Case

O familie cu un copil s-a mutat din apartament într-o casă mare și luminoasă, lângă Iași

    Să vezi cum casa ta se ridică văzând cu ochii trebuie să fie un sentiment cu adevărat special. Ne putem doar imagina cât de copleșitor a fost pentru Giorgiana și Bogdan și chiar și pentru fetița lor de patru ani, Eva, să fie martorii întregului proces de construcție a casei lor cu etaj. Mai ales după ani buni de locuit într-un apartament la bloc. Acum urmau să se mute într-o construcție pe pământ în comuna Valea Lupului, undeva la vreo cinci kilometri de Iași.

    Făcuseră prima săpătură a proiectului în septembrie 2019 și lucrau cu un arhitect local căruia îi povestiseră câte ceva despre cum își doreau să arate casa, după ce-și luaseră inspirația de pe internet. Urma să aibă, în total, 210 metri pătrați desfășurați, trei dormitoare, un living cu bucătărie open space, trei băi, un birou, un garaj și un spațiu tehnic.

    Încă nu se apucaseră bine de construcție la casă, că au și solicitat serviciile unui designer

    În octombrie 2019, echipa de muncitori pusese abia placa de pe parter, însă Giorgiana și Bogdan au considerat că e deja momentul să discute și cu un designer, să facă planul amenajării locuinței. Și bine au făcut. Ea, parteneră într-un atelier de fashion design, iar el, directorul de vânzări al unei companii de dezvoltări imobiliare, aveau imagini ușor diferite despre cum trebuia să arate spațiul pe care urmau să-l numească acasă. Așa că au rugat-o pe Otilia Chitic, designer ambiental, să-i ajute cu închegarea unui proiect armonios, unitar, primitor. „Și-au dorit o amenajare curată vizual, un spațiu ușor de întreținut și fără aglomerări de texturi pe pereți”, povestește Otilia.

    Când a început Otilia să coordoneze proiectul, se afla în faza la roșu. Deja identificase câteva minusuri în planul inițial, mai precis câteva funcționalități pe care arhitectul nu le luase în considerare. „Am putut interveni la timp pentru a mări ferestrele la băi, de exemplu, și a mai adăuga o baie dormitorului matrimonial pe care arhitectul nu o prevăzuse”, explică designerul. A mai fost nevoie și de o zonă specială pentru mașinile de spălat și uscat, căreia Otilia i-a găsit locul la parter.

    Proprietarii s-au temut că open space-ul imens va arăta „ca o hală”

    Acolo se află o zonă open space de 65 metri pătrați. Integrează o bucătărie generoasă, luminoasă, cu insulă pentru gătit și chiar luat micul dejun. Aici e și zona de laundry, camuflată în corpuri ce nu trădează deloc mașinăriile ce se află înăuntru. „Mașinile de spălat și uscat, coșul de rufe, cât și un dulap pentru produse de curățat, găleată și mop sunt subtil ascunse la vedere”, explică designerul.

    Tot la parter este și o zonă de dining încăpătoare, cu o masă de opt persoane de la Urban Woods, care „satisface atât nevoile de socializare, cât și necesitatea de a completa cu un material natural și sincer marmura verde de pe insula din bucătărie”, argumentează Otilia.

    Iar diningul continuă cu un living însorit prin culoarea tapițeriei canapelei și celelalte decorațiuni. Dimensiunea atât de largă a open space-ului i-a îngrijorat pe Giorgiana și Bogdan la început. „E un spațiu foarte mare pentru cineva care se mută de la apartament, de aceea proprietarii au avut inițial teama că va fi «ca o hală»”, povestește designerul. Însă a reușit să îmbine elemente decorative cu unele funcționale în așa fel încât să obțină un spațiu primitor și cald. Lemnul expus, nuanțele neutre cu subton cald, picturile semnate de artista Alexandra Floarea contracarează aspectul „rece” al ceramicii de pe jos și dau spațiului un ambient confortabil.

    O contribuție importantă la atmosfera cozy  din casa din Iași o are și lumina naturală, care pătrunde din plin la parter. Iar fereastra mare din living a fost o provocare pentru Otilia, căci producătorul ar fi vrut să o împartă în trei din motive tehnice și de transport. Așa că a fost nevoie de muncă de convingere să obțină suprafața vitrată neîntreruptă ce dă senzația de perete din sticlă.

    O altă zonă în care detaliile tehnice au ridicat oarecare probleme a fost cea a scării ce face legătura parterului cu etajul. „A fost necesar să aducem o firmă din Suceava, Creativ Lemn, pentru a proiecta scara așa cum ne-am dorit”, povestește designerul. Căci și-a dorit ca treptele să fie tăiate la 45 grade și riflajul cu neonul flexibil să fie integrat, iar neonul flexibil nu era încă prea popular în piață. Însă Otilia a reușit să pună toată piesele laolaltă, iar la final, când scara a fost gata, a pus pe perete în holul de la etaj și un portret al Evei realizat de artistul Titus Ivan, în jurul căreia a fost gândită întreaga amenajare a încăperii încă de la început.

    Trei băi și toate cu aceleași plăci ceramice, dar altă „scenografie”

    „Deși s-au folosit aceleași plăci ceramice și finisaje de mobilier, băile au scenografia lor proprie”, descrie designerul. De exemplu, baia de serviciu este singura încăpere care are culoare pe pereți și este un manifest masculin, spune Otilia. Asta pentru că Bogdan și-a dorit acolo un urinoar, un element neobișnuit în baia unei amenajări de locuință. Ceea ce i-a dat designerului ideea să amenajeze întregul spațiu ca pe un man’s vanity.

    Însă și Giorgiana a primit propriul ei woman’s vanity, în baia mare de la etaj. E amenajată în nuanțe neutre, dar elegante, cu faianță marmorată, o oglindă în formă de semilună cu iluminat integrat și, pe lângă zona de duș walk-in ușor accesibilă, o cadă freestanding. Iar la chiuvetă, Otilia a creat un loc special și pentru Eva, pentru a se putea urca să ajungă la înălțimea lavoarului.

    Cea de-a treia baie este cea alipită dormitorului matrimonial și nu a fost inițial prevăzută în proiectul arhitectului. „Are un ambient neutru, în care formele rotunde se completează cu nuanțele de gri și transparența peretelui din sticlă”, o descrie designerul.

    Peretele de riflaj din dormitorul matrimonial este multifuncțional

    Ca să obțină spațiu pentru realizarea băii, Otilia a împărțit dressingul din planul inițial și a realizat un perete din riflaj în spatele patului care să recreeze spațiul generos pentru haine prevăzut, înainte, în încăperea alăturată. Iar pe lângă separarea zonei de dormit de cea de dressing, peretele din riflaj mai are o funcționalitate: este gândit astfel încât, privit din față, să ascundă de privire depozitările hainelor, dar fără să blocheze lumina naturală intrată pe fereastră.

    Tranziția de la apartament la o casă de lângă Iași a fost dificilă pentru Eva

    Iar dormitorul fetiței este în continuă evoluție, însă designerul i-a pus bazele astfel încât spațiul să fie prietenos și îmbietor pentru Eva, căreia i s-a părut dificilă tranziția de la casa lor de la bloc, la noua casă. „Dezvoltase o antipatie față de ideea de mutat în casă nouă prin prisma faptului că o asocia cu drumurile pe șantierul casei, în showroomuri și cu tot felul de discuții la care asista alături de părinți”, povestește Otilia, care a absolvit și o facultate de psihologie și a făcut tot posibilul să se asigure că Eva este fericită în noua locuință.

    „Am avut emoții crezând că fetița va asocia experiențele neplăcute cu noul habitat, astfel că ea a fost testul final pentru mine să știu că este un proiect pe deplin reușit”, spune designerul. Însă în decembrie 2020, după aproximativ un an și patru luni de muncă, când familia s-a mutat, Eva a fost atât de bucuroasă de noua casă încât i-a devenit ghid când vine cineva în vizită. Iar satisfacția Otiliei a fost atât de mare încât, la final, a numit proiectul „Casa cu Bucurie”.

    Tips&tricks de la Otilia Chitic:

    • Acordă încă de la început atenție și achiziționează în paralel elementele de bine, obiectele decorative, micile bucurii care fac casa acasă. La finalul proiectului, când tensiunile sunt la maximum, vei descoperi că ai uitat de ele și nu mai ai energie sau bani. Vei simți casa neterminată și nimic nu se compară cu plăcerea de a le adăuga ambientului final. E momentul în care lași tot stresul în spate și începi să te simți acasă.
    • Împarte lumina pe două mari categorii: ambientală și funcțională. Calibrarea puterii și a căldurii degajate sunt aspecte vitale în orice spațiu. Acordă-i importanța cuvenită și cumpără corpurile de iluminat atunci când le găsești. Altfel, la sfârșit descoperi că nu sunt pe stoc, că s-au schimbat prețurile, că nu dau lumina de care ai nevoie etc. și fugi să cumperi din showroom-urile locale, unde iei ce pică la îndemână și nu ce ai nevoie.
    • Ține cont de toți membrii casei, indiferent cât de mici sunt. Fă copiii să se simtă în lumea lor și nu doar a adulților, adaptând mobilierul de baie astfel încât să poată fi folosit cu încredere și ușurință de cei mici.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Otilia Chitic.

    Foto: Andrei Ignia

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...