CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să cureți covorul cu bicarbonat de sodiu, o soluție eficientă, eco și la îndemână

  Și covorul tău merită câte un refresh din când în când. Mai ales dacă ai ghinionul să-l pătezi din greșeală ori ai un companion blănos, care lasă păr. Știm că există aspiratoare performante, care și spală, și tot felul de soluții pentru curățarea covorului, de la cele comerciale la serviciile de curățare profesioniste, pentru petele mai serioase. Dar poți să cureți covorul cu bicarbonat de sodiu, cu un minimum de efort și de investiție.

  În plus, în felul ăsta ești eco-friendly și nici nu trebuie să ieși din casă după cumpărături, sigur găsești prin bucătărie niște bicarbonat&oțet.

  Cum să cureți covorul cu bicarbonat de sodiu fără frecare

  Metoda asta este eficientă în special pentru petele lăsate de animalele de companie, cum ar fi cele de urină. Nu-ți dorim asta, dar în cazul în care se întâmplă, să fii pregătită. Dar este bună și pentru pete mai ușoare, cum ar fi cele de la ceai sau suc. Nici măcar nu-i nevoie să freci covorul.

  Ai nevoie de: bicarbonat de sodiu, oțet clasic, o farfurie și aspirator.

  Cum cureți petele: pune oțet peste pată, dar cu atenție ca să nu îmbibi covorul până la refuz. Apoi presară o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu peste pata înmuiată cu oțet.

  Atunci când sunt combinate, bicarbonatul și oțetul fac o reacție chimică acidulată, nu trebuie să îți faci griji, este absolut normal. Acoperă apoi zona cu o farfurie și lasă compoziția să acționeze o zi-două, în funcție de profunzimea petei. Farfuria are rolul să protejeze zon,a ca să nu calci peste pată cât acționează soluția. După ce a trecut timpul de acțiune, aspiră zona și bucură-te de covorul fără pete și mirosuri neplăcute.

  Cum să odorizezi covorul cu bicarbonat de sodiu

  Covoarele nu doar că se pătează ușor, dar în timp pot prinde și un miros neplăcut. Chiar dacă îți menții covorul mereu curat, umezeala din casă, fumul de țigară sau aburii de la gătit se îmbibă în țesătură și creează un miros nu tocmai plăcut. Metoda de odorizare a covorului recomandată de cei de la Apartment Therapy este ușor de aplicat și îți va odoriza nu doar covorul, cât și camera.

  Ai nevoie de: bicarbonat de sodiu, uleiuri esențiale aromatice și un bol.

  Cum odorizezi covorul: amestecă într-un bol o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu (poți folosi o cutie de 500 de grame) cu câteva picături din uleiul esențial preferat. Dacă folosești ulei de lavandă, îți protejezi covorul și de molii, fiindcă are efect repelent. Presară compoziția pe întreaga suprafață a covorului și las-o să acționezi timp de 15 minute, după care aspiră bine suprafața. Poți face asta la fiecare curățenie generală, iar covoarele tale vor emana un miros plăcut în cameră.

  Cum cureți petele puternice

  Metoda asta am folosit-o pentru petele de vin roșu pe care nu le-am curățat imediat după ce am scăpat paharul pe jos. Nu este la fel de eco ca cele menționate mai devreme, dar este eficientă pentru petele mai vechi, care au nevoie de un tratament mai puternic.

  Ai nevoie de: o lingură de bicarbonat de sodiu, o treime de pahar de oțet și una de apă, plus o lingură de detergent pentru covoare, un bol și o perie.

  Cum cureți covorul: Amestecă în bol bicarbonatul cu oțetul și așteptă să se oprească procesul de acidulare, după care pune apa și omogenizează compoziția. Apoi adaugă detergentul și amestecă din nou. Înmoaie peria în compoziția creată și freacă pata. Dacă pata este foarte profundă, toarnă puțină compoziție peste ea și las-o să acționeze zece minute înainte să o cureți. După ce ai scos pata și excesul de soluție cu peria, aspiră covorul.

  Sfat: Când faci amestecul nu sta cu fața foarte aproape de bolul în care combini ingredientele fiindcă reacția chimică a substanțelor poate degaja vapori toxici, care nu trebuie inhalați sau să ajungă în contact cu ochii tăi.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să cureți covorul cu bicarbonat de sodiu, o soluție eficientă, eco și l...