Smart ideas

Curățarea băii: 33 de trucuri ingenioase de care probabil nu știai

publicat pe 12 aug. 2020

    Curățarea băii este importantă, dar câteodată munca asta poate părea copleșitoare și obositoare. Cu toate astea, niște trucuri pentru curățenie te pot ajuta să termini treaba cât ai zice pește.

    Ca să-ți fie mai ușor să faci curat, uite 33 de trucuri ingenioase pentru curățarea băii de la Apartment Therapy de care probabil nu știai.

    1. Scoate petele de machiaj cu spumă de ras

    p

    Puțină spumă de ras te poate ajuta să scoți petele de machiaj de pe prosoape. Aplică spumă de ras pe pată și las-o să acționeze aproximativ zece minute înainte să tamponezi cu o cârpă curată zona. Apoi clătește cu apă rece și bagă prosopul la mașina de spălat.

    2. Curăță capul de duș într-o pungă cu oțet

    p

    Un truc pentru o curățare profundă și rapidă a capului de duș: umple o pungă cu oțet diluat și prinde-o în jurul capului de duș (poți face asta și cu bateria de la chiuvetă) și lasă să stea peste noapte. Va topi ca prin minune petele.

    3. Ține la îndemână în baie bureți magici pentru multi-suprafețe

    p

    Bureții magici pentru multisuprafețe sunt foarte utili la curățenie. Fiindcă au în compoziție spumă abrazivă de melamină, pot curăța în profunzime o mulțime de lucruri, de la rosturile de la faianță până la adidași. Se activează în contact cu apa, așa că ține unul în baie și îl poți folosi să cureți rapid cada și faianța înainte să faci duș.

    4. Cum să eviți contaminarea încrucișată a bureților pentru vase

    p

    Bureții pentru vase sunt gazde propice pentru bacterii. Dar dacă înainte să îi arunci vrei să îi refolosești pe cei vechi ca să cureți alte suprafețe, cum ar fi baia sau podelele, iată un truc: când înlocuiești buretele pentru vase cu unul nou, taie un colț din cel vechi. Așa nu riști să încurci bureții și să contaminezi vasele pe care le speli.

    5. Folosește un cârlig de prindere pentru coșul de gunoi

    p

    Pe cât de accesibile și simple pot fi coșurile de gunoi din plastic, sacul are tendința să alunece în jos. Montează pe coșul de gunoi un cârlig de prindere cu susul în jos de care să prinzi sacul. Astfel sacul nu va mai aluneca și va sta bine prins de coșul de gunoi.

    6. Curăță crăpăturile din jurul bateriilor cu bețișoare

    p

    Bețișoarele asiatice nu sunt bune doar pentru mâncarea chinezească, ci le poți folosi ca să cureți zonele unde se îmbină bateriile de la chiuveta din baie și din bucătărie. Înfășoară un bețișor într-o lavetă de microfibră și curăță în profunzime zonele unde e mai greu să ajungi.

    7. Folosește șampon pentru bebeluși ca să cureți machiajul de pe țesături

    p

    La fel cum scoate cu blândețe sebumul și mizeria din păr, șamponul pentru bebeluși poate curăța suprafețele de pete de machiaj. Umezește cu apă o lavetă și pune pe ea o picătură de șampon pentru bebeluși ca să cureți petele de machiaj. Mai poți folosi șamponul ca săpun pentru curățarea pensulelor de machiaj.

    8. Transformă o periuță pentru dinți într-o unealtă de curățare

    p

    Nu arunca periuța pentru dinți atunci când o înlocuiești, fiindcă o poți refolosi la curățarea băii. Fierbe niște apă și apoi pune în ea periuța preț de zece minute (după ce ai oprit focul). Scoate periuța cu ajutorul unor clești sau cu o pensetă și îndoaie capul periuței invers. Acum o vei putea folosi ca să cureți colțurile greu accesibile.

    9. Spumă de ras ca să nu ți se mai aburească oglinda din baie

    p

    Așa cum îți protejează pielea de tăieturile de la lamă, glicerina din spuma de ras poate crea un strat protector pentru oglinda din baie, astfel nu se va mai aburi. Ca să obții efectul ăsta, aplică un strat subțire de spumă de ras pe oglindă și apoi șterge cu o lavetă. Poți să faci același lucru și cu geamurile de la duș și cu ochelarii, ca să nu se mai aburească.

    10. Lustruiește suprafețele din metal cu spumă de ras

    p

    Ca majoritatea produselor pentru curățenie, spuma de ras conține ingrediente active precum surfactanți și emulgatori, cu efect blând de curățare. Asta înseamnă că poți să lustruiești suprafețele din metal cu ajutorul unei lavete/burete cu spumă de ras, fără chimicale puternice.

    11. Curăță periile pentru păr cu bureți magici

    p

    Compuși din spumă de melamină abrazivă, bureții magici pot curăța petele de grăsime foarte rapid. Poți să folosești un astfel de burete ca să-ți cureți periile și ondulatoarele de sebumul și reziduurile de la produsele de styling care se acumulează pe ele. După ce le cureți, șterge ustensilele cu un prosop umed.

    12. Aspirină dizolvată în apă pentru curățarea băii

    p

    Nu mai ai produse de curățare pentru baie? Nicio problemă, acidul salicilic din aspirină este un agent de curățare eficient. Pune două aspirine pisate în apă și toarnă amestecul într-un recipient cu pulverizator. Folosește-l pe post de produs de curățare ca să scoți petele de săpun întărit de pe chiuvetă și de pe cadă.

    13. Curăță petele de săpun de pe cadă cu spray pentru gătit

    p

    Surprinzător, spray-ul pentru gătit poate fi folosit cu succes și la curățarea băii. Uleiul din spray-ul pentru gătit va scoate cu ușurință petele de săpun întărite de pe cadă, duș și chiuvetă. Ai totuși grijă să speli bine cu apă fierbinte la final, ca să nu aluneci în cadă data viitoare când faci duș.

    14. Redă strălucirea robinetelor cu spray pentru gătit

    p

    Puține produse vor reda strălucirea bateriilor și robinetelor cum o face spray-ul pentru gătit. Pulverizează puțin produs pe robinetele de la baie și lasă uleiul să acționeze câteva minute, după care șterge suprafața cu o lavetă curată ca să redai luciul.

    15. Ușile care scârțâie pot fi rezolvate cu spray pentru gătit

    p

    Este incredibil cât de util este spray-ul pentru gătit în casă. Dacă ușa de la dulăpiorul din baie scârțâie poți pulveriza spray pentru gătit pe balamale ca să le lubrifiezi. Scârțâitul va dispărea, așa că ține la îndemână un spray pentru gătit pentru momente de genul.

    16. Scoate petele de ojă de pe covoare și unele țesături cu bureți magici

    p

    Puține pete sunt atât de greu de scos ca cele de ojă. Ca să cureți petele de ojă freacă locul cu alcool sau acetonă, dar dacă nu se duce, poți încerca cu buretele magic. Fiindcă are în compoziție spumă de melamină abrazivă, poți să înmoi un burete și să cureți cu el oja uscată de pe covoare și de pe alte țesături care nu sunt delicate.

    17. Curăță bijuteriile cu spumă de ras

    p

    Surfactanții din spuma de ras o fac să fie potrivită pentru curățarea blândă a bijuteriilor. Freacă bine timp de un minut bijuteriile cu spumă de ras, apoi șterge-le cu o lavetă din microfibră până le redai luciul.

    18. Curăță geamurile de la cabina de duș cu spray pentru gătit

    p

    Geamurile de la cabina de duș pot acumula pete de săpun întărite. Le poți curăța cu spray pentru gătit. Pulverizează spray pentru gătit pe geamurile de la cabina de duș și clătește-le bine cu apă fierbinte până se duce tot uleiul.

    19. Ține în baie o perie cu dispenser ca să faci curățenie rapid

    p

    Peria pentru vase cu dispenser pentru detergent nu e bună numai în bucătărie. Dacă ții una la îndemână în baie, o poți folosi ca să cureți rapid cada și faianța, în timp ce stai cu balsamul sau masca în păr. Folosește una cu mâner ca să faci curat foarte rapid și fără prea mult efort.

    20. Folosește prosopul cu care te-ai șters pentru accesoriile din metal

    p

    Prosopul din baie nu este bun doar ca să te ștergi cu el după ce te speli, ci te poate ajuta să păstrezi accesoriile de metal din baie strălucitoare și curate. De fiecare dată când te speli pe mâini sau faci duș, după ce te usuci cu prosopul, șterge și robinetele și bateria de la chiuvetă/cadă cu el. Astfel nu se vor mai depune pete de la apă pe ele și vor rămâne strălucitoare.

    21. Folosește o racletă pe geamurile de la cabina de duș

    p

    Creată special ca să șteargă rapid apa și condensul de pe suprafețele de sticlă, racleta te va ajuta și pentru geamuri de la cabina de duș. După fiecare duș, folosește racleta pe geamurile de la cabină și pe faianță, ca să îndepărtezi apa rămasă și să împiedici acumularea de urme de săpun. Mai bine să previi decât să te chinui ulterior.

    22. Folosește prin rotație două perdele pentru duș

    p

    Adevărul trist despre perdelele pentru duș este că se îmbâcsesc foarte rapid de la umezeală. De aceea ar fi recomandat să cumperi modele care să poată fi spălate la mașină, împreună cu restul hainelor. Ca să ai mereu un set curat, cumpără două bucăți și ține una curată de rezervă în dulap.

