Baie

Cum să amenajezi o baie care să te mulțumească pe termen lung: sfaturi de la arhitecți și 23 de idei

Baia ar trebui să fie în primul rând o încăpere funcțională, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui preț pe aspect. Ideal e să obții un echilibru între cele două, astfel încât la final să rămâi cu un spațiu care să te mulțumească pe termen lung.

Cum faci asta? Cu puțină documentare înainte: dacă ții cont de sfaturile arhitecților și designerilor de interior, ai toate șansele să îți iasă o amenajare de baie reușită. Iar cu inspirația pe care ți-o punem la dispoziție la final, e aproape imposibil să nu-ți vină câteva idei și pentru partea estetică.

Pașii pentru amenajarea băii / tips&tricks pentru o amenajare reușită / ce să alegi: duș sau cadă / cum alegi cada de baie / cum alegi dușul / cum alegi chiuveta / soluții de buget mic pentru amenajarea băii / cum redecorezi fără să schimbi finisajele / greșeli pe care să le eviți în amenajare / idei pentru o baie mică de bloc comunist / idei de amenajare pentru o baie cu cadă / idei de amenajare pentru o baie cu duș

Toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru o amenajare de baie

Dacă nu știi de unde să începi și unde să termini cu amenajarea, poți face un plan după următoarele puncte:

  • calcularea bugetului;
  • stabilirea rețelelor electrice și sanitare dacă este cazul;
  • luarea în calcul a zonelor funcționale și întocmirea exactă a necesităților spațiului prin spații de depozitare;
  • definirea stilului de amenajare și compoziția cromatică;
  • stabilirea materialelor și calculul cantităților;
  • atenție acordată echipei de muncitori care se va ocupa de implementarea proiectului;
  • comandarea și implementarea finisajelor, pieselor de mobilier, sanitare și în final decorațiunile.

6 lucruri de care să ții cont în amenajarea băii

Sunt câteva lucruri care n-ar trebui să lipsească din amenajarea băii, adaptate la timpurile noastre. Și dacă crezi că le-ai bifat deja pe toate în lista ta, mai verifică odată, ținând cont de sfaturile arhitecților de mai jos.

Înainte să ajungi la partea estetică a amenajării, e foarte important să ai grijă la detaliile tehnice. Unul dintre ele este hidroizolația. „Din punct de vedere practic, este important să te asiguri că suprafețele care sunt în contact direct cu apă sunt protejate împotriva umidității”, atenționează arhitecta Beatrice Marta de la Something we design. Sfatul ei este să aplici o membrană hidroizolantă pe pereți și pardoseală înainte să te ocupi de finisajele ceramice.

Baie marmura - design interior Pure Mess Design
Baie amenajată de arhitectul Sergiu Califar

Apropo de ele, arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design atrage atenția că într-o amenajare de baie nu trebuie să faci compromisuri la capitolul calitate. Alege plăci de ceramică rectificată, adică supusă unui proces de tăiere și șlefuire în urma căruia se obține o mărime cât mai exactă a plăcilor și unghiuri de 90 grade. Asta îți va asigura o îmbinare mult mai armonioasă a plăcilor și rosturi mai subtile.

Ventilația este și ea importantă, pentru că dacă nu o asiguri, te vei confrunta cu mucegaiul. Iar dacă nu ai o baie cu fereastră, arhitecta Beatrice Marta spune că poți rezolva problema cu un ventilator electric special pentru baie.

Mobilierul ar trebui și el să fie unul de calitate, mai ales dac vrei o amenajare de baie care să te mulțumească pe termen lung. Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabirelle Interior Design recomandă să eviți materialele precum PAL sau MDF înfoliat în baie și să alegi mai degrabă MDF vopsit. Ori dacă preferi lemnul clasic, asigură-te că este tratat anti-umezeală.

Spațiile de depozitare sunt un must-have, chiar dacă ai o baie mică. Te ajută să ții toate lucrurile organizate și ascunse, astfel încât produsele de curățenie, prosoapele, hârtia igienică și alte lucruri din baie să nu creeze aglomerare vizuală.

Și ca să nu treci cu vederea artificiile de design, ar fi indicat să aduci și un element de accent în baie, sfătuiește arhitecta Beatrice Marta. Ea spune că cel mai ușor mod de a introduce un element de accent în baie este prin mixarea finisajului de bază de pe pereți cu unul care iese în evidență. Poți alege plăci eramice cu un model interesant, piatră naturală, microciment, tencuială tadelakt specifică zonelor mediteraneene sau chiar tapet.

Duș versus cadă: ce să alegi și în funcție de ce criterii

cada versus dus
Ce te faci când vrei și duș și cadă, dar îți încape doar una dintre ele?

Alegerea obiectelor sanitare este un pas mare într-o amenajare de baie. Și unul dintre cele mai importante implică o alegere care trebuie să te asiguri că te va mulțumi mulți ani de-acum înainte: cada sau dușul. Dacă nu știi care dintre ele se potrivește băii tale, ține cont de următoarele argumente.

Avantajele și dezavantajele căzii

Principalul avantaj al unei căzi de baie este că poate fi folosită și ca duș, subliniază arhitecta de interior Raluca Căținaș de la Vivico. Apoi este mai utilă și pentru familiile cu copii mici, căci poți spăla micuții fără să faci „inundații” majore în baie, remarcă designerul de interior Iulia Văculișteanu de la Designful. Nu în ultimul rând, mai sunt și studiile care afirmă că o baie în cadă este benefică atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală, și chiar este recomandată pentru afecțiuni cardiovasculare.

Dezavantajul cel mai mare este că ocupă foarte mult spațiu, atenționează designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design. Cosmina spune că, într-o baie mică, cada poate acapara întregul spațiu și dăuna și la nivel estetic, și funcțional. Apoi, căzile sunt și greu accesibile persoanelor cu mobilitate redusă, aduce aminte Iulia Văculișteanu. Și e și mai greu de intervenit la ele pentru instalatori, dacă apare o problemă, adaugă designerul.

Avantajele și dezavantajele dușului

Avantajul clar al dușului este că ocupă mult mai puțin spațiu, spun cele trei specialiste în amenajare. În plus, „un duș de tip walk-in poate schimba complet aspectul unei băi – baia va părea mult mai spațioasă”, completează Cosmina. Un alt avantaj este că vei consuma mai puțină apă la duș, pentru că nu ai nevoie să umpli o cadă întreagă, subliniază Raluca Căținaș. Și e și mai ușor de curățat, căci te aplic mai puțin când speli un duș, iar geamul de sticlă și faianța se curăță mai simplu decât fonta sau plasticul, argumentează arhitecta.

Unul dintre dezavantaje este că poți face doar duș, nu și baie în cadă în zilele în care ai vrea să te relaxezi sau să îți calmezi durerile musculare. În plus, montajul unui duș de pardoseală implică o cheltuială mai mare decât în cazul unui duș cu cădiță, iar cel cu cădiță este inestetic, spune Raluca. Și nu e practic nici pentru familiile cu copii, căci „e foarte greu de utilizat fără ca unul dintre părinți să se facă flească”, concluzionează Iulia Văculișteanu.

Cum alegi cada de baie perfectă

cada
Cada perfectă e cea care se potrivește cel mai bine în baia ta

Dacă după toată această listă de argumente pro și contra ai hotărât să-ți cumperi o cadă, atunci iată la ce să ai grijă când o cauți pe cea potrivită pentru baia ta.

Alege cada de baie în funcție de spațiu. Chiar dacă îți dorești una mare și extravagantă, cu mult spațiu în interior, e posibil să nu poți avea una din cauza spațiului disponibil în încăpere. Fă toate măsurătorile necesare ca să vii acasă cu un produs care încape și îți face baia un sanctuar al relaxării, nu o cutie înghesuită vizual.

Materialul e și el important, căci dictează rezistența obiectului în timp. Adrian-Valentin Tone, manager general la producătorul de căzi de baie din acril Belform, spune că cele mai rezistente sunt fonta, oțelul, titanul și tabla. Și acrilul este un material rezistent, mai ales că învelișul plăcii de acril este format din fibră de sticlă și poate aduce o rezistență la fel de crescută ca în cazul căzilor din tablă.

Tot de materiale țin și proprietățile antibacteriene. „În comparație cu o cadă din fontă, tablă, titan sau oțel, care are suprafața vopsită, iar bacteriile își găsesc imediat loc în porii de vopsea care o acoperă și pot genera diferite boli ale pielii, cada din acril nu oferă aceste probleme”, spune Valentin Tone.

Apoi ai grijă și la design. De exemplu, căzile din acril sunt disponibile în mai multe variante de modele cu linii drepte sau rotunjite. Valentin Tone aduce în discuție și culoarea sau nuanța de alb a plăcii de acril: „aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culoarea lavoarului, vasului de toaletă sau a bideului”.

Și cumva, tot la capitolul design, s-ar putea să te tenteze o cadă cu hidromasaj. „Trebuie să iei în calcul legarea acesteia la o siguranță electrică separată în tablou. Așa vei evita arderea pompei în caz de funcționare neconformă a instalației”, atrage atenția Tone. Deci gândește-te și la asta când te hotărăști ce să cumperi.

Cum alegi dușul pentru o baie modernă

Dacă în urma argumentelor ai concluzionat că e mai potrivit un duș în baia ta, atunci ai face să alegi unul adaptat la tehnologia și tendințele timpului. Adică un duș walk-in, recomandă arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design. El e de părere că un astfel de element e un must în orice baie modernă, pentru că poate economisi spațiu și poate schimba complet aspectul băii.

Renunță la cada albă în favoarea unei rigole aflată la nivelul pardoselii ce colectează apă cu ajutorul unei pante, iar pentru a proteja încăperea de stropi, e suficient să montezi un paravan din sticlă. Totuși, ai grijă la amplasarea rigolei. „Nu recomand un duș walk-in aflat la același nivel cu restul băii. Mai degrabă să fie cu doi-trei centimetri mai coborât pentru a nu împrăștia apa”, sfătuiește arhitectul.

Cum alegi chiuveta potrivită pentru o amenajare unitară în baie

chiuveta dus
Și chiuveta trebuie aleasă în funcție de anumite criterii

Un alt element important din categoria obiecte sanitare este chiuveta. E important Pure-Mess Design. pentru dimensiunile băii tale, cu o formă în armonie cu restul obiectelor, conform The Spruce.

Chiuveta cu picior este cel mai des întâlnită în amenajări și găsești o mulțime de opțiuni în magazine, deci e aproape imposibil să nu existe una potrivită pentru baia ta. O asemenea chiuvetă este chiar de preferat într-o baie mică sau medie, pentru că ocupă mai puțin spațiu pe pardoseală.

Chiuveta așezată pe blat vine cu avantajul că este ușor de montat și de integrat într-o amenajare de baie modernă, elegantă, indiferent ce stil alegi. Cele mai întâlnite modele sunt cele cu vasul rotund sau oval, dar cele dreptunghiulare sunt mai potrivite pentru băile mari.

O a treia opțiune este chiuveta montată în perete, care este soluția ideală pentru o baie mică, dar o poți folosi și într-un spațiu mai amplu, căci se potrivește în orice context. Un alt avantaj este că este facilă pentru persoanele cu dizabilități, pentru că permite intrarea scaunului cu rotile sub ea.

Nu în ultimul rând, chiuveta cu mască este cea mai practică, pentru că oferă spațiu de depozitare sub ea. Aici poți să pui toate nimicurile care stau în mod normal la vedere, de la produse de curățenie, la cosmetice și prosoape. De multe ori, chiuveta vine în pachet cu masca potrivită, însă dacă vrei să le cumperi separat, ai grijă să măsori cu atenție ambele piese ca să te asiguri că se vor potrivi la montaj.

Când te hotărăști care dintre opțiunile de mai sus este cea câștigătoare, mai rămâne să alegi forma. Asigură-te că lavoarul tău completează estetic restul obiectelor sanitare din amenajare în baie. De exemplu, dacă ai o cadă clasică, dreptunghiulară sau o cabină de duș, alege o chiuvetă dreptunghiulară sau pătrată. Dacă ai o cadă de colț cu latura externă curbată, cel mai bine cumperi un lavoar oval sau rotund.

Soluții de buget mic pentru amenajarea băii

Amenajarea unei băi, cu tot cu finisaje, ar trebui să pornească de undeva de la 4000 euro ca să fie și cât mai funcțională, dar și cu stil, spune arhitectul Sergiu Califar. Însă asta nu înseamnă că trebuie neapărat să ai banii ăștia ca să-ți amenajezi baia – o poți face și cu mai puțin, dacă iei în considerare aceste soluții de buget mic.

lavoar accesorii baie
Nu ai neapărat nevoie de foarte mulți bani să-ți amenajezi baia ca pe Pinterest, dar ai nevoie de puțin organizare

Începe cu organizarea și evită să faci haos în baie cu prea multe coșulețe cu nimicuri, obiecte de curățenie la vedere sau accesorii expuse neglijent. Iulia Văculișteanu sugerează să faci un moodboard cu obiectele absolut necesare în încăpere și în felul ăsta vei pune pe hârtie concret fiecare cheltuială. Poți tăia sau adăuga pe parcurs în funcție de preferințe și bugetul disponibil. Oricum, o baie accesorizată minimalist poate arăta mult mai bine decât una aglomerată cu prea multe decorațiuni.

Apoi, în loc să cumperi fel de fel de obiecte sanitare cu design pretențios, concentrează-te pe primul obiect pe care-l vezi la intrarea în baie. De obicei, lavoarul sau dușul, spune Sergiu Califar. Cea mai bună idee este să-l personalizezi pe acela. De exemplu, realizează un duș fără cabină din plastic, ci delimitat de o bordură cu rigolă, îndeamnă arhitectul, iar astfel vei obține un stil fresh în baie, cu mai puțini bani.

Ca să dai o notă personală într-o amenajare de baie, dar fără să investești în mobilier scump de la magazine premium, poți alege să cumperi o mobilă mai ieftină, de serie, pe care să o vopsești chiar tu. Sau să o accesorizezi cu accente cât mai personale, precum mânere pentru deschiderea ușilor diferite de cele standard care îți vin în pachet.

În loc să cheltui o mulțime de bani pe finisaje cu modele intricate, poți obține o amenajare de baie interesantă dacă te joci cu opțiunile de chit. Ca să obții rapid un efect special, designerul Mădălina Plugaru recomandă să alegi o culoare contrastantă pentru chit, care să iasă în evidență pe lângă nuanța ceramicii.

Apropo de ceramică, poți economisi o sumă considerabilă dacă nu acoperi toți pereții cu faianță. Arhitecta Beatrice Marta spune că te poți rezuma la faianță doar în jurul dușului. Și ca să nu dai greș cu modelul, poți opta pentru o faianță albă cu aspect de cărămidă, un model Subway, care e disponibil la prețuri rezonabile în majoritatea magazinelor de bricolaj. „Restul pereților și tavanul se pot finisa cu o vopsea lavabilă pentru spații umede, nu e necesar să umplem toți pereții cu ceramică”, spune Beatrice.

Cum redecorezi fără să schimbi finisajele

vopsea pentru faianță
Acoperirea plăcilor ceramice cu vopsea Kerakoll

Ori dacă ai deja finisaje ceramice montate în baie, dar te-ai plicitisit de ele, nu e neapărat necesar să le înlocuiești, căci asta implică mari cheltuieli. Le poți acoperi fie cu vopsea, fie cu alte opțiuni de finisaje pentru baie.

Vopseaua pentru faianță este una dintre cele mai ieftine opțiuni de amenajare în baie fără demontarea plăcilor ceramice. Pentru o baie de circa cinci metri pătrați, costurile pentru vopsirea faianței ar ajunge la undeva sub 1000 lei, între 250 și 900 lei, spun arhitectele Hanna Szonda și Sorana Leru de la MiSo Architects. Iar vopselele de garaj se pretează și pentru pardoseli de gresie, deci poți redecora complet, trebuie doar să urmezi cu atenție pașii de vopsire a faianței.

Mai poți folosi și microciment, pentru că poate fi aplicat peste plăcile deja existente. Avantajul său este că îi lipsesc cu desăvârșire rosturile și te ajută să obții o amenajare unitară în baie. Însă nu e neapărat o soluție de buget, pentru că necesită aplicarea de către persoane calificate care au urmat training-uri de specializare la producători, de costurile te pot duce undeva în 8000-11.000 lei cu tot cu materiale și manoperă.

O altă opțiune de finisaj pentru pereții băii este tapetul special, care nu doar că poate fi aplicat peste ceramica existentă, dar poate deveni chiar vedeta amenajării. Prețurile sunt totuși destul de ridicate, de la 800 la 1000 lei pe metru pătrat, însă de obicei sunt suficienți între 5 și 7 metri pătrați ca să creezi un perete de accent.

Iar pentru pardoseală există LVT-ul, adică dale de vinil lipite, de circa 2-3 milimetri, care poate fi folosit inclusiv în zona de duș. Însă trebuie să alegi un model cu aderență bună, pentru spații umede, și să realizez o hidroizolație eficientă dedesubt. Prețurile încep de la 200 lei pe metrul pătrat pentru dalele LVT și folia adezivă, iar montajul este simplu.

Greșeli comune pe care să le eviți în procesul de amenajare pentru baie

greseli amenajarea baii
Uneori, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din showroom

După ce ai notat toate lucrurile pe care e indicat și recomandat să le faci, e bine să-ți faci o notă mentală și cu greșelile care pot apărea în tot procesul, ca să nu cazi în capcana lor. De exemplu…

Alegi gresie cu finisaj lucios, în special pentru pardoseală. Pereții pot fi finisați cu plăci lucioase, însă pe jos ar fi bine ca suprafața care ia contact cu apa să fie mată. Altfel poate deveni alunecoasă și te poți accidenta.

Replici întocmai designul din showroom în spațiul de-acasă. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău, însă arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofițeru Design Studio avertizează că spațiile de expunere a produselor din magazine sunt ceva mai generoase decât cele reale în care locuim. Așa că mai bine nu încerci să înghesui o cadă și un duș în aceeași baie de apartament de bloc, doar pentru că ți-au plăcut mult în showroom unde erau puse împreună.

Poziționezi greșit piesele principale. Ca să asiguri un flux corect de folosire și un design funcțional, ar trebui să păstrezi o distanță minimă între obiectele sanitare. De exemplu, între lavoar și toaletă ar trebui să fie 20 centimetri cel puțin, iar între lavoar și cadă minimum 30 centimetri. Între lavoar și peretele lateral, dacă e cazul, ar fi bine să lași tot 30 centimetri. Dacă toaleta e lângă cadă sau duș, ar trebui să existe între ele cel puțin 20 centimetri. Iar între toaletă și peretele lateral ar trebui să fie tot 20 centimetri. Iar în fața toaletei ar trebui să existe un spațiu liber de 76 centimetri, distanță de care ar trebui să ții cont și în fața dușului și a chiuvetei. Dacă nu rămâne destul pentru că ai o baie foarte mică, cumpără obiecte sanitare mai mici, adaptate la spațiul dat.

Folosești lumină caldă. Chiar dacă în restul casei e chiar recomandat să folosești becuri cu lumină caldă, în baie ai nevoie de vizibilitate mai bună, deci lumină rece. Dacă ți se pare gresivă, designerul Antonia Listarf recomandă să alegi un corp de iluminat cu lumina rece doar la oglindă, care să asigure vizibilitate bună pentru machiat, bărbierit și alte operațiuni. Și poziționează-l în lateralul oglinzii, pentru ca umbra să nu cadă fix pe fața ta.

Folosești o rigolă fără o pantă de scurgere corectă. Dacă ai optat pentru un duș walk-in, trebuie să te asiguri că meseriașii vor construi o pantă de scurgere specială, astfel încât apa să nu treacă mai departe de zona de duș în timpul folosirii.

Alegi muncitori care nu sunt familiarizați cu finisajele și te alegi cu rosturi prea îngroșate. Ca să nu ajungi în această situație, asigură-te că muncitorii cu care lucrezi au experiență cu finisajele alese de tine, altfel vei investi o mulțime de bani în ele pentru ca la final să fie montate greșit.

Folosești prea multe culori și texturi din dorința de a avea o baie la fel de atractivă precum restul casei. Pentru a crea un ambient plăcut, sunt suficiente cel mult trei tipuri de finisaje, iar designerii recomandă să folosești plăci ceramice de doar două mărimi diferite.

Modele de băi mici de bloc comunist amenajate modern

Blocurile comuniste, construite în perioada 1965 – 1989, au apartamente cu spațiu limitat. „În general, băile din blocurile comuniste au între trei și cinci metri pătrați, majoritatea se situează undeva în patru metri pătrați”, spune arhitecta Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio. Iar amenajarea loc ridică unele probleme de eficiență, dar te poți inspira din aceste modele de băi mici de bloc comunist amenajate de arhitecți și designeri de interior.

1. Continuitate între perete și cadă

cada incastrata
După amenajare, spațiul a devenit mai luminos, iar ceramica cu model geometric păstrează continuitatea între cadă și perete

O baie demodată cu finisaje vechi și o mulțime de nișe inutile în tavan a devenit modernă după ce arhitecta Raluca Căținaș i-a adus amenajarea în actualitate. „Am renunțat la aproape toate nișele de pe tavan, care erau în plus, pentru a simplifica linia băii și a da senzația de mărire”, explică ea. Iar peretele cu cada, care a devenit perete accent prin finisajul ceramic, înalță optic încăperea.

2. Baie mică neutră, cu accente cromatice reci

modele de bai mici miso architects 2
Arh. Sorana Leru a adăugat accente de culoare cu ajutorul dulapului pe care stă lavoarul

Nuanțele neutre sunt de pereferat în spațiile nu foarte generoase, căci le fac să pară mai mari. Însă poți sparge monotonia, totuși, cu câteva accente de culoare, cum a făcut arhitecta de interior Sorana Leru de la MiSo Architects în această baie de bloc comunist.

3. Jocuri de lumini și oglinzi

modele bai mici miso architects 1
Oglinzile și sursele de lumină fac baia să pară mai mare

Tot din mâinile Soranei a ieșit și această baie ceva mai colorată, unde spațiul este „deschis” optic prin oglinda mare montată deasupra lavoarului. Pe lateralele ei a adăugat și linii de lumină, pentru amplificarea efectului.

4. Baie de trei metri pătrați cu duș walk-in

Pentru baia din locuința ei, care măsoară numai trei metri pătrați, arhitecta Andra Marinescu a înlocuit cada cu un duș walk-in care economisește spațiu și face încăperea să pară mai aerisită. În rest, a folosit tot finisaje neutre, nisipii.

5. Baie amenajată cu ceramică albă care reflectă lumina

Ceramica albă lucioasă poate reflecta lumina, ceea ce face spațiul să pară un pic mai mare. Iar asta o demonstrează această baie amenajată de Sergiu Califar, care măsoară numai 4,5 metri pătrați. Iar mobilierul l-a ales tot alb, „pentru a păstra o acuratețe în amenajare”, argumentează el.

6. Mobilier pe cadru metalic pentru „transparență”

amenajare baie mica bloc comunist
Arh. Sergiu Califar a ales mobilier pe cadru metalic, pentru a oferi transparență zonei de lavoar

E un truc eficient să folosești obiecte de mobilier „transparente” când amenajezi spații mici, iar Sergiu Califar l-a folosit în amenajarea acestei băi tot de 4,5 metri pătrați. Cadrul metalic pe care stă chiuveta nu blochează complet privirea, ceea ce lasă senzația de cameră mai liberă. A fost mai dificil procesul de amenajare, pentru că exista cada, iar zona de lavoar este cumva în drum. A trebuit să alegem un suport metalic, ca să putem crea o transparență”, ne-a explicat Sergiu.

Idei de amenajare pentru o baie cu cadă

7. Baie în nuanțe neutre cu ceramică ce imită lemnul

 

Această baie amenajată în nuanțe neutre se află într-un apartament din București cu peste 30 de plante, așa că verdeața nu putea lipsi nici de aici. Designerul de interior Alexandra Crișan a placat un perete întreg cu licheni stabilizați, iar pe peretele opus tronează o cadă freestanding la capătul căreia se află un perete-accent.

8. Baie albă cu perete placat cu oglindă

Amenajare open space baie albă cu cadă
În baia mare au o cadă încăpătoare.

Pentru că părea mică și înghesuită, arhitecta de interior Cristina Micu a amenajat baia acestui apartament din București cu un perete întreg placat cu oglindă. A încăput o cadă generoasă, iar faptul că finisajele sunt albe și reflectă lumina dă iluzia de încăpere spațioasă.

9. Perete de accent rose gold în dreptul căzii

Amenajare baie cu alb si roz Cluj Pibo Projects
Peretele rose-gold din dreptul căzii este piesa de rezistență a băii

„Înghețată de vanilie cu frăguțe” – acesta e lucrul la care o duce cu gândul baia de mai sus pe proprietara acestui apartament din Cluj-Napoca. Peretele cu cada e placat cu faianță rose-gold în stil os-de-pește, iar restul ceramicii e albă. Accentele de lemn natur și negru contrastează cu restul elementelor și creează o cromatică „dulce”.

10. Ceramică cu aspect de piatră naturală și cadă îmbrăcată în gresie

Amenajare baie gri si alb (2)
Gri-ul și albul din finisajele ceramice păstrează un aspect luminos în baie

Pentru baia acestui apartament din Târgu Mureș, designerul de interior Simona Ungurean a ales o gresie cu aspect de piatră naturală, pe care a „ridicat-o” și pe masca căzii. Apoi, pentru pereți a folosit o faianță cu model 3D ce imită frunzele, albă, care menține decorul aerisit vizual și luminos, fără să pară plat.

11. Mozaic alb-negru și cadă freestanding

 

Pentru baia acestei vile din Cotroceni, designerul Hamid Nicola Katrib a ales finisaje ceramice cu impact vizual: un mozaic alb-negru cu mesaj pe perete, și o faianță cu model geometric din aceeași paletă cromatică pentru pardoseală. Cada freestanding are un efect aparte datorită picioarelor vintage, iar radiatorul nu face notă discordantă, ci contrastează plăcut datorită finisajului negru. Masca turcoaz a lavoarului este singura pată de culoare din încăpere.

12. Amenajare vintage într-o baie somptuoasă

 

În aceeași casă se află și această baie amenajată într-un stil complet diferit. Hamid Nicola Katrib a împărțit baia matrimonială în două zone mari: cea cu cada și vasele de toaletă, și cea cu lavoare. Deasupra căzii este suspendată o lustră vintage din anii ’50 și o lucrare semnată de Ottilia Michail Oteteleșanu, pictorița Casei Regale a României în primele decenii ale secolului XX.

13. Baie cu cadă și parchet

apartament piața romană
Nu tocmai o opțiune tradițională, parchetul se potrivește excelent în baie și conferă căldură spațiului.

Pentru baia lui de-acasă, designerul Mihnea Ghilduș a vrut neapărat parchet din lemn, și a făcut tot posbilul să-l obțină în ciuda meseriașilor care i-au spus că nu se poate. Așa că a pus parchet din lemn masiv de stejar pe jos, care încă rezistă după aproximativ opt ani de la montare.

14. MDF roz și perete din terrazzo

Baie roz cu terazzo Andra Bica Kanso Design
Peretele este acoperit cu MDF vopsit roz și ascunde depozitări. Foto: Andrei Tudoran

Designerul de interior Andra Bica de la Kanso Design a combinat MDF-ul roz cu terrazzo în baia acestui apartament de pe Calea Moșilor. În partea de sus, peretele placat cu MDF vopsit ascunde dulăpioare care se deschid cu sistem push and pull.

15. Baie retro cu lavoar pe cadru de mașină de cusut Singer

 

Dacă stilurile de amenajare moderne nu-ți plac, te poți inspira din această baie cu duș amenajată în stil retro într-un apartament interbelic din Capitală. Designerul de interior Alexandra Năstase de la Jooca Studio s-a rezumat la alb, negru și câteva accente roșii și a folosit faianța metro pentru a pune în valoare pereții. Ca suport pentru lavoar, Alexandra a folosit cadrul unei mașini de cusut Singer veche.

16. Cadă freestanding și ceramică hexagonală

cada freestanding, lavoar freestanding Dalet, gresie hexagonala alb negru gri
Lavoarul freestanding model Rondo a costat 1170 lei, iar cada 3900 lei.

Cum ceramica hexagonală este super prezentă în tendințele de design din ultima perioadă, arhitecta Oana Țapu a folosit-o în amenajarea băii acestei case din București. Pentru pardoseală a creat un joc de forme, folosind trei nuanțe diferite pe care le-a intercalat într-un soi de degrade.

Idei de amenajare pentru o baie cu duș

17. Baie grandioasă ce pare scoasă din cartea Marele Gastby

before and after baie
Baia e la fel de elegantă ca restul casei

Pentru acest apartament de închiriat din centrul Capitalei, arhitecții Corina și Traian Mihalache de la Studio Caro au gândit un concept de design ce pare scos din celebra carte Marele Gatsby. Și baia face și ea parte din același peisaj. Se afla într-o stare precară când au preluat lucrările, iar când le-au terminat pare că s-a transformat într-un sanctuar grandios, plin de marmură, cu duș walk-in și accente de verde-smarald.

18. Baie cu pereți placați cu terrazzo, fără rosturi

Baie cu mobilier bleu și terazzo (4)
Peretele cu dușul este placat cu terrazzo

Această baie este din aceeași poveste cu cea roz de mai sus amenajată de Andra Bica, însă fiind mai mică, a încăput doar o cabină de duș închisă cu sticlă. În schimb, pereții săi au fost placați tot cu terrazzo, mai avantajos pentru că nu are rosturi și poate fi curățat mai ușor.

19. Ceramică alb-negru și cabină de duș cu ușă din sticlă și rame metalice

baie alb negru
Cabina de duș se închide cu un perete despărțitor din sticlă și cadru metalic

Tot în vila din Cotroceni amenajată de designerul Hamid Nicola Katrib pe care am menționat-o mai sus se află și această baie amenajată în alb și negru, cu o cabină de duș cu rame metalice. Dușul e înălțat și nu știrbește deloc din spațiul băii.

20. Cabină de duș din geam armat pe cadru de fier

apartamentul unui tanar chitarist mobilat in familie baie renovata
Cadrul metalic al dușului a fost personalizat după schițele designerului

Pentru că și-a dorit neapărat o cabină de duș cu cadru din fier la el acasă, designerul de interior Mihail Neagu a desenat chiar el una, iar tatăl său a realizat-o. În rest, a folost în baie finisaje ceramice ce imită lemnul.

21. Duș cu ușă din plexiglas colorat

studio foto apartament cabina de dus portocalie
Cadrul de duș e făcut din metal cu părți din plexiglass portocaliu

Tot el a gândit și cabina de duș din baia acestui apartament, pentru care a făcut pe comandă uși din plexiglas colorat portocaliu. Iar sub lavoar se află o mască din tablă perforată pe care a creat-o special pentru această baie.

22. Profile aurii și nuanțe de albastru

Amenajare baie - Acasă la Natalia Berezovskaia - Creativ Interior (1)
Baia Nataliei Berezovskaia are accente cromatice reci și aurii

Natalia Berezovskaoa și soțul ei, Octavian, au pus împreună bazele studio-ului de design de interior Creativ Interior. Iar când s-au mutat într-o locuință nouă, au gândit personal amenajarea. Pentru baia cu cabună de duș au ales o ceramică în nuanțe stinse de albastru și profile aurii care să aducă eleganță spațiului.

23. Cabină de duș walk-in și ceramică ce imită marmura

Arhitectul Sorin Stanciu și-a amenajat o cabină de duș walk-in în baia lui de acasă. Pentru pereți, a ales o faianță cu model ce imită marmura, iar mozaicul de pe pardoseală se reia și în nișa în care stau produsele cosmetice.

Foto principală: colaj amenajare Studio Caro/ Simona Ungurean/ Mihnea Ghilduș

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Aspiratorul robot Rowenta X-Plorer Serie 95, cel mai bun prieten al animalului t...