23 de modele de băi amenajate cu gresie și faianță care demonstrează că ceramica nu s-a demodat încă
publicat pe 14 aug. 2021Am cotrobăit prin proiectele arhitecților și designerilor de la noi și am selectat câteva modele de băi cu gresie și faianță care să te inspire pentru amenajarea ta. De la ceramică alb-negru, la culori saturate și mozaic cu mesaj, hai să vezi ce combinații interesante au reușit să creeze.
Există o mulțime de opțiuni de finisare a băii fără faianță, dar uneori, ceramica e soluția cea mai potrivită. E opțiune mai prietenoasă cu bugetul decât variante precum marmura, terrazzo sau microcimentul și asigură impermeabilitate 100% dacă e montată cum trebuie. În plus, există o varietate mare de culori, texturi și pattern-uri în magazinele de bricolaj, dar și în cele de specialitate, deci ai din ce alege. Dacă ai nevoie doar de puțină inspirație, iată câteva modele de băi amenajate cu gresie și faianță.
1. Albastru electric, gri și accente de galben
Baia de la parter a acestui duplex din București este colorată și la fel de eclectică precum restul locuinței. Echipa 441 Design Studio a amenajat-o cu pete de albastru electric adăugate printr-un mobilier din MDF frezat cu forme geometrice. Ceramica este și ea colorată – faianța metro este gri deschis, iar gresia are un imprimeu cu diferite nuanțe de albastru și galben. Corpurile de iluminat completează paleta cromatică prin accente aurii și turcoaz.
2. Faianță cu aspect de lemn într-o amenajare în stil minimalist
Acest apartament din Constanța se afla în stare de degradare când proprietarii s-au decis să-l renoveze – și au apelat la echipa Pure-Mess Design. Arhitecții au avut mână liberă, iar în baie au creat un decor curat, fără prea multe artificii decorative, dar cu un design primitor. Ca să „încălzească” stilul minimalist ales, au folosit gresie și faianță ce imită lemnul.
3. Gresia și faianța cu model terrazzo contrastează cu tavanul roșu-teracotă
În baia matrimonială, o nuanță vibrantă de roșu teracotă acoperă parțial pereții și tavanul.
Micul lavoar inițial a fost înlocuit de două lavoare pe blat, cu baterii negre încastrate.
Restul suprafețelor au gresie și faianță tip terazzo.
Pentru baia acestui apartament comunist din București, echipa de arhitecți CRAFTR a luat o decizie îndrăzneață: în loc să concentreze culorile în zonele cu ceramică, a vopsit tavanul roșu-teracotă. În rest, au folosit gresie și faianță cu model terazzo într-o nuanță deschisă, ca să contrasteze. Pentru că spațiul a permis, arhitecții au montat un mobilier cu două lavoare și au extins oglinda până în zona vasului de toaletă, pentru ca încăperea să pară și mai mare.
4. Două modele de băi cu gresie și faianță, amenajate în culori neutre
Arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors au creat o amenajare atemporală, ghidată după principiile Feng Shui, pentru acest apartament din zona Parcului Herăstrău din București. Pentru că au păstrat aceeași atmosferă peste tot, cele două modele de băi cu gresie și faianță din casă sunt decorate în nuanțe neutre. Prima are pardoseala placată cu gresie neagră, „temperată” de pereții bej-nisipii. Cealaltă baie este amenajată strict cu finisaje și obiecte albe, însă textura plăcilor ceramice în sine aduce valoare decorativă în spațiu.
5. Mesaje pe pereți și forme geometrice pe podea
Baia acestei vile pe patru niveluri din Cotroceni îți arată cum te poți rezuma la alb, negru și o singură culoare ca să ai o amenajare care iese în evidență. Designerul Hamid Nicola Katrib a folosit un mozaic cu mesaje pe peretele din zona căzii freestanding, iar pentru pardoseală a ales o gresie cu modele geometrice tridimensionale. În zona cu lavoarul a adăugat singura pată de culoare din încăpere: o mască turcoaz care animă amenajarea.
6. Ceramică închisă la culoare într-o baie amenajată în stil industrial
Tot Raluca și Radu Dofin s-au ocupat și de amenajarea acestui penthouse din București, unde stilul industrial este la el acasă. La fel și în baia neagră, amenajată cu accent pe detalii prețioase care îi dau un aer luxos. Ceramica supradimensionată închisă la culoare este specifică stilului industrial, iar alăturarea cu lavoarele din lemn care au costat 1600 euro „încălzește” vizual amenajarea. Detaliile luxoase pomenite sunt luminile care căptușesc oglinzile și conturul tavanului.
7. O baie ca o înghețată de vanilie cu frăguțe
Faianța cu plăci lungi și înguste montată cu model chevron e partea care duce cu ideea la frăguțe din această baie amenajată de Pibo Projects. Are o culoare rozalie care sparge monotonia cromatică din restul încăperii. Iar pentru că proprietarii apartamentului din Cluj-Napoca au gusturi îndrăznețe, designerii au putut vopsi peretele cu oglinda negru, ca să adauge puțin contrast. Gresia montată pe pardoseală, pe cadă și pe peretele cu lavoarul are culoarea vaniliei.
8. O baie amenajată în stil parisian-chic
Cada freestanding are 150x75 de centimetri
Faianța simplă lasă loc gresiei să se afirme
Cum întregul apartament din București e decorat în stil parisian-chic, nici baia nu putea face notă discordantă. Iar dacă te-ai săturat de modele de băi cu gresie și faianță amenajate în stil modern, iată una care sparge tiparul. Arhitecta Denisa Anton a amenajat-o cu ceramică deschisă la culoare, iar pe pardoseală a creat un model asemănător unui mozaic vechi, cu plăci albe și negre dispuse intercalat pe diagonala camerei. Cada freestanding este dotată cu o baterie în stil vintage, aurie, și tot aurii sunt și suportul de hârtie igienică și raftul montat pe perete.
9,10 și 11. Trei modele de băi cu gresie și faianță și placări cu oglindă fumurie
Pentru cele trei băi din apartamentul lui din Cluj-Napoca, arhitectul Victor Mihăilescu și avocata Tania Stanca au ales finisaje ceramice moderne, în nuanțe care să completeze stilul soft industrial din restul casei. Prima este placată cu faianță în culori naturale și oglindă fumurie care dă senzația de spațiu mai mare. A doua are exclusiv faianță neagră, dar au adus și aici oglinda fumurie din aceleași rațiuni. A treia este singura diametral opusă celorlalte modele de băi cu gresie și faianță din casă: lipsește oglinda fumurie, iar finisajele sunt luminoase, deschise la culoare.
11, 13 și 14. Trei modele de băi cu aceeași gresie și faianță, folosite în diferite variații
Pentru amenajarea celor trei băi din această casă de la Iași, designerul Otilia Chitic a folosit aceleași plăci ceramice și finisaje de mobilier. Totuși, fiecare dintre ele are scenografia ei proprie, spune Otilia. Baia de serviciu este singura mai colorată și este un manifest masculin. Baia mare de la etaj este un woman’s vanity, amenajată în nuanțe neutre și elegante, cu faianță marmorată. Iar cea de-a treia baie este baia „neutră” a casei, unde predomină gri-ul și accentele negre ale obiectelor sanitare și corpurilor de iluminat.
15. Roz și ceramică cu model de marmură în baia mezinei familiei
Deși această baie cu faianță roz și gresie cu model de marmură a fost amenajată pentru fetița familiei care locuiește în acest duplex, nu are un design copilăresc sau prea tematic. Cromatica veselă din zona lavoarului și căzii creează un punct de interes și se asortează cu accentele aurii inserate la nivelul oglinzii, robinetului și celorlalte accesorii. Echipa Studio 2.1 a completat decorul cu un semn luminos montat pe perete.
16. Alb, roșu-corai și un pic de turcoaz
Pentru acest apartament amenajat cu scopul de a fi dat spre închiriere prin AirBnB, arhitecta Ada Tache a ales un concept inspirat de un balon de săpun. Baia este colorată într-o nuanță saturată de roșu-corai, și are și un pic de turcoaz. Coraiul l-a ales pentru pereții din duș și din zona lavoar, care sunt placați cu ceramică de la Delta Studio, iar turcoazul e introdus prin oglinda cumpărată de la Karim Rashid, care a costat 800 euro.
17. Două modele de băi cu gresie și faianță complet opuse cromatic
Acest apartament din cartierul bucureștean Aurel Vlaicu are două băi: cea matrimonială și baia de serviciu. Echipa Jooca Studio le-a amenajat în opoziție cromatică. Baia matrimonială are gresie greige și un perete cu faianță hexagonală neagră, luminat de oglindă și o bandă led montată în partea de sus. Baia de serviciu e „îmbrăcată” în ceramică ce imită marmura de sus până jos. Elementul comun stă în cele două măști de lavoar cu fronturi din lemn natur.
18 și 19. Culori și faianță cu aspect de lemn în două băi moderne
Arhitecții de interior Alexandru Dăbuleanu și Diana Tănase de la biroul AITO au combinat textura de lemn cu modelul de marmură și o ceramică verde închis pentru baia matrimonială a acestei case din Ilfov. Poate că pe hârtie pare o combinație improbabilă, dar în realitate, toate elementele sunt în armonie. Faianța verde și cea cu model de lemn se află pe pereți opuși, așa că nu concurează una cu cealaltă. Iar baia de serviciu este asemănătoare, dar mult mai „diluată”. Verdele închis a fost schimbat cu unul ce dă în turcoaz pastelat, lemnul e păstrat prin mobilier, iar gresia are nuanța nisipului.
20. Lemnul „încălzește” ceramica cu model care imită betonul
Duşul încăpător walk-in nu fragmentează vizual baia
Zona de lavoar reia paleta cromatică din living şi bucătărie
Nuanțele de gri domină amenajarea acestui apartament din cartierul Natura Residence, așa că nu-i o surpriză că se regăsesc și în baie. Arhitecta Irina Radu de la iDecorate a adus aici un stil minimalist cu influențe industriale. Gresia și faianța au un model ce imită betonul, iar lemnul blatului pe care stă lavoarul și al rafturilor suspendate „încălzește” atmosfera și o face mai primitoare.
21 și 22. Două modele de băi cu gresie și faianță moderne, ce imită lemnul
Arhitecții Rareș Urzică și Irina Pandele de la Ortigo Design s-au ocupat de amenajarea acestei case de lângă Târgu-Mureș, pentru care au ales nuanțe pastelate și design modern. Băile sunt inspirate din natură, iar indiciul principal este ceramica care imită lemnul din baia mare. În baia mică, lemnul este prezent doar în modelul măștii de lavoar și al raftului încastrat în peretele cu toaleta. În rest, fondul e alb, cu ușoare variații de bej care contribuie la aspectul luminos al încăperilor.
23. Verde pastelat, marmură și accente aurii
Pentru baia acestui apartament dintr-o casă Art Deco din Cluj, designerul de interior Katalin Csíki de la Studio 11 a ales un concept ce face notă discordantă printre alte modele de băi cu gresie și faianță. Cel puțin la nivel cromatic, pentru că ceramica are o nuanță pastelată de verde. A mai folosit și o faianță cu model ce imită marmura, pe care a reintrodus-o în amenajare și prin masca de lavoar, iar ca să le completeze armonios a inserat accente aurii peste tot.
Foto principală: amenajare de designerul de interior Katalin Csíki, Studio 11
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.