Cum cureți canapeaua ca să arate ca nouă cât mai mult timp
publicat pe 08 feb. 2020Curățarea canapelei este un proces destul de complicat, pentru că sunt câteva lucruri pe care nu este indicat să le faci dacă plănuiești să o păstrezi în casă mulți ani de-acum încolo. Stai fără grijă, ne-au spus specialiștii ce și cum.
Ca să nu strici nimic pe parcurs, înainte să te apuci de curățarea canapelei trebuie să afli din ce material este făcută. Dacă încă mai are o etichetă lipită printr-un colț ascuns, de obicei pe spate sau dedesubt, cu atât mai bine. De pe ea vei afla informații prețioase, precum materialul și condițiile de întreținere și spălare.
Dacă nu mai are eticheta, dar nu ai cumpărat-o de prea mult timp, ai șanse să mai găsești modelul cumpărat pe site-ul magazinului. Unii retaileri includ și instrucțiuni de îngrijire în descrierea produsului.
Curățarea canapelei în funcție de materialul tapițeriei
„Fiecare material textil are caracteristici specifice și se comportă diferit”, confirmă Simona Sârbu, owner Cromatique, unde îți poți face pe comandă tot felul de textile, de la perdele, la tapițerii și huse de canapea. Materialele cel mai des folosite pentru tapițerii sunt poliesterul, stofa, catifeaua, pielea naturală și pielea ecologică. „Sunt mai sensibile țesăturile naturale 100%”, spune Simona.
Catifeaua este unul dintre materialele mai capricioase. „Dacă acoperă o piesă de mobilier mai veche, în care a pătruns praful și se va curăța doar local, mai tare se va accentua efectul petei”, explică Simona. Caz în care este recomandat să apelezi la un serviciu de curățare profesional.
Canapelele din poliester se șterg cu o cârpă umedă – atenție, nu îmbibată în apă, pentru că riști ca umezeala să se infiltreze în umplutură. Poți scoate petele ușoare cu cârpă pe care ai aplicat soluție de curățare pentru materiale textile diluată în apă. Iar dacă te confrunți cu pete de ceară, sub nicio formă nu este indicat să le scoți cu hârtie absorbantă și fierul de călcat. Trucul poate fi util pentru alte materiale, însă poliesterul este sensibil la căldură.
Pentru curățarea canapelei din stofă nu se recomandă să folosești acasă detergenți și nici să le freci cu perii abrazive, pentru că pot deteriora materialul. Un truc este să o aspiri des, cam o dată pe săptămână. Odată ce ții praful la distanță, petele vor fi mai simplu de scos, la fel ca în cazul catifelei. Ce nu iese cu o cârpă umedă, ar cam trebui tratat profesional.
Și pentru canapelele din piele naturală există soluții, explică Andra Mocanu, manager Top Mop Cleaning. „Se poate folosi o lavetă curată și o soluție din comerț pentru piele. Important este ca pielea să fie degresată, iar apoi hidratată”, spune ea. Atât timp cât folosești un detergent special, nu ai cum să dai greș, însă ferește-te de orice alt tip de detergenți.
Husele de canapea din lână sau in sunt și ele sensibile la temperatură. „Nu trebuie curățate cu apă caldă. La husele detașabile, putem avea surpriza neplăcută de a constata că au intrat la apă”, explică Simona Sârbu.
Iar pielea ecologică este cea mai rezistentă. O poti șterge cu o cârpă umedă sau cu detergenți ce nu conțin alcool. Este impermeabilă, iar petele în general nu aderă pe ea. Ai grijă doar la temperatură, fiindcă se poate deteriora de la căldură.
Curățarea canapelei cu soluții preparate în casă
Deși o soluție preparată în casă cu bicarbonat de sodiu sau oțet poate face minuni pentru petele de pe mobilier sau electrocasnice, specialiștii nu le recomandă pentru curățarea canapelei. „Este adevărat, soluțiile preparate în casă sunt cele mai la îndemână și accesibile ca preț, dar uneori rezolvă problema, alteori nu”, spune Simona Sârbu.
În plus, poți înrăutăți situația, confirmă Andra Mocanu: „Avem mulți clienți care au folosit detergenți sau bicarbonat și au făcut chiar mai rău. De ce? Pentru că ei șterg, dar în loc să scoată murdăria, mai tare o răspândesc”.
Cât de des ar trebui curățată canapeaua?
Pe canapea petreci o mare parte din timpul în care stai acasă. Fie că te relaxezi la un serial după ce ai venit de la muncă, fie că dormi pe ea (uneori nu doar la prânz) ori chiar mănânci pe ea în fața televizorului, e clar că are parte de multă activitate. Petele nu sunt singurul motiv pentru care e recomandat să o cureți, ci și pentru că acumulează praf, murdărie și bacterii. „Canapeaua trebuie curățată minimum o dată pe an, iar cine are animale de companie sau copii, trebuie să o curețe de câte ori consideră, chiar și de trei ori pe an”, explică Andra.
Pentru curățarea canapelei în profunzime, îți recomandăm să apelezi la un serviciu profesional care folosește aparate speciale. Top Mop Cleaning asigură curățarea ei la domiciliu printr-un aparat cu injecție și extracție.
Cum îți păstrezi canapeaua în stare bună cât mai mult timp
Pe lângă curățarea regulată, trebuie să ai grijă și la pete. „Este foarte important ca petele să fie curățate în primele ore, înainte ca acestea să pătrundă țesătura și eventual să decoloreze”, explică Andra.
Dar dacă vrei să le eviți cu totul, poți proteja canapeaua cu o husă detașabilă, pe care o poți curăța la mașina de spălat. „Există materiale textile fabricate după tehnologia FiberGuard. Sunt special concepute pentru o întreținere facilă și se pot curăța și doar cu o soluție diluată din apă și săpun”, spune Simona Sârbu.
Așa că, dacă vrei să-ți păstrezi canapeaua impecabilă pe termen lung, respectă trei mari reguli. În primul rând, este importantă curățarea canapelei o dată pe an. Apoi, evită soluțiile preparate în casă și, nu în ultimul rând, protejeaz-o cu o husă sau o cuvertură.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum poți să faci curățenie repede, înainte de un eveniment important: 4 pași care te ajută să te mobilizezi rapid
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cele mai bune materiale de cârpe pentru curățenie din ce ai deja prin casă
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.