CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum cureți eficient inoxul, încât să pară ca nou

    Inoxul este un material binecunoscut pentru capacitatea de a rezista coroziunii și ruginii. De aceea este o alegere atât de populară în bucătării și băi. Deși pare un metal minune, murdăria, praful și grăsimea pot afecta în timp chiar și acest materie. Așa că este important să știi cum se curăță eficient inoxul.

    Este o treabă destul de ușoară dacă urmezi câteva reguli simple. Potrivit The Spruce,  poți păstra obiectele din inox curate cu puțină grijă și muncă de mentenanță. Ca să știi cum se curăță eficient inoxul, urmează pașii următori. Suprafețele de inox din casa ta vor străluci ca atunci când erau noi.

    1. Cum se curăță inoxul cu apă caldă

    Metoda asta este bună pentru întreținerea inoxului și atunci când suprafețele nu sunt foarte murdare. Pentru asta nu vei avea nevoie decât de o lavetă din microfibră, un prosop și apă caldă.

    Șterge suprafețele din inox cu laveta înmuiată în apă caldă până ajungi la rezultatul dorit. Este foarte important să usuci apoi suprafețele cu un prosop sau o cârpă uscată, fiindcă mineralele din apă pot păta inoxul. Dacă faci treaba asta des, vei avea mult mai puțin de șmotruit la curățenia generală. Nu-i așa că e mai bine să previi decât să te chinui ulterior?

    2. Cum se curăță inoxul cu detergent de vase

    Pentru o curățare mai profundă, când s-a adunat deja murdărie consistentă pe suprafețele de inox, puțin detergent de vase și apă caldă vor rezolva problema eficient.

    Pune câteva picături de detergent de vase într-o chiuvetă plină de apă caldă. Înmoaie laveta în amestecul creat și șterge suprafețele dorite. O altă variantă ar fi să pui doar o picătură de detergent pe lavetă și puțină apă caldă, înainte să freci suprafețele. Clătește bine după ce s-a dus murdăria ca să nu rămână pete de detergent pe suprafețele de inox. La final, trebuie să le usuci cu un prosop uscat, întocmai ca la varianta prezentată mai devreme.

    3. Cum se curăță inoxul cu soluție pentru geamuri

    Metoda cu soluție pentru geamuri este eficientă pentru urmele de amprente de pe suprafețele de inox. Ca să scapi rapid de ele îți trebuie soluție de curățare pentru geamuri, o lavetă din microfibră și un prosop curat.

    Pulverizează soluția pe lavetă sau direct pe suprafață (varianta asta consumă mai mult produs) și șterge cu mișcări circulare până dispar urmele de amprente. Apoi clătește bine cu apă și usucă suprafața cu un prosop uscat, ca să eviți pătarea ei.

    4. Cum se curăță inoxul cu produse profesioniste

    (Spray curățare și întreținere inox King, 41,65 lei, eMag)

    Dacă vrei să folosești un produs special dedicat inoxului, poți apela la multitudinea de variante comerciale și profesionale. Sprayul profesionist King este potrivit nu numai pentru suprafețele de inox, ci și pentru cele din aluminiu și crom. Este alegerea potrivită dacă suprafețele sunt foarte murdare și necesită o curățare mai de profunzime.

    Ca să cureți suprafețele de inox, pulverizează de la o distanță de 20 de centimetri, apoi șterge cu o cârpă moale și uscată în direcția polisării metalice. La final șterge din nou cu o cârpă uscată pentru strălucire. Suprafațele care intră în contact cu alimentele trebuie clătite din abundență cu apă după folosirea produsului și apoi șterse cu cârpa uscată.

    5. Cum se curăță inoxul cu oțet

    Oțetul este un bun degresant, deci va curăța eficient urmele de grăsime și de amprente. Este atât de eficient la curățenie, fiindcă el conține acid acetic, care topește grăsimea și nu lasă dâre (nu este deloc abraziv).

    Ai nevoie de un recipient cu pulverizator în care trebuie să pui oțet nediluat, o lavetă din microfibră sau/și un șervețel din hârtie. Pulverizează oțetul pe suprafața din inox pe care vrei să o cureți și apoi șterge ușor cu laveta. Odată ce ai ajuns la efectul dorit, limpezește cu apă și usucă cu un prosop uscat sau cu un șervețel din hârtie.

    Precauții de care să ții cont: Deși oțetul este o modalitate eficientă și ieftină pentru curățarea inoxului, trebuie să ții cont de câteva reguli de precauție când îl folosești.

    • Nu refolosi recipiente cu pulverizator de la alte produse de curățenie, ci cumpără unele noi. Oțetul este un acid și nu vrei să-l amesteci cu substanțe chimice rămase de la alte produse. Reacțiile chimice rezultate pot fi periculoase și pentru tine și pentru suprafețele pe care le cureți.
    • Pune o etichetă pe recipientul cu oțet ca toți cei cu care locuiești să știe ce este în el. La fel ca-n cazul altor produse de curățenie, trebuie să-ți protejezi ochii și pielea. Deși este folosit și-n mâncare, nu faci baie în oțet și nici nu-ți torni în ochi, deci nu subestima riscurile la care te supui când îl folosești.
    • Nu ține recipientul cu oțet la îndemâna copiilor.
    • Ca regulă generală pentru orice soluție de curățat, testează suprafețele pe care urmează să le cureți. Pulverizează soluția pe o parte mică a suprafeței și vezi cum se comportă.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum cureți eficient inoxul, încât să pară ca nou