Ingrediente la îndemână cu care poți prepara soluții pentru curățarea saltelei de pat
publicat pe 25 oct. 2021Poate că salteaua pe care dormi pare curată, însă, în profunzime ea a scunde praf, bacterii, celule moarte ale pielii, resturi, pete și mirosuri neplăcute care pot face ca somnul tău să nu mai fie așa de odihnitor. De aceea e important să îți cureți salteaua cât mai regulat. Poți să faci acest lucru și cu „ingrediente” comune și practice pe care le găsești în casă, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, detergentul de vase, apa sau oțetul. Hai să îți explicăm ce ai de făcut.
Ne petrecem cam o treime din viață dormind și o saltea bună ne ajută să ne simțim odihniți. E la fel de important ca salteaua să fie curată în profunzime. Într-o saltea se pot regăsi în jur de două milioane de acarieni. Acarienii, acele arahnide minuscule care trăiesc în saltele, covoare și tapițerii, pot să provoace tot felul de alergii dacă vin în contact cu pielea, ochii și nasul.
Acarienii se găsesc cel mai des într-o saltea pentru că aici e mediul propice pentru ei: transpirația umană de pe timpul nopții crește umiditatea mediului, astfel ei se tot dezvoltă, iar celulele moarte ale pielii servesc drept o continuă sursă de hrană. De aceea, e foarte probabil ca în fiecare seară dormi pe o saltea plină de acarieni.
Pe lângă acarieni, pe o saltea se pot găsi pete, mirosuri neplăcute și chiar mucegai. Iar acestea nu pot fi îndepărtarea cu soluții de curățare obișnuite. Mai mult, dacă nu ai curățat salteaua în ultimele șase luni, dacă ai reacții alergice când te culci sau când te trezești sau simți mirosuri neplăcute din saltea, atunci e cazul să treci la curățenie.
Cum cureți salteaua cu soluții de curățat materiale textile
Începe, în primul rând, prin a aspira salteaua pe ambele părți. Înainte de orice operațiune de curățare, datul cu aspiratorul pe saltea va elimina o parte din acarieni, praful, părul, particule de piele sau oricare alte resturi.
Apoi, poți trece efectiv la partea de curățare. Pe eticheta saltelei, producătorul oferă, de regulă, indicații referitoarea la modul de curățare. De aceea, e important să știi că sunt interzise substanțele chimice dure și folosirea soluțiilor lichide pe întreaga suprafață a saltelei. Adică e bine să nu uzi salteaua pentru că multe dintre ele nu sunt făcute să reziste la umiditate.
Poți apela, în acest punct, la soluțiile unei firme specializate de curățenie. Dar dacă vrei să cureți salteaua pe cont propriu ai la dispoziție soluțiile de curățat materiale textile pe care le găsești la magazinele de specialitate.
Ține cont de eticheta saltelei și dozează apa cu soluția de curățat. Te poți folosi de un burete sau de o cârpă curată pentru le înmuia în soluție, ca mai apoi să le storci și să începi să cureți salteaua unde e murdară. Clătește apoi buretele sau cârpa în apă caldă, după care stoarce și atinge ușor zona curățată pentru a șterge restul de soluție. E important să nu folosești înălbitori și să nu usuci salteaua cu uscătorul de păr pentru că astfel o poți deteriora.
Bicarbonatul, apa oxigenată și sarea te ajută să cureți salteaua
Revenind la soluții la îndemână, recomandate și de apartment therapy, bicarbonatul de sodiu e soluția la aproape orice. Dacă vrei, de exemplu, să scoți mirosurile neplăcute de pe saltea, atunci presară cu o sită un strat de bicarbonat de sodiu pe toată suprafața și lasă totul așa timp de câteva ore. Bicarbonatul de sodiu absoarde umiditatea și mirosul saltelei. La final aspiră salteaua.
Apa oxigenată e la fel de utilă pentru curățarea saltelei. O poți folosi pentru a scoate petele persistente sau vechi. Amestecă o parte apă oxigenată cu trei linguri de bicarbonat de sodiu, alături de un strop de detergent lichid de vase. Aplică soluția cu un recipient cu pulverizator pe saltea, iar petele vor dispărea curând. Tot pentru pete poți să folosești zeama de lămâie în combinație cu apă și bicarbonat de sodiu.
Sarea aplicată pe saltea poate să absoarbe umezeala. De aceea, dacă ai un animal de companie care a lăsat pete de urină pe saltea, atunci te poți folosi de sare pentru a le scoate. Aceleași tip de pete pot să fie scoase de pe saltea cu un amestec de oțet și săpun lichid sau oțet cu apă.
Mucegaiul poate să fie îndepărtat de pe saltea cu ajutorul unei soluții obținute din apă călduță și alcool sanitar, soluție pe care o pulverizezi pe toată suprafața, fără să uzi salteaua.
Petele de cafea, suc sau vin pot să fie îndepărate cu o combinație de două părți apă oxigenată și o parte detergent de vase. Aplici soluția, în cantitate mică, prin mișcări delicate, cu ajutorul unei perii de curățare, iar după câteva minute poți îndepărta totul cu o cârpă moale.
Cum prelungești durata de viață a saltelei
Dincolo de curățarea efectivă, durata de viață a unei saltele poate să fie prelungită prin mai multe operațiuni practice:
- dacă salteaua are două fețe, atunci e recomandat ca la șase luni să întorci salteaua. Totodată, ca să fie uzată uniform, răsucește salteaua o dată la trei luni, astfel încât partea de la cap să ajungă la picioare și invers. Un topper e la fel de util pentru că ajută să mențină buna calitate a saltelei;
- protejează salteaua de bacterii și acarieni cu o husă de protecție;
- aspiră salteaua de fiecare dată când schimbi așternuturile. În felul ăsta, praful, acarienii și resturile de piele vor fi înlăturate, iar somnul tău va fi mai odihnitor și sănătos;
- aerisește salteaua ori de câte ori poți, aceasta fiind o metodă naturală de a elimina bacteriile acumulate;
- din când în când apelează și la ajutorul unor servicii de curățare profesioniste.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
3 idei de curățare a petelor de pe saltea, simple și rapide
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.