Designerul Hamid Nicola Katrib a transformat un sediu de firmă într-un acasă grandios
publicat pe 03 iun. 2020O vilă de 700 metri pătrați din Cotroceni, folosită ca sediu de firmă, a fost convertită într-un spațiu de locuit spectaculos. Procesul a durat patru luni și a presupus modificări de natură tehnică. Rezultatul este o amenajare sofisticată, unde întâlnim o lustră vintage din anii ’50 și o lucrare semnată de Ottilia Michail-Oteteleșanu, pictorița Casei Regale a României de la începutul anilor 1900.
Responsabil de punerea în operă a acestei povești de design este Hamid Nicola Katrib.
În 2016, proprietarii, o familie de oameni de afaceri bucureșteni, au decis să se mute în vila lor din Cotroceni, care ani buni fusese închiriată către diverse companii. Cei 700 metri pătrați împărțiți pe patru niveluri (subsol, parter, etaj și mansardă) creează acum o casă cochetă, cu accente british și elemente chic, specifice designerului Hamid Nicola Katrib.
Prima intervenție făcută a fost de natură tehnică: cum la etaj nu erau suficiente bai, două camere au luat această destinație. Designerul a creat două băi generoase, amenajate ușor atipic.
O altă modificare a vizat scara interioară. Treptele acesteia, turnate din beton și cu un aspect foarte industrial, au fost acoperite cu rășină epoxidică maro. Rezultatul nu a fost însă pe gustul nimănui, așa că a urmat o a două intervenție, și anume îmbrăcarea ei cu o mochetă groasă, ce imită textura inului. Nici balustrada nu a scăpat schimbării, așa că a fost recondiționată pentru a se încadra noului context.
La capitolul finisaje, parchetul din lemn masiv și pereții din cărămidă, cu al lor aer british, au fost păstrați pentru autenticitate. Pe lângă culorile sobre, de pământ ale finisajelor, a fost adăugat portocaliu sub diverse forme (accesorii, finisaje, textile etc), cu scopul de a înviora ambientul.
Două zone de dining
Făcând un tur de onoare al casei, observăm că la parter există un open space spațios, cu două intrări: intrarea principală, marcată de o arcadă din lemn și cărămidă, se face din zona scării, iar intrarea secundară – dintr-un hol lung de distribuție, personalizat printr-o gresie colorată.
Intrarea în living dinspre scara interioară
Placajul bleu contrabalansează perfectul prezența cărămizii.
În living, peretele cu ușa principală a fost lățit cu un metru, astfel încât canapeaua să fie centrată cu șemineul și televizorul. În dreptul canapelei stă o piesă de mobilier din fosta locuință a proprietarilor: măsuța de cafea. Realizată din alamă, aceasta a căpătat totuși un nou look, în urma schimbării blatului și a finisării cu vopsea maro. Tot recondiționat este și parchetul din lemn masiv, care a fost rașchetat și lăcuit pentru a-i da un aer proaspăt. Un aer special în această încăpere este dat de colecția de tablouri.
În fundal, placajul din lemn al pereților camuflează o ușă ce duce către bucătărie.
Măsuța de cafea are blat din marmură.
În dining tronează o masă mare, cu blat din marmură, o piesă de suflet a proprietarilor, adusă tot din fosta locuință. Un element atipic al zonei este bancheta lipită de perete, care înlocuiește, pe o latură a mesei, clasicele scaune. Iar pentru ca acest spațiu să se integreze perfect cu livingul, peretele aferent a fost placat parțial cu cărămidă. Spunem parțial pentru că lateralele sunt finisate cu un placaj din lemn, ce ascund și un truc vizual.
„Peretele cu masa de dining are prevăzută o ușă către bucătărie. Pentru a-i masca prezența, aceasta și porțiunile adiacente de perete au fost îmbrăcate în placaj din lemn de stejar, vopsit în aceeași culoare”
Parchetul este cel original al casei și a fost recondiționat.
Florile înviorează spațiul și îi dau prospețime.
Accesul în bucătărie se face și din holul lung de distribuție, iar cele două spații au un numitor comun: placajul colorat al pardoselii, asemenea unui covor. Bucătăria este mobilată cu piese din lemn masiv, realizate la comandă după schițele designerului. Pentru un aer ușor industrial, obiectelor din lemn le-au fost asociate vitrine din metal negru și sticlă.
În apropierea bucătăriei întâlnim un alt dining, format dintr-o masă rotundă cu patru scaune. Este așa numitul „breakfast corner” al proprietarilor. Mobilierul este unul vechi, recondiționat și patinat în alb și bleu deschis, iar cărămida din jurul ferestrelor este recondiționată la rândul ei, pentru a se păstra aerul londonez al casei.
Mobila de bucătărie este lucrată din lemn de stejar albit.
Placajul ceramic al pardoselii vine în continuarea celui de pe hol.
Ferestrele din zona de dining adiacentă bucătăriei sunt accesorizate cu draperii romane.
Scaunele au un look rustic franțuzesc.
La acest nivel mai găsim un birou, o cameră cu rol de bibliotecă și două băi de serviciu. Mobilierul din bibliotecă este lucrat la comandă din lemn și se desfășoară pe toată lungimea și înălțimea a doi pereți.
Într-una din băi, designerul a folosit un elegant mozaic alb – negru, o combinație cromatică fără vârstă. Chiuveta cu picioare metalice este în stil industrial, iar în stânga și dreapta ei sunt amplasate două lustre mici, care dau o lumină punctuală. Peretele acesta este completat de dungi alb-negru asimetrice, de lățimi diferite, care continuă și în spatele vasului de toaletă. Această grafică distrage atenția de la vasul de toaletă aflat la intrarea în baie. Restul pereților sunt din cărămidă și au fost vopsiți albi.
Biblioteca este un spațiu sofisticat, cu mult lemn și accente de albastru.
În această baie de la parter, zona de duș este delimitată de restul spațiului printr-un perete despărțitor și o ușă din sticlă, cu rame metalice.
Pat cu tăblie până la tavan
La etajul unu sunt trei dormitoare și două băi. În dormitorul matrimonial se intră printr-o anticameră cu rol de dressing.
„În dormitorul master am avut un challenge, deoarece pe toți pereții era câte un glasvand sau o ușă, ceea ce nu lăsa loc de pat. Am amplasat totuși patul între o ușă și un glasvand, aceste laterale fiind mascate cu ajutorul unor draperii montate pe lamele din lemn. Am reușit o compoziție teatrală, creând o tăblie a patului până la tavan. Tavanul este refăcut cu scafe, placate cu lemn în dreptul patului.”
Noptierele sunt lucrate la comandă sub forma a doi cilindri din metal, cu blatul din lemn și sertare circulare. Acestea sunt punctate de corpuri de iluminat irlandeze, care dau intimitate spațiului.
Pardoseala este placată cu parchetul vechi, recondiționat, peste care a fost fixată o mochetă foarte pufoasă, ce contrabalansează maroul lemnului.
În dressing, designerul a ales o masă de toaletă verde deschis, care completează perfect bancheta roz-somon. Mobila de dressing este din lemn și se întinde pe lungimea unui întreg perete: cel cu ușa de la intrare, decorată cu baghete asemenea ușilor de dressing.
Patul este flancat de doi stâlpi din lemn, ce au rol de susținere pentru tăblia patului. Pentru funcționalitate, acești stâlpi sunt prevăzuți cu prize și întrerupătoare.
În fata patului sunt două comode lucrate în România. Pe cea din imagine este expusă o colecție de rame foto a proprietarilor.
O banchetă mică accesorizează dressingul ce deservește dormitorul matrimonial.
Arta este prezentă și în baia matrimonială. Spațiul este împărțit în două zone mari: una cu cada și vasele de toaletă și una cu lavoare. Cada este punctată de o lustră vintage din anii ’50 și o lucrare semnată de Ottilia Michail Oteteleșanu, pictorița Casei Regale a României în primele decenii ale secolului XX. În imediata apropiere se află o banchetă lila cu picioare de alamă și un corp de depozitare alb. Finisajele îmbină mozaicul cu gresie și faianță care imită marmura și/sau parchetul.
Cealaltă baie păstrează nuanțele de alb și negru din baia de serviciu de la parter. Singura pată de culoare este corpul chiuvetei, într-un bleu turcoaz foare curajos, care sparge monotonia încăperii.
În dreptul căzii din baia matrimonială este folosită o gresie ce imită parchetul.
Aplicele sunt în stil geometric, Art Déco și aduc o notă de eleganță spațiului.
A doua baie de la etaj iese în evidență prin mozaicul cu mesaj, cu un puternic impact vizual.
Dulapul turcoaz animă amenajarea.
Păpuși din porțelan și machetă de tren
Mansarda și subsolul sunt spații din care nu avem poze, dar merită descrise succint. Astfel, la mansardă există trei zone: de lucru – unde este expusă colecția de păpuși din porțelan a proprietarei -, de billiard și de bar. Designerul Hamid Nicola Katrib povestește că-n mansardă a integrat și o masă foarte mare cu o machetă de tren. La subsol există o zonă de home cinema, accesorizată cu o colecție de postere cu filmele preferate ale proprietarilor, un bar cu pereți din lemn colorat, o cameră de balet și una de sport.
Foto: prin Hamid Nicola Katrib
Povestea acestei case ne-a fost trimisă de Hamid Nicola Katrib. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
Felicitari, foarte frumoasa amenajarea!