Marmură în amenajare: cum o alegi, unde o folosești și cum o îngrijești
publicat pe 12 mai 2020Marmura e un finisaj care folosit în cantități mici îmbogățește nemaipomenit o amenajare. Dar care sunt pașii pe care e nevoie să îi urmezi înainte să cumperi plăci de marmură, cum îngrijești tipul ăsta de finisaj și mai ales, cum poți estima prețul? Avem răspuns pentru tot.
Pe cât de spectaculoasă e marmura, pe atât de pretențioasă. Ca să înțelegi câteva din secretele din spatele folosirii ei în amenajarea casei tale, am apelat la specialiști.
Pasul unu: cum calculezi prețul
Plăcile de marmură se vând în format mare aşa că trebuie să-ţi calculezi preţul nu în funcţie de suprafaţa pe care o ai tu de acoperit, ci în funcţie de numărul plăcilor de care ai nevoie şi de dimensiunile necesare pentru a creea un efect de continuitate a modelului, fără fragmentare.
Ca să îți faci o idee, o placă de marmură poate avea doi sau trei centimetri grosime, o lungime de 250-290 centimetri, o lăţime 110-160 centimetri şi o greutate de 50 kg/metrul pătrat.
Pasul doi: după ce criterii o alegi și atenție la dimensiuni
Prima recomandare a arhitectului de interior Raluca Pavel de la Four Design Studio este să plănuiești atât de bine amenajarea înainte să te apuci de șantier, încât să nu existe niciun dubiu că marmura se integrează natural printre celelalte elemente. Spre exemplu, adăugarea unor plăci de marmură pe un perete din living, în care decorezi cu accesorii metalice aurii, cu scaune din catifea, cu profile decorative pe pereţi şi cu mobilier în linii clasice, poate fi o idee foarte inspirată.
Apoi e important să nu faci exces. „O poţi folosi oriunde. Poţi placa o podea sau un perete în living, o poţi avea pe blatul sau pe contrablatul de bucătărie, pe scările interioare, într-o bucătărie de vară afară, în dreptul piscinei. Chiar și în dormitor, dacă ne gândim la o casă mediteraneană”, enumeră designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful. Dar pe o suprafață largă poate avea un efect copleșitor. Nu-ți îmbrăca întreaga casă în plăci de marmură așa cum faci cu o vopsea lavabilă, ci rezumă-te la o singură porțiune sau maximum două.
Pasul trei: fă strategia de culoare și urmărește venatura
E esențial să pornești la cumpărături cu o strategie cromatică bine pusă la punct. Stabilește întâi culorile pe care le folosești în proiectul amenajării, gândește-te la la decorațiunile în care vei declina aceste culori și abia apoi alege nuanța de marmură. Așa procedează arhitectul de interior Raluca Pavel și te sfătuiește să faci la fel.
Arhitectul de interior Cristina Micu aduce aminte că venatura plăcilor este extrem de importantă. Atunci când cumperi plăci de marmură, trebuie să ştii dacă vei amplasa placa vertical sau orizontal. “Întotdeauna sunt foarte atentă la venatura marmurei. În funcţie de proiectul în care îmi doresc să o integrez, mă orientez către marmură cu venatură mai simplă sau mai încărcată. Chiar am un proiect în curs la care am folosit marmură Carrara în spaţiul bucătăriei, şi anume zona blatului de lucru la mobilier si insulă, iar pe perete am folosit o marmură neagră, Nero Marquina, cu o venatură specială, care să se încadreze în proiect la dimensiunile cerute”, explică ea.
Pasul patru: cum o îngrijești corespunzător
Marmura este un material mai moale decât alte pietre naturale, are o suprafață poroasă și asta o face susceptibilă la colorare, pătare şi deterioare. E recomandat să nu folosești substanțe acide dacă o ai ca finisaj în zona de contrablat, de exemplu, punctează Raluca Pavel.
Apoi, dacă montezi în baie, e nevoie să îi aplici un tratament special. Găsești impermeabilizant sub formă de spray pe care îl folosești pe marmura curățată foarte bine în prealabil. Își face efectul rapid și e indicat să repeți procesul atunci când e nevoie.
Sperăm că ţi-ai clarificat incertitudinile legate de plăci de marmură şi că îţi va fi mai uşor să alegi produsul potrivit. Succes!
-
DESIGN INTERIOR
După ce criterii și cu ce poți să separi livingul de bucătărie într-un open space
-
LIFE
Câteva sfaturi bune de la părinți și bunici: ce să faci, dar mai ales ce să nu faci la tine acasă
-
DESIGN INTERIOR
Covor vs. mochetă: 4 designeri îți spun cu ce avantaje şi dezavantaje vine fiecare variantă
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.