De la specialiști

10 lucruri care n-ar trebui să lipsească dintr-o baie modernă, potrivit designerilor

publicat pe 20 ian. 2021

    O baie modernă e atât un spaţiu utilitar, dar şi un sanctuar al răsfăţului. Și dacă reușești să creezi o ambianță plăcută în care să integrezi și câteva elemente high-tech, s-ar putea ca baia să devină camera în care petreci cel mai mult timp.

    Dacă şi tu visezi la o baie ca pe Pinterest, e timpul să treci la acţiune. Porneşte de la un concept unitar şi îndreaptă-ţi atenţia spre un sistem de instalaţii nou, finisaje sofisticate, baterii decorative şi o cadă în care să te afunzi de fiecare dată când ai nevoie de o pauză.

    Am întrebat trei arhitecţi care sunt primele zece lucruri care n-ar trebui să lipsească dintr-o baie modernă şi iată ce ne-au răspuns:

    1. Ceramică rectificată

    rosturi mai subtile
    Cu ceramică rectificată, rosturile sunt mai subtile

    Arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design acordă multă atenţie modului în care ceramica de pe pereţi se combină cu cea de pe pardoseală şi optează întotdeauna pentru ceramică rectificată, adică supusă unui proces de tăiere şi şlefuire, pentru a obține o mărime cât mai exactă a plăcilor, cât și unghiuri de 90 de grade. Acest procedeu asigură un aspect uniform şi o îmbinare mult mai armonioasă, iar rostul poate fi aplicat într-un mod mai subtil. În acest fel, rosturile pot comunica”, explică arhitectul.

    Plăcile rectificate fac parte din colecţii premium, iar asta însemna prețuri mai mari, dar efectul vizual e pe măsură.

    2. Produse cu aspect natural

    Tot Sergiu crede că finisajele dintr-o baie modernă ar trebui să aibă un aspect cât mai natural. E un spaţiu pentru relaxare, în care nu e indicat să integrezi elemente ce distrag sau obosesc privirea. Asta nu înseamnă că toate finisajele ar trebui să imite lemnul, iar toate băile să fie verzi sau maro, însă modul cum planifici paleta cromatică şi textura tuturor materialelor integrate ar trebui să pornească de la o bază cât mai apropiată de natură, fără culori bombastice, sfătuiește arhitectul.

    3. Un element de accent

    baie modernă
    Jocul cromatic între finisaje pune în valoare spaţiul

    Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design crede că cel mai uşor mod de a introduce un element de accent într-o baie modernă este de a mixa finisajul de bază de pe pereţi cu unul care să se remarce mai rapid, dar care să corespundă paletei cromatice prestabilite în întreaga amenajare. Poate fi poziţionat în zona duşului sau a căzii, ori a lavoarului. Beatrice te sfătuiește să alegi plăci ceramice cu un model interesant sau cu aspect geometric, piatră naturală, microciment sau tencuială tadelakt, specifică zonelor mediteranene.

    4. Duşuri walk-in

    baie modernă
    Un duş cu rigolă arată mai bine decât unul clasic cu cădiţă din plastic

    Sergiu Califar crede că dușul walk-in e un must în orice baie modernă, poate economisi spaţiu şi schimba radical aspectul unei băi.  Inovaţia constă într-o rigolă aflată la nivelul pardoselii ce colectează apă cu ajutorul unei pante. Pentru cele mai estetice rezultate, optează pentru montaj de gresie pe pardoseală şi renunţă la cada albă. „Nu recomand un duş walk-in aflat la acelaşi nivel cu restul băii. Mai degrabă să fie cu doi-trei centimetri mai coborât pentru a nu împrăştia apa”, spune arhitectul.

    5. Benzi LED în oglinzi

    Una dintre regulile de bază ale iluminării este să nu poziţionezi lumina deasupra oglinzii, pentru că vei proiecta umbre pe faţă, iar vizibilitatea va fi afectată. În schimb, Sergiu recomandă benzile LED ce înconjoară toate marginile unei oglinzi, fie ea rotundă sau paralelipipedică. Efectul de sticlă sablată astfel obţinut va fi mai util în momentul în care vrei să te machiezi, să te bărbiereşti sau să îţi analizezi aspectul pielii, pentru că lumina e mereu proiectată pe faţă”, adaugă Sergiu.

    6. Ventilaţia

    O baie fără fereastră poate deveni rapid un mediu umed care în timp să dezvolte mucegai. Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design atrage atenţia asupra importanţei ventilaţiei în baie, fie ea naturală sau cu ajutorul unui produs ce poate fi accesat simplu printr-un întrerupător. Unele modele mai performante pot fi lăsate să acţioneze continuu, fără a fi deconectate de la reţeaua electrică.

    7. Hidroizolaţia

    Arhitecta adaugă la lista tehnică pentru baie modernă și hidroizolaţia: Din punct de vedere practic, este important să te asiguri că suprafeţele care sunt în contact direct cu apă sunt protejate împotriva umidităţii.

    Din acest motiv, este recomandat ca înainte să finisezi suprafaţa pardoselii şi a pereţilor să aplici o membrană hidroizolantă”, explică ea.

    8. Mobilier de calitate

    Oricât de frumos s-ar vedea, arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design te incurajează să eviți folosirea unor materiale precum PAL sau MDF înfoliat în baie, chiar dacă sunt mai ieftine. Ele nu rezista chiar atât de bine la umezeleală şi se umflă rapid, iar canturile se deteriorează foarte uşor. De altfel, orice material ai aduce în baie, asigură-te că a beneficiat de tratamentul necesar anti-umezeală, mai ales dacă este realizat din tipuri de lemn cu densităţi mici. O idee mai inspirată este să te orientezi spre MDF vopsit.

    9. Spaţiu de depozitare

    depozitare de baie
    Alege depozitare închisă, pentru a nu aglomera vizual cu toate sticluţele şi accesoriile de baie

    Pentru o baie modernă organizată şi cu aspect unitar, evită spaţiile de depozitare deschise şi încearcă să aduci cât mai multe dulapuri, în raport cu dimensiunea încăperii. Poţi realiza unul la comandă deasupra peretelui fals ce incastrează vasul de toaletă sau chiar deasupra căzii. În plus, caloriferele de baie pot fi suporturi grozave pentru depozitarea prosoapelor.

    10. Plante

    baie modernă
    Plantele pot optimiza umezeala din baie

    Gabriela Borlescu încheie lista cu un element decorativ: Pentru o experienţă ca la hotel, recomand să îţi aduci plante! Totul pare mult mai luxos. Nu trebuie neapărat să muţi ghivecele cu trandafiri în baie, poţi să adaugi câteva plante decorative într-o vază, sau dacă eşti îndrăzneaţă poţi face un perete cu licheni stabilizaţi”, spune ea. Din fericire, există plante pe care ar fi chiar recomandat să le aşezi în baie, pentru că sunt iubitoare de umezeală sau pot purifica aerul: bambusul de apartament (dracaena sinderiana), crinul păcii, filodendronul, begonia, peperomia, aloe vera sau planta şarpe.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments