoritatea tipurilor de mobilier, completează designerul de interior Cosmina Nidelea. Mobila din lemn este imediat afectată de intemperii. Chiar si mobila din ratan ar trebui depozitată într-un loc acoperit, în timpul ploilor.

    Soluţia: Alege mobilă care poate fi mutată cu ușurință în sezonul rece sau care poate fi măcar acoperită, în timpul ploilor. 

    Atingi mobilierul cu obiecte fierbinţi

    Toți am făcut-o, știm cum e: pui cana fierbinte direct pe masă, noptieră sau pe blatul din lemn. Și după ce îți dai seama, te gândești că ți-a scăpat și nu e mare lucru, dar poate lăsa urme ireversibile, te avertizează arhitectul de interior Raluca Catinas. 

    Soluţia: Pune la îndemână suporturi pe care să așezi cana, paharul, cratița sau orice alt obiect fierbinte. Găsești ușor unele din plută sau din lemn, la prețuri decente. Și extra tip, dacă vrei să pui ceva fierbinte în chiuvetă (deşi tigăile trebuie spălate după ce s-au răcit), dă drumul la apă rece înainte.

    Foloseşti soluţii pe bază de clor sau dizolvant

    Produsele casnice cu un conţinut chimic agresiv pot face mai mult rău decât bine. Dacă pe lista de ingrediente se află clorul sau agenţi de dizolvare, poţi deteriora suprafaţa mobilei de la prima utilizare. În plus, completează arhitectul de interior Raluca Catinas de la Vivico, o altă greşeală pe care o poţi face este să foloseşti pe post de cârpa un material cu suprafaţa abrazivă, în locul unuia moale, care să nu zgârie mobila.

    Soluţia: „Alegi soluția de curățare în funcție de materialul din care este realizat mobilierul. În prezent, mobilierul din PAL sau MDF este cel mai frecvent întâlnit. PAL-ul, realizat dintr-o masă plastică, este foarte rezistent și poate fi curățat și cu produse care conțin alcool. MDF-ul, în cazul în care este furniruit, ar trebui tratat la fel ca mobilierul din lemn masiv, cu produse mai puțin agresive, special destinate lemnului”, explică designerul de interior Cosmina Nidelea.

    Nu respecţi recomandările producătorului

    Furnizorul sau producătorului poate oferi sfaturi utile pentru folosirea mobilierului şi uneori aceste instrucţiuni pot veni şi sub forma scrisă, pe website sau alături de produs. E posibil să arunci toate hârtiile sau să nu citești detaliile din specificații și să ratezi informații utile. 

    Soluţia: „Cel mai bun mod de a preveni deteriorarea mobilei este să respecți instrucțiunile producătorului (de exemplu, dacă un mobilier nu este destinat spaţiilor umede, atunci trebuie tratat corespunzător înainte de a-l pune în baie sau să nu îl poziționezi în baie). De asemenea fiecare mobilier are un termen de la care începe să nu se mai afle la standarde înalte, cel mai bun mod de a păstra un mobilier cât mai mult este de a-l utiliza în mod corespunzător, de a-l curăţa aşa cum recomanda producătorul şi de a-l repara atunci când e cazul”, e de părere designerul interior Iulia Văculișteanu, de la de la Designful.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cele mai întâlnite greșeli care duc la deteriorarea mobilei din lemn