TURURI DE CASE

Apartamentul unui arhitect din Iași: șemineu în dormitor și marmură peste tot

publicat pe 24 mai 2020

  Nume: Sorin Stanciu, arhitect
  Oraș: Iași
  Tip de locuință: apartament cu două camere, într-un complex nou
  Suprafață: 57 metri pătrați plus două balcoane de 16 metri pătrați
  Stă aici: din decembrie 2019
  Împarte casa cu: două pisici

  Șemineu în dormitor, scafe cu LED-uri, marmură în fiecare cameră: apartamentul arhitectului Sorin Stanciu de la Pure Ambiance Design e 100% personalizat. În 2019, el a decis să își cumpere un apartament într-un bloc nou. În plan, spațiul era proiectat în stilul standard, cu bucătărie închisă, dormitor și băi mici, un hol „lung și inutil”. A văzut însă o oportunitate în livingul generos, care l-a făcut să decidă să recompartimenteze totul.

  „Am hotărât să renunț la bucătăria închisă și să aloc două treimi din acel spațiu pentru dressingul din dormitor. Cealaltă treime am alocat-o livingului, unde am creat trei zone: dining, living cu TV și gătit”, povestește Sorin.

  A preluat apartamentul la roșu, iar lucrările de amenajare au durat șase luni. Toate piesele de mobilier au fost schițate de Sorin și realizate împreună cu echipa sa, iar rezultatul e unul care te face să exclami ”wow”.

  Pentru iluminarea băii, a folosit spoturi și benzi led încastrate în tavanul de rigips.

  „Iluminatul e o parte foarte importantă în amenajarea și designul unei încăperi, 50-60% din ce înseamnă design e dat de lumină. Scafele ajută mult în crearea efectelor, am ales și o oglindă foarte mare, făcută pe comandă, pentru a da impresia de spațialitate”, detaliază Sorin.

  Amenajare hol apartament Iași - PureAmbianceDesign
  Și holul este placat cu gresie care imită marmura, pusă în evidență prin profile aurii.

  Holul a devenit puțin mai încăpător în urma recompartimentării și e în proporție de 80% acoperit de mobilier. Sorin nu suportă să vadă cabluri la vedere, așadar și-a fabricat corpuri înguste de 14-15 centimetri, în care să ascundă produsele de curățenie, masa și fierul de călcat, routerul, diverse cabluri și echipamente. „Totul trebuie să fie curat și să nu știi cum funcționează”, argumentează arhitectul.

  Amenajare dormitor elegant cu marmură și șemineu Iași - PureAmbianceDesign
  Marmura e prezentă în fiecare cameră

  Și dormitorul e complet transformat: pentru peretele cu tăblia patului, a ales plăci supradimensionate de gresie cu model de marmură, de 300×150 centimetri, de la Porcelanosa. Plăcile sunt iluminate de sus, cu LED, și creează o senzație plăcută. Sorin a folosit grinda existentă pentru acest efect.

  Amenajare dormitor elegant cu marmură și șemineu Iași - PureAmbianceDesign
  Pentru că draperia coboară din tavanul apartamentului, și nu din placa de rigips, dormitorul pare mult mai înalt.

  Cum baia e mică, nu a vrut să ia și mai mult din spațiul ei, așa că a montat și mașina de spălat, și uscătorul de rufe în mobilierul din dormitor. „Ieși din dressing, te dezbraci, ți-ai pus hainele la spălat. Ușile se închid în zona cu mașina de spălat, așa că nu se aude când funcționează,” explică arhitectul.

  Amenajare dormitor elegant cu marmură și șemineu Iași - PureAmbianceDesign

  Piesa de rezistență din dormitor e mobilierul cu TV-ul și un șemineu cu bioetanol. El funcționează ca un perete, care are atât rolul de a despărți dressingul de zona de dormit, cât și de a servi ca depozitare. O treime din el se deschide din zona de dormitor, iar două treimi din dressing. A obținut astfel mult spațiu de depozitare, pe lângă zona câștigată din renunțarea la bucătăria închisă.

  Dressing pe comandă apartament Iași - PureAmbianceDesign
  Detaliile aurii – regăsite și pe hol – sunt prezente și în dressing.

  Dressingul cuprinde mobilier până în tavan și o masă, cu oglindă mare.

  Living separat de bucătărie prin corp metalic - open space Iași - PureAmbianceDesign
  Bucătăria e separată de zona de zi printr-un corp metalic

  În zona de zi, Sorin a separat bucătăria printr-un corp metalic, un divider, executat de un prieten – când gătește, se poate uita și la televizor, sau dacă are oaspeți, poate participa la discuție, în loc să fie izolat între patru pereți.

  Bucătărie marmură LED
  Și în dormitor mobilierul urcă până în tavan

  Mobilierul din bucătărie e până în tavan, din MDF, cu blat de piatră naturală care urcă pe perete. Este o piesă tăiată din aceeași lastră, ca să ofere continuitate. Arhitectul a ales un frigider incorporabil, ca să păstreze mai mult spațiu pentru blatul generos, a montat cuptorul la înălțime și a mascat centrala.

  Amenajare bucătărie elegantă cu marmură și LEDuri - apartament Iași - PureAmbianceDesign (1)
  Lumina mov se reflectă de la benzile LED.

  Zona de televizor e placată cu o faianță care imită betonul, o nuanță neutră și confortabilă vizual. Sorin a ales draperii din catifea în toate camerele, pentru un design unitar și plăcut.

  Amenajare living open space bucătărie Iași - PureAmbianceDesign (1)

  Canapeaua și patul din dormitor sunt făcute pe comandă de Lecomfort, cu materiale și cusături alese de Sorin.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Contemporan cu mici accente clasice.

  Cea mai mare provocare: Bugetul – am încercat să mă încadrez într-un buget limitat de 20.000 euro, pe care mi l-am propus de la început. L-am folosit de la schimbările în instalațiile sanitare, electrice, tavane de rigips, finisaje, până la achiziționarea de electrocasnice, electronice, șemineu și accesorii.

  Alte provocări: Lipsa de spații de depozitare, pentru că apartamentul e mic. Am folosit mobilier până în tavan și am creat multe zone de depozitare, atât în zona de dressing, cât și în zona de hol.

  O altă problemă a constituit-o urcarea elementelor de mari dimensiuni în apartament, care e la etajul șase. Cât timp s-a lucrat la amenajare, am decis să las neconstruit tot peretele din living, cu geamul, și am introdus cu macaraua diverse piese: mobilierul, peretele despărțitor din metal dintre zona de living și cea de gătit, plăcile ceramice de mari dimensiuni.

  Cel mai mare răsfăț: Plăcile ceramice supradimensionate din dormitor, care și-au meritat toți banii pentru că au schimbat total aspectul încăperii.

  Proiecte DIY: Masa de dining, masa de cafea, făcute din picioare metalice și blat de sticlă.

  Ce spun prietenii: Mulți prieteni au rămas plăcut impresionați de designul apartamentului.

  Ce înseamnă acasă pentru tine: Pentru mine, acasă e acel loc unde mă simt cel mai confortabil, totul este bine gândit și organizat, un loc unde se construiesc amintiri și mă simt cu adevărat eu însumi.

  Dacă ar fi să-ți descrii casa în cinci cuvinte, acestea ar fi: spațiul perfect gândit și organizat.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Sfătuiesc proprietarii de apartamente noi să fie atenți la spațiu. Multe persoane își achiziționează apartamente în care au metri pătrați pe foaie, dar aceștia nu sunt chiar utili, dacă au o compartimentare proastă sau o poziționare ineficientă a ușilor de acces, de exemplu, spațiul folosibil e mult mai mic.

  Foto: Sorin Stanciu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Apartamentul unui arhitect din Iași: șemineu în dormitor și marmură peste t...