DESIGN INTERIOR

Amenajare de baie: 23 de idei și sfaturi de la arhitecți pentru un design care să te mulțumească pe termen lung

publicat pe 17 iun. 2021

    Un proiect de amenajare de baie începe cu puțină documentare. Baia ar trebui să fie în primul rând o încăpere funcțională, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui preț pe aspect. Ideal este să obții un echilibru între cele două, astfel încât la final să obții un spațiu de care să fii mulțumit pe termen lung. Pentru o listă lungă de idei decorare baie originale și versatile, citește în continuare.

    Dacă ții cont de sfaturile arhitecților și designerilor de interior, ai toate șansele să obții o amenajare de baie reușită. Noi îți oferim un plus de inspirație în a doua parte a articolului, așa că este aproape imposibil să nu găsești câteva idei inspirate și pentru partea estetică.

    Pașii pentru amenajarea băii / tips&tricks pentru o amenajare reușită / ce să alegi: duș sau cadă / cum alegi cada de baie / cum alegi dușul / cum alegi chiuveta / soluții de buget mic pentru amenajarea băii / cum redecorezi fără să schimbi finisajele / greșeli pe care să le eviți în amenajare / idei pentru o baie mică de bloc comunist / idei de amenajare pentru o baie cu cadă / idei de amenajare pentru o baie cu duș

    Toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru o amenajare de baie

    Dacă nu știi de unde să începi și unde este cazul să te oprești când vine vorba de amenajarea băii, poți face un plan având în vedere:

    • calcularea bugetului;
    • stabilirea rețelelor electrice și sanitare dacă este cazul;
    • zonele funcționale și întocmirea exactă a necesităților spațiului prin crearea de spații de depozitare;
    • definirea stilului de amenajare și compoziția cromatică;
    • stabilirea materialelor și calculul cantităților;
    • alegerea atentă a echipei de muncitori care se va ocupa de implementarea proiectului;
    • comandarea și implementarea finisajelor, a pieselor de mobilier și sanitare și, în final, a decorațiunilor.

    6 lucruri de care să ții cont în amenajarea băii

    Sunt câteva lucruri care n-ar trebui să lipsească din amenajarea băii, adaptate la timpurile noastre. Poate ți-ai echipat deja baia în mod corespunzător, însă nu strică niciodată să afli care este părerea arhitecților.

    Înainte să ajungi la partea estetică a amenajării, este foarte important să acorzi o atenție sporită detaliilor tehnice. Unul dintre acestea este hidroizolația. „Din punct de vedere practic, este important să te asiguri că suprafețele care sunt în contact direct cu apă sunt protejate împotriva umidității”, atenționează arhitecta Beatrice Marta de la Something we design. Sfatul ei este să aplici o membrană hidroizolantă pe pereți și pardoseală înainte să te ocupi de finisajele ceramice.

    baie marmura - design interior Pure Mess Design
    Arhitectul Sergiu Califar vine cu o mulțime de idei amenajare baie

    În ceea ce privește finisajele băii, arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design atrage atenția că într-o amenajare de baie nu trebuie să faci compromisuri la capitolul calitate. Alege plăci de ceramică rectificată, adică supusă unui proces de tăiere și șlefuire în urma căruia se obține o mărime cât mai exactă a plăcilor și unghiuri de 90 grade. Asta îți va asigura o îmbinare mult mai armonioasă a plăcilor și rosturi mai subtile.

    Ventilația băii este și ea importantă, pentru a evita apariția mucegaiului. Iar dacă nu ai o baie cu fereastră, arhitecta Beatrice Marta spune că poți rezolva problema cu un ventilator electric special pentru baie.

    Mobilierul ar trebui și el să fie unul de calitate, mai ales dac vrei o amenajare de baie care să te mulțumească pe termen lung. Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabirelle Interior Design recomandă să eviți materialele precum PAL sau MDF înfoliat în baie și să alegi mai degrabă MDF vopsit. Ori dacă preferi lemnul clasic, asigură-te că este tratat anti-umezeală.

    Spațiile de depozitare sunt un must-have, chiar dacă ai o baie mică. Acestea te ajută să ții toate lucrurile organizate și spațiul ordonat. Poți ascunde, de pildă, produsele de curățenie, prosoapele, hârtia igienică și alte lucruri din baie în masca chiuvetei sau în dulapuri speciale.

    Artificiile de design au rolul lor într-o casă chic, așa că ar fi indicat să aduci un element-accent în baie, sfătuiește arhitecta Beatrice Marta. Ea spune că cel mai ușor mod de a introduce un element-accent în baie este prin mixarea finisajului de bază de pe pereți cu unul care iese în evidență. Poți alege plăci ceramice cu un model interesant, piatră naturală, microciment, tencuială tadelakt specifică zonelor mediteraneene sau chiar tapet pentru baie.

    Duș versus cadă: ce să alegi și care sunt criteriile

     cada versus dus
    Ai trecut la amenajarea băii, dar ce te faci atunci când vrei și duș, și cadă, însă îți încape doar una dintre ele?

    Alegerea obiectelor sanitare este un pas important într-o amenajare de baie, așa că trebuie să faci alegeri atente, care să te mulțumească mulți ani de-acum înainte: cada sau dușul. Dacă nu știi care dintre ele se potrivește băii și nevoilor tale, ține cont de următoarele argumente.

    Amenajare băi cu cadă: avantajele și dezavantajele căzii

    Principalul avantaj al unei căzi de baie este că poate fi folosită și ca duș, subliniază arhitecta de interior Raluca Căținaș de la Vivico. Este, de asemenea, mai utilă pentru familiile cu copii mici, pentru că-i poți spăla pe cei mici fără prea multe bătăi de cap și fără „inundații” majore în baie, remarcă designerul de interior Iulia Văculișteanu de la Designful. Nu în ultimul rând, studiile afirmă că o baie în cadă este benefică atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. În plus, este băile sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

    Dezavantajul cel mai mare este că o cadă ocupă foarte mult spațiu, atenționează designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design. Cosmina spune că într-o baie mică cada poate acapara întreg spațiul și poate ajunge un element care afectează spațiul atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Mai mult decât atât, căzile sunt greu accesibile persoanelor cu mobilitate redusă, amintește Iulia Văculișteanu. Iar reparația lor poate fi dificilă chiar și pentru instalatorii iscusiți.

    Amenajare baie cu duș: avantajele și dezavantajele dușului

    Avantajul clar al dușului este că ocupă mult mai puțin spațiu, spun cele trei specialiste în amenajare. În plus, „un duș de tip walk-in poate schimba complet aspectul unei băi – baia va părea mult mai spațioasă”, completează Cosmina. Un alt avantaj este că vei consuma mai puțină apă, subliniază Raluca Căținaș. Un duș este, de asemenea, mai ușor de curățat decât o cadă, pentru că geamul de sticlă și faianța se curăță mai simplu decât fonta sau plasticul, argumentează arhitecta.

    Unul dintre dezavantaje este că poți face doar duș, nu și baie în cadă în zilele în care ai vrea să te relaxezi sau să îți calmezi durerile musculare. În plus, montajul unui duș de pardoseală, implică o cheltuială mai mare decât cel al unui duș cu cădiță, iar cel cu cădiță este inestetic, spune Raluca. Și nu e practic pentru familiile cu copii, căci „e foarte greu de utilizat fără ca unul dintre părinți să se facă fleașcă”, concluzionează Iulia Văculișteanu.

    Tendințe în amenajare băi cu cadă: cum alegi cada de baie perfectă

    amenajare bai cu cada- amenajare baie - modele de cada
    Amenajare băi cu cadă: care este cada perfectă pentru baia ta?

    Dacă după toată această listă de argumente pro și contra ai hotărât să-ți cumperi o cadă, atunci iată care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent când o cauți pe cea potrivită pentru baia ta.

    Alege cada de baie în funcție de spațiu. Chiar dacă îți dorești o cadă mare și extravagantă, cu mult spațiu în interior, e posibil să nu poți avea una din cauza dimensiunii încăperii. Fă toate măsurătorile necesare pentru a alege în final un produs potrivit, care-ți transformă baia într-un sanctuar al relaxării, nu într-o cutie de pantofi.

    Materialul este important, căci dictează rezistența obiectului în timp. Adrian-Valentin Tone, manager general la producătorul de căzi de baie din acril Belform, spune că cele mai rezistente materiale sunt fonta, oțelul, titanul și tabla. Și acrilul este un material rezistent, mai ales că învelișul plăcii de acril este format din fibră de sticlă și poate avea o rezistență la fel de mare precum căzile din tablă.

    Tot de materiale țin și proprietățile antibacteriene. „În comparație cu o cadă din fontă, tablă, titan sau oțel, care are suprafața vopsită, iar bacteriile își găsesc imediat loc în porii de vopsea care o acoperă și pot genera diferite boli ale pielii, cada din acril nu oferă aceste probleme”, spune Valentin Tone.

    Fii atent la design. Căzile din acril sunt disponibile în mai multe variante de modele cu linii drepte sau rotunjite. Valentin Tone aduce în discuție și culoarea sau nuanța de alb a plăcii de acril: „aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culoarea lavoarului, vasului de toaletă sau a bideului”.

    O cadă cu hidromasaj ar putea fi o idee excelentă… sau nu. „Trebuie să iei în calcul legarea acesteia la o siguranță electrică separată în tablou. Așa vei evita arderea pompei în caz de funcționare neconformă a instalației”, atrage atenția Tone.

    Cum alegi dușul pentru o baie modernă

    Dacă în urma argumentelor ai concluzionat că e mai potrivit un duș în baia ta, atunci ai face să alegi unul adaptat la tehnologia și tendințele timpului. Adică un duș walk-in, recomandă arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design. El e de părere că un astfel de element e un must în orice baie modernă, pentru că poate economisi spațiu și poate schimba complet aspectul băii.

    Renunță la cada albă în favoarea unei rigole aflată la nivelul pardoselii ce colectează apă cu ajutorul unei pante, iar pentru a proteja încăperea de stropi, e suficient să montezi un paravan din sticlă. Totuși, ai grijă la amplasarea rigolei. „Nu recomand un duș walk-in aflat la același nivel cu restul băii. Mai degrabă să fie cu doi-trei centimetri mai coborât pentru a nu împrăștia apa”, sfătuiește arhitectul.

    O piesă importantă în ruleta de idei decorare baie: cum alegi chiuveta potrivită pentru o amenajare unitară în baie

    baie cu dus
    Și chiuveta trebuie aleasă în funcție de anumite criterii

    Un alt element important din categoria obiecte sanitare este chiuveta. E important, potrivit Pure-Mess Design. să ții cont de dimensiunile băii tale și să alegi o chiuvetă care să se încadreze armonios în estetica definită de restul obiectelor.

    Chiuveta cu picior este o alegere populară în amenajări și există o mulțime de opțiuni în magazine, așa că este aproape imposibil să nu găsești un model potrivit pentru baia ta. Acest model de chiuvetă este recomandat într-o baie mică sau medie, pentru că ocupă mai puțin spațiu pe pardoseală.

    Chiuveta așezată pe blat este ușor de montat și de integrat într-o amenajare de baie modernă, elegantă, indiferent de modelul chiuvetei. Cele mai întâlnite modele sunt cele cu vasul rotund sau oval, însă cele dreptunghiulare sunt potrivite pentru băile mari.

    O a treia opțiune este chiuveta montată în perete, care este soluția ideală pentru o baie mică, dar o poți folosi și într-un spațiu mai amplu, căci se potrivește în orice context. În plus, aceasta este ușor de folosit pentru persoanele cu dizabilități.

    Nu în ultimul rând, chiuveta cu mască este cea mai practică, pentru că vine la pachet cu un spațiu de depozitare mascat, pe care îl poți folosi pentru produsele de curățenie, cosmetice sau prosoape. Poți alege un pachet format din chiuveta și masca aferentă sau le poți cumpăra separat și personaliza după bunul plac: ai grijă însă să măsori cu atenție ambele piese și să te asiguri că acestea se vor potrivi la montaj.

    Când te hotărăști care dintre opțiunile de mai sus este cea câștigătoare, mai rămâne să alegi forma. Asigură-te că lavoarul tău completează estetic restul obiectelor sanitare din amenajare în baie. De exemplu, dacă ai o cadă clasică, dreptunghiulară sau o cabină de duș, alege o chiuvetă dreptunghiulară sau pătrată. Dacă ai o cadă de colț cu latura externă curbată, cel mai bine cumperi un lavoar oval sau rotund.

    Idei decorare baie pentru un buget modest

    Costurile amenajării unei băi, cu tot cu finisaje, ar trebui să pornească de undeva de la 4000 euro pentru a îndeplini, potrivit arhitectului Sergiu Califar, două condiții: funcționalitate și stil. Dar îți poți amenaja baia și cu o sumă mai mică.

    idei decorare baie- lavoar accesorii baie
    Idei decorare baie demne de Pinterest? Nu ai neapărat nevoie de foarte mulți bani să-ți amenajezi baia ca-n pozele inspiraționale, dar ai nevoie de puțin organizare

    Începe cu organizarea. Evită să creezi un adevărat haos în baie cu prea multe coșulețe cu nimicuri, obiecte de curățenie la vedere sau accesorii expuse neglijent. Iulia Văculișteanu sugerează să faci un moodboard cu obiectele absolut necesare în încăpere pentru a pune pe hârtie concret fiecare cheltuială. Poți tăia sau adăuga pe parcurs în funcție de preferințe și bugetul disponibil. În plus, o baie accesorizată minimalist poate arăta mult mai bine decât una aglomerată cu prea multe decorațiuni.

    Apoi, în loc să cumperi fel de fel de obiecte sanitare cu design pretențios, concentrează-te pe primul obiect pe care-l vezi la intrarea în baie. De obicei, lavoarul sau dușul, spune Sergiu Califar. Cea mai bună idee este să-l personalizezi pe acela. De exemplu, armonizează spațiul cu un duș fără cabină din plastic, ci delimitat de o bordură cu rigolă, îndeamnă arhitectul, pentru o estetică fresh și cheltuieli mici.

    Dacă în colecția ta de idei decorare baie o poziție importantă este ocupată de personalizarea spațiului, însă îți faci griji că mobilierul din magazinele premium este prea scump pentru bugetul de care dispui, poți alege să cumperi o mobilă mai ieftină, de serie, pe care să o vopsești chiar tu. Poți să vii cu propriile tale idei, de la vopsirea acesteia într-o culoare puternică, la realizarea de modele creative DIY sau alegerea unor mânere pentru uși sofisticate, diferite de cele standard care îți vin în pachet.

    În loc să cheltui o mulțime de bani pe finisaje cu modele intricate, poți obține o amenajare de baie interesantă dacă te joci cu opțiunile de chit. Ca să obții rapid un efect special, designerul Mădălina Plugaru recomandă să alegi o culoare contrastantă pentru chit, care să iasă în evidență.

    O idee minunată din cutia cu idei decorare baie? Poți economisi o sumă considerabilă dacă nu acoperi toți pereții cu faianță. Arhitecta Beatrice Marta spune că te poți rezuma la faianță doar în jurul dușului. Și ca să nu dai greș cu modelul, poți opta pentru o faianță albă cu aspect de cărămidă, un model Subway, care e disponibil la prețuri rezonabile în majoritatea magazinelor de bricolaj. „Restul pereților și tavanul se pot finisa cu o vopsea lavabilă pentru spații umede, nu e necesar să umplem toți pereții cu ceramică”, spune Beatrice.

    Cum redecorezi fără să schimbi finisajele

    baie vopsea pentru faianță
    Uneori poți să îți amenajezi baia fără a o lua de la zero

    Dacă ai deja finisaje ceramice montate în baie, dar îți dorești să schimbi estetica încăperii, nu e neapărat necesar să le înlocuiești, pentru că acest proces se poate dovedi costisitor. În schimb, le poți acoperi fie cu vopsea, fie cu alte opțiuni de finisaje pentru baie.

    Vopseaua pentru faianță este una dintre cele mai ieftine opțiuni de amenajare în baie fără demontarea plăcilor ceramice. Pentru o baie de circa cinci metri pătrați, costurile pentru vopsirea faianței pot ajunge la o sumă cuprinsă între 250 și 900 lei, spun arhitectele Hanna Szonda și Sorana Leru de la MiSo Architects. Iar vopselele de garaj se pretează și pentru pardoseli de gresie, deci poți redecora complet, trebuie doar să urmezi cu atenție pașii de vopsire a faianței.

    Mai poți folosi și microciment. Avantajul acestei opțiuni este lipsa rosturilor, așa că amenajarea băii va fi mai simplă, unitară. Microcimentul nu este însă tocmai o soluție de buget, pentru că necesită aplicarea de către persoane calificate care au urmat training-uri de specializare la producători, iar costurile te pot duce undeva în 8000-11.000 lei cu tot cu materiale și manoperă. Pe de altă parte, este o alegere smart pentru baia ta, care poate schimba complet aspectul spațiului.

    O altă opțiune de finisaj pentru pereții băii este tapetul special, care nu doar că poate fi aplicat peste ceramica existentă, dar poate un punct de interes în amenajarea băii. Prețurile sunt totuși destul de ridicate, de la 800 la 1000 lei pe metru pătrat. Partea bună este că de obicei sunt suficienți între 5 și 7 metri pătrați pentru crearea unui perete-accent.

    Nici pardoseala nu iese din discuție când vorbim despre idei decorare baie fabuloase cu-n buget redus. Pentru pardoseală există LVT-ul, adică dale de vinil lipite, de circa 2-3 milimetri, care poate fi folosit inclusiv în zona de duș. Ce trebuie să faci este să alegi un model cu aderență bună, pentru spații umede, și să realizezi o hidroizolație eficientă dedesubt. Prețurile încep de la 200 lei pe metrul pătrat pentru dalele LVT și folia adezivă, iar montajul este simplu.

    Greșeli comune pe care să le eviți în procesul de amenajare pentru baie

    greseli amenajare baie
    Uneori, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din showroom

    Lucrurile nu merg întotdeauna perfect, ba chiar procesul de amenajare al băii este unul dificil, așa că este bine să fii în gardă și să anticipezi greșelile pe care le poți face. Așadar, ia o foaie de hârtie și un pix și treci ia câteva notițe.

    Alegi gresie cu finisaj lucios, în special pentru pardoseală. Pereții pot fi finisați cu plăci lucioase, însă pe jos ar fi bine ca suprafața care ia contact cu apa să fie mată, altfel aceasta poate deveni alunecoasă și te poți accidenta.

    Replici întocmai designul din showroom în spațiul de-acasă. Acesta nu este neapărat un lucru rău, însă arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofițeru Design Studio avertizează că spațiile de expunere a produselor din magazine sunt ceva mai generoase decât cele reale în care locuim. Așa că mai bine nu încerci să înghesui o cadă și un duș în aceeași baie de apartament de bloc doar pentru că ți-au plăcut mult în showroom, unde erau puse împreună.

    Poziționezi greșit piesele principale. Ca să asiguri un flux corect de folosire și un design funcțional, ar trebui să păstrezi o distanță minimă între obiectele sanitare. De exemplu, între lavoar și toaletă ar trebui să fie 20 centimetri cel puțin, iar între lavoar și cadă minimum 30 centimetri. Între lavoar și peretele lateral, dacă e cazul, ar fi bine să lași tot 30 centimetri. Dacă toaleta e lângă cadă sau duș, ar trebui să existe între ele cel puțin 20 centimetri. Iar între toaletă și peretele lateral ar trebui să fie tot 20 centimetri. Iar în fața toaletei ar trebui să existe un spațiu liber de 76 centimetri, distanță de care ar trebui să ții cont și în fața dușului și a chiuvetei. Dacă nu rămâne destul pentru că ai o baie foarte mică, cumpără obiecte sanitare mai mici, adaptate la spațiul dat.

    Folosești lumină caldă. Chiar dacă în restul casei e chiar recomandat să folosești becuri cu lumină caldă, în baie ai nevoie de vizibilitate mai bună, așa că alegerea cea mai bună ar fi becurile cu lumină rece. Dacă ți se pare agresivă, designerul Antonia Listarf recomandă să alegi un corp de iluminat cu lumina rece doar la oglindă, care să asigure vizibilitate bună pentru machiat, bărbierit și alte operațiuni cosmetice. Smart tip? Poziționează-l în lateralul oglinzii, pentru ca umbra să nu cadă fix pe fața ta.

    Folosești o rigolă fără o pantă de scurgere corectă. Dacă ai optat pentru un duș walk-in, trebuie să te asiguri că meseriașii vor construi o pantă de scurgere specială, astfel încât apa să nu treacă mai departe de zona de duș în timpul folosirii.

    Alegi muncitori care nu sunt familiarizați cu finisajele și te alegi cu rosturi prea îngroșate. Ca să nu ajungi în această situație, asigură-te că muncitorii cu care lucrezi au experiență cu finisajele alese de tine, altfel vei investi o mulțime de bani în ele pentru ca la final să fie montate greșit.

    Folosești prea multe culori și texturi din dorința de a avea o baie la fel de atractivă precum restul casei. Pentru a crea un ambient plăcut, sunt suficiente cel mult trei tipuri de finisaje, iar designerii recomandă să folosești plăci ceramice de doar două mărimi diferite.

    Modele de băi mici de bloc comunist amenajate modern

    Blocurile comuniste, construite în perioada 1965 – 1989, au apartamente cu spațiu limitat. „În general, băile din blocurile comuniste au între trei și cinci metri pătrați, majoritatea se situează undeva în patru metri pătrați”, spune arhitecta Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio. Iar amenajarea lor ridică unele probleme de eficiență, dar te poți inspira din aceste modele de băi mici de bloc comunist amenajate de arhitecți și designeri de interior.

    1. Continuitate între perete și cadă

    bai cu cada incastrata
    După amenajare, spațiul a devenit mai luminos, iar ceramica cu model geometric păstrează continuitatea între cadă și perete

    O baie demodată cu finisaje vechi și o mulțime de nișe inutile în tavan a devenit modernă după ce arhitecta Raluca Căținaș a făcut un update amenajării. „Am renunțat la aproape toate nișele de pe tavan, care erau în plus, pentru a simplifica linia băii și a da senzația de mărire”, explică ea. Iar peretele cu cada, care a devenit perete accent prin finisajul ceramic, înalță optic încăperea.

    2. Baie mică neutră, cu accente cromatice reci

    modele de bai mici miso architects 2
    Arh. Sorana Leru a adăugat accente de culoare cu ajutorul dulapului pe care stă lavoarul

    Nuanțele neutre sunt de preferat în spațiile nu foarte generoase, căci le fac să pară mai mari. Dar poți sparge monotonia cu câteva accente de culoare, cum a făcut arhitecta de interior Sorana Leru de la MiSo Architects în această baie de bloc comunist.

    3. Jocuri de lumini și oglinzi

    modele bai mici miso architects 1
    Oglinzile și sursele de lumină fac baia să pară mai mare

    Tot din mâinile Soranei a ieșit și această baie colorată, unde spațiul este „deschis” optic prin oglinda mare montată deasupra lavoarului. Pe lateralele ei a adăugat și linii de lumină, pentru amplificarea efectului.

    4. Baie de trei metri pătrați cu duș walk-in

    O amenajare baie cu duș într-un spațiu mic poate fi spectaculoasă. Pentru baia din locuința ei, care măsoară doar trei metri pătrați, arhitecta Andra Marinescu a înlocuit cada cu un duș walk-in care economisește spațiu și face încăperea să pară mai aerisită. În rest, a folosit finisaje neutre, nisipii.

    5. Baie amenajată cu ceramică albă care reflectă lumina

    Ceramica albă lucioasă poate reflecta lumina, ceea ce face spațiul să pară un pic mai mare, iar acest lucru este demonstrat de această baie amenajată de Sergiu Califar, care măsoară numai 4,5 metri pătrați. Mobilierul ales este tot alb „pentru a păstra o acuratețe în amenajare”, argumentează el.

    6. Mobilier pe cadru metalic pentru „transparență”

    baie mica bloc comunist
    Arh. Sergiu Califar a ales mobilier pe cadru metalic, pentru a oferi transparență zonei de lavoar

    E un truc eficient să folosești obiecte de mobilier „transparente” când amenajezi spații mici, iar Sergiu Califar l-a folosit în amenajarea acestei băi tot de 4,5 metri pătrați. Cadrul metalic pe care stă chiuveta nu blochează complet privirea, așadar camera pare mai liberă. „Procesul de amenajare a fost relativ dificil, pentru că exista cada, iar zona de lavoar este cumva în drum. A trebuit să alegem un suport metalic, ca să putem crea o transparență”, ne-a explicat Sergiu.

    Idei de amenajare băi cu cadă: nuanțe naturale, stil industrial și elemente moderne

    Pentru amenajare băi cu cadă trebuie să te înarmezi cu răbdare, căci procesul tehnic este unul destul de dificil. Odată ce ajungi la partea de mix de idei decorare baie, lucrurile devin distractive. Urmărește exemplele următoare și ia-ți notițe pentru a decide mai ușor ce este potrivit pentru tine.

    7. Baie în nuanțe neutre cu ceramică ce imită lemnul

     

    Această baie amenajată în nuanțe neutre se află într-un apartament din București cu peste 30 de plante, așa că verdeața nu putea lipsi nici din această încăpere. Designerul de interior Alexandra Crișan a placat un perete întreg cu licheni stabilizați, iar pe peretele opus tronează o cadă freestanding la capătul căreia se află un perete-accent.

    8. Baie albă cu perete placat cu oglindă

    Amenajare open space baie albă cu cadă
    În baia mare au o cadă încăpătoare.

    Pentru că părea mică și înghesuită, arhitecta de interior Cristina Micu a amenajat baia acestui apartament din București cu un perete întreg placat cu oglindă. A încăput o cadă generoasă, iar faptul că finisajele sunt albe și reflectă lumina dă iluzia de încăpere spațioasă.

    9. Perete de accent rose gold în dreptul căzii

    Amenajare baie cu alb si roz Cluj Pibo Projects
    Peretele rose-gold din dreptul căzii este piesa de rezistență a băii

    „Înghețată de vanilie cu frăguțe” – acesta e lucrul la care se duce cu gândul proprietara acestui apartament din Cluj-Napoca ori de câte ori intră în baie. Peretele cu cada e placat cu faianță rose-gold în stil os-de-pește, iar restul ceramicii e albă. Accentele de lemn natur și negru contrastează cu restul elementelor și creează o cromatică caldă.

    10. Ceramică cu aspect de piatră naturală și cadă îmbrăcată în gresie

    Amenajare baie gri si alb (2)
    Idei decorare baie cu efecte optice: gri-ul și albul din finisajele ceramice păstrează un aspect luminos în baie

    Pentru baia acestui apartament din Târgu Mureș, designerul de interior Simona Ungurean a ales o gresie cu aspect de piatră naturală, pe care a „ridicat-o” și pe masca căzii. Apoi, pentru pereți a folosit o faianță cu model 3D ce imită frunzele, albă, care menține decorul aerisit vizual și luminos, fără să pară plat.

    11. Mozaic alb-negru și cadă freestanding

     

    Pentru baia acestei vile din Cotroceni, designerul Hamid Nicola Katrib a ales finisaje ceramice cu impact vizual: un mozaic alb-negru cu mesaj pe perete, și o faianță cu model geometric din aceeași paletă cromatică pentru pardoseală. Cada freestanding are un efect aparte datorită picioarelor vintage, iar radiatorul nu face notă discordantă, ci contrastează plăcut datorită finisajului negru. Masca turcoaz a lavoarului este singura pată de culoare din încăpere.

    12. Amenajare vintage într-o baie somptuoasă

    În aceeași casă se află și această baie amenajată într-un stil complet diferit. Hamid Nicola Katrib a împărțit baia matrimonială în două zone mari: cea cu cada și vasele de toaletă, apoi cea cu lavoare. Deasupra căzii este suspendată o lustră vintage din anii ’50 și o lucrare semnată de Ottilia Michail Oteteleșanu, pictoriță a Casei Regale a României în primele decenii ale secolului XX.

    13. Baie cu cadă și parchet

    amenajare baie apartament piața romană
    Nu tocmai o opțiune tradițională, parchetul se potrivește excelent în baie și conferă căldură spațiului

    Pentru baia lui de-acasă, designerul Mihnea Ghilduș a vrut neapărat parchet din lemn, și a făcut tot posibilul să-l obțină în ciuda meseriașilor care i-au spus că nu este tocmai o idee bună. Designerul s-a încăpățânat și a pus parchet din lemn masiv de stejar pe jos, iar acesta încă rezistă foarte bine după aproximativ opt ani de la montare.

    14. MDF roz și perete din terrazzo

    Amenajare baie roz cu terazzo Andra Bica Kanso Design
    Peretele este acoperit cu MDF vopsit roz și ascunde depozitări. Foto: Andrei Tudoran

    Designerul de interior Andra Bica de la Kanso Design a combinat MDF-ul roz cu terrazzo în baia acestui apartament de pe Calea Moșilor. În partea de sus, peretele placat cu MDF vopsit ascunde spații de depozitare care se deschid cu sistem push and pull.

    15. Baie retro cu lavoar pe cadru de mașină de cusut Singer

     

    Dacă stilul modern nu se potrivește cu viziunea ta de amenajare baie cu duș, te poți inspira din această baie amenajată în stil retro într-un apartament interbelic din Capitală. Designerul de interior Alexandra Năstase de la Jooca Studio s-a rezumat la alb, negru și câteva accente roșii și a folosit faianța metro pentru a pune în valoare pereții. Ca suport pentru lavoar, Alexandra a folosit cadrul unei mașini de cusut Singer veche.

    16. Cadă freestanding și ceramică hexagonală

    cada freestanding, lavoar freestanding Dalet, gresie hexagonala alb negru gri
    Lavoarul freestanding model Rondo a costat 1170 lei, iar cada 3900 lei.

    Cum ceramica hexagonală este super prezentă în tendințele de design din ultima perioadă, arhitecta Oana Țapu a folosit-o în amenajarea băii acestei case din București. Pentru pardoseală a creat un joc de forme, folosind trei nuanțe diferite pe care le-a intercalat într-un soi de degrade.

    Idei de amenajare baie cu duș: lux, eleganță și unicitate

    O baie simplă, cu duș, se poate transforma cât ai zice pește într-o încăpere fabuloasă. Fie că optezi pentru un stil clean, fie că te interesează notele luxoase, cum sunt candelabrele de sticlă sau cristal și tonurile de auriu ori dansul clasic al duetului alb-negru, o decorare baie cu duș realizată ca la carte are potențialul de a deveni încăperea ta favorită din casă.

    17. Baie grandioasă ce pare scoasă din cartea Marele Gastby

    before and after baie
    Baia e la fel de elegantă precum restul casei

    Pentru acest apartament de închiriat din centrul Capitalei, arhitecții Corina și Traian Mihalache de la Studio Caro au gândit un concept de design ce pare scos din celebra carte Marele Gatsby. Baia face parte din același peisaj. Spațiul se afla într-o stare precară când au preluat lucrările, dar până la sfârșitul lor acesta a devenit un sanctuar grandios, plin de marmură, cu duș walk-in și accente de verde-smarald.

    18. Baie cu pereți placați cu terrazzo, fără rosturi

    baie cu mobilier bleu și terazzo (4)
    Peretele cu dușul este placat cu terrazzo

    Această baie este din aceeași poveste cu cea roz de mai sus amenajată de Andra Bica- fiind însă mult mai mică, aceasta singura opțiune a fost instalarea unei cabine de duș închisă din sticlă. În schimb, pereții săi au fost placați tot cu terrazzo, care este mai avantajos pentru că se montează fără rosturi și poate fi curățat mai ușor.

    19. Ceramică alb-negru și cabină de duș cu ușă din sticlă și rame metalice

    idei decorare baie alb negru
    Cabina de duș se închide cu un perete despărțitor din sticlă și cadru metalic

    Tot în vila din Cotroceni amenajată de designerul Hamid Nicola Katrib pe care am menționat-o mai sus se află și această baie amenajată în alb și negru, cu o cabină de duș cu rame metalice. Dușul e înălțat și nu știrbește deloc din spațiul băii.

    20. Cabină de duș din geam armat pe cadru de fier

    apartamentul unui tanar chitarist mobilat in familie baie renovata
    Cadrul metalic al dușului a fost personalizat după schițele designerului

    Pentru că și-a dorit neapărat o cabină de duș cu cadru din fier la el acasă, designerul de interior Mihail Neagu a desenat chiar el una, iar tatăl său a realizat-o. În rest, a folosit în baie finisaje ceramice care imită lemnul.

    21. Duș cu ușă din plexiglas colorat

    studio foto apartament cabina de dus portocalie
    Cadrul de duș e făcut din metal cu părți din plexiglass portocaliu

    Tot el a gândit și cabina de duș din baia acestui apartament, pentru care a făcut pe comandă uși din plexiglas colorat portocaliu. Sub lavoar se află o mască din tablă perforată pe care a creat-o, de asemenea, special pentru această baie.

    22. Profile aurii și nuanțe de albastru

    Idei decorare baie - Acasă la Natalia Berezovskaia - Creativ Interior (1)
    Baia Nataliei Berezovskaia are accente cromatice reci și aurii

    Natalia Berezovskaoa și soțul ei, Octavian, au pus împreună bazele studio-ului de design de interior Creativ Interior. Iar când s-au mutat într-o locuință nouă, au gândit personal amenajarea. Pentru baia cu cabină de duș au ales o ceramică în nuanțe stinse de albastru și profile aurii care să aducă eleganță spațiului.

    23. Cabină de duș walk-in și ceramică ce imită marmura

    În baia lui de acasă, arhitectul Sorin Stanciu și-a amenajat o cabină de duș walk-in în. Pentru pereți a ales o faianță cu model ce imită marmura, iar mozaicul de pe pardoseală se regăsește și în nișa în care stau produsele cosmetice.

    Sperăm că ți-am fost de ajutor și că ai primit toate informațiile de care ai nevoie. Când vorbim despre idei decorare baie, mai ales dacă ne dorim o estetică specială, lucrurile nu sunt niciodată simple. Cu toate acestea, finalul călătoriei este extrem de satisfăcător! Spor la treabă!

    Foto principală: colaj amenajare Studio Caro/ Simona Ungurean/ Mihnea Ghilduș

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments