viewcatchers
PROIECTE DE AMENAJARE

Cum arată o casă cu două etaje amenajată în doar cinci luni în timpul pandemiei, într-un stil soft industrial

publicat pe 27 iun. 2021

    La început de 2020, când lumea a fost întoarsă cu susul în jos de pandemie, o familie din Cluj-Napoca a reușit să se mute în casa visurilor ei. În cinci luni de lucru și cu un buget generos de 110.000 euro, echipa de la By Concepto Mobili a terminat amenajarea casei cu parter plus două etaje, în stil soft industrial.

    Proprietarii – arhitectul Victor Mihăilescu şi avocata Tania Stanca – au ştiut ce-şi doresc de la nouă locuinţă. Un spaţiu aerisit şi călduros, care să le reflecte stilul de viaţă dinamic, pasiunea pentru sport şi dragostea pentru natură. Pornind de la aceste dorinţe, studioul By Concepto Mobili a realizat o amenajare în stil soft industrial încălzită de lemnul în nuanţe tabac şi culori calde inspirate din natură.

    Spații gândite unitar

    Parterul cuprinde zona de zi, zona de dining și bucătăria, toate combinate într-un open space generos, funcțional și ergonomic. Corpurile de mobilă au fost gândite pentru a fi cât mai eficiente și ajută la menținerea atmosferei aerisite.

    Bucătăria în formă de L a permis optmizarea spaţiului de gătit şi de luat masa. Electrocasnicele şi spaţiile de depozitare sunt concentrate în coloanele desfăşurate pe latura scurtă a spaţiului, ceea ce permite ca restul bucătăriei să se desfăşoare sub nivelul ochiului. Lipsa corpurilor suspendate de pe latura lungă a bucătăriei – cu excepţia corpului negru pentru hotă – a permis placarea backsplash-ului cu sticlă securizată.

    Picioarele de la insula de bucătărie sunt placate cu oglindă fumurie în nuanța cappuccino şi creează efectul de floating island. Iar lateralele mobilei de bucătărie – care de mult ori sunt un spații moarte dacă sunt lăsate descoperite – sunt transformate în poliţe. Capătul interior al insulei are rol de bar de vinuri.

    stil soft industrial © viewcatchers-8
    Insula de bucătărie cu picior aproape invizibil.

    Cubul de la intrare e îmbrăcat în stejar și ascunde baia și dressing-ul. Și ca să continue unitar, echipa a hotărât să îmbrace și ușile filomuro în același finisaj. Astfel de mici trucuri vizuale şi detaliile discrete ajută la crearea unui spaţiu deschis, luminos şi călduros. Volumetria simplă a mobilierului realizat din MDF vopsit este pus în valoare prin mânerele frezate în cant. Lipsa decoraţiunilor excesive permit biblioraftului din platbandă metalică neagră de patru milimetri să iasă în evidenţă.

    „Una dintre cerințele principale ale proprietarilor a fost integrarea colecției de nisipuri, pe care și-au dorit să o vadă în fiecare zi, amintindu-le de toate locurile vizitate în ultimii 15 ani. Pentru asta am gândit un corp rectangular realizat integral din platbanda metalică, care este elementul de interes al zonei de dining, în echilibru cu masa rotundă cu blat din stejar masiv”, povestește echipa.

    În living, covorul e din blană și a fost lucrat după desenele clientului, în atelierul Vellum Design. Prin orientarea canapelei către zona media – realizată pe comandă la Divanissimi – se crează şi se delimitează subtil faţă de zona de luat masa un spaţiu destinat relaxării şi socializării.

    stil soft industrial © viewcatchers-17
    Covorul din blană este realizat după schițele proprietarilor, după un model de tip grid.

    Parterul nu are pereți, în afară de cubul tehnic de la intrare, dar e delimitat vizual prin tavan fals şi pardoseală. Bucătăria, la rândul ei, e conturată de tavanul coborât, accentuat perimetral de banda LED cu lumină caldă.

    Plăcile ceramice de la Refin Ceramiche sunt destinate zonelor predispuse la accidente: holul şi bucătăria. Parchetul triplu stratificat de la Barlinek încălzeşte zona de zi şi de luat masa. Rostul discret şi executat impecabil dintre cele două suprafeţe ajută la îmbinarea celor două tipuri de materiale.

    stil soft industrial © viewcatchers-28
    Pereți și tavan vopsit integral în verde, împreună cu corpurile de iluminat dau un aer elegant dormitorului.

    La primul etaj sunt cele două dormitoare pentru copii şi o baie luminoasă. Etajul retras este dedicat zonei matrimoniale: dormitor, dressing – o extindere a dormitorului – şi baia. Stilul soft industrial se continuă şi la etaj prin materialele folosite – stejar tabac – şi finisaje – cermica din băi, culori calde pământii, placări cu oglindă fumurie şi accente de auriu.

    stil soft industrial © viewcatchers-34
    Mobilierul din camera copiilor a fost făcut în culori deschise pentru a crea o atmosferă luminoase. Atenția la detalii se vede în mânerele de la dulap, rama comodei sau plinta neagră.

    Tavanul din beton a dat tonul amenajării

    Legătura dintre diferitele zone ale casei este creată şi de materialele şi finisajele repetate dintr-o cameră în altă. Tavanul din beton armat este elementul de la care s-a pornit amenajarea în stil soft industrial. Acesta este pus în evidenţă de nuanţele calde de gri şi lemn întâlnite la parter, completate cu accente de negru şi metal. Instalaţiile vizibile sunt şi ele vopsite în negru, iar în living au rol şi de scafă pentru perdea şi draperie.

    stil soft industrial © viewcatchers-10
    Tavanul fals conturează bucătăria și este accentuat de banda LED.

    Stejarul în nuanţe tabac de la parter se regăseşte şi în dormitory şi dressingul matrimonial. Acesta, împreună cu pereţii şi tavanul vopsit într-o nuanţă caldă de verde crează o atmosferă intimă şi artisocrată. Accesoriile sunt puţine şi de efect. Corpurile de iluminat suspendate de la pat scot în evidenţă accentele metalice de bronz ale noptierelor.

    Băile au fost amenajate în acelaşi stil soft industrial. Pentru a crea iluzia unui spaţiu mai mare, s-a recurs la placări cu oglindă fumurie a pereţilor. Nu lipsesc accesoriile din metal negru, mobilier din lemn de stejar şi ceramica în diferite culori şi modele inspirate din natură.

    Proiectul nu a venit fără provocări. Problema cea mai mare a reprezentat-o livrarea materiei prime. Pandemia a decalat termenele şi cu două luni. Cu toate acestea, procesul s-a încheiat cu bine, după cum spun şi cei din echipa By Concepto Mobili.

    Bugetul a ajuns la 110.000 de euro și a fost împărțit astfel:

    • 40.000 euro – finisaje (piatră pardoseală şi pereţi băi; piatră parter; placări scari; balustrade scări; vopsea pereţi; scafe tavan gips carton, obiecte sanitare gama);
    • 25.000 euro – manoperă lucrări de finisaje;
    • 30.000 – mobilier şi electrocasnice
    • 15.000 – accesorii (scaune, paturi, covoare, machete; corpuri de iluminat, perdele, draperii, decoraţiuni).
    stil soft industrial © viewcatchers-6
    Spațiu funcțional și ergonomic, delimitat vizual de corpuri de mobila și finisajele alese.

    Resurse

    Mobilier la comandă: By Concepto Mobili;
    Obiecte sanitare: Ideal standard;
    Baterie lavoar şi duş: Grohe;
    Chiuvetă bucătărie: Blanco;
    Baterie bucătărie: Franke;
    Accesorii mobilier: Viefe, Blum, Hafele;
    Electrocasnice: Whirlpool;
    Canapea: Divanissimi;
    Mochete: Associated Weavers;
    Plăci ceramice: Refin Ceramiche;
    Covor living: Vellum Design;
    Sistem audio: JBL;
    TV: LG Nano Cell;

    stil soft industrial © viewcatchers-3
    Canapeaua in tonuri de gri este realizată pe comandă la Divanissimi.

    „Având în vedere dubla ipostază de beneficiar/arhitect, am considerat că spațiul trebuie să îmbine stilul minimalist/industrial cu căldura unui cămin și culorile calde de pamant. Rezultatul este un blend de texturi și nuanțe care vor să se completeze reciproc oferind un tot unitar spațiului. Zona de zi a fost tratată pentru a putea fi utilizată în toate tipurile de activități, de la relaxare în familie pâna la petreceri cu zona de bufet si bar”, povestește Victor Mihăilescu.

    stil soft industrial © viewcatchers-20
    Detalii metalice la comoda din spatele canapelei.

    Tips&tricks pentru amenajare de la By Concepto Mobili

    • Cum să păstrezi un stil unitar în toată casa

    Cel mai important aspect în amenajarea unui spațiu îl reprezintă unitatea. De aceea este esențial să se păstreze aceeași linie stilistică în toate încăperile locuinței, chiar dacă utilizăm elemente de accent care aparțin altei categorii stilistice. Acestea trebuie să fie în echilibru cu restul amenajării, astfel încât să păstram o coerență a spațiului.

    • Alătură maximum două stiluri într-o amenajare de interior

    Modern și industrial, modern cu accente clasice, japonez și scandinav (japandi) etc. Oricare a treia combinație deja ne conduce la un stil eclectic, care e perfect justificabil atâta timp cât ne reprezintă.

    • Combină tonuri calde şi reci pentru un interior armonios

    Alăturarea echilibrată de tonuri calde și reci ne conduce la un interior armonios, iar blendul de culori analoage întărește acest principiu. Recomandăm utilizarea oglinzilor în spațiile mici sau slab luminate natural. Acestea vor crea efectul de maximizare a spațiului și dublează lumina.

    • Avantajele mobilierului pe comandă

    Unul dintre avantajele majore al mobilierului realizat pe comandă este justificat în timp de investiţia financiară mai mare decat în cazul celui de serie sau de dimensiuni standard. Acesta este personalizarea. Mobilierul la comandă este optimizat nu doar în funcţie de fiecare particularitate structurală/constructivă a spaţiului, ci şi în funcţie de preferinţele beneficiarilor. Astfel putem îngloba toate electrocasnicele în cadrul mobilierului, putem crea zone de blat de lucru ascunse în corpuri coloană, sau ne putem juca cu fronturi sub blat continue pe înălţime care de fapt sunt sertare pe 2 sau 3 registre (sertar in sertar).

    • Patul – un element important în amenajare

    Pentru zona de dormit, poate la fel de important precum scenariul de iluminat (care trebuie sa aiba lumină calda) este tipul de pat pe care îl alegem. Recomandarea noastră este un pat tapiţat, cu un headboard confortabil, de asemenea tapiţat şi acesta, extrem de comod pentru lectura de seară. Recomandăm somiera tip ladă de depozitare cu sistem de rabatere piston cu mecanism hidraulic.

    Foto: viewcatchers

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments