Curățarea geamurilor: toate tehnicile, greșelile și trucurile pe care trebuie să le știi pentru geamuri impecabile
publicat pe 10 sept. 2021Curățarea geamurilor este un proces simplu la prima vedere, însă dacă îți dorești suprafețe aproape invizibile, de care nici nu-ți dai seama că sunt acolo și riști să te lovești de ele, citește ghidul nostru de curățare pentru geamuri.
Pregătirea „terenului” / soluții pentru geamuri impecabile / accesorii și roboți pentru curățarea geamurilor / greșeli și trucuri pentru geamuri fără urme
Geamurile sunt extrem de importante dacă îți dorești o locuință în care să te simți bine, pentru că lasă lumina naturală să pătrundă. Ăsta e motivul principal pentru care petrecem zeci de minute în poziții incomode când ne apucăm de curățarea geamurilor, încercând să scăpăm de orice fel de urme care ar putea arăta inestetic și obtura razele soarelui. Aici găsești un ghid complet pentru curățarea geamurilor, menit să te ajute să faci tot procesul mai simplu și eficient.
Cum pregătești zona înainte de curățarea geamurilor
Nu doar sticla în sine ar trebui să primească atenție, ci toate accesoriile din jurul ei. Așa că înainte să începi curățarea geamurilor propriu-zisă, primul pas este demontarea sau îndepărtarea perdelelor și jaluzelelor, scrie The Spruce. Dacă ai jaluzele orizontale, e indicat să scapi de praful de pe ele cu un aspirator, iar dacă sunt rezistente la apă, le-ar prinde bine o baie bună.
Plasele de țânțari sunt și ele adevărate capcane pentru praf și cum sunt mereu expuse la mediul exterior sunt, în mod cert, murdare. Scoate-le din suportul lor, aspără și apoi spală-le în apă cu săpun. Asta te va ajuta să menții geamurile curate pe exterior mai mult timp, altfel la prima ploaie toată murdăria de pe plase se va transfera pe geam.
Colțurile interioare ale tâmplăriei au și ele nevoie de atenție, pentru că în ele se strânge praful din casă. Poți interveni și aici cu aspiratorul, iar apoi asigură-te că le ștergi cu o cârpă umedă cu soluție de curățat, pentru ca atunci când treci la curățarea geamurilor să nu ai surpriza neplăcută de a împrăștia murdăria de pe ele înapoi pe suprafața vitrată.
Uite o zonă de care majoritatea uită: interiorul tocului ferestrelor. Geamul în sine nu este afectat dacă se strânge praf în colțuri, dar dacă începe ploaia și ai uitat ferestrele deschise, totul se va scurge pe pervazul tău și te vei trezi cu urme negre, greu de curățat. Ia praful din tocuri cu aspiratorul și îndepărtează murdăria din rame cu un burete umed.
Artileria grea
După ce totul e pregătit, e momentul să scoți artileria grea pentru curățarea geamurilor. Adică să te înarmezi cu un spray de calitate, care să îndepărteze complet murdăria fără să lase urme inestetice. Din fericire, există o varietate mare de soluții.
Soluții din comerț pentru curățarea geamurilor
Tradiționalul Clin este probabil cel mai cunoscut produs pentru geamuri și are o reputație bună. Este ieftin și își face treaba, datorită alcoolului din compoziție. Promite să nu lase urme, dar și să prevină depunerile de praf, adică să păstreze geamurile curate mai mult timp. Are nota 4,91 din 5 pe eMAG, și 20 de recenzii de 5 stele, din 22. Per total, dacă vrei să mergi la sigur, ăsta e produsul tău.
Un alt produs de curățare pentru geamuri care a lăsat o impresie foarte bună în rândul clienților eMAG este tratamentul pentru suprafețe de sticlă Luminia. A reușit să obțină nota 5 din 5, pentru că toate cele 20 de recenzii primite sunt de 5 stele. Promite efect antistatic și se folosește puțin diferit față de un produs obișnuit. Are în compoziție micro-particule care nu doar curăță, ci și tratează sticla și formează un strat protector care respinge apa, praful și insectele. După aplicare – care se face cu o lavetă pe geam, nu direct prin pulverizare -, e nevoie să-l lași cinci minute să acționeze. Produsul se va transforma într-o pulbere albă care absoarbe murdăria – o ștergi cu o lavetă uscată și ai terminat.
Varianta eco sunt pastilele de Noout, pe care le găsești la magazinul Zero Waste din București. Sunt prietenoase cu mediul și simplu de folosit. O pastilă e suficientă pentru a fi dizolvată în cinci sute de mililitri de apă. Când soluția e omogenă, o poți aplica pe geamuri cu o lavetă sau cu un pulverizator, dacă ai unul. Iar dacă ajungi să folosești mai puțină soluție decât ai obținut, poți transfera restul într-o sticlă cu capac unde se va păstra până când ai din nou nevoie de ea.
Soluție de curățat geamuri făcută în casă cu oțet
Dacă varianta din magazin nu te mai mulțumește ori vrei o soluție rapidă, pregătită din ce ai în casă, poți să-ți faci propriul produs de curățare pentru geamuri. Iată două rețete de la The Spruce.
Această soluție de curățat geamuri cu oțet este eficientă și ușor de făcut – mai ales că ai mereu oțet în bucătărie. Amestecă o cană cu o apă, o cană cu spirt sau alcool medicinal și o lingură cu oțet într-un recipient. Nu va mirosi a parfum, ca soluțiile din comerț, dar își va face treaba. Pune ce ai obținut într-o sticlă cu pulverizator și ești gata de curățenie.
Soluție de curățat geamuri cu amidon din porumb
Dacă ai amidon din porumb în casă, îl poți adăuga la rețetă. Amesteci două căni cu apă, cu un sfert de cană cu spirt sau alcool medicinal și un sfert de cană cu oțet. La toată compoziția asta, ai nevoie doar de o lingură de amidon din porumb – omogenizează bine totul și folosește ce ai obținut la curățarea geamurilor.
Accesorii și roboți care simplifică tot procesul
În mod normal, e suficient să ai la îndemână un recipient cu pulverizator și șervețele de hârtie, lavete sau chiar ziare, dacă luăm în calcul metoda bunicilor. Însă dacă vrei să faci totul mai simplu, există câteva accesorii în care merită să investești.
Dispozitiv de spălat geamuri la înălțime
Dacă locuiești într-o casă cu suprafețe vitrate înalte și multe, ți-ar fi la îndemână un dispozitiv pentru spălat geamuri la înălțime. Racleta cu mâner lung de la Bonami vine cu două capete – unul cu burete, și celălalt cu margine din cauciuc menită să șteargă bine soluția de pe geamuri, fără să lase urme. Mânerul are o lungime de 110 centimetri, așa că îți va fi de folos când trebuie să ajungi în partea de sus a ferestrelor.
Ștergător magnetic pentru geamuri
Tot la Bonami găsești și acest ștergător magnetic pentru geamuri care îți poate reduce timpul de curățat la jumătate. Are două capete identice echipate cu magneți – unul vine pe interior, altul pe exterior. Astfel, poți curăța simultan geamurile și pe dinăuntru, și pe dinafară. Totuși, este potrivit pentru sticlă dintr-un singur strat, deci nu va funcționa pe geamuri termopan cu camere.
Aparat de curățat geamuri cu aspirator
O opțiune ceva mai avansată este acest aparat de curățat geamuri Leifheit Dry&Clean, pe care îl găsești la Hornbach. Este făcut special pentru a aspira praful de pe suprafețele vitrate, dar și soluția de curățare pe care ai aplicat-o. Funcționează pe bază de acumulatori reîncărcabili, deci nu trebuie să-ți faci griji că nu ai nicio priză în vecinătatea ferestrelor.
Robot de curățare pentru geamuri
Dacă vrei să mergi la următorul nivel și să scapi complet de corvoadă, poți investi într-un robot de curățare pentru geamuri. În prezent există o mulțime de gadgeturi menite să te ajute la curățenie și să facă treaba în locul tău. Hobot 298 are senzori cu laseri, detectează singur ramele ferestrelor și funcționează în poziție verticală, pentru o curățare liniară. Îl alimentezi cu apă distilată și îl controlezi prin telefonul mobil sau prin telecomandă. Îi ia doar 144 secunde să acopere o suprafață de un metru pătrat.
Greșeli din cauza cărora rămâi cu urme pe geamuri
Dacă ai pregătit și zona corespunzător, ai folosit soluții eficiente și eventual și accesorii, dar tot rămâi cu urme în procesul de curățare de geamuri, s-ar putea să faci ceva greșit. Conform Apartment Therapy, iată care sunt cele mai comune greșeli din cauza cărora nu reușești să obții geamuri impecabile, oricât te-ai strădui.
Folosești prea multă soluție
Logic ar fi să obții suprafețe mai curate dacă aplici mai mult produs, însă pe sticlă, care nu e poroasă, asta nu va funcționa. Soluția nu se absoarbe și nu se evaporează suficient de rapid, așa că trebuie să o ștergi manual, iar dacă are în compoziție săpun, atunci va lăsa urme. În loc să pulverizezi tot geamul cu spray, încearcă să îl cureți doar cu două pufuri, chiar dacă ți se pare că nu ajunge. Ori poți pur și simplu să pulverizezi puțin direct pe lavetă.
Folosești o lavetă nepotrivită
Dacă obișnuiești să cureți geamurile cu prosoape de bucătărie sau lavete obișnuite, e posibil să rămână în urmă scame sau dungi inestetice. Cele mai potrivite lavete pentru curățarea geamurilor sunt cele din microfibră, pentru că absorb foarte bine și nici nu lasă ațe sau fibre din material.
Nu aplici suficientă presiune
Tehnica e importantă în orice, deci și în procesul de curățare. Așa că ai grijă câtă presiune aplici atunci când ștergi geamurile, căci dacă nu e suficientă, nu vei scăpa de dungile lăsate în urmă de lavetă. În plus, ia o cârpă uscată (din microfibră) și șterge zonele deja curățate cu mișcări circulare.
Trucuri de curățare pentru geamuri impecabile
Știi momentele acelea rușinoase când te lovești de geamuri pentru că sunt atât de curate încât nu ai băgat de seama că sunt acolo? Există trucuri de curățare pentru geamuri care le lasă impecabile într-atât încât par invizibile.
Folosește ziare în loc de lavete
Potrivit Apartment Therapy, hârtia de ziar și cerneala funcționează ca un abraziv ușor care îndepărtează murdăria și lasă ferestrele strălucitoare, așa că ziarele vechi sunt foarte eficiente în curățarea geamurilor
Spală geamurile în zilele înnorate
Deși logica îți spune să aștepți zilele cu vreme bună pentru a curăța geamurile, ca nu cumva să vină ploaia și să strice totul, ar fi bine totuși să alegi o zi noroasă. Dacă nu arde soarele, atunci lichidul de curățat se va evapora mai greu și va rămâne pe suprafață atât cât ai nevoie pentru a acționa asupra murdăriei.
Șterge geamurile de sus în jos
Nu există neapărat reguli stricte privind tehnica de curățare pentru geamuri, însă e indicat să ștergi de sus în jos. Astfel, gravitația va ajuta soluția să se scurgă pe zonele la care încă nu ai ajuns cu laveta și să dizolve praful și impuritățile.
Curăță colțurile ferestrelor cu bețișoare de urechi
Cum spuneam mai sus, o zonă de care e posibil să uiți și în care se adună praful este la colțuri. Pentru că sunt greu accesibile, ar fi mai bine să renunți la cârpă și să folosești bețișoare de urechi. Pulverizează-le cu soluție de curățat pentru geamuri și asigură-te că îndepărtezi murdăria de peste tot, fără prea mare efort.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.