Proiecte

Doi arhitecți au făcut combinații de texturi și culori la care nu te-ai fi așteptat, într-o casă din Ilfov

publicat pe 04 iun. 2021

    Deși ne bucurăm de culori în viața de zi cu zi și le simțim din plin efectul energizant, atunci când vine vorba de o amenajare de interior, parcă avem o reținere în a le folosi. O casă din Ilfov e dovada că poți înălța, lărgi sau îngusta un spațiu, că îl poți tempera sau dinamiza folosind combinații de culori și texturi la care nu te-ai fi așteptat.

    Clădirea se află în ansamblul Primăverii Park din Tunari, județul Ilfov, și are 120 de metri pătrați, dispuși pe două niveluri. Proprietarii, un cuplu tânăr cu un labrador, au cumpărat-o în 2019, gata finisată (la alb). Le-a plăcut faptul că încăperile erau generoase și compartimentarea potrivită nevoilor lor.

    Cei doi știau că își doresc un interior cu nuanțe cât mai energice, și un design contemporan, iar ca să nu dea greș în combinarea lor, au apelat pentru amenajare la arhitecții de interior Alexandru Dăbuleanu și Diana Tănase de la biroul bucureștean AITO.

    Accente fusion și mobilier 100% pe comandă

    Designul de interior a pornit de la cromatica și texturile din bucătărie: nuanțe văratice de bleu ciel pentru mobilier și galben solar pentru sticla dintre corpurile suspendate și blat. Arhitecții au desenat un mobilier cu multe frezări, cu o insulă rotunjită ce folosește și ca loc de luat masa.

    În toată amenajarea, au combinat materiale, texturi și culori, astfel încât să creeze o imagine de ansamblu grafică și colorată. Au vrut o amenajare contemporană, cu forme rotunjite, fluide, detalii elegante și personalitate.

    Bucătăria și livingul formează un open space: cuplul și-a dorit ca cele două zone să comunice ușor între ele, de aceea arhitecții au ales o insulă joasă în locul uneia înalte, care ar fi obturat pe verticală spațiul.

    Pardoseala din travertin menține nota văratică a decorului. „La bază, stilul folosit de noi este unul contemporan, dar am creat un fusion prin accentele elegante: tipul de frezări folosite pentru fronturile mobilierului, auriul folosit la mânere, plintă, corpuri de iluminat și culorile foarte energice”, explică Alexandru Dăbuleanu.

    Riflaj casa scarii - AITO
    Pe casa scării către etaj, au folosit elementele verticale din lemn (riflaje) ca balustradă de protecție pentru treptele din lemn. Văzute dinspre living, ele sunt un fundal elegant pentru insulă.

    Bleu, verde și accente aurii în zona de noapte

    La etaj erau inițial trei dormitoare, un hol și două băi. Arhitecții au reconfigurat această zonă și au transformat-o într-un dormitor matrimonial din care se intră într-un dressing generos, cu acces către baia matrimonială. Și aici, contrastele de culori și materiale, alături de oglinzile aplicate pe suprafețe mari, creează un design contemporan și de efect.

     

    Cele două băi de la etaj mențin ideea de contraste obținute prin culorile fronturilor de mobilier făcute de același furnizor. Nici de aici nu lipsesc detaliile elegante și frezările originale. În baia pentru oaspeți, accentul este o nuanță de bleu deschis, folosită pentru mobilier și corpul de iluminat. Alături de fronturile din lemn natur și pardoseala de travertin, creează o stare de vacanță.

    Amenajarea a durat trei luni și a costat 50.000 de euro. Mobilierul pe comandă, mobilierul fix, perdelele, scaunele, covoarele și corpurile de iluminat au reprezentat aproximativ 60% din investiție, finisajele 20%, iar manopera 20%. Cel mai mult a costat mobilierul pe comandă din zona de dressing și bucătărie.

    Tips&Tricks cu arhitectul de interior Alexandru Dăbuleanu

    Nu îți fie frică să folosești culori:

    Am observat că există o „frică” a clientului în a folosi culori sau texturi, chiar dacă în mod normal se bucură de ele în alte amenajări sau în contextul vestimentației și nu numai. În acest caz, nu am avut această problemă, dar cred că, în general, oamenii nu ar trebui să aibă o teamă în ceea ce privește culorile. Poate nu se pricep în a le combina, dar noi, arhitecții de interior, avem și această misiune, așa că arătați-i și spuneți-i arhitectului ce culori vă plac, fără a încerca să le potriviți mental în amenajarea voastră: el/ea va reuși să le îmbine armonios, astfel încât amenajarea finală să transmită emoțiile/ stările de care doriți să fiți înconjurați în locuința voastră.

    Ce pot face culorile și texturile:

    Culorile și texturile pot aduce un echilibru în orice încăpere: ele pot crea senzația de înălțime, lărgire, îngustare, pot dinamiza sau tempera atmosfera. În principiu, culorile transmit emoții, iar arhitectul vă poate îndruma astfel încât să creați spațiul potrivit pentru fiecare personalitate.

    Foto: Sabin Prodan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments