DESIGN INTERIOR

7 întrebări și răspunsuri despre microciment, finisajul care nu pare ca se va demoda vreodată

    Microcimentul, un mortar hidraulic pe care îl montezi ca finisaj pe pereți sau podea. Sună ciudat să ai mortar în loc de parchet sau gresie și faianță? Nu e, căci finisajul cu microciment are o estetică aparte. Și te poți juca cu diferite texturi sau nuanțe, în funcție de cameră și atmosferă. 

    Trecem prin câteva întrebări de bază despre microciment, de la ce este până la cum se montează, iar Gianni Zuccolo, creatorul IdeaDecor.ro şi artizan cu 30 de ani de experienţă în arta finisajelor decorative, răspunde și vine cu recomandări. 

    1. Ce este microcimentul?

    microciment. sursa foto: Pinterest
    Microcimentul este un material compozit ce poate îmbrăca aproape orice tip de suprafaţă

    Acest finisaj are la bază o compoziţie de elemente, dintre care cel dominant este de obicei cimentul alb, conform creatorului IdeaDecor.ro. Ingredientul principal se amestecă treptat cu diferite răşini, pigmenţi şi aditivi, iar rezultatul constă într-un strat subţire de microciment, de obicei de 3-7 milimetri. 

    Rezistent dar flexibil, se aplică atât pe pardoseală, cât şi pe pereţi sau în exteriorul casei. Compoziţia sa poate varia, în funcţie de condiţiile de temperatură şi umiditate la care urmează a fi supus sau raportat la traficul încăperii.

    2. Câte tipuri de microciment există?

    Diferențele dintre tipurile de microciment nu sunt atât de spectaculoase ca la alte tipuri de finisaje, cum ar fi marmura și variatele ei modele de culori și venaturi. Dar în funcţie de textură, poţi alege între microciment fin, mediu şi rustic. Pentru un look minimalist şi delicat, orientează-te către formula fină. Pentru un stil industrial, în care domină aspectul nefinisat, e potrivită varianta medie. Iar dacă te atrag texturile aspre, în relief, mergi pe rustic.

    Ai de ales între finisaje poliuretanice antialunecare mate, satinate sau lucioase. În funcţie de furnizor, culorile pot varia: gri, cenuşiu, alb, albastru, verde sau bej, acestea sunt doar câteva dintre variantele pe care le regăseşti în paletarele producătorilor. Cea mai populară alegere rămâne însă cea gri.

    3. Care sunt avantajele și dezavantajele?

    microciment. sursa foto: Shutterstock
    Lipsa rosturilor este unul dintre principalele avantaje ale materialului

    Avantaje

    Pe scurt, îl poți monta oriunde, ăsta e avantajul principal. Dacă vrei să înlocuiești gresia și faianța din bucătărie, poți monta microcimentul direct peste ele. Îl poți monta și peste lemn, beton, metal, rigips sau plastic dur. 

    Alt avantaj e că „se poate aplica fără întrerupere, fără rosturi”, spune Gianni. Asta permite o unitate vizuală pe care doar răşina epoxidică o mai poate echivala. 

    Apoi, asigură și impermeabilitate datorită straturilor de etanşare. Nu este deloc alunecos şi nu necesită îngrijiri speciale. Poate fi folosit în combinaţie cu încălzirea în pardoseală, este rezistent la uzură şi poate fi aplicat pe suprafeţe neregulate.

    Dezavantaje

    Procesul de montare e unul care necesită mai mult decât cunoștințele generale despre finisaje, durează și ai nevoie de cineva cu multă experiență, ca să-l monteze în condițiile și la calitatea dorite.

    Are nevoie și de îngrijire specială. „Într-o zonă cu trafic intens, cum ar fi un restaurant sau magazin, intervenim cu un strat de răşină suplimentar la doi-trei ani”, recomandă Gianni Zuccolo. Altfel, aspectul finisajului se deteriorează şi apar pete. 

    6. Cum se montează?

    „Dacă există deja un finisaj, întâi polizezi gresia sau faianţa pentru a deschide porii şi a regla aderenţa cu alte produse. Apoi folosești o amorsă, de obicei amorsa epoxidică cu praf de cuarţ. După amorsă, aplici primul strat de microciment cu granulaţie mare, mai groasă, şi apoi două straturi de granulaţie mai fină sau un singur strat de granulaţie medie. Depinde de efectul final dorit”, explică artizanul.

    Umiditatea din cameră ar trebui să fie superioară la 0.4, iar temperatura nu mai mică de 0 grade Celsius sau mai mare de 40 de grade Celsius. O astfel de lucrare durează aproximativ şase ore, în funcţie de condiţiile de lucru şi dimensiunea suprafeţei acoperite. Apoi aștepți în jur de o săptămână ca să poți păși pe pardoseală. 

    7. Cum se îngrijeşte?

    Foloseşte apă şi un produs neutru de curăţenie, fără substanţe agresive. Poţi cumpăra unul dedicat pardoselilor din gresie, sau chiar şi celor din lemn. Pentru un plus de eleganţă, dizolvă în apă ceară de lustruire şi aplică amestecul periodic pentru înnoirea luciului. 

    Nu curăța podeaua cu detergenţi puternici, pentru că este tratată cu un strat de răşină poliuretanică ce poate reacţiona la substanţele chimice abrazive. Iar dacă aşezi masa sau scaunele direct pe microciment, aplică protecţie pe picioarele lor ca să nu zgârii.

    Foto principală: Lovedeco, tur de casă video Ioana Vasîi

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tamas Teo
    3 years ago

    Foarte frumos articolul si util. Printre Usor de aplicat (chiar si deasupra gresiei si faiantei), se aplica foarte bine pe beton si sape, rezistenta excelenta la zgarieturi, rezistent la apa, poate fi colorat intr-o varietate de nuante. 

    Simona
    Simona
    2 years ago

    Salut! Oare daca la un moment dat decizi sa pui totusi faianta/gresie, se poate pune peste acest microciment?

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    7 întrebări și răspunsuri despre microciment, finisajul care nu pare ca se v...