Apartamente cu 4 camere

Before&after: de la pereți strâmbi și dezordine, la culori deschise și mobilier multifuncțional

    Un apartament din Vitan a trecut de la o structură comunistă cu mobilier demodat, tapet scorojit și finisaje tipice anilor ‘90, la o amenajare cu mult lemn, spațiu deschis, pereți de accent și mobilier multifuncțional. Tot procesul a durat un an.

    Un cuplu tânăr locuiește în Singapore, dar revine ocazional în București, unde are un apartament cu patru camere. În 2019 a decis că locuința de aici are nevoie de o renovare, așa că a apelat la cei de la Craftr și le-a dat mână liberă.

    Apartamentul cu trei dormitoare are 100 de metri pătrați și e situat în cartierul Vitan din București. În starea inițială avea plafoane joase, pereți strâmbi, camere și ferestre mici.

    Primul pas: decopertarea întregului spațiu

    „Pentru că urma să nu păstrăm nimic din fosta amenajare, am convenit cu beneficiarii ca proiectul să înceapă cu o decopertare integrală a tuturor elementelor și finisajelor, iar abia apoi să gândim conceptul proiectului”, povestește arhitectul Cătălin Sandu.

    Odată ce au eliberat apartamentul, au demontat peretele care despărțea bucătăria de hol și au obținut un spațiu mai amplu și încăpător.

    Pentru că toți pereții erau strâmbi, i-au placat cu gipscarton ca să obțină o planeitate perfectă. Rectificarea și placarea pereților a implicat un cost semnificativ, dar le-a permis să monteze traseele electrice și instalațiile sanitare mult mai rapid și mai simplu. Suprafața utilă pierdută a fost una neglijabilă, în comparație cu avantajele obținute.

    Apoi, unirea bucătăriei cu holul de acces a transformat spațiul într-un loc mai primitor și mai deschis, organizat în jurul insulei, care e o piesă de mobilier multuncțional: insulă de gătit și luat masa, plus mult spațiu de depozitare.

    Finisajele naturale apar în toată amenajarea, prin parchet și mobilier, dar fiecare cameră are o nuanță specifică. În bucătărie au folosit nuanțe deschise de alb și lemn natur, cu pereți verzi către hol. Iar în zona de zi, vopseaua decorativă tip ciment de la Benjamin Moore stabilește un aer industrial.

    Amenajare living cu perete stil ciment - Craft (2)
    Canapelele, fotoliile, scaunele și covoarele sunt de la Moor.

    Biblioteca este metalică, vopsită în negru, cu o structură foarte subțire. E o piesă neutră, creată de Atelier Drag, pe care cărțile și decorațiunile o transformă într-un element prezent în spațiu.

    Pasul doi: culori puternice și personalitate în fiecare cameră

    Culoarea Pantone a anului 2020 e prezentă în dormitor, pe doi dintre pereți și pe interiorul ușii de intrare.

    Albastrul domină și camera copilului, gândită pentru un adolescent, cu zonă de studiu și un colț la fereastră (window seat), pentru întâlnirile cu prietenii.

    Biroul funcționează și pe post de cameră de oaspeți și e cea mai neutră cameră din locuință.

    Pasul trei: mai mult spațiu în cele două băi

    Deși înghesuite, băile inițiale aveau jacuzzi și saună. Ele au dispărut, odată cu restul finisajelor și sanitarelor, iar băile de acum sunt complet transformate.

    Ceramica tip terrazzo, mobilierul cu două lavoare, bateriile negre încastrate și dușul cu scurgere în pardoseală creează o combinație de efect.

    Baie cu vopsea roșu teracotă și terrazzo - Craftr (1)
    Tavanul vopsit compensează vizual spațiul lung și îngust. Lumina și oglinzile au același scop.

    Grupul sanitar e și mai îngust, dar și aici trucurile eficientizează spațiul: finisaje deschise la culoare, obiecte minimaliste și un duș cu scurgere în pardoseală.

    Procesul de proiectare și implementare a durat aproape un an, timp în care proprietarii au ținut legătura cu designerii exclusiv de la distanță, prin fotografii și filmări. Bugetul total al proiectului a fost de 100.000 de euro, iar lucrările de renovare au fost executate de CorpConstruct.

    Foto: Mihai Theodor Sava

    Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa Craftr. Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: de la pereți strâmbi și dezordine, la culori deschise și ...