Apartamente

Un apartament din Piața Romană în care parchetul joacă un rol cheie, chiar și în baie

  Nume: Mihnea Ghilduș, designer de produs și de interior, fondator Dizainăr și DZNR Design Studio
  Oraș: București, Piața Romană
  Tip locuință: apartament, două camere
  Suprafață: 55 metri pătrați
  Stă aici: din 1999
  Locuiește cu: Stella, iubita lui și Max the awesome Lab, câinele blond care lasă păr peste tot, dar aspiră orice urmă de mâncare

  Pentru Mihnea Ghilduș, designul este a doua natură. Locuiește într-un apartament din Piața Romană în care a experimentat cât mai mult și mai liber până a ajuns să îl reprezinte. Stă aici din liceu, însă în 2012 a decis să reamenajeze: a eliminat pereți, a lucrat cu meșteșugari locali și a făcut loc luminii în toate colțurile casei.

  Renovările au durat în jur de trei luni și au decurs fără mari provocări, până a ajuns la parchet. Lui Mihnea îi plac materialele naturale, în special lemnul, așa că și-a dorit parchet în toată casă, inclusiv în baie. Echipele de meseriași au zis că nu e posibil, dar s-a încăpățânat să le dovedească că se înșală și a pus. Ca să facă față mediului umed a fost nevoie de trei straturi de ulei, însă rezultatul este unul deosebit. Și acum, ani mai târziu, parchetul de lemn masiv de stejar încă rezistă în acest apartament din Piața Romană.

  apartament piața romană
  Nu tocmai o opțiune tradițională, parchetul se potrivește excelent în baie și conferă căldură spațiului.

  Lumina a fost foarte importantă în amenajare

  Pentru ca lumina să circule cât mai liber și spațiul să pară mai larg și aerisit, Mihnea a eliminat pereții dintre bucătărie, living și hol. Și ca să se trezească dimineața cu soarele în ochi, a scos geamurile și ușa originale ale balconului din dormitor și a montat două uși mari ce se pot deschide complet în zilele calde, astfel încât să aibă senzația că se află și afară, și în casă în același timp.

  „Ne place să scoatem o masă pe balcon în zilele de vară și să luăm micul dejun în aer liber. Ne simțim de parcă am ieși la o terasă.”

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Eclectic și cu foarte multă lumină. Mi-am dorit să am o locuință prin care să poată circula aerul și lumina libere, încât să nu mă simt constrâns de spațiul nu tocmai generos. De asta am și renunțat la mulți dintre pereții despărțitori și am optat pentru un spațiu deschis.

  Inspirație: E peste tot în jur, așa că îmi este greu să numesc doar o sursă. M-am lăsat purtat de natura spațiului atunci când am creat conceptul de amenajare interioară.

  Elementul preferat: Masa din dining din lemn masiv de stejar, dintr-un copac tăiat de pe terenul familiei noastre de la țară. Masa a fost desenată de mine și produsă de un meșteșugar.

  Cea mai mare provocare: Timpul și bugetul. Nici acum nu am terminat toate detaliile proiectate pentru apartament.

  Cel mai recent lucru pe care l-ai făcut în casa ta: Rafturile din zona de living au fost montate în toamna lui 2019, după ce au așteptat cinci ani pe balcon să le vină rândul.

  Ce spun prietenii: „Wow ce cozy și frumos e la voi, cum facem și noi așa la noi acasă?”

  Bucătărie apartament 2 camere
  Mihnea a eliminat o parte din pereții despărțitori pentru a aduce cât mai multă lumină în acest apartament din Piața Romană.

  Cel mai mare răsfăț: Bucătăria este cea mai mare investiție financiară. Restul pieselor din casă au fost în mare parte construite sau restaurate de mine și oamenii cu care am lucrat.

  Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Aș ascunde țeava de gaze, dar din păcate acesta este un element ce nu are voie să fie ascuns.

  Proiecte DIY făcute pentru casa ta: Blatul pe care stă lavoarul de la baie, masa din dining, rafturile din living, garderoba de la intrare, dulapul din dormitor (doar proiectat, nu și executat), masca de sub cadă, TV-ul montat pe șevalet.

  Dacă ar fi să faci un party pentru oamenii pe care îi admiri cel mai mult – dead or alive – pe cine ai chema: Ludwig Mies Van der Rohe, Le Corbusier, Brâncuși, tatăl și mama mea, Victor Papanek, Red Hot Chili Peppers, Coldplay și deja nu mai e loc în casă.

  Acasă pentru tine în cinci cuvinte: Liniște, siguranță, familie, lumină, joacă.

  Cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Începe mereu cu un plan de lucru și pune pe hârtie ce vrei să faci înainte de a face. S-ar putea ca acel plan să fie doar prima din vreo 20 de variante la care vei ajunge să lucrezi până la final.

  Resurse: dizainar.com, ikea.ro

  Foto: Mihai Georgiadi

  Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  6 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Elena
  Elena
  4 years ago

  Sustinut de sevaletul din dormitor este un ecran TV? Daca da, de unde se poate lua? Multumesc!

  Denisa Niță
  Admin
  4 years ago
  Reply to  Elena

  Da, televizorul este unul normal, pus pe un șevalet de pictură pe care îl găsiți în magazinele de specialitate. Un exemplu bun e https://www.colorit.ro/sevalete.html.

  Catalin Adrian
  Catalin Adrian
  4 years ago

  Salutare. Ce model de parchet este folosit in amenajare?

  Alina Ciobanu
  4 years ago
  Reply to  Catalin Adrian

  Hello! În baie, Mihnea a folosit parchet de stejar masiv tratat cu trei straturi de ulei, iar în restul casei doar cu două straturi 🙂

  Catalin Adrian
  Catalin Adrian
  4 years ago
  Reply to  Alina Ciobanu

  Hei. Buna . Stiti cumva si ce model/ brand a folosit Mihnea. Multumesc !

  Cezara Palade
  Admin
  4 years ago
  Reply to  Catalin Adrian

  Din păcate, Mihnea nu își amintește exact de unde a cumpărat parchetul sau ce brand este, însă, conform lui, ar trebui să găsești modele asemănătoare, din stejar masiv, la orice parchetărie.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un apartament din Piața Romană în care parchetul joacă un rol cheie, chiar �...