    23. Solniță cu bicarbonat de sodiu pentru vasul de toaletă

    p

    Dacă ești în căutarea unei soluții ca să-ți menții vasul de toaletă curat între spălări, atunci o solniță cu bicarbonat de sodiu este o alegere potrivită. Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplăcute și e puțin abraziv. Presară bicarbonat în vasul de toaletă înainte să tragi apa și nu va mai fi nevoie să folosești atât de des peria pentru wc.

    24. Curăță rosturile cu un stilou pentru pete

    p

    Stilourile pentru pete sunt produse de curățenie surprinzător de versatile. Pe lângă faptul că scot petele de pe haine și de pe pantofi, poți folosi un astfel de dispozitiv și pentru curățarea rosturilor de la faianță și gresie. Aplică stiloul pe rosturi și lasă soluția să acționeze pe timpul nopții. Dimineață curăță rosturile cu un burete sau cu o lavetă umedă. Faianța și gresia ta vor avea rosturi curate timp de mai multe zile.

    25. Curăță machiajul de pe haine cu pastă de dinți

    p

    Datorită ingredientelor abrazive blânde, pasta de dinți poate scoate petele de machiaj de pe haine. Acoperă pata cu pastă de dinți, freacă și apoi clătește cu apă fierbinte înainte să bagi haina la mașina de spălat.

    26. Păstrează un borcan cu orez în baie ca să reduci mirosurile neplăcute

    p

    Orezul are o mulțime de utilizări în afara bucătăriei. Fiindcă absoarbe mirosurile neplăcute, poți să-ți faci un odorizant de cameră din orez. Pune într-un borcan două cești de orez și între 10 și 20 de picături din uleiul esențial preferat, apoi amestecă bine. Desfă capacul și acoperă borcanul cu o bucată de pânză fixată cu un elastic. Borcanul cu orez și ulei esențial va absorbi mirosurile neplăcute din baie, dulapuri sau sufragerie și va lăsa o aromă plăcută.

    27. Pliculețe cu gel de siliciu în dulăpiorul pentru medicamente

    p

    Nu arunca pliculețele de siliciu atunci când îți cumperi pantofi, le poți folosi prin casă. Aceste pliculețe sunt menite să absoarbă umezeala și vaporii de apă. Pune câteva pliculețe în dulapul de medicamente din baie ca să ții sub control umiditatea. Astfel medicamentele vor avea o viață mai lungă și lamele de ras nu vor mai rugini. Ai totuși grijă să nu ajungă copiii sau animalele de companie la ele, fiindcă reprezintă pericol de înecare.

    28. Testează rezervorul de la toaletă cu colorant alimentar

    p

    Chiar și o mică scurgere la vasul de toaletă poate să-ți dea bătăi de cap dacă nu o depistezi la timp. Pune câteva picături de colorant alimentar în rezervorul de la toaletă și așteaptă 15 minute. Dacă vezi apă colorată care ajunge în bolul de toaletă fără să tragi apa, atunci tocmai ai detectat o scurgere și poți chema instalatorul.

    29. Folosește șervetele parfumate pentru uscător ca să cureți urmele de săpun

    p

    Dacă folosești șervețele parfumate la uscător, nu le arunca după ce și-au făcut treaba. Umezește cu apă șervețelul folosit și curăță cu el chiuveta, faianța și accesoriile metalice de petele de săpun întărite. Funcționează fiindcă sunt ușor abrazive, în plus lasă și un miros plăcut.

    30. Folosește șervețele pentru uscător ca să cureți petele de ojă dificile

    p

    Înmoaie un șervețel pentru uscător în dizolvant pentru unghii și scoate rapid petele de ojă de pe degete, de pe mese și covor, fără să strici materialele. E bine să ai un pachet de șervețele pentru uscător în baie, ca să le poți folosi ori de câte ori ai nevoie.

    31. Folosește elastice pentru păr ca să usuci pensulele pentru machiaj

    p

    Știai că dacă atârni pensulele pentru machiaj cu capul în jos se usucă mai rapid și în profunzime? Prinde-le cu ajutorul unor elastice pentru păr de bara pentru prosoape. Apa se va scurge din ele, așa că pune un prosop sau o lavetă absorbantă pe podea ca să nu aluneci.

    32. Usucă peria pentru wc sub capacul de toaletă

    p

    Peria pentru wc udă este un mediu propice pentru formarea bacteriilor și a mucegaiului. Chiar dacă o speli cu apă fierbinte și o dezinfectezi, să o pui udă în recipientul ei nu este în regulă. Așa că, după fiecare folosire, pune-o între capac și toaletă și las-o să se usuce, abia apoi o poți pune la locul ei.

    33. Folosește aspiratorul la baza wc-ului

    p

    Să cureți vasul de toaletă este una dintre cele mai neplăcute lucruri casnice, fiindcă la baza lui se strâng pete de detergenți și praf care se întăresc. Așa că înainte să speli vasul, aspiră la baza lui sau șterge-l de praf. Astfel vei avea mai puțin de frecat.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments