Baie

Tips&tricks: cum să redecorezi baia sau bucătăria cu vopsea pentru faianță

  Unele soluții de amenajare sunt mai ieftine decât altele. De exemplu, dacă nu ai bugetul necesar să schimbi plăcile ceramice cu totul, însă chiar nu mai suporți aspectul celor vechi, poți să le dai un suflu nou cu vopsea pentru faianță.

  Fiindcă e un produs relativ nou apărut pe piața din România și nu atât de des folosit, am cerut câteva sfaturi lui Vlad Savu, designer de interior și fondator al biroului de design After Deco. Vlad a folosit o vopsea pentru ceramică la reamenajarea băii din casa copilăriei sale, pe care a pus-o la punct pentru a o putea închiria în regim hotelier.

  Cum a decurs procesul de aplicare a vopselei

  Deși e mult mai simplu să vopsești ceramica, decât să o înlocuiești, nu-înseamnă neapărat că e floare la ureche. „Am cam subestimat tot efortul”, povestește Vlad. Primul pas pe care l-a făcut a fost degresarea suprafețelor cu o soluție de curățat baia.

  „Am lăsat să se usuce și să se ventileze, apoi am acoperit obiectele sanitare cu bandă adezivă din hârtie, pentru a le proteja”, explică designerul. Nu sări peste acest pas, altfel riști să rămâi cu lavoarul sau dușul pătate.

  Abia apoi a trecut la vopsirea propriu-zisă. „Am început să aplicăm în mai multe straturi vopseaua specială pentru gresie și faianță”, spune Vlad. Pentru rezultatele obținute de el, au fost necesare trei-patru straturi – iar sfatul lui este să aplici tot cam atâtea și la tine acasă, în funcție și de culoarea inițială a ceramicii.

  Provocări, rezultate și costuri finale

  „Cea mai mare provocare, sincer, cred că a fost să ne reglăm intensitatea cu care apăsam pe trafaletul cu burete cu care am aplicat”, povestește designerul de interior. Sfatul lui este să nu apeși pe trafalet, să-l lași „să meargă de la sine”.

  Rezultatul a fost peste așteptări. „Per total, suprafața a rămas cu o ușoară granulație, plăcută la atingere, destul de soft. A rămas foarte uniform, fără variație de culoare”, spune Vlad. La final, cu tot cu unelte (trafaleți, bureți de schimb, bandă adezivă, mănuși) și vopsea de faianță GoodHome cumpărată de la Brico Depot, pentru două băi de câte opt metri pătrați fiecare, totul a costat aproximativ 1.200 – 1.300 lei.

  Ce opțiuni de vopsea pentru faianță găsești în comerț

  Designerul de interior a fost mulțumit de vopseaua GoodHome, despre care spune că s-a păstrat destul de bine până acum, la câteva luni după amenajare. „Având în vedere că închiriez casa, deci persoanele care intră nu acordă atenție cum acordăm noi, proprietarii, se ține foarte bine”, explică el.

  Alte opțiuni din magazinele de la noi mai sunt vopseaua Oskar direct pe faianță, lacul pentru faianță marca proprie Hornbach sau emailul colorat pentru faianță Azulejos.

  Înainte să te apuci

  Ca să-ți asiguri reușita, ia în considerare anumite detalii înainte să te apuci.

  • De exemplu, dacă ai zone fisurate în plăcile ceramice pe care vrei să le vopsești, astupă-le cu silicon acrilic.
  • Dacă faianța e foarte lucioasă, șlefuiește-o cu hârtie abrazivă de granulație fină (180-220) înainte de vopsire.
  • Citește eticheta vopselei în magazin – s-ar putea să ai nevoie de primer sau grund. Cea de la GoodHome folosită de Vlad nu a avut nevoie de acest pas.

  Foto: After Deco

  Subscribe
  Notify of
  guest
  7 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Manuela
  Manuela
  3 years ago

  Buna ziua. Ma intereseaza ce produs a folosit pentru gresie. De la Dedeman mi-au spus ca nu exista nimic pentru vopsirea gresiei. Multumesc

  Luminita
  Luminita
  3 years ago

  Buna ziua, cum se procedeaza cu chitul dintre placile de faianta?

  Monica
  Monica
  3 years ago

  Salut, cum rezista aceasta vopsea pe gresie daca avem incalzire in pardoseala? Multumesc.

  Elena
  Elena
  2 years ago

  Buna ziua! Cum s-a menținut vopseaua pe gresie și in zona cazii, unde e apa mereu? Mulțumesc!

  Jane
  2 years ago

  Frumoasă metamorfoză la baie.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tips&tricks: cum să redecorezi baia sau bucătăria cu vopsea pentru faian...