CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum și cât de des ar trebui să cureți o pilotă groasă

publicat pe 12 ian. 2022

    Pilotele groase și păturile de iarnă au adesea nevoie de mai multă îngrijire decât așternuturile subțiri și cearșafurile. Majoritatea mașinilor de spălat și uscătoarelor de apartament sunt prea mici ca să aibă loc în ele o plapumă, pe care ar fi bine să o duci la curățătorie, dar e posibil să poți acomoda în ele o pilotă.

    Dacă pilota ta groasă poate fi spălată în casă (mai exact, dacă încape în mașina de spălat), uite un ghid de la The Spruce care îți arată pas cu pas cum să o cureți și cum să o îngrijești.

    Cât de des trebuie să cureți o pilotă groasă

    Pilotele groase nu au nevoie de spălari frecvente – o dată de an este de ajuns. Verifică întotdeauna eticheta ei pentru instrucțiunile de curățare. Dacă pilota ta este prea mare pentru mașina de spălat, atunci rămâne varianta să o duci la o curățătorie. Dacă ai o mașină de spălat destul de încăpătoare și mai încap și alte textile la ciclul de spălare, încearcă să speli totuși pilota singură ca să eviți adaosul de scame și ca să se spele și usuce cât mai bine și mai repede.

    Vei avea nevoie pentru procesul de curățare de: mașină de spălat și uscător, o masă mare (opțional), detergent lichid puternic pentru haine, detergent pentru scoaterea petelor pe bază de solvent.

    Cum să cureți o pilotă groasă: instrucțiuni pas cu pas

    instrucțiuni pilotă groasă

    1. Pre-tratează petele

    Întinde pilota groasă pe pat sau pe o masă și verifică să vezi dacă are pete. Folosește un detergent de scos pete pe bază de solvent ca să le tratezi. Dacă nu ai un astfel de detergent, poți încerca cu unul lichid puternic de tipul Tide sau Persil, care conține destule enzime ca să spargă moleculele petei și să fie eliminate.

    Aplică detergentul pentru pete și freacă ușor zona cu degetele (ar fi indicat să folosești mănuși de protecție dacă ai pielea sensibilă) sau cu o perie cu peri moi. Lasă detergentul să acționeze pe pată cel puțin 15 minute înainte să bagi pilota în mașina de spălat.

    2. Selectează temperatura apei și ciclul de spălare

    pilotă groasă mașină
    Spală pilota singură în mașină

    Folosește fie apă rece, fie călduță (setarea de 30 de grade Celsius) și selectează ciclul de spălare pentru haine delicate și sensibile. Folosește mai puțin detergent decât e indicat. Prea mult detergent este greu de scos și poate rămâne spumă în fibrele pilotei.

    Balsamul de rufe lichid poate păta pilotele și păturile. Poți să înlocuiești balsamul cu jumătate de cană de oțet alb la ciclul final de clătire sau poți folosi în uscător un șervețel special pentru haine moi și pentru reducerea electrizării.

    3. Scutură și usucă

    Încearcă să scuturi cât mai bine pilota groasă după ce o scoți din mașina de spălat ca să nu se șifoneze când o bagi la uscător. La uscător ciclul trebuie setat pe temperatura cea mai scăzută. După ce pilota este complet uscată, scoate-o din uscător.

    Aerisirea pilotelor albe afară, când e însorit, le va face mai strălucitoare și va elimina mirosurile neplăcute. Și pilotele colorate pot fi scoase afară la aerisit, dar pune-le la umbră ca să nu se decoloreze în contact cu razele soarelui.

    4. Împăturește pilota groasă

    pilotă groasă împăturită
    Împăturește pilota imediat cum o scoți ca să nu se șifoneze

    Dacă o împăturești sau rulezi după ce o scoți din uscător nu va mai fi nevoie să o calci cu fierul de călcat.

    Cum depozitezi o pilotă groasă și păturile de iarnă

    Depoziteză pilotele groase și păturile de iarnă în plase din bumbac sau în recipiente din plastic cu capac. Dacă e posibil, depozitează-le apoi sub pat, într-un dulap sau într-o altă zonă din casă fără temperaturi oscilante. Evită depozitarea așternuturilor în pod sau în subsol, unde temperatura și umiditatea pot fluctua. Înainte să depozitezi așternuturile de iarnă, spală-le ca să le cureți de uleiurile corporale și murdăria care pot cauza decolorare. Asigură-te că sunt complet uscate înainte să le depozitezi, ca să eviți formarea de mucegai și bacterii.

    Cum repari o pilotă groasă

    Dacă pilota sau pătura are o crăpătură mică sau o gaură, de obicei o poți repara singură. Dacă gaura sau crăpătura este prea mare, du-o la croitorie. Dacă după ce ai cusut-o nu-ți place cum arată, folosește o față de pilotă ca să o acoperi.

    Tratarea petelor de pe pilotă

    Dacă observi că ai ratat o pată – sau una dintre cele tratate nu s-a dus la spălat – poți să o cureți separat. Poți scoate petele de sânge, alte fluide corporale sau de mâncare cu o cantitate mică de o pastă formată din bicarbonat de sodiu și apă. Freacă pasta numai pe pată și folosește o lavetă albă curată ca să ștergi bicarbonatul. Dacă soluția cu bicarbonat nu funcționează, încearcă aceeași metodă cu un amestec din părți egale de oțet alb și apă.

    Trucuri pentru curățarea pilotelor cu pene și păturilor din lână

    Păturile din lână trebuie spălate cu apă rece

    Pene: majoritatea pilotelor și pernelor cu pene pot fi spălate acasă sau la curățătorie. Citește instrucțiunile de pe etichetă înainte să încerci aceste trucuri:

    • Folosește întotdeauna un detergent blând.
    • Usucă la cea mai scăzută temperatură.
    • Folosește bile din lână pentru uscător.

    Lână: atâta timp cât nu folosești apă fierbinte la ciclul de spălare și nu dai uscătorul pe temperatură înaltă, majoritatea păturilor din lână pot fi spălate la mașină. Urmează sfaturile de mai jos pentru cele mai bune rezultate:

    • Spală cu apă rece.
    • Folosește un ciclu de spălare blând.
    • Usucă doar cu aer (fără căldură) în uscător.
    • Adaugă câteva prosoape (de o culoare similară) în uscător ca să absoarbă umezeala și să dureze mai puțin uscarea.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments