
Mix de retro și minimalism modern într-un apartament interbelic din Capitală
Povestea acestui apartament de 100 mp, cu patru camere, începe în 1947 și a fost reinventată în 2015 printr-o renovare modernă, care a păstrat parchetul și tâmplăria originale. O mașină de cusut veche Singer e folosită drept suport pentru chiuveta din baia mare, iar blatul mașinii de cusut a devenit element decorativ în camera de zi.
Alexandra Năstase, designer la Jooca Studio, a preluat amenajarea apartamentului interbelic de pe strada Polonă de la cei doi proprietari, top-manageri în două corporații și mari iubitori ai stilului retro. În cinci luni, cu un buget de 40.000 de euro, a reușit să combine minimalismul contemporan cu elementele retro, într-un echilibru perfect.

Apartamentul era într-o stare relativ bună, așa că au fost păstrate instalațiile electrică și sanitară. Parchetul a fost recondiționat (șlefuit și relăcuit), iar pereții au necesitat doar mici reparații și refinisare. Au fost înlocuite, în schimb, ușile din toată casa, la fel și finisajele din cele două băi.
Salonul este dublu, format din living și cameră de dining
Blatul unei mașini de cusut Singer a fost folosit ca element de decor în living.
Designerul de interior a încercat să păstreze aerul boem specific perioadei interbelice.
În dormitor, stilul retro și elementele minimaliste sunt în echilibru.
Pentru a face dormitorul să pară mai mare, designerul a optat pentru un dulap placat cu oglinzi.
Pereții apartamentului au necesitat doar mici reparații și refinisare.
Elementele retro originale din bucătărie au fost completate cu plăci de ciment.
„Punctul forte al apartamentului este salonul dublu (living+dining), despărțit cu uși tip glasvand (uși cu panouri de sticlă), specifice stilului retro. Înălțimea camerelor (2,75 m), planimetria circulară a apartamentului, organizată în jurul zonei de zi, sunt alte avantaje ale spațiului. Acestea dau acel aer boem specific perioadei interbelice, aer pe care am încercat să îl păstrăm și noi”, povestește designerul de interior.
Proprietarii și-au dorit piese Mid-Century, așa că elementele retro originale ale apartamentului din băi, holuri și bucătărie au fost completate cu plăci de ciment de la Manolo Manufaktura. Plăcile ceramice originale erau sparte pe alocuri și pătate.
„În baie, am ales ceva modern, stilizat ca grafică, în genul finisajelor de atunci, ca un remember. În plus, am folosit o mașină de cusut Singer, veche, ca suport pentru chiuveta din baia mare. Pentru asta, a trebuit să îi dezasamblăm blatul, care a devenit element deco în living”, explică Alexandra.
Cadrul mașinii de cusut Singer a fost folosit pentru chiuveta din bucătărie.
În birou, dar și în celelalte încăperi, parchetul a fost păstrat și recondiționat.
Designerul de interior a ales să schimbe toate ușile din apartament.
Designerul a ales un frigider într-o culoare neobișnuită, pentru a aduce un element original în bucătărie.
Finisajele originale din băi nu au putut fi păstrate.
N-a întâmpinat provocări în potrivirea pieselor în spațiu, ci în detalii. Designerul își amintește că lacul special aplicat peste plăcile Manolo Manufaktura a crăpat din cauza caniculei și au avut nevoie de ajutor pentru a le repara.
Tips&tricks de la Alexandra Năstase:
- Înainte de începerea efectivă a amenajării, stabilește clar ce stil urmezi și bugetul de care dispui.
- Caută o firmă de construcții serioasă, care să aibă un șef de echipă care să îi coordoneze pe toți (zugravi, instalatori, electricieni) și care să își asume niște deadline-uri și un deviz de construcții (costurile totale).
- Decorează spațiul cu elemente care să amintească de hobby-urile tale. De exemplu, o hartă a lumii dacă ești călător de profesie, un instrument muzical dacă ești pasionat de muzică, scoici dacă marea este a doua ta casă etc. Așa creezi un decor în care te regăsești 100%.
- Fii original. Alege un frigider roșu sau în orice altă culoare mai puțin obișnuită pentru un obiect electrocasnic. Plasează-l pe un perete alb sau negru, pentru a-l scoate și mai mult în evidență.
- Dacă ai un dormitor mic, alege un dulap de haine, ce are ușile placate cu oglinzi. Sau o oglindă mare pe un perete.
Resurse
Salon:
Canapea – BoConcept
Scaune – www.retros.ro
Corpuri de iluminat – www.luminna.ro
Tablou – Irina Neacșu
Pictură harta lumii – Hermina Stănciulescu
Dormitor:
Pat matrimonial – Atelierul Happy Me
Fotoliu și măsuțe – www.ioooi.ro
Birou:
Bibliotecă și canapea – IKEA
Scaun – www.miidescaune.ro
Foto: Alexandru Prodan
Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la Jooca Studio. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!
-
Baie
La ce înălțime se montează chiuveta de baie pentru a putea fi folosită de toți membrii casei
Un standard de care depinde tot ecosistemul băii.
-
Baie
Tips&tricks: curățarea oglinzilor cu ingrediente de prin casă pentru rezultate spectaculoase
Substanțele de uz comun pot fi mai eficiente decât cele din comerț.
-
LIFE
Hotspot: Indigen, un restaurant cu plajă pe care îl găsești în mijlocul agitației din București
Cine spune că Bucureștiul n-are zen?