Apartamente cu 4 camere

Mix de retro și minimalism modern într-un apartament interbelic din Capitală

  Povestea acestui apartament de 100 mp, cu patru camere, începe în 1947 și a fost reinventată în 2015 printr-o renovare modernă, care a păstrat parchetul și tâmplăria originale. O mașină de cusut veche Singer e folosită drept suport pentru chiuveta din baia mare, iar blatul mașinii de cusut a devenit element decorativ în camera de zi.

  Alexandra Năstase, designer la Jooca Studio, a preluat amenajarea apartamentului interbelic de pe strada Polonă de la cei doi proprietari, top-manageri în două corporații și mari iubitori ai stilului retro. În cinci luni, cu un buget de 40.000 de euro, a reușit să combine minimalismul contemporan cu elementele retro, într-un echilibru perfect.

  amenajare retro minimalism living
  Designerul ales elemente colorate în nuanțe reci pentru amenajarea livingului.

  Apartamentul era într-o stare relativ bună, așa că au fost păstrate instalațiile electrică și sanitară. Parchetul a fost recondiționat (șlefuit și relăcuit), iar pereții au necesitat doar mici reparații și refinisare. Au fost înlocuite, în schimb, ușile din toată casa, la fel și finisajele din cele două băi.

  „Punctul forte al apartamentului este salonul dublu (living+dining), despărțit cu uși tip glasvand (uși cu panouri de sticlă), specifice stilului retro. Înălțimea camerelor (2,75 m), planimetria circulară a apartamentului, organizată în jurul zonei de zi, sunt alte avantaje ale spațiului. Acestea dau acel aer boem specific perioadei interbelice, aer pe care am încercat să îl păstrăm și noi”, povestește designerul de interior.

  Proprietarii și-au dorit piese Mid-Century, așa că elementele retro originale ale apartamentului din băi, holuri și bucătărie au fost completate cu plăci de ciment de la Manolo Manufaktura. Plăcile ceramice originale erau sparte pe alocuri și pătate.

  „În baie, am ales ceva modern, stilizat ca grafică, în genul finisajelor de atunci, ca un remember. În plus, am folosit o mașină de cusut Singer, veche, ca suport pentru chiuveta din baia mare. Pentru asta, a trebuit să îi dezasamblăm blatul, care a devenit element deco în living”, explică Alexandra.

  N-a întâmpinat provocări în potrivirea pieselor în spațiu, ci în detalii. Designerul își amintește că lacul special aplicat peste plăcile Manolo Manufaktura a crăpat din cauza caniculei și au avut nevoie de ajutor pentru a le repara.

  Tips&tricks de la Alexandra Năstase:

  • Înainte de începerea efectivă a amenajării, stabilește clar ce stil urmezi și bugetul de care dispui.
  • Caută o firmă de construcții serioasă, care să aibă un șef de echipă care să îi coordoneze pe toți (zugravi, instalatori, electricieni) și care să își asume niște deadline-uri și un deviz de construcții (costurile totale).
  • Decorează spațiul cu elemente care să amintească de hobby-urile tale. De exemplu, o hartă a lumii dacă ești călător de profesie, un instrument muzical dacă ești pasionat de muzică, scoici dacă marea este a doua ta casă etc. Așa creezi un decor în care te regăsești 100%.
  • Fii original. Alege un frigider roșu sau în orice altă culoare mai puțin obișnuită pentru un obiect electrocasnic. Plasează-l pe un perete alb sau negru, pentru a-l scoate și mai mult în evidență.
  • Dacă ai un dormitor mic, alege un dulap de haine, ce are ușile placate cu oglinzi. Sau o oglindă mare pe un perete.

  Resurse

  Salon:

  Canapea – BoConcept

  Scaune – www.retros.ro

  Corpuri de iluminat – www.luminna.ro

  Tablou – Irina Neacșu

  Pictură harta lumii – Hermina Stănciulescu

  Dormitor:

  Pat matrimonial – Atelierul Happy Me

  Fotoliu și măsuțe – www.ioooi.ro

  Birou:

  Bibliotecă și canapea – IKEA

  Scaun – www.miidescaune.ro

  Foto: Alexandru Prodan

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la Jooca Studio. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Mix de retro și minimalism modern într-un apartament interbelic din Capitală