Before&after: un cuplu și-a renovat complet apartamentul cu două camere din Ploiești cu 32.000 euro
publicat pe 01 apr. 2021Cam 10 ani de locuit într-un spațiu parcă blocat în trecut și o carantină care ne-a închis pe toți în case. De atât a fost nevoie pentru ca un cuplu să ia lucrurile în propriile mâini și să renoveze apartamentul din Ploiești din temelie.
„Amânasem deja prea mult”, spune Ionuț Toma. Cumpărase apartamentul în 2010 și de atunci arăta mai mult sau mai puțin la fel. Nu era insalubru sau de nelocuit, însă era aglomerat cu prea multă mobilă masivă veche și câteva obiecte noi aduse de el și soția lui în spațiu, dar care nu se potriveau cu nimic. Baia era și ea placată cu finisaje din anii `90. Pe hol, toți pereții erau decorați cu calciu folosit pentru textură pe vremuri, iar ușile erau aceleași de pe vremea comunismului. „Apartamentul era aproape la fel ca atunci când a fost construit blocul”, explică el.
La scurt timp după carantina din 2020, în luna iulie, Ionuț și soția lui au decis să nu mai aștepte și să înceapă renovarea. A fost nevoie să radă tot din apartamentul cu două camere și 60 metri pătrați și să „sape” până la instalația electrică. Au schimbat-o cu totul, căci era din aluminiu, au curățat și îndreptat pereții, au închis balconul, au turnat șapă și au montat parchet și gresie pe pardoseala din ciment inițial acoperită cu linoleum și mochetă.
Toată amenajarea este în alb și negru, de asta au numit-o „Yin și Yang”
„În ciuda celor enumerate mai sus, l-am cumpărat pentru că este luminos, spațios pentru un apartament cu două camere, are o poziție foarte bună, parcare generoasă și priveliște frumoasă de la balcon”, spune Ionuț. Și asta au și vrut să valorifice în amenajarea monocromatică pe care au gândit-o. Așa că s-au mutat în chirie și au început lucrările.
„Ne-am propus ca în momentul în care vom reveni în apartament, totul să fie nou și să nu lipsească nimic. Practic am început să ne construim visul.”
Investiția totală a ajuns la final la aproximativ 32.000 euro, ceea ce nu s-a potrivit neapărat cu estimările lor de la început. „Pe parcursul renovării, la aproape 90% din servicii și produse am fost nevoit să depășesc bugetul inițial estimat”, își amintește Ionuț. De exemplu, ușa de la intrare a costat 1.300 euro pentru că și-au dorit una antiefracție pe care să o poată personaliza astfel încât să fie neagră la exterior și albă la interior.
Un perete negru pentru aproape fiecare încăpere
Livingul, dormitorul și baia au toate câte un perete negru, iar celelalte camere nu fac nici ele notă discordantă de la contrastul alb-negru. Însă livingul e preferatul proprietarilor, cu fotoliul cu recliner și lampadarul care a fost, mai mult sau mai puțin, un proiect DIY. Ionuț și soția lui își doreau ca toate corpurile de iluminat din casă să fie din aceeași colecție.
Dar pentru că nu au găsit niciun set complet cu lampadar, s-au văzut nevoiți să improvizeze. „În consecință, am căutat un lampadar din metal negru și cu același sistem de prindere boluri (ca la celelalte corpuri de iluminat, n.r.); am mai cumpărat un corp cu trei boluri din colecția de bază și am montat bolurile albe pe lampadarul negru”, explică Ionuț. Și așa au reușit să completeze setul.
Și-au proiectat mobila singuri, în Photoshop
Toată mobila a fost realizată la comandă, în tot apartamentul, după schițele lor. „Am proiectat-o singuri în Photoshop în funcție de necesitățile noastre”, spune el. Așa că nu doar corpurile de iluminat sunt coordonate ca design.
Dormitorul integrează și el un perete negru, pentru care au ales noptiere cu blat contrastant. Parchetul din toată casa este gri deschis, așa că podeaua creează un alt contrast cu pereții. Și pe alocuri au inserat câteva accente roșii, ca să spargă monocromia. Iar tot în dormitor a încăput și o zonă cu masă de machiaj.
Finisajele roz din baie au fost înlocuite cu unele negre și albe, așa că nici aici nu lipsește peretele negru. El contrastează cu obiectele sanitare albe și alte detalii alese de cuplu în amenajare.
Bucătăria este, pe lângă hol, cealaltă încăpere în care albul domină cel mai mult. L-au ales și pentru pereți, și pentru mobilă și au inserat și aici câteva accente roșii.
Iar balconul a devenit un loc numai bun pentru relaxare după ce l-au închis. Au adus acolo și extra spațiu de depozitare, sub forma unui dressing cu fronturi albe, și două scaune înalte de bar de la IKEA, la fix pentru admirat priveliștea din jur.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Modern, Minimalist.
Inspirație: Canale de Youtube, Pinterest, website-uri de design interior.
Ce spun prietenii: „Ca din reviste”, „Visuri la cheie”, „Cu stil”, „Călduroasă și primitoare în ciuda cromaticii”, „Vă reprezintă”.
Cel mai mare răsfăț: Au fost mai multe produse pentru care nu aș fi crezut la început că voi depăși bugetul de 2-3-4-5 ori. Ușa de la intrare de exemplu. Canapeaua extensibilă și fotoliul cu recliner din piele au depășit de asemenea bugetul, însă am știut că le voi cumpăra din secunda în care m-am așezat pe fotoliu în showroom.
Dacă ar fi să-ți descrii casa în câteva cuvinte: Reprezentativă, modernă, funcțională, minimalistă.
Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Este importantă partea de documentare: stiluri de design, produse atractive, calitatative și funcționale, sfaturi de la specialiști (meseriași, arhitecți, designeri de interior). Însă cel mai important este să valorifici toată documentarea raportându-te la tine. Ce consideri tu că este mai funcțional. Ce îți place ție. Ce te reprezintă.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
un nou design precum un cavou. cu putina imaginatie puteau face din vechiul aranjament ( inclusiv biblioteca si toate celelealte elemente) un design de casa cu aer vintage asa…
Bună ziua. Nu și-au dorit un design vintage, ci cel pe care îl vedeți.
nu ințeleg. un apartament în Ploiești este relativ ieftin(pînî în 30000 de EURO) față de capitală. de ce aș băga 32000 de EURO într-o renovare?
Așa au crezut de cuviință proprietarii acestui apartament. Dumneavoastră nu trebuie să faceți la fel dacă nu vreți 🙂 doar să vă inspirați din amenajarea lor și celelalte prezentate în secțiunile Proiecte de amenajare și Tururi de case.
Linia este moderna dar negrul nu mi se pare potrivit pt a.l avea in fata ochilor mereu…Da o nota rece sa nu spun morbida casei.Exista atatea culori calde care dau frumusete si unicitate casei. Cu banii investiti in decoratiuni isi puteau lua apartament cu 4 camere in nord.Si le mai si ramaneau 7-8000 euro pt renovare.Pacat!