Cadă versus duş: avantaje și dezavantaje care să te ajute să iei o decizie
publicat pe 03 mart. 2020O baie caldă la finalul zilei e tot ce îți trebuie ca să te relaxezi și să scapi de stres. Iar când pui la socoteală şi beneficiile pe care le are pentru sănătate, oare mai poate dușul să câștige această bătălie?
Dacă eşti în fața deciziei de a alege între cadă sau duș în baia ta, am adunat argumentele unor specialişti în amenajare, pentru a te lămuri.
Avantajele căzii
Poate fi folosită şi ca duş. Dacă pui o perdea sau un panou de sticlă, poţi folosi fără probleme o cadă pe post de duş, pentru ocaziile în care te grăbeşti, remarcă arhitectul de interior Raluca Căținaș de la Vivico.
Este mai utilă pentru familii cu copii mici. Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful povesteşte din proprie experienţă că o cadă va fi mai uşor de folosit decât un duş pentru spălarea copilului, fără „inundaţii” majore în baie.
Băile în cadă sunt relaxante şi sănătoase. Numeroase studii afirmă că o baie în cadă face bine sănătății fizice și mentale şi este chiar recomandată pentru anumite afecţiuni, precum cele cardiovasculare. Iulia ar completa că este și foarte relaxantă și eficientă pentru înlăturarea stresului.
Dezavantajele căzii
Căzile freestanding nu sunt foarte practice. Că sunt superbe, sunt superbe, dar şi preţurile sunt pe măsură. Iar arhitectul de interior Raluca Căținaș menţionează că se îngălbenesc uşor, deci necesită îngrijire suplimentară. Ia în calcul şi că e foarte uşor să stropeşti totul în jur cu o asemenea cadă.
Căzile cu mască au un aspect neplăcut. Chiar dacă sunt mai accesibile, căzile cu mască nu arată deloc bine şi pot strica decorul unei băi cu finisaje bine alese. Mai bine alege o cadă incastrată, spune Raluca.
Ocupă mult spaţiu. Designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio atrage atenţia că într-o baie mică, cada ar putea acapara întreg spaţiul, ceea ce dăunează atât la nivel estetic, cât şi funcţional.
Sunt greu accesibile persoanelor cu mobilitate redusă. O persoană cu probleme de mobilitate care nu dispune de ajutor nu poate folosi pe cont propriu o cadă, atenționează designerul de interior Iulia Văculișteanu.
E mai greu de intervenit. Pentru instalatori, e mai greu să depisteze şi să rezolve o problemă legată de instalaţii în cazul unei căzi decât în cazul unui duş, adaugă Iulia.
Avantajele duşului
Ocupă mai puţin spaţiu. Principalul motiv pentru alegerea duşului este menţionat în unanimitate de cele trei specialiste în amenajare pe care le-am întrebat: îi oferă băii un aspect mai aerisit, oricare ar fi dimensiunea ei. „În ceea ce privește latura estetică, uneori un duș de tip walk-in poate schimba complet aspectul unei băi – baia va părea mult mai spațioasă”, spune designerul de interior Cosmina Nidelea.
Consumă mai puţină apă. Pentru că nu e nevoie să umpli o cadă întreagă şi chiar ai tendinţa să închizi apa atunci când foloseşti şamponul sau săpunul, duşul e alegerea sustenabilă. În plus, îi poţi monta un accesoriu special pentru economisirea apei, recomandă arhitectul de interior Raluca Căținaș.
E mai uşor de folosit. Atunci când te grăbeşti, poţi reduce semnificativ timpul pentru spălat cu ajutorul unui duş. Folosirea facilă e un avantaj şi pentru cei care au probleme legate de mobilitate, adaugă designerul de interior Iulia Văculişteanu.
E mai uşor de curăţat. Te apleci mai puţin când speli un duş. În plus, geamul de sticlă și faianța se curăţă de obicei mai rapid decât fonta sau plasticul, precum în cazul unei căzi, menţionează Raluca Căținaș.
Deazavantajele duşului
Montajul unui duş de pardoseală e mai scump. Dacă ai optat pentru un duş cu rigolă, pregăteşte-te pentru o cheltuială mai mare decât în cazul unui duş cu cădiţă, avertizează arhitectul de interior Raluca Căținaș.
Duşul cu cădiţă e inestetic. Când ai o baie amenajată cu materiale moderne, un duş cu cădiţă, deşi accesibil, poate strica aspectul spaţiului, atunci când cădiţa e inestetică. În plus, marginile cădiţei adună rapid murdărie, completează Raluca.
Nu e practic pentru familiile cu copii. „E foarte greu de utilizat de familiile cu copii, fără ca unul dintre părinţi să se facă fleaşcă”, concluzionează designerul de interior Iulia Văculişteanu.
După o listă cu avantaje şi dezavantaje estetice şi funcţionale, trebuie să menţionăm şi că un criteriu major pentru această alegere este factorul emoţional. Aşa că sperăm să îmbini cât mai eficient argumentele specialiştilor cu propriile preferinţe şi să alegi între cadă sau duș.
Amenajare de baie fără cadă, ideea salvatoare pentru băile mici
Pentru că unul dintre avantajele căzii, așa cum am menționat anterior, este că aceasta poate fi folosită și ca duș, însă spațiul limitat poate fi o problemă, am vrea să-ți spunem mai multe despre dușurile walk-in, care sunt, în prezent, o alegere foarte populară în rândul celor care preferă o amenajare de baie fără cadă.
Dușul walk-in, o alegere modernă populară dacă îți dorești o amenajare de baie fără cadă
Pentru că am discutat anterior despre avantajele și dezavantajele dușului, acum o să vorbim despre dușul-vedetă al momentului, dușul walk-in, despre cum poți alege un model potrivit pentru o amenajare de baie fără cadă și despre cum îl poți îngriji corespunzător.
Dacă dimensiunea dușului tău este determinată de dimensiunea băii, în ceea ce privește designul acestuia ai destul de multă libertate.
- Selectează culoarea și tipul de finisaje pentru pereți, podea și alte elemente, printre care și nișa de dus, ca aceasta să se potrivească cât mai bine în povestea estetică a băii tale.
- Optează pentru panouri din sticlă sau pentru sticlă pe una dintre părți, dacă îți dorești mai multă intimitate.
- Selectează modelul. Elementele geometrice – pătratele, dreptunghiurile și liniile hexagonale sunt foarte populare. Poți, de asemenea, să păstrezi dușul simplu, doar din sticlă securizată. Ține cont și de forma și dimensiunea peretelui pe care plănuiești să îl plasezi. Codul standard de construcție recomandă un spațiu de minimum 76 de centimentri între corpurile din baie, așa că lasă suficient spațiu între noul duș și chiuvetă.
În cazul în care suferi de dizabilități de mobilitate și ai nevoie de o amenajare de baie fără cadă specială, potrivit Asociației Persoanelor cu Dizabilități din Statele Unite (n.r. ADA), este recomandată o dimensiune minimă de un metru pe un metru pentru o cabină de duș cu o bancă atașată de perete. Dacă vrei ca dușul tău să fie suficient de spațios pentru a găzdui un scaun cu rotile, ADA recomandă o dimensiune minimă de 76 de centimetri pe 150 de centimetri pentru accesul ușor la intrare și la ieșire.
Cum îngrijești corespunzător un duș walk-in?
- Folosește un ventilator de evacuare puternic pentru baie pentru a elimina umiditatea din baie înainte să faci duș;
- Folosește un coș sau un suport suspendat pentru produsele de igienă – gelul de duș, șamponul, balsamul, săpunul – lăsarea acestor articole pe rafturile de gresie sau pe podea poate duce la reziduuri lipicioase, lipicioase și crește riscul de apariție a mucegaiului;
- După fiecare duș folosește un produs special de curățare, care descompune rezidurile lăsate de produsele folosite în timpul băii;
- Aplică ușor produsul pe pereții cu faianță și pe podelele cu gresie pentru a ajuta la scurgerea apei și pentru a împiedica formarea reziduurilor de săpun și a depunerilor de calcar;
- Îndepărtează excesul de apă cu o racletă de cauciuc pentru a scade riscul apariției mucegaiului și pentru a distruge un mediu propice pentru bacterii;
- Cel puțin o dată pe săptămână folosește un produs universal pentru curățarea serioasă a băii, folosind o perie cu peri rigizi din nailon atunci când cureți liniile de faianță și chit – preferabil, folosește apă plată sau apă fierbinte pentru clătire;
- Curăță panourile din sticlă cu un produs de curățat pentru sticlă din comerț și cu cârpe curate moi (sau prosoape de hârtie absorbante) după fiecare duș pentru a menține sticla strălucitoare curată;
- Sigilează liniile de chit la fiecare șase luni sau conform recomandărilor în funcție de tipul plăcilor montate pentru a preveni formarea petelor de apă dură și a mucegaiului.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.