Proiecte

Designerul Hamid Nicola Katrib a transformat un sediu de firmă într-un acasă grandios

O vilă de 700 metri pătrați din Cotroceni, folosită ca sediu de firmă, a fost convertită într-un spațiu de locuit spectaculos. Procesul a durat patru luni și a presupus modificări de natură tehnică. Rezultatul este o amenajare sofisticată, unde întâlnim o lustră vintage din anii ’50 și o lucrare semnată de Ottilia Michail-Oteteleșanu, pictorița Casei Regale a României de la începutul anilor 1900.

Responsabil de punerea în operă a acestei povești de design este Hamid Nicola Katrib.

În 2016, proprietarii, o familie de oameni de afaceri bucureșteni, au decis să se mute în vila lor din Cotroceni, care ani buni fusese închiriată către diverse companii. Cei 700 metri pătrați împărțiți pe patru niveluri (subsol, parter, etaj și mansardă) creează acum o casă cochetă, cu accente british și elemente chic, specifice designerului Hamid Nicola Katrib.

vila Cotroceni Hamid Nicola Katrib
Canapeaua este la comandă la Meranti dupa desenele designerului, pentru a corespunde dimensiunilor spațiului. Draperiile sunt realizate tot la comandă, la Decora Studio.

Prima intervenție făcută a fost de natură tehnică: cum la etaj nu erau suficiente bai, două camere au luat această destinație. Designerul a creat două băi generoase, amenajate ușor atipic.

O altă modificare a vizat scara interioară. Treptele acesteia, turnate din beton și cu un aspect foarte industrial, au fost acoperite cu rășină epoxidică maro. Rezultatul nu a fost însă pe gustul nimănui, așa că a urmat o a două intervenție, și anume îmbrăcarea ei cu o mochetă groasă, ce imită textura inului. Nici balustrada nu a scăpat schimbării, așa că a fost recondiționată pentru a se încadra noului context.

vila Cotroceni scara interioara

La capitolul finisaje, parchetul din lemn masiv și pereții din cărămidă, cu al lor aer british, au fost păstrați pentru autenticitate. Pe lângă culorile sobre, de pământ ale finisajelor, a fost adăugat portocaliu sub diverse forme (accesorii, finisaje, textile etc), cu scopul de a înviora ambientul.

Două zone de dining

Făcând un tur de onoare al casei, observăm că la parter există un open space spațios, cu două intrări: intrarea principală, marcată de o arcadă din lemn și cărămidă, se face din zona scării, iar intrarea secundară –  dintr-un hol lung de distribuție, personalizat printr-o gresie colorată.

În living, peretele cu ușa principală a fost lățit cu un metru, astfel încât canapeaua să fie centrată cu șemineul și televizorul.  În dreptul canapelei stă o piesă de mobilier din fosta locuință a proprietarilor: măsuța de cafea. Realizată din alamă, aceasta a căpătat totuși un nou look, în urma schimbării blatului și a finisării cu vopsea maro. Tot recondiționat este și parchetul din lemn masiv, care a fost rașchetat și lăcuit pentru a-i da un aer proaspăt. Un aer special în această încăpere este dat de colecția de tablouri.

În dining tronează o masă mare, cu blat din marmură, o piesă de suflet a proprietarilor, adusă tot din fosta locuință. Un element atipic al zonei este bancheta lipită de perete, care înlocuiește, pe o latură a mesei, clasicele scaune. Iar pentru ca acest spațiu să se integreze perfect cu livingul, peretele aferent a fost placat parțial cu cărămidă. Spunem parțial pentru că lateralele sunt finisate cu un placaj din lemn, ce ascund și un truc vizual.

“Peretele cu masa de dining are prevăzută o ușă către bucătărie. Pentru a-i masca prezența, aceasta și porțiunile adiacente de perete au fost îmbrăcate în placaj din lemn de stejar, vopsit în aceeași culoare”

Accesul în bucătărie se face și din holul lung de distribuție, iar cele două spații au un numitor comun: placajul colorat al pardoselii, asemenea unui covor. Bucătăria este mobilată cu piese din lemn masiv, realizate la comandă după schițele designerului. Pentru un aer ușor industrial, obiectelor din lemn le-au fost asociate vitrine din metal negru și sticlă.

În apropierea bucătăriei întâlnim un alt dining, format dintr-o masă rotundă cu patru scaune. Este așa numitul “breakfast corner” al proprietarilor. Mobilierul este unul vechi, recondiționat și patinat în alb și bleu deschis, iar cărămida din jurul ferestrelor este recondiționată la rândul ei, pentru a se păstra aerul londonez al casei.

La acest nivel mai găsim un birou, o cameră cu rol de bibliotecă și două băi de serviciu. Mobilierul din bibliotecă este lucrat la comandă din lemn și se desfășoară pe toată lungimea și  înălțimea a doi pereți.

Într-una din băi, designerul a folosit un elegant mozaic alb – negru, o combinație cromatică fără vârstă.  Chiuveta cu picioare metalice este în stil industrial, iar în stânga și dreapta ei sunt amplasate două lustre mici, care dau o lumină punctuală. Peretele acesta este completat de dungi alb-negru asimetrice, de lățimi diferite, care continuă și în spatele vasului de toaletă. Această grafică distrage atenția de la vasul de toaletă aflat la intrarea în baie. Restul pereților sunt din cărămidă și au fost vopsiți albi.

Pat cu tăblie până la tavan

La etajul unu sunt trei dormitoare și două băi. În dormitorul matrimonial se intră printr-o anticameră cu rol de dressing.

“În dormitorul master am avut un challenge, deoarece pe toți pereții era câte un glasvand sau o ușă, ceea ce nu lăsa loc de pat. Am amplasat totuși patul între o ușă și un glasvand, aceste laterale fiind mascate cu ajutorul unor draperii montate pe lamele din lemn. Am reușit o compoziție teatrală, creând o tăblie a patului până la tavan. Tavanul este refăcut cu scafe, placate cu lemn în dreptul patului.”

vila Cotroceni dormitor
Tăblia patului este tapițată cu in natural, asemenea banchetei.

Noptierele sunt lucrate la comandă sub forma a doi cilindri din metal, cu blatul din lemn și sertare circulare. Acestea sunt punctate de corpuri de iluminat irlandeze, care dau intimitate spațiului.

Pardoseala este placată cu parchetul vechi, recondiționat, peste care a fost fixată o mochetă foarte pufoasă, ce contrabalansează maroul lemnului.

În dressing, designerul a ales o masă de toaletă verde deschis, care completează perfect bancheta roz-somon. Mobila de dressing este din lemn și se întinde pe lungimea unui întreg perete: cel cu ușa de la intrare, decorată cu baghete asemenea ușilor de dressing.

Arta este prezentă și în baia matrimonială. Spațiul este împărțit în două zone mari: una cu cada și vasele de toaletă și una cu lavoare. Cada este punctată de o lustră vintage din anii ’50 și o lucrare semnată de Ottilia Michail Oteteleșanu, pictorița Casei Regale a României în primele decenii ale secolului XX. În imediata apropiere se află o banchetă lila cu picioare de alamă și un corp de depozitare alb. Finisajele îmbină mozaicul cu gresie și faianță care imită marmura și/sau parchetul.

Cealaltă baie păstrează nuanțele de alb și negru din baia de serviciu de la parter. Singura pată de culoare este corpul chiuvetei, într-un bleu turcoaz foare curajos, care sparge monotonia încăperii.

Păpuși din porțelan și machetă de tren

Mansarda și subsolul sunt spații din care nu avem poze, dar merită descrise succint. Astfel, la mansardă există trei zone: de lucru – unde este expusă colecția de păpuși din porțelan a proprietarei -, de billiard și de bar. Designerul Hamid Nicola Katrib povestește că-n mansardă a integrat și o masă foarte mare cu o machetă de tren. La subsol există o zonă de home cinema, accesorizată cu o colecție de postere cu filmele preferate ale proprietarilor, un bar cu pereți din lemn colorat, o cameră de balet și una de sport.

Foto: prin Hamid Nicola Katrib

Povestea acestei case ne-a fost trimisă de Hamid Nicola Katrib. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

1
Spune-ți părerea

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Beatrice Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Beatrice
Guest
Beatrice

Felicitari, foarte frumoasa amenajarea!

ULTIMELE ARTICOLE